Да от там не е обрасла и е най бързата пътека за Купена
Пет Окт 25, 2024 10:25 am
kaloyanv
Време е за нова порция снимки с опознавателен характер. Днес добавям 2 и нарочно в тази тема, за заблуда на противника ... Мисля че няма да познаете нито един връх, тъй като съм махнал кординатите .. Но все пак може и едната снимка да познаете. Ако не можете, пишете че се предавате да ви кажа кое какво е :
Първата снимка е от далеч и предполагам ще е най-трудната (За Владо ако чете, това не е от долни Дръвник снимано)
Време е за нова порция снимки с опознавателен характер. Днес добавям 2 и нарочно в тази тема, за заблуда на противника ... Мисля че няма да познаете нито един връх, тъй като съм махнал кординатите .. Но все пак може и едната снимка да познаете. Ако не можете, пишете че се предавате да ви кажа кое какво е :
Първата снимка е от далеч и предполагам ще е най-трудната (За Владо ако чете, това не е от долни Дръвник снимано)
Втората е ясна от другата тема. Но дай някакъв жокер за първата
То май и на мен си трябва да дам Жокер, защото не съм пратил вярната снимка. Ето тази най-вдъното ... Може да се увеличи )) Но пак другата също е покрая ...
Мисля тази снимка е малко по характерна.. А предната е просто грешна .. но трябва да се увеличи.
Добре, няма желаещи... Първата снимка са северните склонове на Жълтец, нарочно не съм снимал ръба, че това го издава много. Там този район е много живописен, все едно си в циркус подобен на байови дупки в пирин.
Втората за мен е по-интересна, това е връх Чумерна, сниман от републиканския път софия - варна, вече доста на изток към Омургаг или по точно, ето от тук ..
Пускам една планина за разпознаване. Аз знам коя е. Вчера направих снимка с телефона с голямо приближение и някак си стана доста добре ...
Мястото на снимане и тази планина нямят нищо общо със Стара Планина, но не ми се прави отделна тема. Ще ми е интересо дали някой ще разпознае. Но предвид мястото, ако някой е ходил е много вероятно точно дори да каже откъде е снимката. Нарочно съм махнал координатите и всичко останало
еднакъв ли е с профила на планината от моята снимка?
Ако са еднакви, ето моя снимка на въпросната планина от вчера (неделя, 26.01.2025 г.):
Последната снимка не е правена от същото място като това на твоята снимка, затова и планината изглежда много по-различно.
Ще ми е любопитно дали някой ще познае откъде е правена твоята снимка, Калояне.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Яну 27, 2025 7:17 pm
kaloyanv
Добре че се включи и ти много ги обичам аз тези ... Ами едно към едно са
Пон Яну 27, 2025 8:04 pm
kaloyanv
Стефчо, ако искаш ти разясни за снимките, че знаеш повече и ще е пък по интересно..
Чет Яну 30, 2025 8:44 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3384 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
А-а-а-а-а, Калояне, да ги нямаме такива!
Ти си пуснал загадката, ти трябва да кажеш отговора!
П.П. Аз дори не знам дали съм успял да позная планината.
Мястото, от което е правена твоята снимка, също не ми е известно.
Ако е тази планина, която предполагам, то във форума почти няма писано за нея.
Има един кратък пътепис на Ведрин с една дузина снимки и още една дузина снимки от Dobrifin.
Трябва повече пътеписи да се пишат...
Чет Яну 30, 2025 3:33 pm
kaloyanv
Добре пиша, отначало помислих че много характерния връх вляво е каймакчалан, всъщност не е, а е доста по ниския μικρή τζένα, поне според моите проучвания ..
Ето тук един пътепис на гръцки, който google chrome Може да го преведе, превежда се на английски little tzena...
Върховете Цена и Малка Цена са в Кожух планина. Познатото у нас и в Македония име е Зеленбег (или Зелен брег).
Сниман от юг (Гърция) масивът изглежда така:
От север (в Северна Македония) има път, обслужващ (изоставени?) ски съоръжения по северозападните склонове на върха. Ние се изкачихме оттам:
Дали тези места имат нещо общо с първоначалната загадка ми е трудно да определя. Само бих споменал, че разстоянието от з. Спано поле до вр. Цена е 116.8 km, а до вр. Каймакчалан -- 160.41 km и той се явява вляво от Цена гледано от Спано поле:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Последната промяна е направена от vedrin на Чет Яну 30, 2025 6:41 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Чет Яну 30, 2025 6:26 pm
kaloyanv
Ехх, че хубави снимки .. Със сигурност този левия е малка цена. Много пъти го позиционирах с приложението пийк файндър и като профил е същия, няма кой друг да е
Значи така казано, Каймакчалан много много не се вижда на тази снимка която и без това е с телефон и доста увеличена ...
Значи най-вероятно ще трябва да се кача на Каймакчалан за да потвърдя какво се вижда и какво не ..
Чет Яну 30, 2025 6:39 pm
kaloyanv
И попаднах на този чудесен пътепис, който ще прочета след малко с удоволствие...
На твоята снимка по-горе това част от планината Кожух ли е или е планината Пиново, която е отделна планина от планината Кожух?
Само един път съм бил в планината Кожух (Кожуф) – на 08.09.2019 г.
Изкачихме се откъм Гърция, защото там е „по-интересно“, тоест по-скалисто.
Избрахме не първенеца Tsena/Зелен брег, а върховете Дудица (2140 м) и Корфула (2154 м).
Според някои автори и карти обаче, тези върхове са в планината Пиново, а не в планината Кожух.
Та затова задавам горния въпрос – защото може да се окаже, че въобще не съм бил в планината Кожух.
За съжаление времето не беше много ясно, поради което нямаше гледки надалече.
Ето няколко снимки, но трябва да се напише пътепис (дано да е скоро):
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4, 5, 6Следваща
Страница 5 от 6
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети