То може би винаги го е имало но в критични минимуми... Аз съм писал че последните години по различни причини започва да се среща отново. Дори във Франция имаше разни оплаквания сериозно. Просто никой не споменава този проблем засега ... Явно ще трябва да се размножи яко преди да започне по-сериозно да се говори .. Който знае отсега ще се пази ...
Аз винаги съм се чудил на разни хора които са писали за разни неща и все съм си мислил че не знаят какво говорят. Но и аз станах такъв като тях ... Дефакто аз още 2019-та 2020-та съм хапан от дървеници и то само по хижи, но не съм знаел. Чак тази година разбрах какво е .... След като и предишни години бях хапан особено по ком-емине ...
Причината да разбера е че моята реакция е с една идея малко по алергична.
Дълго време се чудех какво може да е и накрая разбрах ...
П.С -- по-сериозния проблем е че започва да се разнася добре из хижите малко по - малко и е интересно докъде ще стигне .. Аз мислчя че има устойчиво увеличение на популацията ...
Спиш с дълъг ръкав и клин, с твой чаршаф от туристическите, ако искаш си носиш флакон Raid и ръсиш където прецениш за добре. Като се върнеш слагаш дрехите в чувал 100L, и пак ръсиш с Raid-а, затваряш го. Ако имаш подходяща тераса да е остъклена, оставяш чувала там, лятото на затворено, зимата на отворено. След ден те ще искат да избягат от теб.
Чет Яну 30, 2025 12:03 am
kaloyanv
Pazzo написа:
Спиш с дълъг ръкав и клин, с твой чаршаф от туристическите, ако искаш си носиш флакон Raid и ръсиш където прецениш за добре. Като се върнеш слагаш дрехите в чувал 100L, и пак ръсиш с Raid-а, затваряш го. Ако имаш подходяща тераса да е остъклена, оставяш чувала там, лятото на затворено, зимата на отворено. След ден те ще искат да избягат от теб.
Да, това е добър съвет. Мерси много
Чет Яну 30, 2025 8:37 am
kaloyanv
Сестра ми без да ходи по хижи и заслони много много, по случайност е станала част от една група във фейсбук "Хижи и Заслони" май се казва, с много хора членове. Пусна ми скрииншот че някакви хора са се оплакали от хижа Добрила за дървеници. Там са станали май големи полемики.. Но това идва пак в ред да кажа, че този проблем ще се задълбочава още повече и основното нещо е че това няма да има оправяне. Особено както ком-еминейците или истинските туристи ги разнасят между хижите. Според мен едно време ако всички обичаха ком-еминейците, сега ще дойде времена когато, доста хижи няма да искат да пускат никой от тях да нощува.
Аз тази тема няма да я следя, обаче както винаги в нашата държава всичко е изпаднало в дълбок сън, особено контролиращите органи, освен ако някой не ги накара на сила да направят нещо. И така всички ще спят, хора, хижари, и тн ... докато не дойде време вече да се реве с глас, ама ще е малко късно ..
Или поне някой да се сети да иде и да провери, та да се знае принципно има ли проблем, или няма ......... Мен много ме съмнява че хора като мен, а и доста други ще си измислят или симулират. .. Най-вероятно и всички хижари го знаят, но просто си потулват трудно решимия проблем, тъй като това ще ги удари много здраво в бизнеса, особено тези масовите хижи ...
Но явно дървениците са вече факт, който не може да се отрече. ..
Вто Фев 11, 2025 1:32 pm
kaloyanv
Ууу тя темата доста се е раздухала, това значи че може да има промяна ... Обаче дано да се усетят и да започнат от туристическата спалня витиня и хижа чавдар, че там са първите спирки на разнасяне .. ) .. Аз като прочетох се оказа че 2021ва година на Тръстеная е било ужас и може дори и от там да е тръгала цялата работа ... .. И така ком-еминейците са разнааасяли , разнааасяли из цяла България
Вто Фев 11, 2025 2:24 pm
kaloyanv
Много коментари има, има и доста хора които са се оплакали след това. Въпроса е че явно няма да има кой знае каква промяна, след като и въпросния човек ходил на специалист, който казал че това са ухапвания, но със сигурност не от дървеница, най-вероятно от бълхи .... При положение че е имало и преди това, оплаквания, на мен вече ми се изясни картинката напълно.
Със сигурност има дървеници и то по доста от хижите, дали и колко ще нахапят някой си е въпрос на късмет. Но факт е че аз вече внимавам как си съхранявам раници и багаж и после всичко оставам навън, вече нищо не прибирам. А те да обясняват как било нещо друго ..
Много вероятно е и този проблем да не се реши, а да се задълбочи, тъй като масово се неглижира от хижарите, тъй като това много удря по реномето им. Но то така или иначе, тя рабоата е тръгнала и вече няма да има спиране ... Само който има информация, ще знае какво да прави ..
Миналата година толкоа беше зор работата, че замалко да прекратя ком-еминето. За тая година, мисля да си нося репеленти и да спя със спално бельо, ръкавици и каска и маска за лицето ... )) и обувки на краката. То сега зимата затова нямам проблем, че така както идвам от преход така и лягам .. нищо не свалям вече )))) и раницата в коридора... Засега свалям само обувките, че още не съм толкова хард.
Чет Фев 13, 2025 9:12 pm
kaloyanv
Последно пиша, явно тази година е имало бум, но е писано малко ... Ако въобще количествено и качествено е установено това, а не на базата на общи приказки като моята....
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2
Страница 2 от 2
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети