Въпрос за Каньона в резерват Стенето
Здравейте!
С един приятел сме решили да посетим каньона в резерват "Стенето". Знаем, че това е слабо известна дестинация, но сме се спрели на нея заради екстремния ѝ характер и уникалната природа на най-дивия регион в Стара планина. Също така сме родом от Троян.
Имаме информация, че маршрутът започва от местността Смесито, преминава през махала Нешковци, след което се продължава по коритото на река Черни Осъм. По пътя се минава покрай пещерата Куманица, каньона, както и местността Хайдушкото Грило с отвесни скали до 150 метра.
Бих искал да попитам за вашите съвети и предложения:
1. По кое време на годината е най-подходящо да направим този преход?
2. Каква подготовка и екипировка са необходими?
3. Има ли опасности, които трябва да имаме предвид?
4. Възможно ли е маршрутът да бъде завършен в рамките на един ден?
Ще се радвам на всякаква допълнителна информация, която би била полезна за планирането на това приключение.
Предварително благодаря на всички, които ще отделят време да споделят опит и знания!
Пет Дек 13, 2024 8:42 pm
dido
Аз все се надявах, че някой като вас, местен от Троян, ще ни разкаже детайлите
Не ви трябват въжета и железарии.Особено ако до Кози брод се придържате към официалната пътека за Дерменка. Септември-октомври е най-подходящо,като понамалее водата,че се налага и прегазване на реката. Щом сте от Троян потърсете местния адвокат Христо Варчев. Той го знае наизуст.Бивакувал е стотици пъти целогодишно.
За 1 ден ми се струва множко,но ако сте от типа планинари-маратонци може и да е възможно. Влизал съм 20-на пъти,но доста отдавна,та повече от това не ми идва като инфо.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети