През юни месец си организирахме една екскурзия в Мадрид за няколко дни и се реши един от дните да е за планински туризъм.
На около 50-тина километра северно от испанската столица се намира планинската верига Система Сентрал или Кордилера Сентрал.
"Кордилера" май означава точно планина на испански.
С разположението и дължината, както и с височината си, може да се каже, че напомня на нашата Стара планина.
Сещам се и за друг паралел - и в двете планини има както скалисти върхове, като Купена, така и върхове
с меки и заоблени форми, покрити с поляни, като Косица, Млечен чал и др.
Бяхме двама души. От Мадрид и на всеки четвърт час има много удобни и бързи автобуси на север в посока Сеговия,
ние трябваше да слезем в Навасереда. Малко се заблудихме, тъй като никой от планинарите не слезе в центъра на Навасерада,
решихме и ние да видим къде е тази по-удобна спирка, за която споменаваха, но се оказа, че не е удобна за нашия намислен преход.
Все пак слязохме малко извън градчето - не спечелихме или не изгубихме разстояние или денивелация,
но не можахме да си заредим докрай бутилките с вода, от които пихме в автобуса.
Минахме през 2 две огради за животни (така и не видяхме никакви стада) и започнахме да се изкачваме по черни пътища.
Набрахме 100 м. височина, които после се наложи да изгубим, и започнаха да се откриват хоризонти.
Това е язовирът на Навасерада с някои ниски върхове - около 1300-1400 м.
Основният връх, който беше цел на прехода, е Ла Малисиоза 2227 м. Изключително красив, особено от юг или югозапад.
Пак нашият връх на заден план, а отпред живописните поляни и гори над Навасерада:
Излязохме скоро на едно тясно шосе от градчето към нещо като почивен комплекс или пък хотел - La Barranca. Отново Ла Малисиоза е важното в снимката:
Продължихме после по слабо личащи пътеки сред редки гори и храсти, малко по-високо следват скални формации, поляни и много и различни цветя:
Вдясно е връх Peñotillo Bajo / Пеньотийо Бахо 1848 м, който щяхме да подсечем:
Козичката се качи на тази скала на 3-4 м. височина и не се разтревожи, че минаваме близо до нея. Беше й ясно, че е по-пъргава от нас,
нищо че предния ден правихме тренировка на лекоатлетическа писта в Мадрид:
Обръщаме се назад отново към язовира на Навасерада и към смесения терен, през който минахме:
Отново връх Peñotillo Bajo / Пеньотийо Бахо 1848 м. Заобиколихме го и оттук нагоре наклонът ставаше все по-голям,
а теренът все по-изискващ - камъни с различни размери, някои подобни на нашите така наречени морени на Витоша, ронливи места, ниски храсти.
Така продължихме до подножието на връх El Peñotillo / Ел Пеньотийо 2124 м, където се поздравихме с 2-ма 3-ма алпинисти, които се готвеха да щурмуват южните му стени.
Тук вече заобикалямe върха, а склоновете освен по-стръмни, станаха и много ронливи - стъпваш 40 см. напред и се свличаш 15, изтощително беше в жегата.
В столицата даваха 35 градуса за този ден, а в планината над 25, но с много слънце и никакви облаци.
Връх El Peñotillo / Ел Пеньотийо 2124 м. отново:
Излизаме на реброто, което тръгва от връх Ла Малисиоза към връх El Peñotillo / Ел Пеньотийо 2124м, или както вече го наричах "Алпинисткия връх".
И гледката, която се откри, е към връх La Bola del Mundo 2265 м, който също влизаше в плановете за деня, ако нещо не се обърка. По-късно наистина леко се обърка.
Поглед към върховете на запад, оттатък прохода Puerto de Navacerrada:
Доближавахме върха все повече, но така и не се видя връхната точка, чак докато не бяхме на 20-тина метра от нея:
От върха дори се видяха небостъргачите на Мадрид. Седнахме да хапнем с поглед към върховете на североизток, и най-вече към този -
Кабеса де Йеро Менор / Cabeza de Hierro Menor 2376 м:
След половин час хапване на сандвичи тръгнахме към едно междинно връхче Канчо Негро / Cancho Negro 2117 м. и към връх La Bola del Mundo 2265 м:
Останаха ми очите на този Кабеса де Йеро Менор / Cabeza de Hierro Menor 2376 м, но нямаше да ни стигне времето и най-вече водните запаси, за да го изкачим:
Това са връх Серо де Валдемартин / Cerro de Valdemartin 2282 м. и връх Кабеса де Йеро Менор / Pico Cabeza de Hierro Menor 2376 м:
Обръщам се назад към Ла Малисиоза / La Maliciosa 2227 м:
Отбихме се 200-300 метра от основната пътека до междинния връх Канчо Негро / Cancho Negro 2117 м,
който се издигаше едва с 3 метра от седловината със същинския връх La Bola del Mundo.
Ето го връхчето:
Връх Канчо Негро / Cancho Negro 2117 м:
Изкачвайки върха с кулите - La Bola del Mundo - се обръщаме назад към Ла Малисиоза / La Maliciosa 2227 м, около който се организира целият ден:
В допълнение тук най-вдясно се вижда и "Алпинисткият връх":
Стигнахме кулите на La Bola del Mundo. Май наистина това е метео станция, точно както и на връх Ботев, но целият комплекс беше заграден и достъпът беше забранен.
Ето това се обърка. Имаше бетонен знак отстрани, но видимо доста по-ниско от нивото на сградите. И така формално този връх остава неизкачен до край.
Продълхме още и се изкачихме до една безименна кота 2227 м. Оттам се обръщам към кулите отново:
Още на запад стигнахме до връх Дос Кастияс / Dos Castillas 2179 м, който също се открояваше само с няколко метра.
Всъщност какъв беше терминът за Prominence на български - относителна височина, имаше и друг сякаш?
На върха имаше лифтова станция. Оттам се спуснахме по пистата надолу до прохода Puerto de Navacerrada.
Интересно, че районът около този проход явно функционира като ски център.
Нямах представа, че толкова близо до Мадрид могат да се карат ски.
Това е Дос Кастияс / Dos Castillas 2179 м, сниман почти от долния край на пистата.
Много се надявах на прохода да има магазинче и да се поглезим с вода и всякакви възможни напитки.
Имаше за съжаление само скъп ресторант и минахме само с вода и сладолед.
Автобусите си бяха през 15 минути отново и хванахме следващия без никакъв стрес.
Беше приятно от автобуса още няколко пъти да видим Ла Малисиоза от различни гледни точки.
По някаква причина се сетих за Витошките автобуси, като горда придобка за столичните туристи. Просто нищо общо.
Следва кратко допълнение:
Последната промяна е направена от Dimov на Пет Юли 11, 2025 5:08 am; мнението е било променяно общо 13 пъти
Чет Юли 10, 2025 7:31 pm
Dimov
Малко данни:
Така изглежда маршрутът върху картата на Гармин:
Вертикалният профил от Garmin Connect:
Краткото резюме за деня:
Малко лигава радост на върха:
Чет Юли 10, 2025 7:39 pm
goro_levskara
Браво, Доби!
Добра разходка, с хубава денивелация. На мен пейзажа ми напомня точно на нашата Стара Планина.
Иначе по спомен и на нашия Мургаш котата беше в ограда и се минаваше лесно май. Или може би само табелката стоеше в заграденото и после я изкараха навън.
Но да, щом е имало ограда, е добре, че сте останали извън нея.
Иначе на снимката на върха с антените ти ли си бягащия човек
Пет Юли 11, 2025 12:10 am
Dimov
goro_levskara написа:
Иначе по спомен и на нашия Мургаш котата беше в ограда и се минаваше лесно май. Или може би само табелката стоеше в заграденото и после я изкараха навън.Но да, щом е имало ограда, е добре, че сте останали извън нея.
Иначе на снимката на върха с антените ти ли си бягащия човек
На Мургаш бетонната кота е зад сградата (от север), но се стигна свободно до нея.
Не съм аз бягащият човек на снимката, зад фотоапарата съм,
но имаше двама-трима бегачи и в планината, както и много в града.
Освен това аз винаги предпочитам да съм с обувки за планина,
беше много важно решение да не пестим от багаж, там не ставаше за маратонки.
Ще ти разказвам, както и ти имаш да разказваш.
Последната промяна е направена от Dimov на Пет Юли 11, 2025 10:37 am; мнението е било променяно общо 1 път
Пет Юли 11, 2025 6:16 am
аngel
Хубава разходка! Испания е голяма работа - зарекъл съм се поне месец да прекарам там, като се освободя от задължения. Много правилно сте решили да се движите с автобус. И в Португалия автобус е правилното решение - евтини, бързи, чисти, до всякакви дестинации. Билети се купуват по интернет през телефона. Направихме една грешка да ползуваме един път влак в Испания - чисти, модерни евтини, бързи.... обаче заради атентата в Аточа проверките даже и на малките гари са като за летище - идваш час-два по рано и минаваш скенери и паспортен контрол. Автобусите имат и хубави подземни гари в близост до центровете на дестинациите.
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3441 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Кордилера Сентрал - Юни 2025
Поздравления за пътеписа!
Dimov написа:
...
На около 50-тина километра северно от испанската столица се намира планинската верига Система Сентрал или Кордилера Сентрал.
"Кордилера" май означава точно планина на испански.
...
Думата означава планинска верига и произлиза от испанската дума за въже.
Сетих се за това, защото бях издирил значението за моя пътепис за Чимборасо във връзка с Андите и Кордилерите.
Проверих в пътеписа и ето какво съм записал там:
Цитат:
Думата „cordillera“ [„кордилера“] означава планинска верига на английски език. Думата е взаимствана от испанския език, където тя произлиза от испанската дума „cordilla“, която пък е производна от испанския корен „cuerda“, който означава „въже“.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пет Юли 11, 2025 6:14 pm
Dimov
Re: Кордилера Сентрал - Юни 2025
stefan_iliev38 написа:
Поздравления за пътеписа!
Думата означава планинска верига и произлиза от испанската дума за въже.
Благодаря за допълнението, Стефане!
аngel написа:
Хубава разходка! Испания е голяма работа - зарекъл съм се поне месец да прекарам там, като се освободя от задължения. Много правилно сте решили да се движите с автобус. И в Португалия автобус е правилното решение - евтини, бързи, чисти, до всякакви дестинации. Билети се купуват по интернет през телефона. Автобусите имат и хубави подземни гари в близост до центровете на дестинациите.
Благодаря, че си разгледал! Влакове не се отдаде шанс да ползваме извън Мадрид. Но автобусните терминали наистина впечатлиха.
Не са в центъра, но и не съмсем в перифирията, лесно достижими с метро. Както казваш, под земята са и са направени,
като автоматични гейтове, като на летище. Автобусът паркира 5 минути, преди часа на тръгване,
автоматичната врата се отваря и влизаш с предватително купения билет от автоматите на място.
Тръгват навреме и излизайки от подземния терминал се озовават веднага на магистрала.
Ползвахме 2 пъти - веднъж до Навасерада за планината и веднъж посока юг за Толедо.
За доста неща съм приятно изненадан от Испания, не бях ходил досега. Темата е дълга и е трудно да не звуча клиширано,
но са много много по-развити и уредени от нас.
Аз обичам по-северните дестинации - страните от Скандинавия и Бенелюкс съм посещавал, някои по повече от веднъж,
но някакси за Испания, като южна страна си мислех, че като манталитет на хората, инфраструктура, уреденост няма да съм чак толкова впечатлен
и съм грешал.
Няма да разпъвам още в този оффтопик, но само ще кажа, че във всички квартали и паркове имаше нови или поддържани игрища
за футбол, баскетбол, волейбол, хадбал. Имаше комплекси с тенис кортове и лекоатлетически писти с безплатен, но контролиран достъп,
почти не видяхме пушачи, не видяхме билбордове по пътищата и шарени реклами по площадите, нито една реклама на сайтове за залози или казина,
нямаше битовизми в магазините, от рода пререждания и спорове. Инфраструктурата в Мадрид е на високо ниво, като качество и естетика.
Много може да се разказва, но не е това темата на форума, а и сигурно звучи банално.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети