ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 227, 228, 229

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Инциденти и нещастни случаи в българските планини
Автор Съобщение
rumen radev

Мнение Отговорете с цитат
Не е моя работа и не коментирам защо е решил да остане в заслона.
Мисля, че действията му след това са адекватни и препоръчителни за друг, озовал се в подобна ситуация.
Сред коментарите прочетох предложение за ползване на преносима радиостанция и съм съгласен, че това е рационално техническо решение.
Лъчо е прав да не харесва решението с вратата, но впечатлението ми от качеството на "съдържанието измежду отчетливо преобладаващите чифтове уши", ме навежда на предположение, сходно с това на човека от НП "Централен Балкан" ...
Да е жив и здрав Владов, с още много излизания из планините!
Сря Фев 25, 2026 8:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

rumen radev написа:
Не е моя работа и не коментирам защо е решил да остане в заслона.

То няма нищо за коментиране тук, това му е бил първоначалния план с нощувка в заслона и точно това е проблема. Че е планирано, а не се е случило поради несполука. И точно такива действия са най-притеснителни и те са притеснителни, защото после се показват по телевизии коментират и приказват глупости.
Сря Фев 25, 2026 9:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение . Отговорете с цитат
Всичко това е следствие на особеностие на "настоящата епоха". Телефони, интернет, постоянно някой нещо пуска от някъде и "статусът" му е 24 часа известен. И когато зачезне за кратко, се започват драми. Преди няколко години не търсиха ли един, пак някъде из централен балкан, който отишъл, опънал си палатката и си изкарал няколко дни на спокойствие и без телефонен звън. А близките му направиха луди половината държава. Когато го намериха в палатката му, той бил много учуден защо го търсят - нито е пострадал, нито и викал някого за помощ...
Имам приятел, който е претърпявал такова нещо на заслона на Кончето - правят зимата траверса и започва буря, която три дни не им дава да мръднат, съответно стоят в заслона, ядат, пият и се забавляват ... със слушане на програма Хоризонт. Щото друго няма какво да правят. Ама като никой не ги знае /това е средата на 90-те/, не ги и търси. При мен също имаше, но само един такъв случай - опитахме траверса на Мальовишкото било, но още през нощта започна буря и стигайки до заслона БАК, изкарахме три дни в най-лошото време. Най-сериозната буря, която съм виждал /пак края на 90-те/ - беше много трудно дори да излезеш да пикаеш, за други по-тежки работи беше направо немислимо...На третия ден по самата пътека склонът "течеше" през краката ти, страшен лавинарник. Но понеже никой не ни знаеше, и никой не се сети да организира "търсене". Е, неприятното е, че ако наистина стане нещо с теб, си качествено мъртъв, докато сега по-има някакви шансове, макар и, както виждаме, също толкова имагинерни.
Чет Фев 26, 2026 9:55 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

В такова време така или иначе и сега е същото, няма кой да ти помогне, докато времето не се оправи. Добре де, ама вие все пак сте носили неща, както и човека. Понеже той си е палил огън в заслона, значи не е бил бедстващ. Вие явно също сте имали достатъчно храна и така че да изкарате нормално или поне да не ви е проблем.

Сега обаче в днешно време е голям плюс на моделите които се показват и може да се види че идва сериозен фронт, поне да не се набутваш. Доста по рядко е да се знае за голям фронт с влияние няколко дни и това да не се случи или обратното.
Чет Фев 26, 2026 4:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
аngel

Като ви чета , се сетих за най-тежката буря в живота ми, която ме хвана преди 4 год при добра прогноза за времето, и на много часове от най-близкият подслон, на едно от най-дивите места в Рила- високите Джендемските езера под Теодосиев караул : https://forum.bg-turist.com/viewtopic.php?p=152319#152319

Чет Фев 26, 2026 7:45 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 227, 228, 229
Страница 229 от 229

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.