t.hristov написа:
Чехите успешно завършиха своя преход в Западна Стара Планина !
За 6 дни от х.Горски Рай-вр.Оба-вр.Миджур-вр.Копрен-вр.Ком-х.Петрохан-Гара Лакатник-х.Лескова -до Витиня
п.с. лятото на 2017г са минали за 20 дни от тур.спалня Витиня до нос Емине
на палатки ли са били? откъде до къде са им били етапите?
Вто Сеп 11, 2018 6:54 pm
kaloyanv
Попаднах на тази стара и хубава тема. Аз от доста години искам да мина по тази част на билото от ком до Миджур, но като цяло не ми се ходи много по границите. Сега виждам че дори още по на североизток е прокаран, чак до Връшка чука.
ОТ някакво време има и инициатива за чистене и маркиране на този. Спечелил е някакъв проект, даже един приятел ходи да чисти там.
Маркировката на първите 25 км от маршрута е вече нанесена в картата на BGMountains. Благодаря на техния екип за съдействието. Ще продължим да нанасяме пътеките, а маркирането ще продължи напролет. Скоро ще качим и траковете.
Там пък бях чел, че почти били готови с цялото, каквото и да значи това .
След цялата тази реклама там и опити за популяризиране, не съм сигурен дали не ги питах един път. Та може ли да се популяризира туристически маршрут, който да е в граничната зона. Това идейно правилно ли е ?
И по-важното е хубаво ли е да се ходи от там. Не е ли много ниско от Връшка чука, което предполага и много трънаци и завиране в храсти.
Но като цяло ми се ще да премина западно от ком, докъдето има било без растителност. Предполагам там пък ще има на места много хвойна и няма да е хубаво за ходене.
Та може ли да се популяризира туристически маршрут, който да е в граничната зона. Това идейно правилно ли е ?
Що да не е? Таз година срещнах под Амбарица един фен, който бил минал по почти всички граници (без северната по Дунав). Доста интересно беше за слушане И ако го нямаше момента с нелегално преминаващите през Странджа (и Сакар?), то повечето гранични зони са безопасни за туристи.
Съб Дек 21, 2024 1:55 pm
kaloyanv
stealth написа:
kaloyanv написа:
Та може ли да се популяризира туристически маршрут, който да е в граничната зона. Това идейно правилно ли е ?
Що да не е? Таз година срещнах под Амбарица един фен, който бил минал по почти всички граници (без северната по Дунав). Доста интересно беше за слушане И ако го нямаше момента с нелегално преминаващите през Странджа (и Сакар?), то повечето гранични зони са безопасни за туристи.
Те са безопасни, до момента в който някой граничар от другата страна не реши да ти го направи не толкова безопасно. Има си правила които трябва да се спазват. Затова че по границата не е безопасно, това че минаваш метър не значи че принципно е така. Поради тази причина питам дали е направено някакво усилие за съгласуване на този маршрут.
А да, вече не са тези времена, обаче някой от граничните ако те гръмне, може след това да идеш да питаш пак по форума "Защо не ?' Все пак някой ако наистина има информация по този въпрос, нека я сподели, понеже не съм наясно.
Правилата трябва да се спазват. Да не остане някой с грешно впечатление. Но смятам, че няма нищо драматично и не се изисква кой знае какво усилие за това.
Бях попаднал на снимки от маршрут от гръцка страна, който се движи буквално по границата нейде близо до Ивайловград. Понеже не ми стана интересно, не тръгнах да си превеждам табелите на гръцки за да разбера, какво пише. Та, туристически маршрути има, правила също има и ако не правим някакви чутовни глупости, то няма да има и проблеми.
Мдаааа, веднага я намерих темата ... Ама и тя е прекъснала така в средата на нищото. Обаче голяма сила е било, задруга. Аз 2014 та вие като сте обсъждали това минаване, аз се мъчех по ирландия и ходех по тамошните баири. Ама там времето е по-добро.
Най-вероятно ако правя нещо ще е от Горски рай към Ком. Като там на място ще огледам какво е положението. Проблема е че принципно не ми се ходи сам по сръбската граница. Но в крайна сметка може и сам да мина. Като го направя тоя маршрут, след време може да пробвам и от Горски рай в обратна посока през билото. ..
От доста време се каня, но все пак някой ако има желание, да каже. Дори може и от Ком да тръгне наобратно ..
П.С -- шеф Цецко е голяма сила !
Нед Дек 22, 2024 10:15 pm
Tito
Този участък има една вярна посока и тя е северозапад. Иначе е много “хлъзгаво”. Не че не може да се тръгне от устието на р,Тимок в югоизточна посока, но стигайки изтерзан до Ком се пита коя ще е тая сила дето ще спре петрокомокския планинар да стигне до Черното море?
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети