В тази връзка - какво имаш предвид под „по-ниския Тайгет от юго-запад“? Сподели снимки, линкове, информация. С желание и радост бих отишъл и дори обмислям маршрути - със сигурност нормалният път до Профитис Илияс от хижата не ми е интересен.
Имах предвид клисурата на Ридомо в по-ниската ѝ част, покрай която както се оказа - ти си минал.
Има маркирана пътека през клисурата към село Пигадия ето от този разклон:
Виждал съм пътепис за прехода с малко снимки и карта, с автор Лефтерис Цурис. Той е грък, имаме вземане-даване с него покрай BGMountains. Собственик е на Geopsis, нова гръцка фирма за карти. Прави ги доста добри, мисля беше въвел успешно печат върху оная нова "неразрушима" хартия. Лефтерис се оказа запален планинар, та вземам разни идеи от него.
Трудно ми е, дори май невъзможно да копирам добър линк от Фейсбуко към темата му за клисурата и селото. Дава интересна информация за Пигадия - било скрито село на три фамилии бежанци от Пенде Пигадия в Епир, Артенско. В най-добрите си години броило 3000 жители, днес за съжаление е пусто.
Друга интересна клисура е Вирос, на ЮИ от тази на Ридомо. Интересни изглеждат всички села, разположени по раменете на клисурата чак до морския бряг при Месинския залив.
Това е долу-горе каквото съм загледал в ниския Тайгет.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Мар 30, 2026 11:00 pm
Иван Динков
Благодаря ти за отговора.
Въпрос на време е да се върна - по-точно въпрос на пари, най-точно въпрос на нафта.
...а очевидно докато СССР не победи отново и не пусне газопроводите, цената ще е все по-демократично висока...
Данните на графиката са до февруари 2026 г. включително.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Мар 31, 2026 4:05 pm
Иван Динков
...да не би да намеквате, че е най-евтино да тръгнем да пътуваме със съветски подводници клас „Акула“ - тихо, невидимо, с „атома за един мирен свят“.... Ну, я согласен.
Ако някой има непреодолимо влечение към дълбокото -- да дерзай. Там ветрове липсват, но затова пък по-честичко стават бели. Колкото до цената -- знаем, че животът почти нищо не струва, особено на североизток оттук. Важното, обаче, е, че планините започват оттам (океанското дъно), а не от морското равнище или планинските селца. За мен по-интересно е много по-високото дори и от тях. Опасностите там са с порядъци по-големи, но сякаш повече си заслужават...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Мар 31, 2026 8:19 pm
Иван Динков
Напълно съм съгласен с теб за посоките горе-долу, под-над. Колкото до ценността на живота - той вече не струва нищо околовръс.
...Струва си да се замисли човек колко бързо човешкият живот се обезцени - буквално. Само преди 25-30 години - което е нищо време - всички вярваха, знаеха и виждаха, и живееха в безалтернативен, несправедлив, но поне криво-ляво мирен свят, свят на на илюзии за свобода и права. Ако има нещо „добро“ днес - то е, че вече никой нищо не крие, макар да не знае какво прави.
P.S. Нека спрем дотук - това е планинарски форум. Все пак и при тази цена на нафтата обещавам да опитам да отида нейде, че да напиша нещо скучно, отвлечено, несъотнесено.
Вто Мар 31, 2026 9:42 pm
dido
Иван Динков написа:
Благодаря ти за отговора.
Въпрос на време е да се върна - по-точно въпрос на пари, най-точно въпрос на нафта.
...а очевидно докато СССР не победи отново и не пусне газопроводите, цената ще е все по-демократично висока...
Всъщност, в разказа ми липсва усещането за местата, през които си минал, за да стигнеш до високия Тайгет.
Дай още текст, снимки - ще са полезни някому, а и ще има още какво да четем за тези далечни места
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети