От около 20 години имам интерес към Доломитите. Преди повече от 15 години с помощта на приятел, живеещ в САЩ, започнах да събирам книги и карти за тази планина, към които добавях много информация от Интернет. Опитите ми да намеря приятели, с които заедно да посетим Доломитите не се увенчаха с успех и през пролетта на тази година реших да се включа в една от групите, на които няколко български туроператори предлагат такава възможност. Екскурзията беше в началото на август и програмата предполагаше 8 дни за еднодневни преходи из най-интересните части на планината, в т.ч. няколко виаферати. Моята възраст и физическа форма не предполагат сериозни няколкодевни натоварвания, но съществуваха опции за пропускане на част от виафератите. Началото бе с много андреналин – пристигайки във Венеция разбрахме, че багажът ни е зависнал в Мюнхен (получихме го едва след 2 денонощия), през нощта с летно облекло на височина над 1500 м.н.в. трябваше да изчакаме да се решат неуредици с настаняването. Първото утро бе дъждовно, но още преди обяд се прочисти и слънчевото и бездъждовно време ни съпътстваше да края на екскурзията. В рамките на програмата посетихме две езера – Carezza и Sorapiss, както и водопадите Cascate di Fanes. Обиколката на водопадите предполагаше преминаването на две сравнително леки виаферати, които дори аз преминах. Пeтима членове на групата през различни дни успешно се справиха с още няколко ферати (Sas Rigais, Monte Peterno и Averau), докато аз и още двама от участниците наблягахме на фотографията. Имах възможността да поснимам Seceda, Tre Cime di Lavaredo, Piz Boe (3152 м.н.в.) и техните околности. Много интересни неща за снимане имахме и в района на Cinque Torri и Nuvolau. Разбира се, необходимостта да се съобразяваме с графика на групата наложи някои ограничения. Водач на групата (и шофьор на фирменото бусче, което ползвахме през цялото време) бе Иван Дионисиев. Той се справи много добре със задълженията си и заслужи благодарностите на всички членове на групата. През последния ден имахме около 3-4 часа до полета от Венеция до Мюнхен, които използвахме за кратка разходка до стария град. Августовските жеги не бяха подходящо време за разглеждане на част от неговити забележителности, но мога само да Ви препоръчам да посетите Венеция. Няма да съжалявате!
В тази тема публикувам само дванадесет снимки, повече може да намерите в мои албуми в Гугъл. Към този момент те са 7, но със сигурност ще има още поне няколко. Снимките от албумите с имена на популярни италиански песни използвах в слайдшоута, които може да видите и чуете в профила ми във Фейсбук – Borislav Petkov (BateBorko).
И така, малко картинки:
Подготвяйки се за екскурзията разгледах десетки видеа за Доломитите, към тях добавих много, много впечатления на място. Ако има въпроси по темата ще се радвам да Ви помогна.
Посетете Доломитите!
Ще имате преживявания и спомени за цял живот!
Наздраве!
Нед Авг 31, 2025 7:14 am
kaloyanv
Снимките са чудесни .. То и аз мислех доломитите по някое време, че ходех все в швейцарските алпи. Но тук от няколко години не излизам извън България. Ще взема да помисля отново за доломитите.
Благодаря на тримата съфорумци за добрите думи!
Ако някой има интерес към посещение на Доломитите през следващата година,
може да ми пише. Може да се обединим или в краен случай поне да споделя неща,
които да Ви помогнат. Съществуват възможности за по-бюджетна реализация на
подобна експедиция, както и за съчетаване на различни предпочитания, напр.
виа ферати и фотография.
Поздрави!
Ние пътувахме с "Алекстрек" ООД. Водач ни бе Иван Дионисиев.
Всички от групата (8 човека) сме много доволни от него.
Все повече български фирми предлагат екскурзии в Доломитите,
но насочеността е различна. От февруари нататък пускайте
по-често търсачката. Много хора ползват кемпери и/или нощувки в
къмпинг. Ако сте много внимателен, може да ползвате и палатка,
а ако сте екстремист може и само със спален чувал, специализиран
за подобно ползване.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети