ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
около Семково

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Предишната тема
Следващата тема
около Семково
Автор Съобщение
aldo

Местожителство: Варна

Мнение около Семково Отговорете с цитат
Здравейте,
Има голяма вероятност да прескоча натам за 5-6 дена. Заформя се група и щом няма да карам в жегите до там и обратно, защо пък не. А и не съм бил тъдява поне 15-ина години, та затова и въпросите ми са такива. Актуална информация, ако някой е скитал скоро.
От хижата до Сухото езеро какво е състоянието на пътеката - проходимост, маркировка?
От Сухото нагоре до билото, помня че имаше тук-там пирамидки, проходимост? Евентуално кръгче хижата - езерото, билото , наляво и обратно по "царския"път към комплекса.
До Вапските езера - по пътя от хижата вляво лесно ли се хваща разклонението за езерата, жълтата марка на картата, проходимост и маркировка до езерата?
От горното Вапско езеро с пирамидки ли е излаза до билото? Ако се излезе на билото, вдясно до разклона и пак надолу към комплекса.
До х Македония - има ли вариант от комплекса да се излезе на каскадния път и по него по-благо да се стигне до хижата? Помня, че преди много време го правихме обратно семейно, но ми се губят детайли.
Благодаря!
Нед Юли 06, 2025 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dobrifin

Местожителство: Рилско

Мнение Отговорете с цитат
От миналото лято:
dobrifin написа:
Два дни бродихме по пътеките над Семково. Пътят до Карааланишкия водопад в началото е преобладаващо лош и е препоръчително минаването му с високо МПС или джип. На кантон Карааланица има 5-6 кучета, но не бяха агресивни спрямо нас.
Актуално състояние на пътеките:
- Кантон Карааланица - Реджепско езеро. Проходимо е, в началото малко изпуснахме пътеката по стръмния горски склон, където са избуяли боровинките. След гората, пътеката се следи нормално. В клековият пояс се минава, но на места е малко неприятно за хора с по-висок ръст. От езерото към връх Реджепица се излиза без проблем, но наклонът е сериозен.
- Карааланишки водопад - Карааланишки езера - билото. Нормално проследима пътека.
- Хижа Семково - Сухото езеро. Що годе приемливо състояние, би могло да се поореже малко клек.
- Сухото езеро - билото. Не препоръчвам!!! Тук положението е много зле. Над езерото клекът е взел голямо надмощие и си причинихме доза мазохизъм в и без това адската жега. Изглежда не е прочиствано поне 4-5 години и явно никой не минава.
- Горни Куки - хижа Семково. Минаването е съвсем нормално.

Пътеката към Вапските езера се хваща без проблем, приятна е, има си пирамидки чак до билото.
Минавах преди години по каскадния път от Македония до Семково, помня,че беше доста километри, но е по-приятен от пътеката по Динков дол.
Нед Юли 06, 2025 8:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo

Благодаря за включването, dobrifin!
Писаното от теб бях го чел лани, но имах крехка надежда, че може за година време да са прочистили от Сухото нагоре, че нали беличани искат да правят Семково като австрийски курорт.
Да, не ми се минава по Динков дол към Македония, затова и запитах как от комплекса без много напън се излиза на каскадния път, нещо ориентири...
И аз съм го вървял наобратно, но на слизане ориентирането е по-лесно.
Нед Юли 06, 2025 10:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

През късната есен на 2021 г. извървяхме каскадния път от х. Македония до околностите на Семково -- малко над 16 km. На картата по-долу следата ни е виолетова, а синята марка е на пътеката по Динков дол:

Тогава се извършваше дърводобив в първите няколко километра по пътя в посока от Семково към х. Македония. Във връзка с тази дейност е възможно да са останали нейде "глухи" отклонения. Някои избрани снимки има в краткия пътепис, a останалите -- в галерията.

Нед Юли 06, 2025 11:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
aldo

Благодаря!
Както се пее в една песен - :там кат' идем ще видим..."
Пон Юли 07, 2025 10:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
lubitel

Местожителство: София

Мнение Re: около Семково Отговорете с цитат
aldo написа:
Здравейте,
Има голяма вероятност да прескоча натам за 5-6 дена. Заформя се група и щом няма да карам в жегите до там и обратно, защо пък не. А и не съм бил тъдява поне 15-ина години, та затова и въпросите ми са такива. Актуална информация, ако някой е скитал скоро.
От хижата до Сухото езеро какво е състоянието на пътеката - проходимост, маркировка?
От Сухото нагоре до билото, помня че имаше тук-там пирамидки, проходимост? Евентуално кръгче хижата - езерото, билото , наляво и обратно по "царския"път към комплекса.
До Вапските езера - по пътя от хижата вляво лесно ли се хваща разклонението за езерата, жълтата марка на картата, проходимост и маркировка до езерата?
От горното Вапско езеро с пирамидки ли е излаза до билото? Ако се излезе на билото, вдясно до разклона и пак надолу към комплекса.
До х Македония - има ли вариант от комплекса да се излезе на каскадния път и по него по-благо да се стигне до хижата? Помня, че преди много време го правихме обратно семейно, но ми се губят детайли.
Благодаря!

До Сухото езеро няма проблеми. Оттам до билото не ти препоръчвам! Преди много години беше трудничко, но успяхме. Наскоро колега сподели, че е било клекинг и няма да повтори....
До Вапските - без проблеми. Нагоре би трябвало също да нямаш проблеми, като има варианти - ако заобиколиш голямото езеро, от задния му край тръгва пътеката за билото; на БГмаунтинс я има като възможност.
До х. Македония - проблемът е да стигнеш до моста на р. Реджепица. От пътя за х. Семково, някъде преди станцията на УАСГ има стара табела за х. Македония, но надолу има доста възможности за объркване. На БГМаунтинс е показана възможната връзка, която извежда до изоставена станция. След моста - ако тръгнеш наляво ще минеш по Динков дол, надясно зад станцията - ще излезеш на пътя за Карааланица и след това - каскадния път (голяма жега, няма сянка, няма вода). Имам трак, ще се опитам да го намеря и изпратя на л.с. Междудругото с автомобил можеш да си спестиш тази неясна част от Семково до изоставената станция (на картата е означена като "Райски кът - Еленова поляна").
Поздрави!
Пон Юли 07, 2025 7:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
aldo

lubitel, благодаря за споделеното!
Точно възможноста да не шофирам в жегите ме спечели за тази забежка до Семково. Това във връзка с последното изречение от поста ти. Че и не е близо, от Варна съм и се заформя група с бус. Та с голяма вероятност отскокът до х. Македония ще остане за по-натам. Сега като каза за жегата и липса на сянка по каскадния път си припомних защо преди доста години лятно като слизахме от Македония към Семково по каскадния донякъде и после по азимут, го направихме за над 8ч с почивки под всяка макар и мижава сенчица Smile
Не са много дните и по езерата ще е достатъчно, че тръгваме с идеята за (уж) лежерна почивка.
Пон Юли 07, 2025 8:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Рила Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Страница 1 от 1

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.