ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Сателитни комуникации

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Сателитни комуникации
Автор Съобщение
NuclearWinter

Мнение Сателитни комуникации Отговорете с цитат
Здравейте! Търсих с търсачката, но не намерих подобна тема.

С АРАБИ И С THURAYA РАБОТА ДА СИ НЯМАТЕ!!!

Пускам тази тема за да предпазя други хора от прецакване/набутване. А също така и с молба всеки да сподели какво ползва за комуникация при липса на покритие на мобилните мрежи в планината.

Миналата година за обиколката Peaks of the Balkans закупих от ebay сателитен телефон на сателитния оператор Thuraya (араби). Покупката направих след проучване в нета, като в българоезичните сайтове няма много информация. Устроийствата, предлагани от БГ фирми бяха скъпи. За това реших да купя по-евтино от eaby. Закупих телефона за $400 (+ $50 шипинг) от арабски продавач с близо до 100% положителни отзиви. Арабският търговец вписал в документите по-ниска продажна цена. По този начиин ми осигури "приятни" мигове при комуникацията с БГ митници. В крайна сметка плащах мито 2 пъти общо 180 лв + 24 лв доставка в БГ. След това от БГ фирма закупих SIM карта ($45) с предлатен пакет, платих активационна такса ($39) и заредих ваучечр. Общо разходи около 1300 лева.

В крайна сметка вече имах сателитен телефон. Но нервите тепърва започваха! Изминаха около 2-3 месеца с непрекъсната комуникация между мен, представителя на БГ фирмата, съпортите на Thuraya и Виваком. Оказа се,че със сателитния телефон не мога да звънна на вивакомкският си мобилен номер. Не мога и обратното - от мобилния вивакомски номер да набера сателитния номер. И какво се получи? Купих сателитен телефон, за да имам връзка с близките, а се оказа, че не мога да го използвам по преднанзачение. Интересното е, че не мога да набера +359112 в случай на необходимост. Според съпорта на Thuraya мога да звънна на техният 112. Е, как да обясня, например, на техния съпорт, че съм си изкълчил крака в Сакън дупка и имам нужда от помощ? Evil or Very Mad

След 2-3 месеца нерви вече можеше да се ползва по предназначение телефона на Thuraya и имаше връзка с БГ оператори. С тази уговорка, че никога не знаеш дали ще можеш да осъществиш обаждане или да пратиш SMS при необходимост.

Тръгнахме за обиколката PoB, ползвахме телефона няколк пъти. Ползвах го няколко пъти и след това. С успех. Но!

Но, съзвездието на сателити на Thuraya е изградено от 2 сателита на геостационарна орбита. Покритието е съсредоточено около Арабския полуостров ЦЪК!, но обхваща Европа, Азия и Африка. Мен ме устройваше. Ограничението в обхвата обаче е, че трябва да имаш чисто небе над себе си, особено в посока на Арабския полуостров. Когато съм звънял на близките, за да ги информирам, че всичко е наред, от планински връх, се чувахме кристално ясно. Когато звънях не от връхна точка, а наоколо имаше възвишения - в разговора се прокрадваха шум и смущения. В други случай съм писал текстови съобщения - пак без оплакваниия.

Последнои ползвах сателитния телефон около Коледните и Новогодишни празници. Текстови съобщения - без проблем.

Тази седмица заредих телефоня с ваучер. Пак заминаваме за PoB. За съжаление Thuraya-та отново не може да комуникира с БГ операотри. Не мога да осъществя гласово обаждане или да изпратя текстово съобщение.

Приключам с този оператор!

---

П.П. Купуих си Garimin GPSMAP 67i с Garmin InReach технологията за свързване чрез Iridium. Трябва да си избера потребителски план.

Който ползва InReach моля да сподели впечатления.

Capitulate
Чет Авг 14, 2025 7:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.