ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Ремонт на парапета по Кончето
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Ремонт на парапета по Кончето
Автор Съобщение
Иван Динков

Местожителство: София

Мнение Отговорете с цитат
aldo написа:
Gamina написа:
Веригата на Вихрен е такъв пример Wink

Ако сте запознат с фактологията, моля пояснете. Лек ден!

Привет отново,
в разговора ми с г-н Баненски стана дума за веригата по северния склон на Вихрен, чието поставяне е било част от проекта за осигуряване на лятната пътека (нови стълбове с верижни обтяжки и ново по-дебело въже). Казано честно премълчах темата, защото не исках да засягам г-н Баненски, като му кажа, че са потрошени много пари за почти за нищо : веригата е сложена неграмотно и не е особено полезна, особено при първи и последен сняг ; новите стълбове по лятната пътека са плитко вкопани и масово отлетели, отделно са с по-широка площ от старите и така стават по-уязвими към напора на снега, новото въже (което е част и от парапета по Кончето) всъщност не е стоманено въже, а дебел кабел за високо напрежение и т.н.
Така че не знам дали има прецедент - парапетът по Кончето да е бил аргумент за веригата на Вихрен, но най-вероятно, за съжаление е бил.
И именно такъв прецедент бих искал да избегна - и за мен начинът е един : пълна прозрачност, ясна отчетност и предварителна широка дискусия.
Пон Ное 18, 2024 2:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

kaloyanv написа:
Ако това наистина се получи официално, със сигурност тези пари та и повече ще се намерят. И въобще няма да има нуждата ти да ги даваш. Най - малко и няма смисъл, тъй като ти вкарваш труд и време.

Вероятно е донякъде off-topic - каквото съм правил в планината, колкото и да е малко, съм го правил със сърце и душа, и със свои пари. И ще продължа по този начин. А трудът и времето ми имат в този случай само една стойност - щастие.

Има и още нещо - от него винаги съм бягал - колкото по-голяма става една работа за вършене, толкова повече акъллии се намират и още повече кибици гледат отстрани и цъкат с език. В резултат работата обикновено зацикля, става Вавилонска кула и крайният резултат е орел, рак и щука, ама след бая време.

Преди повече от 20 години трима приятели - аз, Стефан Иванов и Лъчезар Христов отидохме и обшихме стария заслон на Кончето с битум. Това е начинът, в който аз вярвам и който смятам, че е работещ : малък екип, ясна цел, добро планиране, ясно разпределение на отговорност, товар и компетентност, стегната работа и приличен резултат.

Така че пред избора дали да изтърбуша скъсания си джоб за някой останал лев или да взема чужди пари на килограм - правя първото. Чисто ми е. Свободно ми е. Леко ми е.
Пон Ное 18, 2024 2:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Цитат:
каквото съм правил в планината, колкото и да е малко, съм го правил със сърце и душа, и със свои пари

Пон Ное 18, 2024 4:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Gamina

aldo написа:
Gamina написа:
aldo написа:
Не виждам защо това би дало повод за "ожелезаряване" и на други части от Пирина. Този парапет го има от десетки години и никой, поне до сега не е използвал наличието му като аргумент за подобни и по други части на планината.

Веригата на Вихрен е такъв пример Wink

Ако сте запознат с фактологията, моля пояснете. Би било пример, ако с писмо до управата на парка се иска разрешение за поставяне на тази верига, като аргументът за това е вече съществуващия парапет на Кончето и управата като се позовава на този прецедент, дава писмено разрешение къде, как и от кого да се постави веригата.
Ако това не е налице, примерът не е никакъв пример.
Лек ден!

Иван е писал преди мен. Има една просторна тема тук във форума от 2015г (ако не ме лъже паметта), където сме ги обсъждали тези неща. Веригата се появи заедно с опасването на подсичащата Кутело и след няколко инцидента. Тогава имаше гръмка кампания "да обезопасим планината" и така се яви това недоразумение веригата.

п.с. запознатА Wink

Пон Ное 18, 2024 4:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Re: Ремонт на парапета по Кончето Отговорете с цитат
Иван Динков написа:
...

* * *

Тук е мястото да отворя свободна дискусия и Ви моля за откровени и критични, но съдържателни и разумни мнения.

Както знаете парапетът по Кончето в посока Бански Суходол не продължава по самия ръб на основното било, а подсича ръба и завършва в нищото по склона на върха.
Какво е Вашето мнения парапетът да се продължи по самия ръб, докато стигне по-широк и полегат терен, т.е. с още около 50 метра?

Моите аргументи са:
1. В зимни условия се върви само по ръба, т.е. по неосигурен терен. Подсичащият парапет е затрупан от сняг и има риск от скъсване на дъски за достигането му.
2. В зимни условия често по ръба се образуват козирки (понякога по няколко метра) в посока циркуса на Бански Суходол. При мъгла е практически невъзможно да се види къде е ръбът.
3. По неосигурената част от ръба има три скални прага, които не са трудни, ако се качват (посока от Кутело към Бански Суходол), но са рискови на слизане (посока от Бански Суходол към Кутело) при обледеняване на ръба.

Благодаря Ви предварително.
...

Привет.

Иван Динков, поздравления за свършената работа и за инициативата!

Аз смятам, че е добре парапетът да се продължи по ръба до връх Бански Суходол.

Въпроси:

1. Да се премахне ли старият парапет, който подсича връх Бански Суходол, след като бъде монтиран новият по ръба?

2. Да се продължи ли парапетът и в обратната посока – по ръба до връх Кутело?
Аргументите за такова продължение биха били същите като за продължението до Бански Суходол.

П.П.
Лятно време Кончето може да се премине и без да се докосваш до въжето, с ръце в джобовете. Зимата нещата могат да бъдат много по-различни...

П.П.П.
За мен е странно парапетът на Кончето да е бил използван като аргумент за поставянето на веригата към връх Вихрен.
Ако беше – нямаше ли да е по-логично към Вихрен да монтират не верига, а парапет с въже, както е на Кончето? Think

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Ное 18, 2024 8:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

Мнение Re: Ремонт на парапета по Кончето Отговорете с цитат
stefan_iliev38 написа:
1. Да се премахне ли старият парапет, който подсича връх Бански Суходол, след като бъде монтиран новият по ръба?

2. Да се продължи ли парапетът и в обратната посока – по ръба до връх Кутело?
Аргументите за такова продължение биха били същите като за продължението до Бански Суходол.

П.П.П.
Ако беше – нямаше ли да е по-логично към Вихрен да монтират не верига, а парапет с въже, както е на Кончето?

Привет,
Благодаря и на Вас за подкрепата.
Отговарям по точки за яснота.

1. Не, не смятам, че нещо трябва да се премахва. Не ми е на душата да руша вече направено. А и аз наистина възприемам парапета като паметник на културата - замислете се как е правен някога... Релси от теснолинейката, дрелки, цимент, метално въже - всичко на ръка... 1939 г... и до днес няма нито една отворила фуга.

2. Това е тайната ми мисъл - и благодаря, че Вие го казвате. Да, има смисъл и причина (за зимни условия) парапетът да бъде продължен и в посока Кутело, макар и не толкова много, колкото в посока Бански Суходол.
Ясно разбирате, че ако бях казал на г-н Баненски всичко наведнъж, нищо нямаше да постигна - веригата е ненужна и неграмотно поставена, стълбовете по лятната пътека са неграмотно поставени и отдавна отлетели, но пък дайте аз с приятели да продължа парапета и в двете посоки... Затова в най-добрия случай желанието ми е :
- да се продължи парапетът към Бански Суходол и заедно с това да се ремонтира лятната пътека в малкия участък, където тя минава през плочи.
- на втори етап да се продължи парапетът към Кутело и евентуално да се направи нещо по веригата на Вихрен, ако това е възможно (къси стълбове, които да дадат височина на веригата).

NB! Още веднъж - всичко трябва да бъде ясно коментирано от планинарската общност и разрешено от НП „Пирин“ - и със съгласието на парка дебело и категорично да бъде казано, че всичко е ремонт и подръжка (и частично незначително продължение) на съществуващи съоръжения, а не прецедент за създаване на нови - по Баюви Дупки, Котешки чал, Средонос и другаде.
(още повече днес, когато все повече хора стават катерачи и алпинисти, по магазините има инвентар за временно осигуряване - френдове, ексцентрици и клеми, така че фиксирана осигуровка като парапета на други места не е нужна)
Вто Ное 19, 2024 9:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Аспарух

Аз лично мисля, че е по-добре да е "ремонт и преместване", т. е съществуващият край на въжето под Бански Суходол да се премести горе до под върха и това да е всичко. Към Кутело най-добре нищо повече да не се прави, там склонът е по-лесен и по-широк, иначе наистина се отваря апетит и за още. Подсичащото въже може тук-там да се захване по-добре (по-нагъсто и по ниско), но това е второстепенен проблем. Веригата на Вихрен според мен си е добре, тя е за мокро и хлъзгаво време през лятото, не за сняг, когато обстановката е коренно различна, и очевидно (поне засега) е закрепена добре; ако се вдигне на колове, като нищо може да стане уязвима за повреждане от снега като подсичащата Кутело.

Вто Ное 19, 2024 10:52 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Иван Динков

Привет,
Съгласен съм с теб за веригата на Вихрен и за лятната пътека.
Дискусионно е продължаването на парапета към Кутело - но това е далечен етап, ако въобще се стигне до него.
Не съм съгласен да се пипа настоящият парапет, който подсича Бански Суходол. Той трябва да остане, а по ръба да се изгради друг и то за по-малко разстояние от подсичащия.
Сря Ное 20, 2024 12:18 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Мнение защо само толкова? Отговорете с цитат
Смятам, че всичко което предлагате са половинчати, или както им казват модерно - "палиативни" мерки.
Нужно е Окончателно решение /„Endlösung"/:
1. Тунел от Бъндеришка поляна със зъбчата железница до станция Кутело-вю и междинна станция Вихрен-стейшън;
2. Издялан коридор на около метър под ръба на Кончето, със сериозни парапети откъм Влахина долина,
3. Отгоре, както казах преди - пилешка мрежа /за да ме може и пиле да прехвръкне, камо ли да падне човек/;
4. Естествено барчета, ресторанти, кафенета, къде без тях...

Сдяла ли се това, между Кутело и Цугшпице или Юнгфрауйох вече нама да има никаква разлика, а планината ще придобие "европейски вид".
Между другото Иване, след като прекара толкова време в Проклетия, кажи колко общо маркировка и парапети има в тая планина?
Защото като бях на Дурмитор преди време в Жабляк прекарах една вечер с полска група, които идваха точно от Албания. Бяха ходили чак дотам, защото искали да видят истински дива планина, а не като техните Татри, които уж са доста запазени и въпреки това вече не са така интересни от тази гледна точка.
Моето мнение е, че трябва добре да се помисли още веднъж, дали наистина е нужно да се доосира тотално планината. Досега са минали толкова години и никой не е страдал чак толкова от това, че няма "допълнителни парапети", че да се налага откриването на нов строеж.
Едно време може би е имало някакъв смисъл, защото екипировката и планинарската култура са били примитивни.
Днес обаче, един пикел и едни котки струват колкото да напълниш две-три торбички в Била или Кауфланд, а екипировка се продава навсякъде. Всеки телефон може да има навигация. Пристигането на помощ вече е относително по-лесно спрямо един век назад. И много още разлики с времената, когато този парапет е бил поставен.
Аз лично бих отишъл на планина за да бъда за малко на място, където има по-малко човешка намеса. Ако искам парапети и железа - ще отида на най-близкия строеж и ще им се любувам.
Сря Ное 20, 2024 9:15 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

Привет,
Разбирам аргументите ти – без да приемам сарказма, който прави разговора неконструктивен.

Повтарям - за мен дискусията има три въпроса :

1. Трябва ли да се поддържа вече направеното.
Тук отговорът ми е ясен – да. И ремонтът на парапета е вече направен. И за в бъдеще ще бъде правен.
(подвъпрос е подръжката на лятната пътека – тук също съм ясен : бих ремонтирал участъка през плочите.)

2. Трябва ли да бъде продължен парапетът.
Това е ябълката на раздора. И тук всичко зависи от ценностната гледна точка – едни и същи аргументи, погледнати от един ъгъл, дават отговор „да“ и погледнати от друг ъгъл същите аргументи дават отговор „не“.
Признавам, че щом търся дискусия, не съм докрай убеден в своите аргументи. Но за момента те остават тези :
- продължението на парапета не би било „нов строителен обект“, а смислено и логично довършване на вече направения парапет.
- обективна нужда (сигурност) от продължение на парапета има : маршрутът по Кончето е претоварен през лятото – въпрос на време е да стане претоварен през зимата (особено с новия заслон), инциденти през зимата вече има. Не-продължаването на парапета няма да намали туристическия поток нито през лятото, нито през зимата.

3. (Ако бъде продължен парапетът) е ли това прецедент, който да се използва за други места или остава нещо, направено само и единствено за Кончето.
Тук отговорът ми също е ясен – не. Направеното остава само и единствено на Кончето.
И не може да се ползва като прецедент, тъй като се прави нещо, което е допълнение към вече направено, а не чисто ново (ако противното беше вярно, прецедентът за Котешкия чал отдавна го има, но не на Кончето, а ПСС-арските клинове на Църна могила и клиновете по Събиците над хижа „Яворов“).

Относно паралела с Проклетия. Той е некоректен. Проклетия е изначално девствена - такава я намерих и такава искам да я напусна. И загубих много приятели покрай наковаването на един маршрут, срещу което публично се обявих.

И бих се обявил също така публично против, ако някой днес иска да прави парапет по Кончето. Но този парапет вече го има. И както вече написах, не ми е на душата да руша. Само искам с труда си отдам почит на онези от миналото, които са го направили, и да направя нещо добро в настоящето, което, дай Боже, да остане и в бъдещето.
Сря Ное 20, 2024 11:31 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vladofff

Иван Динков написа:

И бих се обявил също така публично против, ако някой днес иска да прави парапет по Кончето. Но този парапет вече го има. И както вече написах, не ми е на душата да руша. Само искам с труда си отдам почит на онези от миналото, които са го направили, и да направя нещо добро в настоящето, което, дай Боже, да остане и в бъдещето.

Не знам, това си е твоя работа, питаш за мнение, дадох ти моето.
Ако искаш прави, ако искаш недей, надали някой ще ти пречи и за двете.
За чий обаче ти е да питаш, след като добре се знае и то от години, че за омаскаряването на планините има много "за" и много "против".
Трай си, кови си тихичко и не питай никого, както доскоро правеше Петко Тотев. Сума "класики" на класиците от едно време разкова и облепи с лепеняци. Хората мрънкаха до едно време и млъкнаха.
Сега вече никой не ходи да отдава почести, чрез включване в старите железа, а си пердаши по болтовете, защото му е мил живота. Така ще стане и с твоята идея, ако а направиш.
Щом идеята е само да се оказват почести на онези от миналото - ами пребоядисайте го, подметете амортизираните елементи и толкова.
Моето мнение е, че не бива да се прекалява, защото със същата логика утре ще цъфнат "отдаващи почести" на Никола Миронски и Любен Телчаров, които да изчистят цялото желязо, щот видите ли, тия двамата са го минавали без парапета, който тогава го е нямало.
Сря Ное 20, 2024 2:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Иван Динков

Питам, защото :
1. Не съм Петко Тотев
2. Отдавам почит. Какво мисли за това бай Хуй или баба Хурка – не ме вълнува.
3. Който отдава почит на Н. Миронски и Л. Телчаров – свободен е – акумулаторните флексове са по 100 лв. парчето.

Всекиму и правото, и отговорността какво прави с вече направеното. И дали прави още ненаправеното.

За мен – все едно какво – критерият остава един: право куме в очи.
Сря Ное 20, 2024 3:11 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4
Страница 4 от 4

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.