ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Разклон за х.Венетица???
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
Разклон за х.Венетица???
Автор Съобщение
vladofff

Мнение Разклон за х.Венетица??? Отговорете с цитат
И така, ние сме едни хора, които не сме ходили на х.Венетица и гледайки от предишни ходения в района между х.Марица и х.Заврачица налиичето на разклон с табела, че и маркировка,
https://kade.si/#map=19/2631756.89/5188189.49/0
решаваме да тръгнем натам.
Качваме се на превала между Мусли и Муста чалове, слизаме отвъд на кантон Ибър 1900
https://kade.si/#map=19/2636118.94/5189282.99/0
И извъднъж всичко свършва....

Единствената пътека, която би могла да се "върже" е зелената от върха на Ибър към заслон Ечемиците, на изток.
Но тя пък е абсолютно недостижима от зачуканото място, където тъмночервената маркировка е свършила при кантона.
Да се ходи на юг, нагоре по долината към върха на Ибър - какъв смисъл има, след като това упражнение, при това без излишното слизане до кантона спокойно се прави през Заврачица?
На север пък е още по голямо мазало и заобиколки пред диви лесове, осеяни със сечища...
Тогава остава въпросът за чий е направена тая червена пътека и след кантона Ибър накъде ходят заблудилите се да тръгнат по нея?
Някакви идеи?
Пет Яну 23, 2026 2:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tmiglenchev

Мнение Отговорете с цитат
Аз също съм разсъждавал над същия въпрос. Мисля че, когато съм изкачвал от Радуил към кантона по каскадния път съм мяркал табела за хижа Венетица, а също така и разклонение с табела към Долна баня. Табелата за Долна баня е на това разклонение: https://kade.si/#map=17/2636644.6/5196657.02/0 . Пътят изглежда обещаващ, не съм го минавал, но по принцип на картата свършва в нищото. На слизане по Топоклия, някъде в гората в този район https://kade.si/#map=16/2641228.1/5194484.37/0 съм виждал табела сочеща на запад с надпис хижа Заврачица. Бях попадал на разказ свързан точно за тази "пътека", който може да се прочете тук: http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board=turizym&Number=1947561733&page=311&view=collaps%ADed&sb=4&vc=1 (същината започва в 13 абзац, струва си да се прочете, защото авторът го е описал наистина забавно). Моята лична теза е, че след кантона, червената маркировка продължава в посока към село Радуил (по пътя на няколко места си има червена маркировка, макар и непоказана на картата) и някъде около разклона на пътя за Долна баня се поема към връх Девечаир ( https://kade.si/#map=17/2637999.86/5196073.33/0 ) и се продължава в източна посока до излизане на зелената маркировка. Не съм го проверявал лично, но по съжденията на автора от пътеписа би трябвало да е така.
Пет Яну 23, 2026 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

На топографските карти 1:100 000 и 1:50 000 има отбелязани черен път и пътека, които правят връзка със зелената маркировка:

https://kade.si/#BG100K=15/2640122.89/5194263.55/0

https://kade.si/#BG50K=15/2640122.89/5194263.55/0

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Яну 23, 2026 10:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Местожителство: София

Владо, преди 4 години в началото на юли, свихме вляво от от пътя х. Марица - х. Заврачица, с идеята да ходим до т.нар. Гърмящо езеро.
Пътека в тревата над канала нямаше, но пък тревата беше до кръста. Просека нагоре из клека имаше почти навсякъде, но гадината е позатворила доста пътеката и се надрахме добре. Малко преди билото ни заваля и загърмя и се върнахме обратно, та разходихме дъждобраните до хижа Заврачица. Разминахме самоковския лорд нейде по трасето и мъчих колата почти час от х. Марица до бирария Марица.

Съб Яну 24, 2026 3:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
tmiglenchev

Значи ако правилно чета картата, разклонът за Венетица от зелената по Топоклия излиза до постройката на средния кантон:

Kоето има смисъл, защото моето предложение беше, че трябва да се слиза много по-надолу. Сега видях и на картата, че до кантона е маркиран разклон за Венетица
( https://kade.si/#map=17/2637977.46/5193464.1/0 ) , което съвпада с моето чувство, че някъде бях виждал стара табела за Венетица. Останки от черен път тръгващ от каскадния в посока Венетица, аз лично не съм забелязвал. Май че горе-долу се сглоби идеята на автора на тази пътека. След като червената свършва на горния кантон, където Владов показа, се слиза по каскадния път до следващата постройка, и оттам някъде някога е имало черен път преминаващ в пътека, излизаща на зелената маркировка на Топоклия ( https://kade.si/#map=19/2640647.6/5194076.48/0 ) . Оттам само надолу до Венетица. Доста тежък преход дори и когато е имало пътеки и пътища според мен.
Съб Яну 24, 2026 10:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Аз ходих преди няколко години от Долна баня през хижа Венецита (самата хижа и място са много красиви хижяря е свестен, но така и не отидох повече) по зелената марка, нагоре към Ибър. Мога да кажа че е доста див и красив район. Никъде по пътя не съм срещал никакви отбивки. Но това което мога да кажа за зелената маркировка е че лека полека природата си я завзема, най-вероятно и това се е случило и с другата пътека в района. Много малко посещаван и този край. Ако искате може да спретнем едно проучвателно лятото на бивак, без да се бърза много Smile .. Може и да се намири някой добър вариант там.
Съб Яну 24, 2026 11:02 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tmiglenchev

Тази местност "Поста" някой вижда ли я на някоя от онлайн картите?
Съб Яну 24, 2026 11:08 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tmiglenchev

Мнение Описание на пътеката в пътеводителя на Рила Отговорете с цитат

[/i]
Съб Яну 24, 2026 11:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cho

Мнение Привет! Отговорете с цитат
По повод информацията от колегата tmiglenchev !
Огнедишащия змей / Лъчо / в дир.бг /туризъм / е описал много интересно това преминаване по тази "пътека" . В коментарите към неговото описание бях публикувал допълнителна информация , вкл. и снимки . Нашето преминаване с Румен Грънчаров беше 2003 г. Да, беше "криво" , но се добрахме до м.Поста . Лъчо е минал 2007 г. Сега не знам как изглежда - сигурно още по- интересно !
Иначе х.Венетица - вр.Ибър съм го минавал няколко пъти и в двете посоки! Интересен преход !
Заради резерват Ибър не може да се почиства много клека , а той е "бърз" .
Преди години имаше голям горолом и доста дървета с марки на тях бяха паднали !
....
Относно Давечаир!
Камилско пасище!
Мястото,където камилите са почивали преди да продължат по търговския си път.
От местни хора съм чувал ,че имало разбойници ,които нападали керваните .
И затова в района се разхождали иманяри, за да търсят заровени съкровища.
Дали са само легенди или истина - не знам!

Ако някой знае нещо - да сподели!
Съб Яну 24, 2026 11:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tmiglenchev

Значи легендата, която някъде съм чувал/чел за търговски път по долината на Ибър наистина съществува. Но пък каква би била причината да изкачва Девечаир? Оттам накъде - какво съкращава?
Съб Яну 24, 2026 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

kaloyanv написа:
... Ако искате може да спретнем едно проучвателно лятото на бивак, без да се бърза много Smile .. Може и да се намири някой добър вариант там.

Добре. Какъв е планът?

vaskoo написа:
... преди 4 години в началото на юли, свихме вляво от от пътя х. Марица - х. Заврачица, с идеята да ходим до т.нар. Гърмящо езеро.
Пътека в тревата над канала нямаше, но пък тревата беше до кръста. Просека нагоре из клека имаше почти навсякъде, но гадината е позатворила доста пътеката и се надрахме добре.

Хм-м-м, на 12.09.2021 г. за последно минавах по пътеката до седловината Орището, после изкачихме връх Мусличал.
На връщане се наложи на няколко места да си поиграя с триона, за да мога да кажа, че пътеката е напълно проходима.
Оттогава са минали почти 5 години и мисля, че трябва да помислим отново да се разходим към Мусличал и Мустачал. Smile

Според мен има смисъл от пътеката между х. „Венетица“ и х. „Марица“, защото би била по-кратка и по-лесна от пътеката през в. Ибър и х. „Заврачица“.
Освен това тя може да се използва за изкачване на върховете Мусличал и Мустачал, които дават една по-различна гледна точка към тази част на Рила.
В пътеводителя си „Върховете на Рила“ Румен Грънчаров описва маршрути от село Радуил до връх Мусличал (за 6,15 часа) и до Мустачал (за 6,30 часа).

Съб Яну 24, 2026 2:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

stefan_iliev38 написа:
kaloyanv написа:
... Ако искате може да спретнем едно проучвателно лятото на бивак, без да се бърза много Smile .. Може и да се намири някой добър вариант там.

Добре. Какъв е планът?

vaskoo написа:
... преди 4 години в началото на юли, свихме вляво от от пътя х. Марица - х. Заврачица, с идеята да ходим до т.нар. Гърмящо езеро.
Пътека в тревата над канала нямаше, но пък тревата беше до кръста. Просека нагоре из клека имаше почти навсякъде, но гадината е позатворила доста пътеката и се надрахме добре.

Хм-м-м, на 12.09.2021 г. за последно минавах по пътеката до седловината Орището, после изкачихме връх Мусличал.
На връщане се наложи на няколко места да си поиграя с триона, за да мога да кажа, че пътеката е напълно проходима.
Оттогава са минали почти 5 години и мисля, че трябва да помислим отново да се разходим към Мусличал и Мустачал. Smile

Според мен има смисъл от пътеката между х. „Венетица“ и х. „Марица“, защото би била по-кратка и по-лесна от пътеката през в. Ибър и х. „Заврачица“.
Освен това тя може да се използва за изкачване на върховете Мусличал и Мустачал, които дават една по-различна гледна точка към тази част на Рила.
В пътеводителя си „Върховете на Рила“ Румен Грънчаров описва маршрути от село Радуил до връх Мусличал (за 6,15 часа) и до Мустачал (за 6,30 часа).

Ами за да е леко, може да се качим до хижата и там да се пренощува и от другия ден за бързо да се качи до предполагаемата отбивка и да се потърси варианта надолу... А още повече, може и да не се нощува там, а на ловния заслон по-горе. Или може още същия ден да се качим. Идеята е да се проходи трасето и да се види откъде как е минавало и е най-добре. После зимаме моторните резачки и започваме Smile))))))) ... Това последното на шега.

П.С - лошото е че това са последните останали диви пътеки и в момента в който започнем да пишем, веднага ше дойдат първопокорители и организатори на състезания Smile .
Съб Яну 24, 2026 7:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cho

Мнение Привет! Отговорете с цитат
Разпънах няколко карти ,на различни издателства. Всяка със собствено мнение ?!
Кантон 1900 на р.Ибър не е точно на тази височина.!?
От м. Ангелова бичкия на изток се отклонява пътеката за х.Венетица.
Тя се събира с тази , която идва от Давечаир и продължават към м.Поста.

Не знам дали керваните са минавали през Топоклиите !

Има един човек ,който знае района много добре!
Преди години беше и хижар на х.Венетица.
Казва се Кирчо Славеев. Сегашните хижари го познават. Той можа да каже повече.
Ако мога да помогна с още нещо - на линия съм !

Успех!
https://ibb.co/r28JWWYw
Съб Яну 24, 2026 8:28 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

В планшетите, които са служили за основа на по-старата топографска карта от 30-те, няма път/пътека от долината на р. Права Марица към местността Орището (седловината между вр. Мустачал и вр. Мусличал).

От източната страна на тази седловина е нанесена пътеката към долината на р. Малък Ибър, по която явно в днешно време върви част от въпросната тъмночервена маркировка.

Разбира се, има и пътека покрай р. Малък Ибър, която на север прави връзка с пътя покрай р. Ибър, а на юг се изкачва на главното вододелно било.

Може би по-интересно е наличието на още една (вероятно несъществуваща изцяло днес) пътека от м. Орището, покрай езерцето в СИ подвършие на вр. Мусличал (Гърмящото езеро) и кота 2153,
която сетне се спуска по рида СЗ от р. Селачище (Селичище?) към долината на р. Ибър:

В BGMountains са нанесени само малки части от тази (може би отдавна загубена) пътека.

Наличието на два различни маршрута до м. Орището, завършващи именно в тази местност, във време доста преди строителството на хижи, кантони, водохващания, деривации и т.н., недвусмислено подсказва
(наред със запазения и до днес топоним) тогавашното ѝ стопанско значение.

Нед Яну 25, 2026 1:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
cho

Мнение Привет отново! Отговорете с цитат
Пътеката за която споменава Владоф, по разкази на местни на времето се е наричала Войнишка или Граничарска пътека /ярко изразена и ползваща се постоянно/.Дали е така - не съм категоричен!.
Но в едно съм сигурен - след като се стигне кантон Ибър 1900 и малко по-надолу от м .Ангелова бичкия -надясно е пътеката за х Венетица!
Стига се до м.Поста и надолу е лесно.

https://ibb.co/BVXvKJJ9

Това е м.Поста. От там , посока запад започва подсичането на вр.Трите улука към кантона.
На юг , по зелените марки е вр.Ибър.

Остава интересен въпроса - какво са правили камили по тези места и накъде са се разхождали !?
Нед Яну 25, 2026 6:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.