ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Помощ при избор на зимна екипировка

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Предишната тема
Следващата тема
Помощ при избор на зимна екипировка
Автор Съобщение
Zaro

Мнение Помощ при избор на зимна екипировка Отговорете с цитат
Здравейте,

В последните 2-3 години започнах малко по-активно да правя зимни преходи и реших, че е време да ъпгрейдна екипировката, с която разполагам. Към момента ползвам термо бельо, полар и зимно (сноуборд яке), които вършат работа (не мога да кажа, че съм усещал студ в планината зимата), но пък якето не е особено дишащо и влагата се задържа под него.
Започнах да чета повече и усетих необходимостта от подходящи дрехи, като обмислям покупката на някое хардшел яке, което да ползвам над полара, както и някоя пухенка, която да нося в раницата и да обличам, когато спираме. Харесал съм това яке: https://www.extreme-bg.com/myzhko-vodoustojchivo-hardshel-yake-mamba-m-ym , но марката не ми е много позната и бих се радвал ако някой има отзиви за него, или ако може да препоръча някоя от подобен клас.
Относно пухенката - четох за разликата между истински пух и синтетичен, и смятам, че синтетичен е по-подходящ за планината, защото не губи толкова от свойствата си при намокряне, но все пак се оставям в ръцете на по-опитните от мен за насоки, съвети и препоръки. В декатлон се намират различни видове на forclaz/simond, покрай черния петък може да изпадне нещо на добра цена, но тъй като не съм ги пробвал до сега отново бих се радвал на препоръки.
Единственото останало което ми трябва е снегоходки, но те не са чак такъв приоритет (все още не смея да ходя на по-дълги преходи зимно време сам, ходя с организирани групи с водач, и те доста често осигуряват котки/снегоходки). Но все пак ако някой има препоръка и за снегоходки ще съм много благодарен!
Пет Окт 31, 2025 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Мнение Отговорете с цитат
Има българска фирма в Самоков, която шие доста качествени термо облекла на нормални цени Smile

Снегоходки препоръчвам TSL 227 -виж в продавалника ...
Пет Окт 31, 2025 3:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
DHG

Местожителство: Кюстендил

Коя е тази фирма от Самоков?
Пет Окт 31, 2025 6:39 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Zaro

Моето термо бельо е на omsight, тествал съм го на доста студено и нямам оплаквания. Но ако може да споделиш коя е тази фирма от Самоков и на мен ми е интересно да ги погледна.
Иначе основно хардшел и пухенка ми трябват.
Пет Окт 31, 2025 7:43 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
stefansmail

Местожителство: Бургас

Верояно става въпрос за Bars

https://barsbg.com/index.php?route=common/home

Съб Ное 01, 2025 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix

Местожителство: Плевен

Моят съвет за термо бельо (първи слой) е да заложиш на мерино. Аз лично ползвам Isobaa с дебелина 200. Напълно достатъчно е за нашите георграфски ширини. Друга марка, която знам със сигурност, че са лидер в производството е Айсбрейкър. За по-амбициозни цели като вр Арарат, вр. Елбрус или Килиманджаро също е предостатъчно.

Като втори слой ползвай полар. Дори най-обикновения от декатлон върши работа. Тук наливане на допълнителни пари е излишно.

Като шел е добре да търсиш мембрана, която е поне 2.5-слойна. Аз лично ползвам една Patagonia H2NO и ми върши чудесна работа, както лятото, така и зимата. За мен лично е важно да има ципове за проветрение на подмишниците и да не спарва.

Мембранният панталон също е важен! Аз лично ползвам Бергхаус с ципове за проветрение. Като недостатък - няма джобове, което си е сериозен минус.

Ръкавици - трябва да имаш 3 чифта:
- тънки мерино ръкавици, които дори и лятото помагат. С тях лесно се вади телефон и се снима, удобни са за преобличане или слагане на котки/снегоходки и боравене с всякакъв инвентар.
- дебели зимни ръкавици - по избор.
- ръкавици тип лапа с 2 пръста - тези на Simond ползвам. Тези ръкавици са за големите студове. Препоръчвам да са с гъшу пух. Удобството е, че можеш да сложиш и уормър при нужда.

Пухенката е тънък момент! Аз до скоро моята само си я разнасях. Имам я от 4-5 години, обличал съм я 2-3 пъти. Най-обикновената пухенка с температура на комфорт до -10 градуса е напълно достатъчна за нашите планини. Тук каквото и да вземеш - ще свърши работа. За Кавказ обаче си трябва пухенка с температура на комфорт -20 градуса. Мило върши чудеса. Но имай в предвид, че за нашите планини няма много смисъл от нея. За Кавказ специално няма да те допуснат до атака ако нямаш такава пухенка, но винаги можеш да си наемеш и не е цифра.

Чорапи: препоръчвам Mund! Ползвам моделите Памир и Хималая. С върна от мериносова лама са и в комбинация с любимата обувка LaSportiva - ядове със студа йок!

Нед Ное 02, 2025 7:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

t.hristov написа:
Снегоходки препоръчвам TSL 227 -виж в продавалника ...

Само нови. Пластмасата старее. На старо такова нещо не се купува, защото ще се разкапе точно когато най не очакваш.
Пон Ное 03, 2025 10:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
EXIIIT

Местожителство: Плевен

Има и българска фирма която шие мнооооого хубава екипировка от гъши пух. Мило в Търговище са разгледай им нещата доста качествени и са от доста време на пазара
Пон Ное 03, 2025 12:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

EXIIIT написа:
Има и българска фирма която шие мнооооого хубава екипировка от гъши пух. Мило в Търговище са разгледай им нещата доста качествени и са от доста време на пазара

Зависи за какво ти трябва пухенка.
За нашите планини - може и с най-еФтината от дебелите декатлонски модели на Симонд.
За сериозни студове може да се каже, че Елбрус е еталон, дори лятото - бях с най-дебелия модел търговишка пухенка, при това с т.нар. "топъл" шев, и студът ми лазеше по гърба. За такива студове си има специални пухенки съответно на специални цени.
С продукцията на Веселина трябва да се внимава. Пухът и шушлякът са мноого добри, но докато й бях клиент, конците не струваха. Все се разкапваха от там.
Правеше по едно време едни якета от някакъв тефлонов шушляк. Катерех лед с него - водата стоеше на капчици и се стичаше без да попива , явно заради тоя тефлон. Платът - много як, щом клиновете за лед, дето висят по теб не го късаха. Обаче конците просто се разкапаха...
Ако сега е сменила конците с някакви здрави найлонови, това биха били едни от ная здравите дрехи на пазаря. Но това трябва да се провери.
Пон Ное 03, 2025 4:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

Чехите Kilpi правят добри облекла на достъпни цени (включително и у нас).

Вто Ное 04, 2025 6:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Екипировка, необходими неща Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.