Присъствах на разказ за поклонниическия маршрут ЕлКамино до Сантяго де Компостела. Най- романтичната и вдъхновяваща част, предадена и в книги и филми е пътуването към себе си. Разказвачът каза, че е предпочел да пътува сам, защото си има ритъм и иска да се вглъби в себе си. ЕлКамино е метафора на личния жизнен път и в него ни срещат препятствията и радостите от ежедневието, както и решенията, които взимаме цял живот, но сгъстени в дни или месец.
Това ме накара да помисля за поклоннически маршрути в България. Като най- популярен за мен и явно у нас е маршрутът до Рилски манастир. Ежегодно се провежда поход от Търново до манастира, като един от етапите е от София през Владая и Мърчаево. Особеното е, че ежедневно има няколко служби във всички църкви и манастири по пътя. Записват и за 2025 г. https://holypath.eu/. Има и поклоннически път от София да манастира- https://visitsofia.bg/index.php?option=com_cityinfrastructure&Itemid=2049&id=1&lang=bg&view=route.
Не ми се включва в такива масови прояви, защото от разказа за ЕлКамино ме привлече именно пътуването към себе си.
Намислих индивидуален пешеходен преход от Бистирица, през Железница, Плана, Белчин, Сапарева баня, Рила, Рилски манастир.
Обаче съм притеснен от несигурността на нощувките. Особено в Плана.
Пиша с надежда да ме насърчите и препоръчате как да го направя по- надеждно. Евентуално да ми подскажете нощувка в Плана и следващите. Какви и къде застраховки. Други задължителни за прехода неща.
Благодаря предварително. Чувствам, че съм направил първата стъпка в пътя към себе си!
Чет Апр 24, 2025 11:23 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3426 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Поклоннически туризъм София- Рилски манастир
Поклонник написа:
... пътуването към себе си.
Намислих индивидуален пешеходен преход от Бистирица, през Железница, Плана, Белчин, Сапарева баня, Рила, Рилски манастир.
Обаче съм притеснен от несигурността на нощувките. Особено в Плана.
Пиша с надежда да ме насърчите и препоръчате как да го направя по- надеждно. Евентуално да ми подскажете нощувка в Плана и следващите. Какви и къде застраховки. Други задължителни за прехода неща.
Благодаря предварително. Чувствам, че съм направил първата стъпка в пътя към себе си!
Привет!
Моят съвет е да си купиш спален чувал (ако нямаш) и да разчиташ на нощувки в заслони и на поляни, на открито и в гората.
Това е най-надеждният начин.
Разчиташ на себе си... и на Бог.
Можеш да разгледаш и трасето на европейски маршрут Е-4.
Застраховка не е задължителна.
Ако е рекъл Господ – ще стигнеш.
В село Бистрица или Железниза няма ли къде да се пренощува?
От Железница до Белчин за 1 ден може да се стигне при добро желание и добро ходене.
Това е засега от мен. По-късно може да пиша още.
Други също сигурно ще се включат, но може би след петък, събота и неделя, че тогава са по планините.
Имаш много време да се подготвиш физически за пътуването.
Ако имаш въпроси – задавай.
Успех!
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Чет Апр 24, 2025 10:54 pm
Поклонник
Re: Поклоннически туризъм София- Рилски манастир
stefan_iliev38 написа:
Успех!
Благодаря за насърчението. Приятни походи в празниците!
Чет Апр 24, 2025 11:18 pm
Поклонник
С положителни чувства съм към ползувателите на форума, които погледнаха темата. Искам да уточня, че предлагания от мен поклоннически по име туризъм е пътят към себе си, а не към бога. Не е туризъм- алкохолизъм- вечер да се накъркаме; не е туризъм- търчане, да избиваме нерви и мускулно напрежение; не е културно- естетически, да ахкаме пред еделвайса и къдриците на Левски; не е да отидем на еди коя си хижа, защото има хубав боб или другаде, където ще си направим скара.
Става дума за мълчаливото ходене, в което основно са мислим за себе си и живота тук и сега, а и изобщо.
Навремето е имало хаджилък до Божи гроб и Малък хаджилък до Рилския манастир. Ежегодно са ходели и до Софийската или Търновска Света гора, в които са струпани на близо няколко манастири. Тогава са търсели отговора от монаси и Бог. Сега всеки поход може да е към себе си, стига да е със саморефлексия- себепознание. Обаче първо като приемственост е по- добре до Рилския манастир, второ като някаква цел. Другото е неделната разходка в близката планина. А походите по стъпките на Ботев, Левски и други са масови. Не че е лошо, но хората се усамотяват за да проникнат в беззащитната си душа.
Както и да е. Пожелавам на всеки да извърви ползотворен поход към себе си. За месец, седмице, ден или час.
На добър час, приятели (защото туристите определено сме приятели)
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети