Не е моя работа и не коментирам защо е решил да остане в заслона.
Мисля, че действията му след това са адекватни и препоръчителни за друг, озовал се в подобна ситуация.
Сред коментарите прочетох предложение за ползване на преносима радиостанция и съм съгласен, че това е рационално техническо решение.
Лъчо е прав да не харесва решението с вратата, но впечатлението ми от качеството на "съдържанието измежду отчетливо преобладаващите чифтове уши", ме навежда на предположение, сходно с това на човека от НП "Централен Балкан" ...
Да е жив и здрав Владов, с още много излизания из планините!
Сря Фев 25, 2026 8:58 pm
kaloyanv
rumen radev написа:
Не е моя работа и не коментирам защо е решил да остане в заслона.
То няма нищо за коментиране тук, това му е бил първоначалния план с нощувка в заслона и точно това е проблема. Че е планирано, а не се е случило поради несполука. И точно такива действия са най-притеснителни и те са притеснителни, защото после се показват по телевизии коментират и приказват глупости.
Сря Фев 25, 2026 9:27 pm
vladofff
.
Всичко това е следствие на особеностие на "настоящата епоха". Телефони, интернет, постоянно някой нещо пуска от някъде и "статусът" му е 24 часа известен. И когато зачезне за кратко, се започват драми. Преди няколко години не търсиха ли един, пак някъде из централен балкан, който отишъл, опънал си палатката и си изкарал няколко дни на спокойствие и без телефонен звън. А близките му направиха луди половината държава. Когато го намериха в палатката му, той бил много учуден защо го търсят - нито е пострадал, нито и викал някого за помощ...
Имам приятел, който е претърпявал такова нещо на заслона на Кончето - правят зимата траверса и започва буря, която три дни не им дава да мръднат, съответно стоят в заслона, ядат, пият и се забавляват ... със слушане на програма Хоризонт. Щото друго няма какво да правят. Ама като никой не ги знае /това е средата на 90-те/, не ги и търси. При мен също имаше, но само един такъв случай - опитахме траверса на Мальовишкото било, но още през нощта започна буря и стигайки до заслона БАК, изкарахме три дни в най-лошото време. Най-сериозната буря, която съм виждал /пак края на 90-те/ - беше много трудно дори да излезеш да пикаеш, за други по-тежки работи беше направо немислимо...На третия ден по самата пътека склонът "течеше" през краката ти, страшен лавинарник. Но понеже никой не ни знаеше, и никой не се сети да организира "търсене". Е, неприятното е, че ако наистина стане нещо с теб, си качествено мъртъв, докато сега по-има някакви шансове, макар и, както виждаме, също толкова имагинерни.
Чет Фев 26, 2026 9:55 am
kaloyanv
В такова време така или иначе и сега е същото, няма кой да ти помогне, докато времето не се оправи. Добре де, ама вие все пак сте носили неща, както и човека. Понеже той си е палил огън в заслона, значи не е бил бедстващ. Вие явно също сте имали достатъчно храна и така че да изкарате нормално или поне да не ви е проблем.
Сега обаче в днешно време е голям плюс на моделите които се показват и може да се види че идва сериозен фронт, поне да не се набутваш. Доста по рядко е да се знае за голям фронт с влияние няколко дни и това да не се случи или обратното.
Чет Фев 26, 2026 4:55 pm
аngel
Като ви чета , се сетих за най-тежката буря в живота ми, която ме хвана преди 4 год при добра прогноза за времето, и на много часове от най-близкият подслон, на едно от най-дивите места в Рила- високите Джендемските езера под Теодосиев караул : https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=152319#152319
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 227, 228, 229
Страница 229 от 229
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети