Здравейте! Търсих с търсачката, но не намерих подобна тема.
С АРАБИ И С THURAYA РАБОТА ДА СИ НЯМАТЕ!!!
Пускам тази тема за да предпазя други хора от прецакване/набутване. А също така и с молба всеки да сподели какво ползва за комуникация при липса на покритие на мобилните мрежи в планината.
Миналата година за обиколката Peaks of the Balkans закупих от ebay сателитен телефон на сателитния оператор Thuraya (араби). Покупката направих след проучване в нета, като в българоезичните сайтове няма много информация. Устроийствата, предлагани от БГ фирми бяха скъпи. За това реших да купя по-евтино от eaby. Закупих телефона за $400 (+ $50 шипинг) от арабски продавач с близо до 100% положителни отзиви. Арабският търговец вписал в документите по-ниска продажна цена. По този начиин ми осигури "приятни" мигове при комуникацията с БГ митници. В крайна сметка плащах мито 2 пъти общо 180 лв + 24 лв доставка в БГ. След това от БГ фирма закупих SIM карта ($45) с предлатен пакет, платих активационна такса ($39) и заредих ваучечр. Общо разходи около 1300 лева.
В крайна сметка вече имах сателитен телефон. Но нервите тепърва започваха! Изминаха около 2-3 месеца с непрекъсната комуникация между мен, представителя на БГ фирмата, съпортите на Thuraya и Виваком. Оказа се,че със сателитния телефон не мога да звънна на вивакомкският си мобилен номер. Не мога и обратното - от мобилния вивакомски номер да набера сателитния номер. И какво се получи? Купих сателитен телефон, за да имам връзка с близките, а се оказа, че не мога да го използвам по преднанзачение. Интересното е, че не мога да набера +359112 в случай на необходимост. Според съпорта на Thuraya мога да звънна на техният 112. Е, как да обясня, например, на техния съпорт, че съм си изкълчил крака в Сакън дупка и имам нужда от помощ?
След 2-3 месеца нерви вече можеше да се ползва по предназначение телефона на Thuraya и имаше връзка с БГ оператори. С тази уговорка, че никога не знаеш дали ще можеш да осъществиш обаждане или да пратиш SMS при необходимост.
Тръгнахме за обиколката PoB, ползвахме телефона няколк пъти. Ползвах го няколко пъти и след това. С успех. Но!
Но, съзвездието на сателити на Thuraya е изградено от 2 сателита на геостационарна орбита. Покритието е съсредоточено около Арабския полуостров ЦЪК!, но обхваща Европа, Азия и Африка. Мен ме устройваше. Ограничението в обхвата обаче е, че трябва да имаш чисто небе над себе си, особено в посока на Арабския полуостров. Когато съм звънял на близките, за да ги информирам, че всичко е наред, от планински връх, се чувахме кристално ясно. Когато звънях не от връхна точка, а наоколо имаше възвишения - в разговора се прокрадваха шум и смущения. В други случай съм писал текстови съобщения - пак без оплакваниия.
Последнои ползвах сателитния телефон около Коледните и Новогодишни празници. Текстови съобщения - без проблем.
Тази седмица заредих телефоня с ваучер. Пак заминаваме за PoB. За съжаление Thuraya-та отново не може да комуникира с БГ операотри. Не мога да осъществя гласово обаждане или да изпратя текстово съобщение.
Приключам с този оператор!
---
П.П. Купуих си Garimin GPSMAP 67i с Garmin InReach технологията за свързване чрез Iridium. Трябва да си избера потребителски план.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети