ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ком-Емине (Е3): 2025 г.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Предишната тема
Следващата тема
Ком-Емине (Е3): 2025 г.
Автор Съобщение
LorDDemoniC

Местожителство: Самоков

Мнение Отговорете с цитат
Здравейте , понеже станах малко по-дебел (явно има на къде още!) и по-мързелив (или с по малко време заради новата работа) си купих Ебайк ... Чудех се дали да не направя няколко части от КЕ с него , някой другар с такова колело да направим да речем Петрохан-Ком-Тръстеная и ден 2 до Кашана ? Това да огледам терена , е ся юни , че август му се наглеждам с обикновено колело за 10 дни Smile

Чет Юни 05, 2025 10:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

LorDDemoniC написа:
Здравейте , понеже станах малко по-дебел (явно има на къде още!) и по-мързелив (или с по малко време заради новата работа) си купих Ебайк ... Чудех се дали да не направя няколко части от КЕ с него , някой другар с такова колело да направим да речем Петрохан-Ком-Тръстеная и ден 2 до Кашана ? Това да огледам терена , е ся юни , че август му се наглеждам с обикновено колело за 10 дни Smile

Аз имам такива намерения, затова че кажи дали имаш някакви по-конкретни планове. АЗ за тази събоа и неделя със сигурност не мога вече. И като цяло съм малко сложен с времето. Та и не знам как ще стане сихнронизацията . Петрохан - Тръстеная като цяло е много кратко за колело ... Аз го правя за под 6 часа, а ти с електричката ще ме издухаш, но не знам по спусканията как си .. Там на няколко места е по-добре да се слиза.

П.С --- опс, извинявам се. Ти си писал Smile "някой другар с такова колело" аз съм с обикновено.

П.С.2 - иначе за цялото ком-емине като решиш кога ще е пиши. Аз мисля тази година да тръгна също август, ако е всичко както трябва. Може и да се засичаме.
Чет Юни 05, 2025 7:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
andriii

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid07quGtiLzqumDgoeuEAUrGXC4cWhTmgpgcEiEE9zNz6QZ487E3rGWNt4DoRJ7uag3l&id=100000025864038
Петър Христов
Чет Юни 12, 2025 7:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

andriii написа:
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid07quGtiLzqumDgoeuEAUrGXC4cWhTmgpgcEiEE9zNz6QZ487E3rGWNt4DoRJ7uag3l&id=100000025864038
Петър Христов

Абе този човек стана много сериозен откъм спортна форма, като цяло физиката не му предполага такива издевателстванета, дано да не го споходят контузиите. Прави сериозни обеми. Хубавото е че с времето е свалил килограмите. Ако може някой човек на ком-емине да може да мине близко до на Божидар рекорда, според мен е той в момента.

Сега гледам тръгнал е в 17.00 часа и за 21 часа е стигнал на хижа Кашана, което си е супер. В момента от 14.00 часа почива, най-вероятно пак ще прави нощно. Пише че е тръгнал без планове. Но при положение че е със съпорт, със сигурност гони резултат или поне някакво преминаване прави, за да може да се пробва за някакъв рекорд по натам.
Съб Юни 14, 2025 6:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Та докато другите се готвят и навлизат във финална фаза за ком - емине. Аз не съм се качвал на колелото близо 3 седмици. Първо колата ми седи от толкова в сервиз, второ валеше дъжд. Трето съм селскостопански труженик и не ми остава никакво време.

Както и да е. Утре съм си запазил ден и мисляза разноообразие Smile Smile : Smile Smile Smile .. да направя едно каране от Беклемето - Добрила , като тоя път мисля да мина по подсичащата а Гердек Тепе, а пък след това да продължа след добрила по подсичащата и да пробвам да се кача до Костенурката по подсичащата и после да се върна.

ПРоблема е че цялата работа трябва да стане от Плевен до Плевен в рамките на деня и не трябва да окъснявам. Даже още не съм гледал сметките, сега ще видя въобще дали мога да направя такова нещо ...

Забравих и Хуката май в София и носенето ще е малко неудобно ..

Абе както и да е, важното е че утре ще ммога да направя една разходка .. Мислех за разнообразие да тръгна от Шипка източна посока и после да се върна, дори утре деня ще е по-подходящ за тая работа. Но не ми остана време да го мисля и да сметна кое как. Затова отивам на познатото място.
Съб Юни 14, 2025 6:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Той Петър е тръгнал май към 21.00 от Кашана и в момента е на почти на Ехо. Другия Петър е движил с него до кашана с колелото, явно той се води нещо като съпорт .. Smile
Така като гледам нищо чудно да ги засеча по трасето. Даже като гледам съпорта дреме на Беклемето в момента.

Аз трябваше пък да тръгвам по-късно, ама се събудих в 3 мотах се и явно няма да се спи. Затова че и аз потеглям .. Луд умора нема явно. Що не съм така ранобуден като тръгна по ком-емине, а все късно ставам не знам Smile Smile
Нед Юни 15, 2025 4:14 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

Баце Пешо добре се движи за момента, темпо за под 5 дни. Има изключително добра подготовка, много е силен и издръжлив. Петър Матов го съпортваше с колелото целия първи ден от Ком до Кашана. Аз им ударих едно логистично рамо на Лакатник и при разклона за Врачеш. План явно наистина няма и всичко се решава в движение. Дано да издържи до края, защото се оплакваше от болки в коляното.

А при мене нещата не са много добре. Доказана кистичка в коляното и увреден менискус. Прекратих тренировките, свързани с бягане, преди повече от две седмици, вече само карам колело. Но се появява болка в коляното при разни специфични движения и не съм голям оптимист, че това коляно може да издържи целия зор на ходенето, влаченето и носенето от Кашана до Ботев или цялостното натоварване, свързано с Ком-Емине за под 5 дни. Вече се замислям дали изобщо да ангажирам хора за съпорт и да взимам тракер, при положение, че може да се наложи да прекъсна безславно във всеки един момент. Според двама лекари трябва незабавно да си направя артроскопия, докато проблемът все още е малък и менискусът не е скъсан.
Ще видим какво ще стане...
Нед Юни 15, 2025 12:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

boris_borisov написа:
Баце Пешо добре се движи за момента, темпо за под 5 дни. Има изключително добра подготовка, много е силен и издръжлив. Петър Матов го съпортваше с колелото целия първи ден от Ком до Кашана. Аз им ударих едно логистично рамо на Лакатник и при разклона за Врачеш. План явно наистина няма и всичко се решава в движение. Дано да издържи до края, защото се оплакваше от болки в коляното.

А при мене нещата не са много добре. Доказана кистичка в коляното и увреден менискус. Прекратих тренировките, свързани с бягане, преди повече от две седмици, вече само карам колело. Но се появява болка в коляното при разни специфични движения и не съм голям оптимист, че това коляно може да издържи целия зор на ходенето, влаченето и носенето от Кашана до Ботев или цялостното натоварване, свързано с Ком-Емине за под 5 дни. Вече се замислям дали изобщо да ангажирам хора за съпорт и да взимам тракер, при положение, че може да се наложи да прекъсна безславно във всеки един момент. Според двама лекари трябва незабавно да си направя артроскопия, докато проблемът все още е малък и менискусът не е скъсан.

Имай предвид че "силата " и "издръжливоста" нямат никакво значение в дългосрочен план. МНого хора не го разбират това, а когато го разберат вече е късно. Това негово коляно му дава проблеми отдавна и явно е станало хронично. Та колкото и силен и издръжлив си, като те цъкне точката да не може да стъпи и си дотам. А то така става, леко полеко. И при Божидар е същата работа, та дори и при Дизела.

Иначе аз видях кой му е съпорта, баща му Smile Поне през тези дни, като минах човека тъкмо приготвяше всичко, даже и караване беше докарал Smile
Нед Юни 15, 2025 8:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

kaloyanv написа:
Та докато другите се готвят и навлизат във финална фаза за ком - емине. Аз не съм се качвал на колелото близо 3 седмици. Първо колата ми седи от толкова в сервиз, второ валеше дъжд. Трето съм селскостопански труженик и не ми остава никакво време.

Както и да е. Утре съм си запазил ден и мисляза разноообразие Smile Smile : Smile Smile Smile .. да направя едно каране от Беклемето - Добрила , като тоя път мисля да мина по подсичащата а Гердек Тепе, а пък след това да продължа след добрила по подсичащата и да пробвам да се кача до Костенурката по подсичащата и после да се върна.

ПРоблема е че цялата работа трябва да стане от Плевен до Плевен в рамките на деня и не трябва да окъснявам. Даже още не съм гледал сметките, сега ще видя въобще дали мога да направя такова нещо ...

Забравих и Хуката май в София и носенето ще е малко неудобно ..

Абе както и да е, важното е че утре ще ммога да направя една разходка .. Мислех за разнообразие да тръгна от Шипка източна посока и после да се върна, дори утре деня ще е по-подходящ за тая работа. Но не ми остана време да го мисля и да сметна кое как. Затова отивам на познатото място.

Я да си отговоря на темата. Днес се наказах доста доволно по този маршрут. Даже не знам и откъде да започна. Най-първо ми идва да си го кажа направо. Според мен съм малко малумен, само че с напредване на годините все по-често ми прави впечатление. Какво направих, пак с храната не си взех почти нищо и изкарах 11 часа с един сандвич, 2 марсчета по 25 грама и един протеинов бар. Не знам какво става и защо правя това, при положение че си натоварих раницата с 2 литра излишна вода да ми тежи да мога да тренирам .. Вчера уж да си взимам храна отвкъщи и нищо не взех. Държа уж винаги един плик с ядки, но се оказа че съм ги изял и не съм и проверил.

Трябва да сложа в аптечката да имам няколко бонбона и захарчета задължитлно, че като закъсам някой път поне да имам нещо...

Сега положението не беше зле, само накрая го усетих, че не можех да карам по баирите след дерменка, ами слизах да бутам.

Та къде стигнах. Този път идеята беше да мина по подсичащата пътека от добрила и да се кача по Топалица, но това за максимум 5 часа, за да мога да се върна и да шофирам обратно до плевен навреме ...

Карането беше добре и за 5 часа почти се качих, останаха 2-та големи завоя или още 20на минути, но ми удари часа и се върнах ...

А защо ходя там дето няма каране. Може би точно това е причината. Трасето е отврарително, особено след като се стигне отбивката за Васил Левски. След това е мега гняс, баир брутален и хвойна, направо ми съсипа краката. За колело по гадно трасе по ком-емине не мисля че има. Или към момента не се сещам. Има едно там след като се качих на Косица надоре и нагоре към петте чучува и после козя стена и там ..

Та се чудя да измисля някакви калци за краката, вече толкова години ходя по къси гащи и направо ми се реве от хвойната, явно с тоя няма свикване ... Отделно днес, понеже карах много по тея гадни пътеки, които са и супер тесни и постоянно джаска я педал я крак, я хвойна закачи, маратонките ми се съдраха .. Smile

Преди си мислех че от Дерменка до Добрила с колело е трудно ... Smile) А то сега това ми е като асфалтова пътека за удоволствие.

Съответно отново преоцених маршрута. Няма смисъл да се качва Гердек тепе, аз свикнах да карам по гадни пътеки и днес на подсичащата не съм спирал никъде, за малко да изкъртя единия педал, но всичко беше точно. Досега си мислех че само педал удря, обаче се оказа че може и пръстите на краката, което е също супер...

Относно от това къде да се минава след хижа Добрила, поне за мен остава това твърдение че за дълъг ден е по-добре отдолу, особено ако свикнеш да караш гадни пътеки. Горе долу от хижата до Залъмово кладенче се кара добре.

Съпоставката на времената са следните. От беклемето до събирането на зелената марка със синята като се минава през връх Амбарица го направих наскоро за 3 часа и 22 минути. Днес по подсичащата стигнах на същото място за 3 часа и 30 минути ...

Затова че за ком-емине много зависи как ще се падне. Ако тръгвам от Добрила и мисля да е преди изгред слънце, със сигурност че е през върха. Ако тръгвам по светло или следобед от Добрила, ще е по подсичащата.

А за изкачванията по топалица и към Жълтец, трябва да тренирам още и то с тежко, за да ми е сравнително леко и спокойно. ..

Повече това трасе няма да го правя, понеже е много трудно и връщането е още по зле ...

Евентуално ако реша да го минавам тренировъчно, ще е само в едната посока. Никаква такива мазохизми повече.

Там е красота, има много хубава студена вода навсякъде и много хубава и дереща хвойна навсякъде.

Дърветата, които бяха към хижа добрила са почистени всичките, доста добре са пътеките. Само на подсичащата на гердектепе, точно където започва гората и едно леко пускане е паднало едно дърво и трябва да се слиза ....

Навсякъде поне до хижа Дорила са сложени некви нови марки и флагчета на някакво състезание Троян ултра, което ще се проведе на 21 Юни, там на флагчето пишеше и "По стъпките на Левски". Така и не разбрах кое с какво има общо и тн .. Сигурно има и други работа, ама съм забравил.
Нед Юни 15, 2025 9:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

kaloyanv написа:
boris_borisov написа:

Имай предвид че "силата " и "издръжливоста" нямат никакво значение в дългосрочен план. МНого хора не го разбират това, а когато го разберат вече е късно. Това негово коляно му дава проблеми отдавна и явно е станало хронично. Та колкото и силен и издръжлив си, като те цъкне точката да не може да стъпи и си дотам. А то така става, леко полеко. И при Божидар е същата работа, та дори и при Дизела.

Иначе аз видях кой му е съпорта, баща му Smile Поне през тези дни, като минах човека тъкмо приготвяше всичко, даже и караване беше докарал Smile

Така като гледам е след ришки и няма да успее да падне под 5 дни ... Беше пуснал едно видео с него имаше още един човек, който го знам и коляното му беше в кинези лента и куцаше яко.

ПРосто става безмислена тая работа, когато имаш чак такива болежки, трее се прекратява. Той поне Божо това винаги го е правил.
Сря Юни 18, 2025 10:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

5 дни, 19 часа и 33 минути за Петър Христов, 9-то време във вечната ранглиста.
Чет Юни 19, 2025 6:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

boris_borisov написа:

Супер е. .. На мен ми е интересно дали ще се подложи пак на нещо такова. Smile Дали ще се опитва нататък да сваля времето под 5 дни ... Smile
Чет Юни 19, 2025 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
boris_borisov

kaloyanv написа:
boris_borisov написа:

Супер е. .. На мен ми е интересно дали ще се подложи пак на нещо такова. Smile Дали ще се опитва нататък да сваля времето под 5 дни ... Smile

Естествено, че ще се опитва. Той има още много какво да даде от себе си и да подобри времето си по тоя маршрут. Сега допусна груба грешка с тръгването в 17:00 ч., което го принуди да почива следобед и да се зори по цяла нощ, което допълнително му натежа. Следващият път няма да е така, опитът учи.
Чет Юни 19, 2025 11:16 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Аз пък днес отново имах шанс да изляза с колелото. Даже голям мерак, та отидох чак до прохода на републиката. Там исках малко да си изясня трасето, понеже имам пропуски, а пък и бях сигурно че в буковата гора ще е супер и то така стана . Малко ми е далеч 2 часа и нещо в едната посока. Но когато има желание .....

Тръгнах доста рано 4 и половина и малко и си мислех че няма да е натоварено. Обаче се оказа че и този проход е обладан от румънските туристи и там е каране мазало. Те пътуват през цялата нощ, затова че още рано сутринта имаше колони ... Горе долу добре бяха нещата със щофирането, обаче бях задал на гпс-а , който по незнайни причини беше сложил още 2 км надолу, добре че се усетих в последния момент да отбия ... И в интерес на истината, първоначално като се качваш с кола, понеже ми е за първи път, изглежда толкова миниатюрно. А когато слизаш от ком-емине, имаш усещането че си в некъв мегаполис ...

Както и да е отбих и захванах баира. Там няма какво да кажа Smile .. то е ясно. Времето хладно всичко сухо, вървеше се яко. Този път си бях взел, електролити, гелове и много храна, затова че в нито един момент нямах проблем. Най-накрая след толкова години реших да ям на всеки час ... И чак сега разбирам колко съм бъркал досега. Но най-вероятно ще продължа да бъркам и занапред, не искам да ставам торба-лайновоз . В крайна сметка, може и по-бавно да се ходи и кара колело, без да трябва да пиеш и да ядеш на всеки Н минути, само и само да не закъсаш жестоко по някое време.

Преди да продължа с глупостите, искам да кажа че този маршрут е чудесен, един от тези които съм запомнил и на които най-много съм страдал ..

Най - много искам да споделя за маршрутите около Сливката и Йорданкино кладенче, или още "Пътят към Бутура". Така се оказа че аз съм ги минал всички възможни варианти, та даже и повече . ... Днес реших да пробвам отново пешеходния вариант от местност Сливката, който върви право нагоре ...

Там миналата година е имало сечище и прокаран път нагоре по пътеката. В момента пътя вече се скрива . Аз го хванах и е зверско бутане нагоре, обаче аз като съм свеж и хич не ми пречи. Но изненадата е че в един много кратък момент, прочистеното се отклонява наляво и то на 2 пъти и хваща нещо което няма нищо общо с ком-емине ... Съответно трябваше да се мине пак през драките, после през счупените дървета ... Докато псуваш си мислиш за пътя през йорданкиното кладенче. ...

Ее сега като гледам маршрута свален от страва, се оказва че за 35 минути съм стигнал от местност сливката до пътя, който идва от Йорданкино кладенче, въпреки гадорията на терена. На мен ми се стори цяла вечност и бих се заклел, че никога не бих минал по него отново.

Еее, няма и да мина .. Обещавам ..

Отното NB нота бене, по някаква причина си мислех че като се излезе там, работата приключва успешно. Обаче то се оказва че бутането тепърва започва, та чак терена е гаден почти до Караиваново хорище ... Даже до Сливката стигнах сравнително бързо. Но до караиваново хорище бавно. После обаче до буковец доста бързо ...

Техничен терен и кофти. Уж е горски път, ама много трябва да се внимава. На места се силиш и изведнъж от хубав път паднали клони, коловози пясък и камъни. Не съм обръщал внимание досега, понеже винаги съм бил много уморен и съм карал бавно. Но сега бях бърз и усетих всички рискове.

Тъй, стигнах за 4 часа и 15 минути до хижа Чумерна. Можеше и по-бързо но взимах почивки. Като пристигна на хижата имаше туристи и като влязох останах приятно изненадан, по интериора нищо не се е променил, но се виждаше чистотата.

Има нови хижари, млад мъж и жена, много приятни. Готвят супер, храната е един път. Оказа се че Стоян и там неговот дружество вече не отговаря за хижата. Не ги знам там политиките. Но са се сменили и изглежда тези младите хора (около 50) да имат хъс и желание. От март месец са там .....
Честно казано дано да се задържат ...

Цените според мен са ок, на база на качеството. Много хубава пилешка супа, мусака, хляб., бира и кафе 20 лева. Като да не забравяме, последните години всичко поскъпна ... Та аз ви препоръчвам хижата , стопаните са готини.

Наобратно с колелото е лесно, ама внимавайте на спусканията, че има и мотори и джипове. Аз замалко в горната част където е най-стръмна да се блъсна в един. Бях дал газ и не се усетих и на един завой за малко да цуна един джип, той бая уплашено ме гледаше Smile) . ..И аз се уплаших, но без да се панирам, затова направих елегантна маневра, оттам насетне внимателно .....

Много бързо стигнах буковец и заслоните, няма какво да кажа. Но около бутурски чукар, хванах пътя който , го няма на картата, но си личи че е основния. Целия трафик от мотори и колелета и пешеходци минава от там ..

В интерес на истината, всичките маркирани пътиша за ком-емине не стават там. .. Този път е с около 2.5 км повече, но взима плавно денивелацията и е много чист....

Аз ви предлагам да се нанесе на картата, защото той е основния и най-добрия за ком-емине. Иначе, който иска да си минава през шубраците.

Има още много да пиша ... но засега спирам ...

Само да кажа че от Предела до Чумерна прехода не е за подценяване, много хора се бъркат, но това е един от тежките. 32.5 км с 1500 метра денивелация и може би е един от малкото етапи, които уж са по лесни наобратно. По тъпото е че наобратно денивелацията е 850 метра, но времето за минаване не е двойно по-малко SmileSmile

иииииииии така . Горещо препоръчвам разходката по тази част, страхотна букова гора и оше много.
Съб Юни 21, 2025 9:21 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » E-3 Ком-Емине Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.