Стефане , най - вероятно ще предпочета сливането на Мозговица / Башлийца или близо до него, защото в главата ми е планче да се кача по р Беговица и същият ден да се върна по Мозговица обратно .
Дидо , прав си за есктрите. Но нали знаеш лафа на Й.Б.Тито , когато му предлагали предприятия в СФРЮ да му построят водещи фирми от запада : С пари всеки може, аз искам без пари....и успя човека.
Зависи и дали е кално, просвета колата го има , но кален път й е проблем - дълга и лека е, с келяви гуми и ще поднася. . Дачия Логан Комби модел 2008, 1.5 dCi дизел , различава се от стандартният модел по червеното И, накрая в логото май е инжекцион, мотора е на Рено . Казват, че Дачиите били лоши....не знам какъв е критерият за лошо, освен смяна на консумативи, никакъв ремонт вече 270 000 км / да чукна на дърво / . дойде от Италия на 187 000 км купен за 4000 лв . Среден разход под 5 на 100, не знам как го прави, дават й повече
Не бих желалда се обаждам на хижари, ще си помисли, че искам да спя в хижата, а то няма да е така. В хижа не влизам, не ме кефи престоят в хижи.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3537 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
аngel написа:
... Дачия Логан Комби...
Един приятел – Лъчезар Каменов – имаше Дачия Логан, но не комби. С нея преди 6 години стигнахме до хижа „Беговица“, бяхме трима човека в колата (Лъчезар, аз и Валерия), колата се справи без проблеми, със същата кола сме стигали и до Тиха Рила.
До Преливниците на Мозговица се стига по-лесно – проблемни са последните няколкостотин метра, които са чакъл и малко остри камъни.
Но щом Валерия успя да мине с малката опел-корсичка и да стигне до самите Преливници – ти няма да имаш проблеми с дачията.
Успех и чакаме после пътепис!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Нед Мар 22, 2026 6:58 pm
аngel
Благодаря, Стефане Да сте живи и здрави, и всички да са живи и здрави, Пирин си чака!
Тъй като казваш Логанът стига до Беговица, а комбито е с много по-висок просвет от обикновеният Логан , сега погледнах на картата има пътека и към Спано поле от Беговица . Дали се знае спирането на хижа Беговица как е, има ли място и прието ли е да се спира наоколо без да се спи в хижата - например на Яворов са много културни хората, спираш си и никой не те пита какво ще правиш.
Благодаря, Стефане Да сте живи и здрави, и всички да са живи и здрави, Пирин си чака!
Тъй като казваш Логанът стига до Беговица, а комбито е с много по-висок просвет от обикновеният Логан , сега погледнах на картата има пътека и към Спано поле от Беговица . Дали се знае спирането на хижа Беговица как е, има ли място и прието ли е да се спира наоколо без да се спи в хижата - например на Яворов са много културни хората, спираш си и никой не те пита какво ще правиш.
Няма проблем със спирането, зад хижата има място.
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Мар 23, 2026 10:35 am
kaloyanv
Аз ходих няколко пъти този сезон, даже и скиори се качват с джипове догоре ... Но в момента има усилено действие на паркова охрана, та не съм много сигурен до самата хижа по принцип дали може да се качват превозни средства.
Като условия има подобрение от гледна точка на това, че преди години зимата нямаше отопление и нямаше чаршафи, сега е доста по комфортно, храната е много хубава. Това обаче което ми прави впечатление е че има по-малко хора. Може и да е заради нестабилното време знам ли.
Пон Мар 23, 2026 11:29 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3537 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
... Но в момента има усилено действие на паркова охрана, та не съм много сигурен до самата хижа по принцип дали може да се качват превозни средства.
...
Доколкото си спомням, няма забрана за ползване на земните пътища на територията на национален парк „Пирин“ съгласно плана за управление на парка (разбира се – с изключение на земните пътища в резерватите).
Пон Мар 23, 2026 7:41 pm
kaloyanv
stefan_iliev38 написа:
kaloyanv написа:
... Но в момента има усилено действие на паркова охрана, та не съм много сигурен до самата хижа по принцип дали може да се качват превозни средства.
...
Доколкото си спомням, няма забрана за ползване на земните пътища на територията на национален парк „Пирин“ съгласно плана за управление на парка (разбира се – с изключение на земните пътища в резерватите).
Това, което пишеш сигурно ли е ? . Понеже аз не съм гледал, понеже не ме е интересувало, обаче ми се струва малко не особено възможно ....
Пон Мар 23, 2026 10:23 pm
dido
Тази конструкция понеже-понеже-обаче ми се струваше невъзможна... досега.
Трябва да се огледа внимателно идиотската им карта на парковите зони.
По спомен достъпът до хижите Яворов, Вихрен, Демяница, Безбог и Беговица е в нарочна зона извън забраните, или въобще е незониран. Неслучайно, разбира се
Пон Мар 23, 2026 11:16 pm
stefan_iliev38
kaloyanv написа:
...
Това, което пишеш сигурно ли е ? . Понеже аз не съм гледал, понеже не ме е интересувало, обаче ми се струва малко не особено възможно ....
Ето какво пише в плана за управление на национален парк „Пирин“:
В района на парка гъстотата на горската пътна мрежа е 3,96 м/ха. Основен дял имат горските
пътища, докато тези, построени от други ведомства са единични отсечки – пътя на Мраморни
кариери /Илинденци-Мурата/ и тези за нуждите на енергетиката в района на с. Пирин, м.
Попина ръка и м. Туричка черква. Горските пътища имат габарити:
- 4-5 м пътно платно за земните пътища;
- 3 - 3,5 м пътна настилка за чакълираните и асфалтирани пътища.
Преобладават сравнително големите надлъжни наклони, а радиусите на хоризонталните
криви в редки случаи надвишават 60 метра.
Няма ограничения за ползване и движение по горските пътища на територията на парка.
dido написа:
... Трябва да се огледа внимателно идиотската им карта на парковите зони. ...
Да, трябва да се провери картата със зоните.
В зоната на резерватите и зоната с ограничено човешко въздействие сигурно са забранени МПС-та, но в тези зони дали съществуват земни пътища?
Вто Мар 24, 2026 5:28 pm
аngel
Калояне , ти си като Джингиби направо - един ден си в Стара Планина, друг ден на Пирин, и то поняколко пъти. Тъй като стана дума за резервати, преди 20 години, когато нямаше много ора по Пирин и паркова охрана не бях виждал никога през годините, минах от Голямата Стража на Каймакчал / доста трудничко / спане на езерото под Голямата стража , качване на Каймакчал сугринта и после на големи зиг-зази през циркуса на Юлен, като прехвърлях ту на билото към Десилица, ту на това към Демяница . След това през гората без пътека цялата долината на Юлен - чак до вливането на реката в Демяница . Много хубави места са.
по случайвост , 2 снимки са се запазили - Голямата стража от езерото
Циркусът на Юлен, на мястото под което извира рекичката Юлен в голям студен извор
В зоната на резерватите и зоната с ограничено човешко въздействие сигурно са забранени МПС-та, но в тези зони дали съществуват земни пътища?
По Джинджирица има бая пътища в западната му част.
По Юлен почти няма. Сещам се оня, влизащ в долината на Юленска река през падналия мост над Демяница. Надали е проходим вече, минаха бая години и гората сигурно го е завзела.
Горното за резерватите. Нямам карти на зоните с по-слаби ограничения.
Вто Мар 24, 2026 10:16 pm
dido
Ачо, в Юлен надолу си има пътека бре, ти що гони шубрака?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Страница 8 от 8
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети