Добавям една тема за тази интересна част от старопланинския маршрут. От много време се каня да мина поне от Миджур до Ком и все не го правя. Причините са няколко. Първата и съществената е логистиката. Втората е движението по границата. Третата са трънките и глогинките в най-западните части. Поради това все отлагах ходенето. ТАзи година мисля това нещо да се промени.
Причината да искам да се промени е че винаги когато се кача на връх Ком- погледа ми се отива на запад към тези непознати за мен краища. Освен това при една много хубава видимост, успявам да видя цялата тази част от Плевен и ме впечатлява. Ходил съм и зимата от сръбската част към Миджур в никаква видимост, но въпреки всичко тази част на Балкана е много хубава и заслужава да се иде.
Порових се тук във форума и намерих няколко много интересни теми, които макар да не обхващат напълно, има много хубава информация..
Та те са следните:
“От Петрохан до Чупрене” , чудесен фоторазказ от 2009 година.
Освен това още от миналата година има раздвижване по тази част и инициатива за разчистване и популяризиране на тази част от маршрута, свързана с туризма в този край. Има някакво финансиране и тнн .. повече информация във фейсбук. Там дори са маркирали и разчистили първата част от маршрута, която се предполага и да е най-обрасла.
Аз си взех и един пътеводител, който пак е на ойарипи , подобно на ком-емине в същата стилистика.
Етапите там са разделени условно на 5 .
Кариера Кичера - Връшка чука - село Киреево 11 км 5 часа
Село Киреево - село Салаш. 32 км 11 часа. Ридът Бабин нос и Салашка седловина (Белоградчишки проход)
С. Салаш - проход Свети Никола - 34 км 12 часа
Проход Свети Никола - седловина Суровчница 36 км 11 часа - Чипровска планина, където се минава и най - високия връх Миджур
седловина Суровчница - проход Петрохан 36 км 13 часа.
Горе долу без първия ден са си 4 дни сериозно ходене, където трябва да се мъкнат и багажи и какво ли не. По селата има - няма магазини и тн ..
Намерих едно събитие, където водач го прави това нещо. Та това е една възможност за минаване.
Другата е ако на някой му се мъкне багаж и иска да мине, да пише тук и да се организираме да го направим заедно.
Третата, която засега ми е най-вероятна е да го напрая сам в 2 етапа. Първият е от Петрохан или Ком го хижа Горски Рай. И в някоя друга седмица от хижа Горски рай в обратна посока към Връшка чука. Дефакто да го направя наобратно или по същата посока. Това ще го смятам преди това.
Идеята на темата е да събира и обобщава информация за този маршрут, без да е разпиляна в различни теми, или поне да има линкове към тях. Подобно на тези за ком-емине .
Освен това другата цел е ако някой има намерения или търси с кой да премине.
А пък за мен е като напомняне и да не стане поредната година, в която НЕ отивам в този район
Чет Яну 02, 2025 11:59 am
kaloyanv
Още един разказ ..
"От Ком до Белоградчишкия проход (по западната граница)"
и още един преход, който тъкмо мислех да го направя и видях тема
"Връх Миджур. Западна гранична Стара планина" , което всъщност е село Горни Лом - х. Горски рай - билото - х. Миджур - Горни лом.. Аз мисля да го направя наобратно.
Ето сега Миджур, гледан малко от над Плевен. Точно днес има много хубава видимост. Горе долу от края на декември до към януари има тази гледка, след това изчезва. Но не съм засичал докога има толкова хубава видимост. Помагат и ранните залези и положението на слънцето ..
Тук върха би трябвало да е точно зад стълба, но не го познавам релефа и не съм сигурен, дали пък да не бъркам. Снимката е правена с телефон. Ако имам някаква по-хубава апаратура щеше да е супер. ..
С Ком няма проблем понеже там релефа е много характерен и лесно се различава...
когато бях ученик членувах в един клуб, който правеше Ком-Емине на части - Ком-Шипка и Шипка-Емине. И понеже се състоеше от ученици, се правеше съответно през ваканциите. И най-удачно за преминаване на Шипка -Емине се оказваше априлската ваканция - тогава папратите, къпините и всякакви останали дразнители все още ги няма или не са избуели и преминаването се осъществяваше сравнително гладко. Може да проучиш този опит и да видиш дали не става и за най-западните части до Ком.
Пет Яну 03, 2025 9:56 am
kaloyanv
vladofff написа:
когато бях ученик членувах в един клуб, който правеше Ком-Емине на части - Ком-Шипка и Шипка-Емине. И понеже се състоеше от ученици, се правеше съответно през ваканциите. И най-удачно за преминаване на Шипка -Емине се оказваше априлската ваканция - тогава папратите, къпините и всякакви останали дразнители все още ги няма или не са избуели и преминаването се осъществяваше сравнително гладко. Може да проучиш този опит и да видиш дали не става и за най-западните части до Ком.
Мдаа, определено това е една много добра идея, не се бях сещал. Най вероятно ще е добре ако реша да го правя разузнавателно и за първата част от Връшка чука та чак до прохода Свети Никола, откъдето започва и Чипровския балкан и две хилядниците. То и после може да става , но може да е останал още сняг и освен това нощем да е хладно и да трябва да мъкна по тежки багажи. Аз нямам чувал за много ниски температури и не ми се мръзне
Пет Яну 03, 2025 12:17 pm
kaloyanv
Аз обаче пак се сещам да питам за граничните. Ние сега като сме външна граница на Шенген към Сърбия, ще се разрешава ли така лесно да се ходи покрай границата и да има същия толеранс откъм "нарушители", няма ли да е по проблемно. Или нищо няма да се промени ? Някой има ли идея как ще стои въпроса ?
Пет Яну 03, 2025 12:46 pm
Tito
Принципно не би трябвало да има промяна в граничния режим със Сърбия, но при всички слуаи меродавно ще е обаждане/писмо до Гранична полиция преди ходене в района, както до сега.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети