До Зелени камък
Дойде уикенда и отново стана време за планина, отново за Рила. Продължих да избирам върхове, които съм качвал, но които не са описвани в сайта. Зелени камък бе един от тях и направих бърза организация...
Така в неделния септемврийски ден, два автомобила се паркирахме на ЦПШ и бързо хванахме пътеката за Вада. Още в началото започнахме със стръмно спускане, което не само тук, а по принцип и в другите планини много рядко ми се случва. Но това беше предвидено и знаехме, че първия час ще е все така, но после ни чака тежко изкачване. Нямаше как да е иначе и след повече от час, захапахме стръмния баир...
...а два часа и половина от началото на разходката стигнахме и заслона на Киро Чугуна, където направихме и първата почивка...
От него продължихме с изкачването по Зелени рид, което за мен беше първо в летни условия. Досега два пъти бях минавал от тук, но все през зимата и все при тежки условия. При едният път се отказахме някъде, около Зелени камък, а при втория успяхме да стигнем сполучливо до хижа Иван Вазов. Сега бе съвсем различно и благоприятно, гледките бяха уникални...
Напредвахме, наслаждавайки им се, като преди Зелени камък, трябваше да изкачим и този безименен масив...
След около четири часа стигнахме и върха, който е с широко и разлато теме...
...но пък гледките от него не спираха да ни възхищават. Дамга се извисяваше най-близо до нас...
... а познатото Мальовишко било бе все така респектиращо. Цял ден мога да стоя и да му се наслаждавам...
Стояхме дълго на върха, но нямаше как и трябваше да трънем на обратно. Решихме слизането да е по Урдина река и директно по склона се спуснахме до пътеката за там. Обърнах се за снимка към Зелени камък...
Бързо стигнахме до Рибното езеро...
... като не спирахме да се наслаждаваме на Мальовица...
Отидохме да снимаме и езерото Триъгълника и се спуснахме до друг от заслоните на Киро Чугуна, където отново се подсилихме...
Безименния връх на горната снимка ме привлече с една конструкция, която така и не можах да разбера каква е. Имах идея да отида набързо до него, но прецених, че ще се забавим много и се отказах. Но поне снимах този обект и ми е интересно, дали някой знае какво е. Подозирам, че е нещо свързано с измерване, но не мога да бъда сигурен. Хората, които срещахме по пътя нагоре също не знаеха.
След заслона, все по реката стигнахме Яворова поляна и от там хванахме баира и точно в 20 бяхме при колите на ЦПШ. Направихме поредната хубава разходка, като Зелени камък вече е описан в таблицата за Рила. А ето и видеото от разходката.
Както се случи за трета поредна седмица, идния вторник, отново бяхме на планина и отново в Рила, но за това в следваща публикация.
Стръмното и не толкова приятно спускане в началото лесно се избягва като се тръгне по главния път надолу и след 15-ина минути вляво по приятен горски път, който отвежда до Яворова поляна.
Сря Сеп 17, 2025 5:21 pm
goro_levskara
aldo написа:
Стръмното и не толкова приятно спускане в началото лесно се избягва като се тръгне по главния път надолу и след 15-ина минути вляво по приятен горски път, който отвежда до Яворова поляна.
Да, бях го чертал от там, но имаше кола и нямаше къде да паркираме.
Сря Сеп 17, 2025 5:39 pm
vaskoo
Триногата забелязах и аз тази година, снима за превишена скорост явно
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Сря Сеп 17, 2025 6:28 pm
vladofff
-
"... ме привлече с една конструкция"
Това е имперска разузнавателна сонда.
Ти не си ли гледал как започна "Империята отвръща на удара"?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети