ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Арарат(5137 м) - от първо лице

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Турция Предишната тема
Следващата тема
Арарат(5137 м) - от първо лице
Автор Съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Мнение Арарат(5137 м) - от първо лице Отговорете с цитат
Разгеле, на 61 г. смогнах да се кача на 5000+ метра. Оказа се, че съм от хората, които добре понасят голямата надморска височина.
Не забелязах никакви сериозни проблеми, освен че над 4700 м започнах да губя „мощност“, но всичко беше наред.
Уцелихме чудесно време, на върха беше само минус 5-6 градуса и духаше сравнително силен страничен вятър.
Надолу – пек, прахоляк, прахоляк и прахоляк...А, и прахоляк!
Пускам малко снимки:

Началото, на около 2450 м.

Базов лагер, 3340 м.

Палатката. През нощта температурата вътре не падна под +10 градуса.

Първият залез:

Щурмови лагер, 4050 м, ниско долу – базов лагер. Температура в палатката в 23:30 ,
+8 градуса. Сатурация - 97.
.

Сергия на 3700 м. На преден план – турския водач Мехмед, много точен! Изкачил е върха над 500 пъти.

Незабравка и кампанула:

Керваните с багаж:

Разни групи:

Два водопада, от които по-големия е поне 40 м. Снимка от 4100 м.

В денят на атаката, горе, остава още малко:

Слагаме котките, 4950 м.

6:42, на върха!

Поглед към Малък Арарат:

И други прииждат:

Кифла:

Следва дълго, дълго слизане.

На другия ден, всяко нещо си има край. Поглед назад към огромния баир, извисяващ се на 3500 м над платото. До нови срещи(може би):

Вто Юли 29, 2025 8:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Svetlix

Местожителство: Плевен

Мнение Отговорете с цитат
Поздравления за изкачването. Аз миналата година бях със същия водач (Мехмет) в същия базов лагер на Арарат. Даже има баня и водата не е студена. Колкото до местния водач - те са трима братя, като единият от тях е готвач. 30-на пъти годишно изкачват върха. Като цяло на Арарат е едно от малкото места, където коне/мулета с качват до такава височина (около 4100-4200 м н.в.) Интересното е, че ако си забелязал - всичките са женски.

Пет Авг 01, 2025 9:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Dimov

Браво за изкачването! Снимките са хубави и доста бързо и стегнато се придобива добра представа.
Винаги съм се чудил дали е възможно, предвид всички групи на такъв популярен висок връх,
човек да застане поне за няколко секунди сам на най-най-високата точка, по възможност да си направи и снимка.
Хубаво, че се случило. Поздрави!
Съб Авг 02, 2025 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Svetlix написа:
Поздравления за изкачването. Аз миналата година бях със същия водач (Мехмет) в същия базов лагер на Арарат. Даже има баня и водата не е студена. Колкото до местния водач - те са трима братя, като единият от тях е готвач. 30-на пъти годишно изкачват върха. Като цяло на Арарат е едно от малкото места, където коне/мулета с качват до такава височина (около 4100-4200 м н.в.) Интересното е, че ако си забелязал - всичките са женски.

Да, готвачът също е пъргав, доволни сме от него. А това за конете хич не го забелязах. Не чух да се коментира.

Сря Авг 06, 2025 8:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
mislesht

Dimov написа:

Винаги съм се чудил дали е възможно, предвид всички групи на такъв популярен висок връх,
човек да застане поне за няколко секунди сам на най-най-високата точка, по възможност да си направи и снимка.

Да, напълно е възможно!
Особено ако изгониш няколко нахални албанци. 😃

Сря Авг 06, 2025 8:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
kaloyanv

Чак сега виждам. Снимките са чудесни ... Даже сега се замислям как според различните хора и различните моменти, 3 снимки могат да определят цялото преживяване за самия човек, но и за този който гледа. Някой път пък по дългия разказ е за предпочитане ...

Да сте живи и здрави ида пускате и снимки и разказа повече.
Сря Авг 06, 2025 9:08 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

kaloyanv написа:
....

Можех да съм по-обстоен, но не виждам смисъл да пиша неща, които ги пише във всяка програма за изкачване на Арарат. Но ако имаш конкретни въпроси, питай, ще отговоря.

Чет Авг 07, 2025 6:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Планини в Турция Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.