Здравей.
Снегът е оскъден. До 1900 метра сняг няма. Между 1900 и 2050 пътят беше замръзнал като огледало от топящия се през деня сняг, котките са препоръчителни. Над 2050 вече започва да има сняг, но реално е фирнован и се ходи сравнително спокойно и безпроблемно.
Вто Дек 16, 2025 12:06 pm
kaloyanv
Ходих аз из пирина и направих едни снимки с програмата за посочване на върхове. Ето един линк с няколко снимки на които са написали върховете. С добро качество са и като натиснете + се увеличават. Някой ако има желание да сподели малко за планините на снимките, дето се белеят.. Аз не ги знам, Единствено Фалакро понеже е много характерна а видимоста беше добра. Другите трябва да търся някаква карта и пак ми е сложно, като отделни планини да ги идентифицирам ...
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3525 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Калояне, снимките са с резолюция 8 мегапиксела, имаш ли още снимки с по-голяма резолюция?
Аз успях да различа Каймакчалан и Кожуф, Кушница (Пангео), а също и Олимп да се очертава много-много слабо.
Преди много години като тръгнах по планините, в началото ми беше трудно да разпознавам планините и върховете в България.
Тогава нямаше програми за генериране на панорами и показване на върховете, имаше хартиени карти, понякога и те липсваха.
Като обходих планините и ги опознах, трудностите постепенно изчезнаха. Същото важи и за планините в съседните държави.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Мар 14, 2026 10:22 am
kaloyanv
stefan_iliev38 написа:
Калояне, снимките са с резолюция 8 мегапиксела, имаш ли още снимки с по-голяма резолюция?
Аз успях да различа Каймакчалан и Кожуф, Кушница (Пангео), а също и Олимп да се очертава много-много слабо.
Преди много години като тръгнах по планините, в началото ми беше трудно да разпознавам планините и върховете в България.
Тогава нямаше програми за генериране на панорами и показване на върховете, имаше хартиени карти, понякога и те липсваха.
Като обходих планините и ги опознах, трудностите постепенно изчезнаха. Същото важи и за планините в съседните държави.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Излиза така че и в Гърция има много планини. Много дни трябва да си освободиш че да ходиш. На мен ми е мерак тези планини в северна македония и по границата и с Албания.
П.С - да пусна ли по-хубави снимки. Тази програма май това и е проблема че като ги експортваш винаги ги смалява и не са толкова добри. ..
Излиза така че и в Гърция има много планини. Много дни трябва да си освободиш че да ходиш.
Не е като да няма. Всеки остров е планински масив/връх, а гръцките според различни оценки са някъде между 6000 и 29000 (според минималната изискуема площ), от които 119-227 -- обитаеми. Да не говорим за Пинд и всичките отделни планини из него с толкова различен характер всяка от тях...
Няма друг разумен начин да ги обиколиш и опознаеш всичките освен ако живееш и работиш из тях -- първо планинец и едва по-сетне планинар.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 199, 200, 201
Страница 201 от 201
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети