Днес разбирам, че явно вече старият хижар на Камен дел Ивайло Ненов е "изкукал" и вадил мечове и ножове на хора от БТС https://offnews.bg/turizam/skandal-i-strelba-v-hizha-kamen-del-sled-kato-bts-izbra-novi-stopani-863147.html
Още преди години ми беше странен като характер, но поне ремонтираха и поддържаха много добре хижата и не му обръщах много внимание, а и не съм ходил там от няколко години. Последно си спомням, че се говореше, че стопанисват и заслона на Черни връх отново след скандал, но това беше преди години и сега са нови момчета горе на върха.
Той Ненов си беше и конфликтна личност по разните фейсбук групи доколкото си спомням.
Сря Мар 18, 2026 11:39 am
kaloyanv
Re: екс хижаря на Камен дел
zlia написа:
Днес разбирам, че явно вече старият хижар на Камен дел Ивайло Ненов е "изкукал" и вадил мечове и ножове на хора от БТС https://offnews.bg/turizam/skandal-i-strelba-v-hizha-kamen-del-sled-kato-bts-izbra-novi-stopani-863147.html
Още преди години ми беше странен като характер, но поне ремонтираха и поддържаха много добре хижата и не му обръщах много внимание, а и не съм ходил там от няколко години. Последно си спомням, че се говореше, че стопанисват и заслона на Черни връх отново след скандал, но това беше преди години и сега са нови момчета горе на върха.
Той Ненов си беше и конфликтна личност по разните фейсбук групи доколкото си спомням.
Това което пишеш или е от незнание или си предубеден. Това е една стара практика на БТС за далаверинг, в която дава обекти на някакви хора и след като се разработят си ги взима обратно. Ако не се разработват обектите а е пълна мизерия няма проблем, никой не ги пипа ) .. Стане ли малко по хубаво, започва веднага натиск
Само не мога да разбера как БТС е станало частна фирма. Дефакто на едно частно сдружение са подарени обекти от национално значние. То май цялата работа е едно голямо ............. ) както и всичко останало.
Сря Мар 18, 2026 2:23 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3531 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
kaloyanv написа:
...
Само не мога да разбера как БТС е станало частна фирма. Дефакто на едно частно сдружение са подарени обекти от национално значние. То май цялата работа е едно голямо ............. ) както и всичко останало.
Ще се радвам да разискваме този въпрос, но в по-подходящата тема тук:
✨ Приключи конкурсът за стопани на х. „Камен Дел“ и Ви представяме новия екип, който ще се
грижи за хижата:
⛰️Хижар/управител е Иво Папазов - планинар, катерач, къмпингар, със солиден опит във
високата планина. По образование е юрист. Бил е част от персонала на хижа „Демяница“ в
Пирин, хижа „Иван Вазов“ и хижа „Мальовица“, което говори за познания в спецификата на
работа на тези обекти.
👨🏻🍳С управление на кухнята ще се занимава Николай Василев - с над 30 години опит като готвач
както у нас, така и във Франция. Има издадена книга с рецепти.
📌Организационен мениджър е Мария Станкович - с 25 години опит като художник-гримьор в
чуждестранни кино продукции, телевизия и реклами. Завършва образование „Вътрешна
архитектура и мебелно конструиране“.
🙋🏼♀️Управление на бар, кухня и леглова база ще извършва Мария Кирилова - бивш състезател по
гребане и фитнес инструктор. Завършва търговско образование.
✨Новите стопани са заложили доста амбициозна програма за подобрения в сгради,
съоръжения и прилежащата техническа инфраструктура, както и инвестиции в спортно-
туристически събития, мероприятия и социални програми. Пожелаваме им успех!
Скандал и стрелба в хижа Камен
дел, след като БТС избра нови
стопани OFFNews 18 март 2026 в 09:25
Хижа Камен дел на Витоша.
Скандал с изстрели, заплахи и барикада в хижа „Камен дел“ във
Витоша. Напрежението ескалира след смяна на дългогодишния
управител. Българският туристически съюз проведе конкурс за нов
шеф, с което беше прекратен 10-годишният мандат на досегашния
стопанин.
При пристигането на представители на съюза за предаване на
управлението се стига до драматични сцени – произведени са
изстрели към стената на хижата, отправени са заплахи с ножове и меч.
По информация на очевидци досегашният хижар дори заявил
готовност да посегне на живота си.
Ситуацията се изостря още повече, след като той се барикадира вътре,
заедно с новоизбрания управител. След намесата на органите на реда,
бившият стопанин е задържан.
„От туристическото дружество се обърнаха към нас, тъй като
бяхме дали хижата за ползване от 2014 г. Казаха ни, че има
човек, който стои там без договор и не могат да се разберат
с него. Той отказва да напусне и затова се обръщат към нас.
Отидох с екип от туристическия съюз, приехме хижата
обратно и направихме конкурс. Появиха се хора със
страхотна визия за мястото, с много добра програма,
утвърден екип и спечелиха. На предишния стопанин му
оставихме една стая, където да си прибере вещите и
поетапно да ги изнесе. В един момент нещата ескалираха и
започнаха заплахи. Накрая извади пистолет, произведе два
изстрела към стената. Каза, че след като убие нас, няма да
влиза в затвора и ще се самоубие. Накрая един от колегите
му изби оръжието и го счупи. Полицията дойде, направи
протокол и го задържа”, разказа в сутрешния блок на Нова
телевизия Васил Николов, член на управителния съвет на
Българския туристически съюз.
По думите му има стая в хижата, в която не са успели да влязат и не
знаят какво има вътре.
„Не ни даде ключ. Ще искаме днес да бъде отворена в присъствието на
полиция. Отвътре се чува бръмчене. Всичко може да има, дори уреди
за отглеждане на наркотици”, смята той.
Въпросната история за случващото се в хижа Камен дел обаче има
съвсем друг разказ в социалните мрежи. След като преди ден БТС
обяви, че е избрал нов стопанин за обекта, във фейсбук стотици хора,
обичащи планината, реагираха остро.
Масово е мнението, че хижа Камен дел е била преобразена от
досегашния екип. Че там преди е царяла мизерия и че условията за
туристите са се подобрили драстично. Твърди се и че сега от
туристическия съюз се опитват да пуснат свои хора на вече
атрактивната за посетителите хижа. Това твърдение се потвърждава и
от данните от проучването за най-добрите планински обекти у нас. В
проучването, организирано и публикувано именно на сайта на БТС,
хижа Камен дел е на четвърто място в България.
Планинарите са категорични, че БТС често използва подобна схема за
оборотните си обекти. Идва отговорен и добър стопанин, променя
нещата в позитивна посока, а след това на мястото се уреждат хора,
близки до ръководството.
Скандалът около смяната на управителя на хижа „Камен дел“ ескалира до
крайност – с изстрели, заплахи и полицейска намеса. По данни от Българския
туристически съюз, след конкурс е бил избран нов стопанин, с което е
прекратено дългогодишното управление на досегашния хижар. При опита за
предаване на хижата обаче ситуацията излиза извън контрол.
Според разказа на представител на туристическия съюз, бившият стопанин
е отказал да напусне обекта, отправял е заплахи, а в един момент е извадил
пистолет и е произвел два изстрела към стената. Твърди се още, че е
заплашил първо околните, а след това и себе си. Накрая се е барикадирал
вътре заедно с новоизбрания управител.
След намесата на полицията мъжът е бил задържан. От туристическия съюз
казват, че има помещение в хижата, до което все още няма достъп, тъй като
ключ не е бил предоставен. По думите им отвътре се чувало бръмчене, което
допълнително засилва напрежението и съмненията около случилото се.
Историята с хижа „Камен дел“ звучи като микс между битов спор, уестърн и
криминален сериал, но всъщност е тревожен пример как липсата на нормално
предаване на управление може да стигне до оръжие и барикади. Когато спор
за стопанисване на хижа завършва с изстрели, проблемът очевидно не е само
в ключовете.
Хижар се барикадира и отказа да напусне мястото,
след което беше арестуван
Скандал с изстрели, заплахи и барикада в хижа „Камен дел“. Напрежението
ескалира след смяна на дългогодишния управител. Българският туристически
съюз проведе конкурс за нов шеф, с което беше прекратен 10-годишният
мандат на досегашния стопанин.
При пристигането на представители на съюза за предаване на управлението
се стига до драматични сцени – произведени са изстрели към стената на
хижата, отправени са заплахи с ножове и меч. По информация на очевидци
досегашният хижар дори заявил готовност да посегне на живота си.
Ситуацията се изостря още повече, след като той се барикадирал вътре,
заедно с новоизбрания управител. След намесата на органите на
реда, бившият стопанин бил задържан.
„От туристическото дружество се обърнаха към нас, тъй като бяхме дали
хижата за ползване от 2014 г. насам. Казаха ни, че има човек, който стои там
без договор и не могат да се разберат с него. Той отказвал да напусне. Отидох
с екип от „Туристическия съюз”, приехме хижата обратно и направихме конкурс.
Появиха се хора със страхотна визия за мястото, с много добра програма и
утвърден екип и спечелиха. На предишния стопанин му оставихме една стая,
където да си прибере вещите и поетапно да ги изнесе. В един момент нещата
ескалираха и започнаха заплахи. Накрая извади пистолет, произведе два
изстрела към стената. Каза, че след като убие нас, няма да влезе в затвора,
защото ще се самоубие. Накрая един от колегите му изби оръжието от ръката
и го счупи. Полицията дойде, състави протокол и го задържа”, разказа в ефира
на „Здравей, България” Васил Николов, член на Управителния съвет на Българския
туристически съюз.
По думите му има стая в хижата, в която не са успели да влязат и не знаят
какво има вътре.
„Не ни даде ключ. Ще искаме днес да бъде отворена в присъствието на полиция.
Отвътре се чува бръмчене. Може да има всичко, дори уреди за отглеждане на
наркотици”, смята той.
Повече гледайте във видеото.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Мар 18, 2026 3:59 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3531 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
На фейсбук-страницата „Хижа Камен Дел-1934 г.“ има качени няколко любопитни (и тъжни за гледане) публикации и видеа:
Сря Мар 18, 2026 4:31 pm
zlia
kaloyanv написа:
Това което пишеш или е от незнание или си предубеден. Това е една стара практика на БТС за далаверинг, в която дава обекти на някакви хора и след като се разработят си ги взима обратно. Ако не се разработват обектите а е пълна мизерия няма проблем, никой не ги пипа ) .. Стане ли малко по хубаво, започва веднага натиск
И какво толкова съм написал? Прочетох, че са вадени пистолети и мечове и понеже съм го гледал как се заяжда, но само до там, ми стана странно и написах, че е "изкукал". Не ми е била целта да обиждам никого още повече, че и не го и познавам лично. Впечатленията ми като турист на тази хижа са били положителни и към кухня и към обстановка. Една от малкото хижи, на които не взимаха пари за чай. Седеше си чайника на печката и всеки си сипваше. Просто съм попадал на леки спречквания с туристи от негова страна, но не са ми пречили кой знае колко.
Пак като турист- хижа Демяница в сравнение с Яворов си е гола вода като обстановка. Едната е на банскалии, другата на разложкото дружество. Та ако хижар става бившия на Демяница много е възможно да съсипят Камен дел. То само по чалгийката в единия клип може да се предположи на къде ще тръгнат нещата.
От друга страна ако договорът е изтекъл и друг печели конкурса, не мисля, че трябва чак до оръжия да се стига и разправии. Подобни драми имаше и с Амбарица и със Хр.Смирненски. Не казвам кой е прав и крив, но чак до мутри и полиция да се стига ми идва повечко.
Да го направят с гласуване от туристите например.
Сря Мар 18, 2026 6:58 pm
kaloyanv
Ами нещо не е както трябва, много зачестиха тези случаи. Има подобен и за Бонсови поляни преди години. Там човек ми е разказвал точно за тоя на бтс-то. Нещо не са читави хората. Ама ония момчета просто не са били "изкукали" като въпросния Ивайло, че да се чуе...
Още така случаите с фиктивните туристически дружества на ковачки покрай тецовете и как взе хижа мальовица за десетки години.
Дано в това БТС по някакъв начин да се упражнява някакъв контрол. На мен надеждата ми е че има много туристически дружества вътре и не може чак така безогледно да стават нещата.
Вече отделен е въпроса, кое дружество каква дейност развива. Тази дейност, която БТС упражнява, много много не се вижда .. Ама може аз да не я виждам...
В крайна сметка може пък да се опитват да сложат в ред нещата... ..
Аз си спомням преди години, още въобще преди да ги знам тея работи, като бях на Грънчар положението там беше потресаващо и тогава бачити Ангел разправяше. "Каквото такова, ако направя ремонт, ще ме махнат" ... Та от там съм го запомнил това нещо, не че е оправдание да не се прави нищо. Но и така излиза, че отиват едни хора, които се трудят правят нещата и после ги махат.
Кой крив кой прав ... ама не е приятно да стават тези неща.
П.С -- най-лошото е че в тези инициативи има и доста безвъзмезден труд от обикновени хора ... което прави цялостната картинка още по-плачевна. ДА ходиш да помагаш на хижи и хижари, а там да се въртят разни схеми .. а може и да няма схеми .. знае ли човек вече.
Сря Мар 18, 2026 7:26 pm
stefan_iliev38
kaloyanv написа:
...
Дано в това БТС по някакъв начин да се упражнява някакъв контрол. На мен надеждата ми е че има много туристически дружества вътре и не може чак така безогледно да стават нещата.
...
Реално и ефективно дейността на БТС се осъществява от председател, управителен съвет и надзорен съвет, не от туристическите дружества членове.
kaloyanv написа:
...
Аз си спомням преди години, още въобще преди да ги знам тея работи, като бях на Грънчар положението там беше потресаващо и тогава бачити Ангел разправяше. "Каквото такова, ако направя ремонт, ще ме махнат" ... Та от там съм го запомнил това нещо, не че е оправдание да не се прави нищо. Но и така излиза, че отиват едни хора, които се трудят правят нещата и после ги махат.
...
Ти си обикновен турист, който само от слухове е разбрал каква е „схемата“.
Защо мислиш, че хижарят на хижа „Камен дел“ не я е разбрал след толкова години работа вътре в системата на хижите и работа с БТС?
Защо мислиш, че хижарят на хижа „Камен дел“ е влагал труд и средства, ако е знаел, че ще дойде момент, в който ще го отстранят от хижата?
П. П. Преди доста време се запознах с Ивайло Ненов (бившия хижар на хижа „Камен дел“), правили сме преходи в планината в група, виждал съм го после и в хижа „Камен дел“, макар че вече отдавна не съм ходил на хижата. Че беше малко странен – да, странен беше, освен това е алпинист. Но лично аз съм много учуден от действията, които е извършил. Не прилича на човек с такъв опит да прави такива детински неща.
П. П. П. Много лошо впечатление ми направи новият хижар как пуши вътре в хижа „Камен дел“. И то пред член на управителния съвет на БТС (Васил Николов).
Сря Мар 18, 2026 8:20 pm
kaloyanv
stefan_iliev38 написа:
kaloyanv написа:
...
...
Реално и ефективно дейността на БТС се осъществява от председател, управителен съвет и надзорен съвет, не от туристическите дружества членове.
kaloyanv написа:
...
...
Ти си обикновен турист, който само от слухове е разбрал каква е „схемата“.
Защо мислиш, че хижарят на хижа „Камен дел“ не я е разбрал след толкова години работа вътре в системата на хижите и работа с БТС?
Защо мислиш, че хижарят на хижа „Камен дел“ е влагал труд и средства, ако е знаел, че ще дойде момент, в който ще го отстранят от хижата?
П. П. Преди доста време се запознах с Ивайло Ненов (бившия хижар на хижа „Камен дел“), правили сме преходи в планината в група, виждал съм го после и в хижа „Камен дел“, макар че вече отдавна не съм ходил на хижата. Че беше малко странен – да, странен беше, освен това е алпинист. Но лично аз съм много учуден от действията, които е извършил. Не прилича на човек с такъв опит да прави такива детински неща.
П. П. П. Много лошо впечатление ми направи новият хижар как пуши вътре в хижа „Камен дел“. И то пред член на управителния съвет на БТС (Васил Николов).
Ааа виж как ги знаеш, за тоя Васил стана на въпрос.. Не са слухове а е информация от първо лице ...
Предлагам ти да отговориш на този въпрос. Най-вероятно е влагал средства, понеже си е мислил че системата ще работи заа него ... )
Хайде освен да задаваш въпроси напиши и ти нещо .................
Според мен човека е вложил безкрайно много работа и средстава, свършил му е договора и някой, в случая един мазен цървул, му е казал "благодаря, но ти си дотук"
Сря Мар 18, 2026 8:42 pm
dido
kaloyanv написа:
...Според мен човека е вложил безкрайно много работа и средстава, свършил му е договора и някой, в случая един мазен цървул, му е казал "благодаря, но ти си дотук"
Сам го казваш - свършил му е договора, след което - пито-платено.
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Мар 18, 2026 9:19 pm
moreau
Имам приятел от дружество Камен Дел, които помагат в стопанисването на хижата, та той разказа това онова. Накратко - чиста схема от БТС, да прилапат реновирана и разработена хижа наготово. Даже и договорът не е изтекъл, използват някаква вратичка, за да го дадат на този "доказан екип", чиято фирма е създадена два дни преди да им дадат хижата. Относно настоящия хижар, човека наистина е малко особен (като всеки нормален хижар ), обаче са си го натопили, без да е виновен, даже него са заплашвали, а сега е в ареста в 6то. За съжаление поредната позната родна картинка. Нещо подобно се опитват да направят от БТС и в трънско. Тамошното дружество от години полагат огромни усилия в популяризиране на трънския край, като прокарват и маркират пътеки, всичко със собствени средства. Те не са членове на БТС, а сега тия схемаджии направиха фиктивно туристическо дружество, сложиха няколко табели по пътеките и вероятно ще направят някаква подобна мизерия и там. Най-тъжното е, че цялата държава функционира по този начин...
Сря Мар 18, 2026 10:02 pm
kaloyanv
moreau написа:
Имам приятел от дружество Камен Дел, които помагат в стопанисването на хижата, та той разказа това онова. Накратко - чиста схема от БТС, да прилапат реновирана и разработена хижа наготово. Даже и договорът не е изтекъл, използват някаква вратичка, за да го дадат на този "доказан екип", чиято фирма е създадена два дни преди да им дадат хижата. Относно настоящия хижар, човека наистина е малко особен (като всеки нормален хижар ), обаче са си го натопили, без да е виновен, даже него са заплашвали, а сега е в ареста в 6то. За съжаление поредната позната родна картинка. Нещо подобно се опитват да направят от БТС и в трънско. Тамошното дружество от години полагат огромни усилия в популяризиране на трънския край, като прокарват и маркират пътеки, всичко със собствени средства. Те не са членове на БТС, а сега тия схемаджии направиха фиктивно туристическо дружество, сложиха няколко табели по пътеките и вероятно ще направят някаква подобна мизерия и там. Най-тъжното е, че цялата държава функционира по този начин...
Точно така, за едно и също нещо говорим ... Брутални хора навсякъде .. Въпроса е че ги търпим. И те далеч няма да стигнат, но защо трябва да направят толкова злини и мизерии....
Сря Мар 18, 2026 10:21 pm
Митак
Скромните ми наблюдения като най-обикновн турист, са че докато една хижа е коптор, БТС проявява точно нулев интерес към нея.
Ако обаче се разработи и стане популярна, изведнъж се появява нов екип с добра стратегия и ясна визия за мястото.
Цитат:
...ако направя ремонт, ще ме махнат"
Това съм го чувал и от други хижари, но както казах съм най-обикновн турист и моето мнение надали има значение или тежест в сравнение с експертите от БТС.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети