Преди 25 години, в края на май в един почти горещ ден, аз и още един луд вървейки по улицата решихме да направим траверс на Пловдивските хълмове.
Кога? Сега! Както си бяхме с официалните дрешки, хванахме автобус и се отправихме към най-близкия до нас хълм – Джендем тепе.
И така започна всичко. Спомням си, че след като го изкачихме и слязохме, на „Васил Априлов“ си купихме вода и някакви гадни вафли.
След това изкачихме Бунарджика, после Сахат тепе и накрая Трихълмието, като завършихме с пиене на бира горе в „Рахат тепе“.
Тази година ми мина през ум пак да го направя, юбилейно. Вчерашният 4-ти октомври беше доста подходящ за целта, прохладен, след дъжд.
Този път носех обаче и GPS и фотоапарат. Започнах в същия ред.
Джендем тепе(Младежки хълм). Относителна височина на изкачване от поляните от юг – 123 м:
Поглед от Джендем тепе към Родопите:
Поглед към следващата цел – Бунарджика:
Умишлено съм премахнал от Бунарджика солдата, защото по никакъв начин не искам да стърчи там!
Следващата цел беше Бунарджика, относителна височина на изкачване от бул. Васил Априлов – 115 м.
При изкачването попаднах на едно от гнездата Опунция, намиращи се по склоновете на хълма:
Поглед от Бунарджика към следващата цел, двете коти на Сахат тепе(Данов хълм):
Поглед назад към Джендем тепе:
По-високата кота на Сахат тепе с антените на РТЦ. В миналото е отбелязвана като отделен хълм – Топлар тепе,
а по-ниската с часовниковата кула – Сахат тепе. Относителна височина на изкачване от ул. Преслав – 56 м.
Другата кота, с часовниковата кула:
Поглед към следващата цел - Трихълмието:
Джамбаз тепе:
Таксим тепе:
Небет тепе:
Не пропуснах и поглед назад, към изминатото:
Относителна височина на изкачване от Джумаята до Джамбаз тепе – 40 м. Поради застрояване и ограничен достъп, най високата достъпна точка на Таксим тепе е пред Чалъкова къща – 187 м. По същата причина, най-високата достъпна точка на Джамбаз тепе е на ул. Княз Церетелев – 202 м.
Поглед от Джамбаз тепе:
Последен остана Небет тепе. Поглед от Небет тепе към бул. 6-ти септември:
Поглед от Небет тепе към Сахат тепе, Джендем тепе и Бунарджика:
Небет тепе от булеварда:
Популярна гледка към Джамбаз тепе:
Най-високата част на Джамбаз тепе и някакъв алпиняга, който се набира по скалата:
Джендем тепе - 285,5 м
Бунарджика - 265 м
Сахат тепе - 210,7 м. По данни от моя GPS, Топлар тепе е 218 м.
Джамбаз тепе - 212 м
Таксим тепе - 195 м
Небет тепе - 207 м.
Други, със сигурност съществували хълмове: Марково тепе(189 м н.в.), Каменица(Алтъ тепе, 177 м н.в.), Лаут тепе(172 м н.в.).
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Окт 05, 2025 12:01 pm
goro_levskara
Браво за идеята и за споделянето!
Едно време използвахме един израз... better look around. Много често се е случвало в търсене на новото и непознато, да пренебрегваме това, което имаме. Направили сте страхотна разходка, която според трака ви е отнела малко повече от два часа. Аз съм се качвал само на Бунарджика, Сахат тепе и Небет тепе, но май най-хубавата гледка е от този, който сте изкачили първо - Джендем тепе. При всички положения, идеята ме грабна и си мисля, че бих могъл да я осъществя 🍻🍻🍻
Нед Окт 05, 2025 9:51 pm
Митак
Чувал съм за Марково тепе, което било натрошено на павета, но за Алтън тепе и Лаут тепе не занех.
От тези трите съвсем нищо ли не е останало?
Браво за идеята и за споделянето!
Едно време използвахме един израз... better look around. Много често се е случвало в търсене на новото и непознато, да пренебрегваме това, което имаме. Направили сте страхотна разходка, която според трака ви е отнела малко повече от два часа. Аз съм се качвал само на Бунарджика, Сахат тепе и Небет тепе, но май най-хубавата гледка е от този, който сте изкачили първо - Джендем тепе. При всички положения, идеята ме грабна и си мисля, че бих могъл да я осъществя 🍻🍻🍻
При това начинание няма никакъв смисъл да се бърза и е много добре да не се прави през лятото! Така ще усетиш духа на хълмовете, а и гледките са достатъчно много.
Преди 2 години изкачих Джендем тепе за малко повече от 9 минути. Нямам никаква мотивация да го правя пак.
Митак написа:
Чувал съм за Марково тепе, което било натрошено на павета, но за Алтън тепе и Лаут тепе не занех.
От тези трите съвсем нищо ли не е останало?
От Марково тепе няма останало нищо. Даже са дълбали надолу, защото после години е стоял трап с вода на това нясто.
От Каменица също няма нищо. Довършили са този хълм, когато са строили бившата вече фабрика "Каменица".
От Лаут тепе пише, че има останала малка могила, някъде близо до гара Тракия. Не съм ходил да я търся. Това е било единственото тепе, изградено от андезит(другите са от сиенит),
но принадлежи към същата скална структура, която е огромна и се намира почти изцяло под земята, покрита с дебел слой наноси и слой почва.
Пише, че тази структура се простира на площ 50 кв.км. Хълмовете са само върха на айсберга.
Небет тепе е имал разклонение на северозапад, което е изломено за да минават пътища. Днес в триъгълника на кръстовището на бул. 6-ти септември има голяма скала, изкуствено озеленена наоколо с дървета и храсти. Може би тя трябва да ни напомня за това разклонение.
От южната страна, в подножието на скалите на Джендем тепе, точно зад козела има "блато". Там също в миналото са се добивали камъни, но добивът е бил спрян навреме.
Има предположения, че в древни времена е имало още хълмове с размери на могили, но логично са използвани за материал отдавна. Вероятно местата им могат да се докажат чрез малко разравяне и намиране на скални излази, но пък те(ако ги има) отдавна са под застроени площи. Едва ли някой, при строеж си е записал, че е "ударил на камък".
Пет Окт 10, 2025 9:08 pm
vaskoo
Поздравления!
Не помня кой от пловдивчаните тук ме попита по време на ковидя къде да ходят хората от Пловдив, когато бяха завардили пътищата, а аз в изблик на непринудена простотия препоръчах траверс на тепетата
Някога е имало туристическа спалня на Джендем тепе (над психиатрията), помня я като изоставена малка постройка, но с налична все още табела. Дали е работила обаче не знам. На това тепе минаха най-хубавите години (първите седем) от детството ми. Лятото се качвахме на върха на Джендема, за да се къпем в противопожарния водоем на военните горе.
С Бунарджика не се спогаждахме толкова, след като ми счупи носа и не помня колко зъби
Има много плитка скална връзка между Джендем тепе и Бунарджика, сега там е кръстовището на Априлов и Пещерско. До там са стигали разливите на Марица и Дерменка, от времената преди дигите на реките и корекциите на коритата им.
Жоро, гледката от Джендем тепето е в края на март / началото на април, когато цялото е цъфнало, още няма мараня, Родопа е с напъплила свежа зеленина, Балкана е още с бяла наметка, зад/над полето на запад блести Белмекен, а самото поле е наситено зелено. ... а детското влакче е едн път
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Някога е имало туристическа спалня на Джендем тепе (над психиатрията), помня я като изоставена малка постройка, но с налична все още табела. Дали е работила обаче не знам.
Да, туристическа спалня имаше и не беше малка. Освен основната сграда имаше и бараки с доста легла вътре. Спал съм там по време на лятна бригада, като ученик в техникума. През деня бачкахме в града и по хълма. Копане на канали, окопаване на рози, облагородяване на хълма и детската железница. Хранехме се в столовата на гимназията до гарата и се качвахме да спим в бараките на тур. спалня. Не ни пускаха да си ходим в къщи. Домакин на тур. спалня беше бай Гюро. Нощем му обирахме доматите в градината. Даже една вечер ни направиха дискотека, дойде Карло Паникян с големи тонколони и всичко необходимо и вдигнахме джангър. Така, че може да се каже, че съм живял на хълма 2-3 седмици.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети