Известно време - няколко месеца - се чудих дали изобщо трябва си поставям целта да изкача Злия зъб.
Това беше най-високият връх в България, който не бях изкачвал.
Постепенно, обаче, идеята назря и от около година обмислях кога и как да я осъществя,
а в последните дни на октомври твърдо реших, че трябва да го направя тази година.
Ясно е, че за човек, като мене, който няма опит в катеренето, а и амбиции да се развива в тази активност,
че за първи път ще трябва да потърся и наема планински водач (алпийски водач) за отвесния пасаж, който e няма и 30 вертикални метра.
Бяхме заедно с Жоро (goro_levskara) и мога да кажа, че случихме на отлични водачи.
Може и катеренето от категория 2 да е лесно за повечето хора, но в първите 3-4 метра
много се затрудних да намеря хватки и стъпки, и ако не бях в тази подкрепяща компания можеше и да се откажа.
На Жоро определено му се отдаде, но и аз съм много доволен, че преодолях трудностите и се изкачих.
Тръгнахме още в 07:10 от паркинга на ЦПШ. Връх Орловец и Петлите все още в сянка:
Обръщам се към върховете Мальовица и Малка Мальовица, и междинната кота Орлето между тях:
Изкачихме стегнато и сипея между Орловец и Злия зъб, оттам гледка към връх Ловница:
От седловината "Прозореца" (или както аз си я наричам на шега "Прозорецът към Отвъдното"), поглед към връх Двуглав, а после и към Синия улей - един от "Злите потоци":
Вече от Злия зъб поглед към връх Двуглав. Да, вече можеше да си позволя да мисля и за план максимум - т.е. достигане и до двете коти/глави на зловещия връх Двуглав:
Ето как изглежда връх Орловец, гледан от източния си съсед:
Тук е най-високата точка на Злия зъб:
Спускането беше на рапел. Действах много консервативно и бавно, но се получи. И разбира се, отлична работа на водачите отново.
Почти лежерно стигнахме и до по-високата кота на Двуглав. Оттам погледът към наперените великани на север беше уникален. Орловец 2686м. със своята южна стена:
Лидерът, който определя правилата на това мистично място - Злия зъб 2678м.:
Малко по-благите Ловница 2695м. и първенецът на Северозападния дял на Рила - Голям Купен 2731м.:
За да продължим към по-ниската кота на Двуглав, трябваше да спуснем с откатерване едни десетина вертикани метра.
И пак първите 2-3 метра ме затрудниха, трябваше да си отпусна крака, до една ключова стъпка, после до долу беше безпроблемно.
На снимката отново е Злия зъб, а най-вляво се вижда въпросният пасаж за откатерване на Двуглав:
От по-ниската кота на Двуглав гледаме към магнетичния за алпинистите Елени връх 2669м., и съседът му отдясно на снимката, за който може и сте чували - Мальовица 2729м.:
Ето това е по-ниската глава на Двуглав, а изкатерването обратно нагоре към по-високата беше съвсем безпроблемно, дори и за мене:
Емоцията ще се помни дълго със сигурност. Не мога даже така експресивно да се изразя за да я опиша. Благодарен съм и на тримата спътници!
Прибрахме се стегнато и на връщане до ЦПШ. А с Жоро тръгнахме към София вече по тъмно и в приказки по обичайните ни теми.
Непретенциозна снимка с телефона на връх Злия зъб 2678м.:
Ако всичко е наред, през лятото на 2025-та, ще търся тези върхове:
Съб Ное 09, 2024 11:14 pm
tortomanin
Честито поредно постижение! Бъди жив и здрав и много години да се радваш на чукарите!
След твоите кадри, няма как да добавя мои снимки
Уникален ден наистина, голям ден, както казва Ангел. Рядко в Рила съм попадал на подобни слънчеви дни през този период от годината.
Благодарности за споделените емоции, както на теб, така и на нашите водачи!
Все пак няма как да не спомена, че инициативата беше, изцяло твоя. Аз вече се бях ориентирал, към трънките в трънско (вчера се наиграхме сериозно, но за това по-натам в други теми), та ти ме подхлъзна лекинко А на мен малко ми трябва знаеш
Та не съжалявам въобще, получи се страхотно!!!
Пон Ное 11, 2024 10:07 am
vladofff
-
Сега остава и Иглата. Като сте ходили до южната кота на двуглавия, що не се отбихте и до там? Съвсем близо е.
Пон Ное 11, 2024 12:35 pm
Павел Б
Re: -
vladofff написа:
Сега остава и Иглата. Като сте ходили до южната кота на двуглавия, що не се отбихте и до там? Съвсем близо е.
До Иглата вече има маркировка...
Вчера ходих до Зъба и бях неприятно сюрпризиран...
Така се съсипва Планината. Първо маркировка, после някой ще бодне някой и друг скален клин, ако е възпитан. Ако е по-малко възпитан ще надупчи скалата и ще я оборудва с лепяняци, за да е по-лесно и безопасно за клиентите... Следва някой метален шиш, хватка, парапет...
Безобразие...
Пон Ное 11, 2024 3:41 pm
kaloyanv
Какво разбираш под маркировка ? Може ли да покажеш ?
Пон Ное 11, 2024 4:04 pm
Павел Б
kaloyanv написа:
Нямам навика да снимам грозотии. Ходя в Планината заради красотата. Не съм снимал, но от Прозореца с голяма синя стрелка в бял контур започва маркировка към Иглата. Пише вр. Иглата, 2/3 категория...
Пон Ное 11, 2024 4:18 pm
kaloyanv
Павел Б написа:
kaloyanv написа:
Нямам навика да снимам грозотии. Ходя в Планината заради красотата. Не съм снимал, но от Прозореца с голяма синя стрелка в бял контур започва маркировка към Иглата. Пише вр. Иглата, 2/3 категория...
Хахаха ) Това и да го видя не мога да го повярвам, понеже ми се вижда абсурдно . Ама може би не е много смешно наистина .. А иначе питах, понеже знам за един абсурден случай, дето един беше пуснал някаква ленена лента, подобна на чаршаф от клина на псс да слиза долу на ръце до премката, ама не му е стигнала ) Та това не е измислица а си е истински случай...
Пон Ное 11, 2024 4:47 pm
vladofff
kaloyanv написа:
абсурден случай, дето един беше пуснал някаква ленена лента, подобна на чаршаф от клина на псс да слиза ...
Би ли пояснил кое му е абсурдното?
Във Враца се разказваха едно време легенди как Гьоко згориградски избягал от психиатрията през прозореца, като направил рапел, вързан за радиатора, с "въже", направено от ленти, които нацепил от чаршафите в болничната стая.
А иначе, всякаква лента може да ти е от полза, вярно да паднеш или увиснеш, не става, но да се хващаш срещу залитания може да свърши някаква работа.
Не подценявай изкуството на оцеляването с подръчни средства.
Павел Б написа:
Така се съсипва ..
Злият зъб е най-гнъсната "планина" по нашите земи. Отвратителен ронляк, отнел живота на много нещастници. Заради него започнах да се катеря и заради него намразих катеренето. Целият да го надупчиш и покриеш с пилешка мрежа, все ще му е малко за страданията, които е причинил на мнозина.
Имах един приятел, който толкова мъки претърпя за два дена по стените му, че искаше да се обади на "американците", когато бомбеха сърбия, да пуснели две три авиобомби /че под него имало военна база на врага/, и да приключат с него, "за благото на всички".
Пон Ное 11, 2024 4:59 pm
Павел Б
vladofff написа:
Злият зъб е най-гнъсната "планина" по нашите земи. Отвратителен ронляк, отнел живота на много нещастници. Заради него започнах да се катеря и заради него намразих катеренето. Целият да го надупчиш и покриеш с пилешка мрежа, все ще му е малко за страданията, които е причинил на мнозина.
Имах един приятел, който толкова мъки претърпя за два дена по стените му, че искаше да се обади на "американците", когато бомбеха сърбия, да пуснели две три авиобомби /че под него имало военна база на врага/, и да приключат с него, "за благото на всички".
Приемам това за шега. Познавайките бегло вярвам, че е така.
Ако всеки човек изпитващ трудности в Планината я облагородява, дупчи, взривява, маркира, оси.ра и т.н. значи работата е много зле... Ама тя май наистина си е зле..? Щом като Ванката, скитащ из най-дивите и непристъпни места на Проклетия се е заел да облагородява с железа любимия му Пирин...
Пон Ное 11, 2024 5:31 pm
vladofff
Павел Б написа:
Ако всеки човек изпитващ трудности в Планината я облагородява, дупчи, взривява, маркира, оси.ра и т.н. значи работата е много зле... Ама тя май наистина си е зле..? ..
Някога отдавна бях чел определения за това що е то интелигент и какво го отличава от простака.
Един от примерите беше - първият се адаптира към средата, а вторият я адаптира към себе си...
Не целя да обиждам когото и да било, просто цитирам нечии мисли.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети