ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Арагац

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Предишната тема
Следващата тема
Арагац
Автор Съобщение
bobbyfm

Мнение Арагац Отговорете с цитат
Предстои ми изкачване до връх Арагац, който е най-високият на Армения. Всякаква информация от хора, които са били там, би ми била полезна. Към момента съм се спрял на маршрута от езерото Кари.

ПП: Изненадан съм, че не намерих тема за този вулкан. Не е особено далеч от България и предполагах, че все някой ще се е качвал.
Сря Авг 20, 2025 7:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobbyfm

Мнение Отговорете с цитат
Накратко ще опиша как се качихме, за да може евентуално някой в бъдеще да използва информацията. От всичко, което четох като информация предварително, стигнах до извода, че най-добрия период от годината за изкачване е август-септември. Екипировка - удобни обувки и дрехи, подходящи за висока планина.
Наистина се качихме от езерото Кари - тръгнахме малко преди 7 часа сутринта и бяхме на Северния връх (4090 м.) в 14:20. Маршрутът е доста тежък и трябва да си в добра форма, тъй като от езерото, което е на височина около 3000 м., минава първо през Южния връх (3879 м.), след което следва стръмно спускане към кратера с губене на около 200 метра денивелация. Следва дълго ходене в самия кратер, като пътеката се губи често (особено в лошо време), тъй като не е чак толкова използвана а и самият терен не е много лесен за ориентация. В хубаво време вероятно е доста по-лесно, но ние ходихме в мъгла през почти цялото време и нямаше да можем да се ориентираме без гпс трака, който бях свалил предварително от следния линк:

https://www.wikiloc.com/hiking-trails/armenia-mt-aragats-north-summit-4-090-m-from-kari-lake-6055174

Пропуснах да спомена, че след като слезнахме от Южния връх объркахме пътеката и тръгнахме да се качваме на Западния връх, като там може би загубихме поне 30 минути. Изкачването на самия Северен връх е сравнително стръмно. Върхът има две коти, като до първата се стига само с ходене, но до втората трябва да траверсираш 100-150 метра по доста опасен ръб, където една грешна стъпка би била фатална. Препоръчвам да се преминава само от хора, които нямат страх от височини и имат опит в скалното катерене. Ние минахме с помощта на двама местни, които ни навигираха и в двете посоки за около по 15 минути в посока - ако ги нямаше, вроятно щяхме да се забавим поне двойно. Планинарството в Армения не е никак развито и за целия ден видяхме само 15 човека(денят беше почивен), като 10 от тях само на тръгване от езерото и предполагам, че са стигнали само до Южния връх, който е най-близо и е най-лесен за качване. От останалите 5 човека, които срещнахме на върха, не всички се престрашиха да направят траверса. На връщане ме удари височината и буквално се влачихме по кратера и после до езерото, като подсякохме Южния връх от запад, което доста ни удължи маршрута като разстояние, но ми спести много сили заради спестеното изкачване на върха. Отчитам като грешка, че не пих много вода по време на изкачването. Като написах вода се сетих - такава по маршрута няма! Т.е. ако някой ходи, да си носи достатъчно за целия ден. За спането - около езерото е много каменисто, но има достатъчно места за спане на палатка. Ние нямахме такава и най-близкото място за спане, което намерихме, беше в Бюракан като мога да препоръчам SELINA GUEST HOUSE, където спахме преди и след качването на върха (резервирахме през букинг). За транспорта - наехме си кола от Ереван. Комуникацията с местните се осъществява 99% на руски, почти никой не говори английски език.
Много по-кратък и предполагаемо по-лесен маршрут за изкачване е от водопада Gegharot, но първо до там може да се стигне само с високо проходим автомобил(пътят до езерото е подходящ за всякакви коли) и второ, не успях да намеря гпс трак на маршрута.
Пет Фев 06, 2026 12:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Поздравления за изкачването и браво за информацията!

А на коя дата изкачихте върха?
Доколкото разбрах – не сте нощували на езерото в нощта преди изкачването, тоест за 1 ден до 4090 м н. в. и обратно – браво на вас!

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Фев 06, 2026 3:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
bobbyfm

На 14.09 се качихме.
Да, не спахме при езерото. Първоначално планирахме да спим там в колата, но прогнозите за времето се промениха и твърде много падна температурата. Затова решихме да си запазим квартира. Селото е на височина 1500-600 метра. Все пак късният следобед в деня преди качването на върха направихме лека аклиматизационна разходка за около 2 часа - качихме се с колата до езерото и от него се качихме на близкия връх - около 3250-300 метра височина, но за съжаление не знам името му.
Пет Фев 06, 2026 5:20 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини, планини Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.