В последните 2-3 години започнах малко по-активно да правя зимни преходи и реших, че е време да ъпгрейдна екипировката, с която разполагам. Към момента ползвам термо бельо, полар и зимно (сноуборд яке), които вършат работа (не мога да кажа, че съм усещал студ в планината зимата), но пък якето не е особено дишащо и влагата се задържа под него.
Започнах да чета повече и усетих необходимостта от подходящи дрехи, като обмислям покупката на някое хардшел яке, което да ползвам над полара, както и някоя пухенка, която да нося в раницата и да обличам, когато спираме. Харесал съм това яке: https://www.extreme-bg.com/myzhko-vodoustojchivo-hardshel-yake-mamba-m-ym , но марката не ми е много позната и бих се радвал ако някой има отзиви за него, или ако може да препоръча някоя от подобен клас.
Относно пухенката - четох за разликата между истински пух и синтетичен, и смятам, че синтетичен е по-подходящ за планината, защото не губи толкова от свойствата си при намокряне, но все пак се оставям в ръцете на по-опитните от мен за насоки, съвети и препоръки. В декатлон се намират различни видове на forclaz/simond, покрай черния петък може да изпадне нещо на добра цена, но тъй като не съм ги пробвал до сега отново бих се радвал на препоръки.
Единственото останало което ми трябва е снегоходки, но те не са чак такъв приоритет (все още не смея да ходя на по-дълги преходи зимно време сам, ходя с организирани групи с водач, и те доста често осигуряват котки/снегоходки). Но все пак ако някой има препоръка и за снегоходки ще съм много благодарен!
Пет Окт 31, 2025 10:52 am
t.hristov
Има българска фирма в Самоков, която шие доста качествени термо облекла на нормални цени
Снегоходки препоръчвам TSL 227 -виж в продавалника ...
Пет Окт 31, 2025 3:51 pm
DHG
Коя е тази фирма от Самоков?
Пет Окт 31, 2025 6:39 pm
Zaro
Моето термо бельо е на omsight, тествал съм го на доста студено и нямам оплаквания. Но ако може да споделиш коя е тази фирма от Самоков и на мен ми е интересно да ги погледна.
Иначе основно хардшел и пухенка ми трябват.
Моят съвет за термо бельо (първи слой) е да заложиш на мерино. Аз лично ползвам Isobaa с дебелина 200. Напълно достатъчно е за нашите георграфски ширини. Друга марка, която знам със сигурност, че са лидер в производството е Айсбрейкър. За по-амбициозни цели като вр Арарат, вр. Елбрус или Килиманджаро също е предостатъчно.
Като втори слой ползвай полар. Дори най-обикновения от декатлон върши работа. Тук наливане на допълнителни пари е излишно.
Като шел е добре да търсиш мембрана, която е поне 2.5-слойна. Аз лично ползвам една Patagonia H2NO и ми върши чудесна работа, както лятото, така и зимата. За мен лично е важно да има ципове за проветрение на подмишниците и да не спарва.
Мембранният панталон също е важен! Аз лично ползвам Бергхаус с ципове за проветрение. Като недостатък - няма джобове, което си е сериозен минус.
Ръкавици - трябва да имаш 3 чифта:
- тънки мерино ръкавици, които дори и лятото помагат. С тях лесно се вади телефон и се снима, удобни са за преобличане или слагане на котки/снегоходки и боравене с всякакъв инвентар.
- дебели зимни ръкавици - по избор.
- ръкавици тип лапа с 2 пръста - тези на Simond ползвам. Тези ръкавици са за големите студове. Препоръчвам да са с гъшу пух. Удобството е, че можеш да сложиш и уормър при нужда.
Пухенката е тънък момент! Аз до скоро моята само си я разнасях. Имам я от 4-5 години, обличал съм я 2-3 пъти. Най-обикновената пухенка с температура на комфорт до -10 градуса е напълно достатъчна за нашите планини. Тук каквото и да вземеш - ще свърши работа. За Кавказ обаче си трябва пухенка с температура на комфорт -20 градуса. Мило върши чудеса. Но имай в предвид, че за нашите планини няма много смисъл от нея. За Кавказ специално няма да те допуснат до атака ако нямаш такава пухенка, но винаги можеш да си наемеш и не е цифра.
Чорапи: препоръчвам Mund! Ползвам моделите Памир и Хималая. С върна от мериносова лама са и в комбинация с любимата обувка LaSportiva - ядове със студа йок!
Снегоходки препоръчвам TSL 227 -виж в продавалника ...
Само нови. Пластмасата старее. На старо такова нещо не се купува, защото ще се разкапе точно когато най не очакваш.
Пон Ное 03, 2025 10:18 am
EXIIIT
Има и българска фирма която шие мнооооого хубава екипировка от гъши пух. Мило в Търговище са разгледай им нещата доста качествени и са от доста време на пазара
Пон Ное 03, 2025 12:05 pm
vladofff
EXIIIT написа:
Има и българска фирма която шие мнооооого хубава екипировка от гъши пух. Мило в Търговище са разгледай им нещата доста качествени и са от доста време на пазара
Зависи за какво ти трябва пухенка.
За нашите планини - може и с най-еФтината от дебелите декатлонски модели на Симонд.
За сериозни студове може да се каже, че Елбрус е еталон, дори лятото - бях с най-дебелия модел търговишка пухенка, при това с т.нар. "топъл" шев, и студът ми лазеше по гърба. За такива студове си има специални пухенки съответно на специални цени.
С продукцията на Веселина трябва да се внимава. Пухът и шушлякът са мноого добри, но докато й бях клиент, конците не струваха. Все се разкапваха от там.
Правеше по едно време едни якета от някакъв тефлонов шушляк. Катерех лед с него - водата стоеше на капчици и се стичаше без да попива , явно заради тоя тефлон. Платът - много як, щом клиновете за лед, дето висят по теб не го късаха. Обаче конците просто се разкапаха...
Ако сега е сменила конците с някакви здрави найлонови, това биха били едни от ная здравите дрехи на пазаря. Но това трябва да се провери.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети