ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Условия/Обстановка горе.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 23, 24, 25

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Условия/Обстановка горе.
Автор Съобщение
kaloyanv

Мнение Отговорете с цитат
zlia написа:
Има си тема за сняг. Не засирайте всички теми за обстановката по планините с разкази и чуденки за цяла България.

Прави сте! Мога да пиша и само относно обстановката в Стара Планина. Но е хубаво да споделяме мнения за това каква е тя. А то дефакто така се получава, че пиша основно аз. Когато човек пише основно самостоятелно в дадена тема, то той е склонен да се отклонява много от нея.

Когато обаче има други хора с които да споделя конкретна информация по дадената тема, шанса да се случи това е много малък.
Вто Фев 18, 2025 9:58 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Днес май спря да вали сняг. Чудя се колко ли сняг общо е паднал в района и в коя част. А пък още повече се чудя, каква ли може да е обстановката в Стара планина в този ден. Дали има сняг, дали има лед. Дали има мъгла .. ? Някой дали може да сподели някакви конкретни наблюдения от място.
Сря Фев 19, 2025 1:51 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Днес ходих от вец Черни осъм, през хижа Амбарица до билото. Паднал е от 3 до 5 см сняг до хижата и това е . Под 1100 метра няма никакъв сняг. Гази се кал и гняс. Горе на хижата и малко след нея да е 10 см сняг. По коловете до горе пак никакъ сняг, явно е издухан и така ..

Така като гледам другата седмица ще се води пролетно лятно преминаването и пак трябва да се внимава доста поради заледяване. Аз бях тръгнал на разходка и евентуално да се кача до връх Амбарица или Купена, обаче беше голяма мъгла и се обезмисли всичко. Просто се качих горе на билото, колкото да ме удари и вятъра и се върнах. След това в по-късния следобед взе да чисти, но успях да видя само Амбарица, от там на изток все беше в облаци ..

Отбих се на хижата, ама стопанката слязла долу, там има хора само събота и неделя явно. Досега не бях ходил, но ми се стори така както е била и преди 40 години. Единственото ново бяха соларните панели.

На тръгване от вец-а минах през Яворова лъка (също разочарование) и после по синята марка. Тя е хубава пътека, обаче там се режат дърва и са едни калищаци, преди да се влезе в територията на НП. На връщане минах по зелената или т.нар ...... РЪТ някой си, ама го забравих. Мисля е по добре да се качва по тоя рът и да се слиза от другата страна. ОБратно на това което направих.

Не бях ходил досега, но от ВЕЦ Черни осъм си е яко ходене, особено и да се върнеш. Още повече че стартираш от 600 м надморска височина. На мен ми хареса доста и бих ходил повече от там. Обаче пък там района над хижата е майнат като време ... та ...
Пон Мар 03, 2025 8:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Ходих и тази седмица в района. Снега го няма до хижа Амбарица, по маратонки. После е шарено, никакъв сняг. Горе по билото, на Амбарица шарено и малко, в северните склонове почти нищо. Температурите още по - високи от това което се даваше.

Всъщност бях събота 8ми Март. Долу на паркинг-а никой, в хижата отново никой, чак на връщане имаше едно момче помощник се беше качило и излезе една жена от хижата, за която не съм сигурен дали беше хижарката.

П.С - горе долу денивелацията от Смесите горе до връх Амбарица се събира около 1800 метра по карта, а пък по гпс го даваше близо 2000 метра. Не е толкова малко ходенето .. Но пък някак си не се усеща толкова много, усеща се чак на слизане. Понеже два пъти го правя поред, даже мислехме да слезем до Добрила да обядваме. То и затова се качихме на Амбарица вместо На купена. Да се похваля тоя път не бях сам ... баси и постижението.
Нед Мар 09, 2025 9:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NuclearWinter

Местожителство: ГА701

Вчера ходихме до Миджур. Снегът се топи и вече е малко. Тук-таме бяха цъфнали минзухари.

Пон Мар 10, 2025 5:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

NuclearWinter написа:
Вчера ходихме до Миджур. Снегът се топи и вече е малко. Тук-таме бяха цъфнали минзухари.

Ще разкажеш ли малко повече, откъде сте тръгнали , на хижа ли сте били, някоя и друга снимка и тн ? Smile
Пон Мар 10, 2025 8:59 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
NuclearWinter

Местожителство: ГА701

Колата оставихме паркирана на едно разширения на пътя, малко след хижа Миджур. След 10-15 минути стигнахме до първите полусрутени беседки (има 2 здрави все о ще) и началото на стръмната част, която е през гората. Преди години някой е "усвоявал" пари и е направил екопътека, която сега е потресаващо състояние. На слизане кривях пироно по дъските, че да не се нарани някой.

След края на стръмнотията в гората излязохме на 5 хубави, големи и здрави беседки с огнища. От тук започнахме на вървим по покрития със сняг пътя нагоре към билото и границата. Времето беше хубаво, слънцети печеше яко, белият и мек сняг отразяваше всичката небесна жупел върху нас. В резултат на което вечерта всички бяхме с морави физиономии Very Happy Very Happy Very Happy

На билото и първата гранична пирамида, на премаката между Миджур и Оба починахме малако, пихме вода, ядохме. И се понесохме нагоре в нега, по диретисимата. От Српско видахме двама туристи да крачат към върха, пътьом подминахме още двама. За около 4 часа изкачихме върха и за два часа и нещо слязохме. Слизането, особено в гората, бе доста непроятно поради големия наклон на терена.

Като поразрових в телефона се оказа, че съм снимал само през Komoot-а и в галерията нямам снимки. Ето тук са: ЦЪК

Пон Мар 10, 2025 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Svetlix

Местожителство: Плевен

Ние пък този уикенд бяхме на вр. Свищиплаз. Сняг няма, бяхме с летните обувки и на моменти по тениски. На хижа Кашана нямаше никого. Хижа Свищиплаз пък била след ремонт. Има и баня!

Вто Мар 11, 2025 9:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... 23, 24, 25
Страница 25 от 25

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.