|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
kibik
|
|
|
|
предлагам догодина да тръгнеш на КЕ с лопата ... ей така, за всеки случай

|
|
|
Чет Дек 26, 2024 1:14 pm |
|
 |
Tito
|
|
|
|
Най-после да се видим у зима Аз преди малко акостирах в Острец и може да няма ток от вчера, но има сняг доволно - при мен е точно 46см. Предните две години по това време беше 20 градуса пек а снегът беше тук-там на петна горе по високото. И после що Плевен беше на воден режим от август, Този сняг дето се изтупа, а и със сигурност ще има още все пак зимата едва почна, би трябвало да реши нещата с водата за догодина.
_________________ От Ком до Емине 2012
Ком-Емине GPS трак |
|
|
Чет Дек 26, 2024 8:39 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
Най-после да се видим у зима Аз преди малко акостирах в Острец и може да няма ток от вчера, но има сняг доволно - при мен е точно 46см. Предните две години по това време беше 20 градуса пек а снегът беше тук-там на петна горе по високото. И после що Плевен беше на воден режим от август, Този сняг дето се изтупа, а и със сигурност ще има още все пак зимата едва почна, би трябвало да реши нещата с водата за догодина. |
А дано да е така. Само да не си останем само с тоя сняг, че аз имам някакви такива съмнения. Въпроса е дали ще се задържи снега по ниското. в Плевен няма почти никакъв сняг и се топи. Малко по-нависоко дето съм аз, пък има доста, но е много мокър направо киша. Аз не го виждам въобще тук да задържи. Там по априлци е друга работата предполагам.
|
|
|
Чет Дек 26, 2024 10:56 pm |
|
 |
Tito
|
|
|
|
В равнината, а и тук в Априлци не е меродавно. Важното е централното било да нахлупи солидна бяла шапка. Това е основното захранване на планинските водохващания у нас. Иначе този обложен дъжд над 50мм за 24ч, който се изваля в Плевенско също е благодатен - както за земеделието, така и за водоснабдяване само, че за кладенците в Биволаре. Нашият квартал поне е на черноосъмската тръба.
Ком-Емине GPS трак |
|
|
Чет Дек 26, 2024 11:10 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Днес ходих да бягам точно преди залез слънце .. Отново гледките на запад са умопомрачителни. Целия западен Балкан се вижда от Плевен и то толкова ясно на фона на залязващото слънце, че все едно художник е рисувал картина.
След мъглявото и облачно време предишните дни, сега все едно пролетта настъпва по този край. Топло и всичко се топи и утре ще се стопи напълно. Предполагам по предбалкана може и да задържи малко.
Даже толкова хубав е този залез, че ще изляза специално да направя някоя снимка към Миджур, жалко че нямам някаква техника. Толкова е красиво че всеки път се захласвам ..
|
|
|
Пон Дек 30, 2024 8:51 pm |
|
 |
t.hristov
|
|
|
|
На хижа Пършевица работи детската ски писта -паркинга преди мандрата е почистен
Горе на билото над хижата, снежната покривка е около 100см 
|
|
|
Вто Дек 31, 2024 12:41 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
Съб Яну 04, 2025 10:10 am |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Днес ходих към Беклемето малко да се повозя със ските. Малко прогнозите не излязоха съвсем за тоя район. В ПЛевен го даваха уж малко нещо да превали а то няма капка. Нещо е валяло чак почти в Троян, навсякъде до там сухо. В Троян 10-на см я има я няма нов сняг.
Горе поваляло е, но пак слаба работа 10-15 см. По интересното е че снега на Симата около пистите е реално не - повече от 40 см, така ми каза единия лифтаджия, ама и на мен така ми се стори.
Пътя е изчистен на асфалт, сутринта беше заледен, обаче са нахвъряли много химия и няма проблем. Та прохода е отворен ... Даваха го целия ден да вали сняг, а то сутринта като стигнах прехвърчаше леко, после спря и накрая вече се видя арката и видимоста взе да се оправя.
В Северна България толкова. Снега е по югозападните части, както последните години.
|
|
|
Нед Яну 12, 2025 5:56 pm |
|
 |
didkopitko
|
|
|
|
На Узана има доволно много сняг според мен, може би валя по на изток, а не баш Централен Балкан.
|
|
|
Вто Яну 14, 2025 1:00 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
На Узана има доволно много сняг според мен, може би валя по на изток, а не баш Централен Балкан. |
То зависи как го гледаш. НА високото например на Ботев го дават 185 см. На заслон Ботев 150 ... Малко по отгоре на Високото над този хотел, там разбиха 3 метри преспи.
Реално снега е валял най-много в югозападна България.
А за самата стара планина може пък наистина на изток да е повече снега.
На псс са дали следните данни.
вр. Ботев - 180
Тъжа - 70
х. Васил Левски - 60 на преспи
Такова нещо като последното не съм виждал никога много забавно. Но наистина за стара планина е много рандом положението със снега с височините. И това последните години е все така.
И гледам тази страница ...
https://hydro.bg/bg/t1.php?ime=&gr=data/&gn=sniag
Тва възможно ли е на Мургаш да е 10 см снежната покривка ? Много е възможно защото например на Витоша ми се виждаше още преди че снега започва от 1800 метра да речем .. И например Чукава и ИЗдремец почти нямаха нищо бяло.
|
|
|
Вто Яну 14, 2025 5:31 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Ходих днес до Беклемето и Арката. Карах ски, докато няма хора. Много интересно времето. Сутринта в троян в 9.00 часа беше -6 градуса, а като се качих на хотел Сима беше 1 градус пролет.. Условията чудесни. После следобяд преди да си тръгна, отидох горе до Арката почти, целия сняг по традиция е свален долу на пътя, но това което ми направи впечатление, е че няма сняг. Аз си мислех че ще е повече, но едва ли е останал повече от 40 см. Тези легенди с 3те метра дето ги разбиравали роторите, не са верни или просто много е паднал снега. Личи си че отстрани на 2 места е най много 1 метър.
Следобед в Троян беше 8 градуса, най-вероятно идва някаква топла вълна, която ще разтопи снега по ниското и ще има само нависоко. Времето в Северна България беше чудесно днес, слънчево и все едно е ранна пролет. На почти 100 процента различно от това вчера. Големи колебания ...Имам и снимки, ама нещо сега не ми се качват. ...
Интересно е обаче от тук насетне зимата как ще продължи. Дали ще се затвърди тази тенденция и сега до март месец да е суша. Дали ще вали ... тепърва ще разберем ..
|
|
|
Пет Яну 17, 2025 9:47 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Най-после да се видим у зима Аз преди малко акостирах в Острец и може да няма ток от вчера, но има сняг доволно - при мен е точно 46см. Предните две години по това време беше 20 градуса пек а снегът беше тук-там на петна горе по високото. И после що Плевен беше на воден режим от август, Този сняг дето се изтупа, а и със сигурност ще има още все пак зимата едва почна, би трябвало да реши нещата с водата за догодина. |
А дано да е така. Само да не си останем само с тоя сняг, че аз имам някакви такива съмнения. Въпроса е дали ще се задържи снега по ниското. в Плевен няма почти никакъв сняг и се топи. Малко по-нависоко дето съм аз, пък има доста, но е много мокър направо киша. Аз не го виждам въобще тук да задържи. Там по априлци е друга работата предполагам. |
Дано да не се окаже прав, че снега падна много. Дори сега като гледам камерите, а пък и предните седмици наблюдавах на място, не си спомням скоро чак пък толкоа много сняг да няма за началото на февруари. Гледах на камерата, Северния джендем се е прошарил чак на места ...
Явно така ще е, дано пък поне март месец да падне повече сняг. .. ОТ следващата седмица го дават да застудява, обаче не е ясно дали ще има валежи ..
|
|
|
Съб Фев 01, 2025 9:32 pm |
|
 |
Tito
|
|
|
|
Снегът е пътник. Днес ходихме на Беклемето жената да покара ски и освен на пистата и то тук-там с петна снегът е спомен. Горе има, но както казваш го е хванала шарката.
Ком-Емине GPS трак |
|
|
Съб Фев 01, 2025 10:17 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Аз пък днес мислех да се кача до Ботев да видя каква е работата. Обаче ми излезе работа, но май и не съжалявам особено, защото познават и започна да се пуска мъгла. Сега видях на камерата, че и на заслона има. А пък сутринта нямаше. Дават го малко по-сериозно захлаждане както и казах, но сняг май почти няма да има. Погледнах и за района на Мальовица, там хептем го дават без сняг за следващата седмица, с много близки минимални и максимални температури. около -8 -10 през деня и -12-17 нощни с много слаб вятър. Тъкмо събота и неделя ще видя колко са познали и дали наистина съботния ден ще бъде без слънце. Ако познаят още от сега ги признавам
А на хижа Плевен чак поляна има, ето тук ги гледам.
https://www.pladi.bg/?page_id=821
|
|
|
Нед Фев 02, 2025 9:51 am |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
Мда, температурите излязоха точни , но пък беше много слънчево със слаб вятър. Всичко и навсякъде беше бетон. И най-големите лавинарници са замръзнали о ве веков. То даже ако ги пускаш със ски, по-голям ще е проблема да се пребиеш заради леда. В района на рилските езера, всичко де що е лятна пътека и улей е минавано през него .
По интересното обаче е какво ще се случи когато започне да вали отново .. И май го дават, но колко, нямам представа.
|
|
|
Нед Фев 09, 2025 6:43 pm |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|