ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Къде се мотахте последно?
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 194, 195, 196  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Предишната тема
Следващата тема
Къде се мотахте последно?
Автор Съобщение
didkopitko

Мнение Отговорете с цитат
В събота и неделя се разходихме в района на Искърското дефиле - вр. Була и Рунтавия връх (от Заселе) в събота и скалите под вр. Бенова чука (от Гара Лакатник) в неделя. Черпя малко снимки.

И малко от Бенова Чука посока билото на Врачански Балкан и Лакатнишки скали:

Вто Мар 11, 2025 2:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Разкажи малко повече освен хубавите снимки, къде бяхте отседнали, какви са впечатленията от района и тн ..
Вто Мар 11, 2025 7:29 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
didkopitko

Бяхме отседнали във Враца, защото там си намерихме свободно хубаво настаняване по нашите критерии, а и градът ни харесва. 50-60 мин пътуване в посока имахме до началната точка на маршрутите, но дните вече са дълги, а и избраните маршрути са като за половин ден, лежерно пролетно събуждане Laughing
Във Врачански балкан има много какво да се гледа и ходи, но там сме пообиколили доста, не ни се повтаряше и се пуснахме малко по-далече на нови за нас места.
По Искърското дефиле, пък, където и да реши човек малко да се покатери, все има гледки!
Неприятни бяха честите шумове от мотори, както долу из дефилето, така и из баирите. Но за съжаление, това е вече повсеместно.
Сря Мар 12, 2025 10:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Аз днес направих един кръгов преход от х. Хайдушка песен над Чифлика, който е изключително красив и сравнително кратък. Там са 13 км като се изкачваш до връх Ущите откъдето се отива за х. Ехо , но в случая се продължава до х. Козя стена и след това се слиза. Денивелацията е около 1110 метра , като почти по-голямата и част се взема в първите километри до Връх Кашка, откъдето е и отклонението за Васильовския дял.

Това което е характерно за прехода са точно тези кратки и стръмни изкачвания и слизания. Същото беше и слизането по зелената марка до хижата, дори бих го направил прехода наобратно.

На мен ми отне 5 часа, но имах и разни логистични проблеми, но и повече да е си заслужава. ..

Причината днес да го направя това са 2, едната е да видя един участък по ком-емине, а другата е нежеланието ми да мъкна тежки обувки и котки, тъй като нямам тук в момента някакви по подходящи.

Та това което стана е че тръгнах като за лятно преминаване, напук на съветите които давам.. С летните маратонки макар и за трейл рън, които са на 10 години и са скъсани и нямат никакъв грайфер.

Сега мога да кажа е че отново по някакви странни обстоятелства неглижирах доста неща и въпреки че не стана опасно, трябва да си кажа че подходих тъпанарско ... Най малкото защото бях сам, не взех дебели ръкавици, направих грешни може би решения и тн ..

Не е драма, обаче се оказа че по северните места по които минавах има останал фирн, който въобще не беше за подценяване и тези маратонки въобще не ставаха, което си и знаех. Та имаше участъци, които се опитвах така да мина, че ако се изтърва да има наблизо дърво в което да се спря. Отделно на това след като тръгнах по билния маршрут за козя стена и там има две места за по няколко десетки метра, които минават от север и там нямаше как да стане, тъй като никой не беше минавал скоро и нямаше стъпки. Та трябваше да минавам по едни връхчета, които и зимно се заобикалят и откатерването беше меко казано несигурно ...

И така, колкото и тъпо да е, ако имах едни от тея пунта мара меките котки щях да ги сложа на 2-3 пъти за по 50 метри и всичко щеше да е идеално.

А пък вместо да обяснявам, пращам линк към всичките снимки ....

Има много за разказване, многото елени, които за първи път като ме засечат и започваха да издават много шум, най-вероятно заради малките да ги пазят. Видях и дива котка, която е изключително красива, но просто не стана снимката и така ...

Ето линк към всичките .. Има за писане, ама по-добре да скалъпя нещо сега, отколкото никога ..

https://drive.google.com/drive/folders/1-w8gNWBJl0V6iiZpA4dzATQIeoEWBC7h?usp=sharing
Съб Мар 22, 2025 9:03 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vaskoo

Местожителство: София

Мнение Тошкова чешма и скубанье на кокичета Отговорете с цитат
Поведох групата служебна, основно от жени и момичета, да скубеме кокичета ...

Чешмата тече, пътя сух, къщата в началото се пристроява и ремонтира.

ГАП-а се показа от имението си на Ралин преслап, където една БТС табела ме изненада в раските.

Малко идилично и пасторално от баирите около Равнодолски дол.

Кокичетата явно сме ги скубАли добре миналите години, щото ги нямаше по Златаришка чукла или бяха прецъфтяли отдавна, само едно се беше забавило на Муртините Чукли, дето имаше и снежни петна.

Последната промяна е направена от vaskoo на Нед Мар 23, 2025 4:19 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Съб Мар 22, 2025 9:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyanv

ОО дааа, тази табела и аз съм я виждал, дали някой има бегла идея каква точно е тази хижа Елешница. Това трябва да е бая стара табела на поне 40 години ..
Нед Мар 23, 2025 11:56 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ристо Туристо

Местожителство: на 950 м.н.в.

Открихме палатковия сезон в чест на Пролетта на водослива на Джерман в Струма.
По желание на половинката - изненадА ме Laughing

Биричка и тази вечерна гледка:

На другия ден се нарадвахме на живо на кръстниците на колата - Папуняците и газ към Чуйпетлово. От там Ярлово, ма заваля и Бука Преслап остана за следващия път.

Пон Мар 24, 2025 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tmiglenchev

Мнение Двудневна разходка Отговорете с цитат
От края на асфалтовия път над село Самораново до заслон Юрта през хижа Отовица. След заслона последва изкачване на рилския Черни връх и обратно по същия път до началната точка.
Вто Мар 25, 2025 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Бяхме 3 дни в Румъния, първо в планина Бучеджи курорт Синая и после в Поляна Брашов за закриване на ски сезона. Сняг има все още над 1800м н.в., но и там настъпва пролетта.
Цените за лифтовете са 90лв за 1 ден или 51лв следобяд.
Цена в Румъния на бензина 7,30 леи (5 леи = 1 eur).
Няма навалица по пистите и сутрин до към 10 часа е става за пързаляне.
На Дунав мост няма граничен контрол, ала се чака около 45мин поради ремонта в българския участък от моста.

Актуална информация за Синая в долните 2 линка

https://www.snow-online.com/ski-resort/sinaia.html

https://www.skiresort.info/ski-resort/sinaia/
Сря Мар 26, 2025 9:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Чудех се къде да пиша и не можах да измъдря никоя тема. Вчера ходих с колелото малко да влизам във форма и направих обиколката на витоша. Там няма нищо интересно, освен няколко паднали дървета на пътеката.
Днес заради прогнозата реших пак да направя едно каране до Кладница и обратно... Само че докато се връщах, видях една от табелите за х. Острица и реших да направя едно отклонение, тъй като винаги съм се канил да мина през въпросния район, но така или иначе не го направих.

Та хванах една стръмна пътека право нагоре, която е над Рударци и излиза право на заслон Каменоделец. Голямо бутане. Качих се оказа се че района е страходен, точно пред заслона гледката е страхотна. После реших да продължа към Заслон Пинко, обаче малко след заслона има червена марка, която сочи пътеката, обаче аз заради колелото реших да продължа по пътя и след това да завия ....

Е тук дойде проблема, че този път който е в картата на каде си, го няма от много години, бил е дървосекачешки, то аз не се научих че щом започа да обрасва още от началото, значи път няма. Е както и да е, продължих по него и не стига че няма път, ами е едно зверско бутане докато не се излезе в района на връх Тепето. Там има някакъв път доста използвам който върви на запад и мисля да го проверя. Но този път трябва да се махне от картата, според мен не става и за пеша от много време.

Излязох и на заслон Пинко и продължих до края на пътя където също има гледка. Мога да кажа че това може би е най-красивия район на Витоша и ми стана любим.. На връщане продължих по пътя, където има много изоставени сгради, докато не се излезе на асфалтовия път, където има къща има и електрически кабели и пише "частен имот". Продължих надолу по асфалта и там където има друга голяма и полуразрушена сграда, отбих на земен път, който отива на река Владая и пътеката от Владая за Златните мостове. ОТ там се кажих на ПП Металург и тн ..

Искам да задам няколко въпроса, откъде в този район има толкова сгради изоставени. Там по името на заслона да не е имало кариера за добив на камъни и някакви други мини. Тъй като на картата има разни знаци. Пак да подчертая изключително красив район.
Единственото нещо което ми направи лошо впечатление е че заслоните са много мръсни и дори има по някой боклук в местноста.Най-вероятно е заради по-лесния достъп до тях.

И най-важния въпрос, след заслон Пинко, започва жъла марка за хижа Селемица, понеже нямах време да я огледам, на картата релефа дава да е равен, но ми се струва тясна пътека с каманаци... Става ли пътеката за колело, че там могат да станат много хубави кръгови преходи с колело ?? Мерси предварително.
Пет Апр 18, 2025 6:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Пусни билетче и трак в системата на BGMountains, ще махнем черния път.

Пет Апр 18, 2025 8:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
kaloyanv

dido написа:

Ще се пробвам ..

Забравих обаче да споделя най-интересното което се случи. Както се пусках по пътя от заслон Пинко, той е бая камънист и гаден в началото, все едно караш по калдаръма към Тръстеная, само че по стръмно, още ме болят китките .. Та както се пусках срещнах единствения човек по маршрута и той се напъваше с колелото по баира и спрях да поговорим. Питам го аз накъде е тръгнал и той ми отговори "Ами отивам към Дупевица" , аз останах доста учуден, но понеже не можах да се сетя кой беше точно му казах "Абе тука след малко е заслон Пинко и дотам е пътя и после тръгва пътека към х.Селемици" , а той ми отговори , "А не, тя Селемица много далеч". И пожелахме си приятно каране Smile)) и така се прибрах.

Сега отворих картата и се сетих че Дупевица е най-високия връх на Люлин планина. И колко много се учудих и на него как е тръгнал и не знае на къде и на мен че не знам също .... Стана ми интересно как може да е станала такава фрапантна грешка и докато гледах картата видях че трасето на витоша 100 минава точно през въпросния асфалтов път, който отива към Заслон пинко и влиза долу във Владая. От там се пресича шосето и се продължава точно към Люлин планина. Та явно и той така е бил тръгнал и вместо да тръгне надолу към Владая е забъхтял по баира в обратна посока ... Smile Smile

Което ми дава много добра идея за друг маршрут Smile освен този кръговия през Селемица. Ама то май маршрути да искаш
Съб Апр 19, 2025 8:47 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

dido написа:

Ето това е начертаната снимка

https://drive.google.com/file/d/1CXhlgwuMZYdmzWQHh4Mw6Wp97WMJG3LF/view?usp=sharing

Там където са Х със сигурост няма път и където съм минал, другите наляво по презумция съм сложихл че също го няма... Там пък където са 2-те стелки има прекаран и използван много път, та той най-вероятно свързва двете стрелки, които заобикалят върха, но не съм на 100 процента сигурен. Като мина пак ще зная. ..

Дали така стига да го логна в системата само с jpg снимка ?
Съб Апр 19, 2025 11:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Да, снимката е достатъчна.

Съб Апр 19, 2025 12:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
vedrin

Местожителство: 1116 m н.в.

kaloyanv написа:
да не е имало кариера за добив на камъни

Имало е кариери за добив на сиенит/гранит в тази част от Витоша. От началото на XX в. насетне постепенно множество софийски булеварди и улици са били покрити с павета добити оттам. Някои любопитни факти около тях са събрани тук:

https://obshtestven.wordpress.com/2017/06/02/23-fakta-sofiyski-paveta/

Съб Апр 19, 2025 5:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Обща дискусия Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 194, 195, 196  Следваща
Страница 195 от 196

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.