ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Отново бой на „ТЕВНО” по тевно…
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Отново бой на „ТЕВНО” по тевно…
Автор Съобщение
Gamina

Мнение Отговорете с цитат
Доста по-голям е капацитета. 22 са само долу в стаите в новата част (там спахме точно 22ма души онзиден), пък горе по наровете има поне още 50, защото на заслона имаше и група ученици - около 50 бяха.
Пон Авг 09, 2010 5:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dobrudjan4e

Местожителство: София

ve_san написа:

В неделя мернах Цецо (градския) на Безбог, да не сте се мотали заедно из региона ?

Що не се обади? Мотах се аз по Полежаните, Джангала... на Тевното доста съфорумици се събрахме - аз, Дидо, Ива, Люси, Вальо.
В случая напълно оправдавам действията на Иван. Ние в петък на Гоце Делчев до 7 сутринта слушахме чалгиии - шест, шест...това така ми се е набило в главата. Добре, че събота походихме там дето шестаците не се качват.
Ето снимки.

Пон Авг 09, 2010 9:54 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
dido

markiril написа:
irina написа:
Чудя се на Иван как още търпи това положение на Тевно...вече не само хижите до които има пътища се превърнаха в кръчми...

Аз се чудя как се приема резервация за нощувка и още нещо (софрите имам предвид) за група от 30-човека! Shocked Все пак това е заслон, а не хотел!
И хижарите трябва да не насърчават такова поведение. Като си планинар, дръж се като такъв. Софрите може и да са другаде!
В този сайт
http://www.bulgarian-mountains.com/bg/Huts/Pirin/TevnoEzero си пише - капацитет 30 места!
Не казвам, че трябва да се връщат туристи от пътя, но да се приеме заявка за 30 Shocked , това си е печалбарство! Е как после да няма конфликти с другите, та те са си платили 800 лв. и тябва да си изпълнят целия репертоар на хор "Планинарска песен" + на хор"Мръсна песен". И така.

30 души беше официалния капацитет преди разширението. Долу има още 2 малки помещения за около 5-7 души + столовата, където могат да се съберат още 10-на човеци при нужда. Т.е. преди общо са могли да спят до около 45-50 човека. С разширението не знам колко още се събират, но предполагам до около 30 души.

Пон Авг 09, 2010 10:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
irina

Цитат:
30 души беше официалния капацитет преди разширението. Долу има още 2 малки помещения за около 5-7 души + столовата, където могат да се съберат още 10-на човеци при нужда. Т.е. преди общо са могли да спят до около 45-50 човека. С разширението не знам колко още се събират, но предполагам до около 30 души.

И като прибавиш палатките на около...доста хора се събират. Еееех..хубаво беше едно време, когато се предлагаше по хижите само чай и бобец...
Пон Авг 09, 2010 10:42 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasil111

Местожителство: велинград

Малеее Цеци, с това 6.. 6 , шест .... шест чак и аз прихванах докато ти гледах поста и снимките. Направо се ошестих отвсякъде та не можах да се пренеса на Малък Полежан и камънака до портата както трябва.
Пон Авг 09, 2010 10:47 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
ДИАНА

Местожителство: ПЛОВДИВ

Нямам вина, че групата в която съм се записала е била от 30 човека, след като зная за похода още от началото на юни. Както ви казах и повече сме били друга година. Затова има организатори и хижари - всичко да съгласуват, дали сме парите и нас ни водят. Не съм се сетила, че мога да съм от пиянската компания, но затова е форум, за да се изказват всякакви мнения. Иначе нито мога да си го позволя, нито да си го причиня да ходя в Пирин за едното пиене. Ние над Пловдив си имаме около хижа „Здравец” и курорта „Бяла Черква” достатъчно места за купони, та са ни омръзнали. Все там се спасяваме от тежките пловдивски жеги и аз не съм тръгнала в Пирин да търся шум и разправии. Целогодишно чета форума, защото аз самата рядко в годината попадам на места над 2000 м. н. в., където за мен е любимо и различно място от нашите Родопи. Като гледам снимките на някои, които пишат във форума, виждам че има на възрастта на дъщеря ми, че и по-малки. Аз като родител също се притеснявам и не искам тя да попада на бой и разправии където и да било. Въпреки, че за „Тевно”, няма опасност, понеже тя за мое съжаление по-далече от хубавите ски- курорти не стига. Както е казал vasil111, независимо от надморската височина такива неща се случват навсякъде из държавата. Не познавам Иван, който стопанисва заслона, даже сутринта на закуската ми показаха кой е. Ако сте ме разбрали правилно, разказах това което, по-скоро чух, отколкото видях, заради тъмното. Затова дали съм искрена, емоционално разказала, или спестила нещо – всеки да ме разбира както иска. Дори всички които днес се включиха в тази дискусия, ако бяхме заедно онази вечер на „Тевно”, едва ли всеки щеше всичко да е чул и разбрал по еднакъв начин, при наличието на толкова много хора. Всеки щеше да го е изживял различно и след това разкаже различно. На хижите хижарите виждат в нас туристите – брой заето легло на вечер, или продадена порция храна. – „Добре дошли – арно сте си отишли!” Кой може да каже как ще се оправят нещата? Надявам се да помогнат хора като: dido, niksi, speedy… , всички които освен, че редовно са в планината и я познават добре, познават и хората в хижи и заслони, които ни посрещат там. Задавам си въпроса как e уредено всичко това в Алпите например? Нали и ние не само географски вече сме в Европа!

Пон Авг 09, 2010 11:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
markiril

Местожителство: sofia

[30 души беше официалния капацитет преди разширението. Долу има още 2 малки помещения за около 5-7 души + столовата, където могат да се съберат още 10-на човеци при нужда. Т.е. преди общо са могли да спят до около 45-50 човека. С разширението не знам колко още се събират, но предполагам до около 30 души.[/quote]
Поздразни ме и отношението на тези "много организирани" туристи. Ето думите на авторката на темата:

Цитат:
Толкова много народ бях чувала, че се струпва на „Тевно езеро”, но не бях виждала. Бързо се настанихме в новата част и отидохме да вечеряме. Навсякъде групата ни е с осигурена резервация за спане и винаги хубава вечеря. Така, че нашите места в заслона се пазеха със сервираната храна, а много хора въобще не можаха да влезнат вътре.

Цитат:
Преди 22.30 ч. ни помолиха да излезем навън, че към 11 ще гасят осветлението. Едни хубави момичета чакаха да станем от масите, за да може да използват пейките за спане.

Ми не трябва да се насърчава такова поведение. Не трябва и да се приемат заявки за такива големи групи по едно и също време.
Пон Авг 09, 2010 11:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nnbs

dido написа:
Може би съм бил твърде лаконичен сутринта по понеделнишки, но - не си ме разбрал правилно.

Драмата се развива в след полунощ. Жената, която е помолила пияндетата да пазят тишина, е била туристка, вероятно от горния етаж с наровете. След като са я отсвирили, тя се е оплакала на хижарите, че това поведение не е нормално и хората отгоре недоволстват. Хижарят е излязъл да усмирява компанията, а те са му извадили пистолет с мотива, че "... той няма да им казва какво да правят в планината, щото им е писнало да ги командват в града ...". Оттам нататък Иван им е разтурил масите и така се е прилючило със среднощната врява. Лично за мен действията му са били твърде сдържани дори.

Пъзела се понареди вече. Но през нощта си мислех, че се случва нещо съвсем друго. Бях до такава степен с негативно мнение за хижаря (породено от форумните коментари) та си мислех, че пиянската компания е негова и се случва следното - първо жената идва да се кара на тях, те я отсвирват, после идва и друг почиващ от хижата, обръща им масата а хижаря и компанията се нахвърлят да го трепят. С тази теория в главата на мен вече ми накипя до такава степен, че извадих пищова и барабар Петко с мъжете тръгваше да спасява горкия човечец.
Добре, че не получих подкрепа от другите двама полузаспали в палатката, че можеше и да нямате "късмета" да ме четете тук а само като част от криминалната хроника.
После се продължи с комична ситуация в типично мой стил. Пистолета (с патрон в цефта и свален предпазител) го пуснах до раницата над главата. По едно време раницата взе, че се срути върху главата ми. Нито смеех да мръдна раницата за да не гръмне пистолета, нито да търся него защото заради постоянното ми шаване щяха да ми забият някоя щека на болезнено място. И аз така до сутринта си прекарах с раница на главата.
Не че иначе щях да заспя но поне можеше да изляза да погледам звездите.

А сега сериозно, ако тия са пуснали официална жалба за мен няма проблем да свидетелствам в полза на Иван, така че ако някой контактува с него и чуе за нещо подобно аз съм на линия.

ve_san написа:

Един съвет - ако търсиш спокойствие, не ходи на толкова популярни места. Или поне не ходи през лятото. През зимата на Тевно рядко има хора.

То лесно е да се каже но къде ги тези места. Не само самите хижи са ми цел, а всичко интересно по пътя до тях. Щом една хижа е популярна значи е или до лифт/път, населено място или пък просто има какво да се гледа в околността (като в случая с Тевно). Иначе нямам нщо против да се забия в някакво супер изолирано място.
Например като слизахме към Демяница (както бях споменал в моята тема за Пирин тръгнах без грам да я познавам) си я представих точно така. Отгоре през гората откъм Василашките езера само като я видях сгушена в ниското, обградена от гори и върхове, знаеш ли как и се израдвах. Но после почнаха по пътя да излизат едни кравешки ........ на всяка крачка, а точно пред входа на хижата имаше дори камион. Накрая ми стана ясном, че Демяница е на толкова достъпно място едва ли не на метри от асфалтовия път.

ДИАНА написа:
Не съм се сетила, че мога да съм от пиянската компания, но затова е форум, за да се изказват всякакви мнения.

Извинявам се ако ти е прозвучало, че прехвърлям вината на вашата компания, особено ако нещата са както ги представяш. Просто в твоя разказ, поведението на виновниците ми прозвуча както вече споменах - доста невинно и това ме предизвика. А и бях в очакване те да се включат всеки момент с тяхната версия, тъй като още сутринта им чувах заканите.
Пон Авг 09, 2010 11:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hobotes

"Ние над Пловдив си имаме около хижа „Здравец” и курорта „Бяла Черква” достатъчно места за купони, та са ни омръзнали. "

Диана, ако действително сте къпонясвали на Тевното така, както нормално се къпонясва на хижа „Здравец”, Бяла Черква”, "Върховръх", 'Незабравка", "Чудните мостове" и т.н. други автомобилни уикендни курорти, очевидно сте преминали границата, и само по-чудо не сте предизвикали по-голям скандал/пердах. Този заслон не тябва да има нищо, ама нищо общо със горепосочените, като местоположение, поведение, посетители, манталитет. Какво остава, подобно купонясване и 30+ пиянски тумби на заслоните на Кончето или Казана (аз почти си го представям)? Това са заслони, не хижи, не хотели. От вашия разказ струи магията на отдалечаването от отегчителната цивилизация и преклонението пред природата, защо не така и на самия заслон? Peace.
Вто Авг 10, 2010 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

Невъзможно е да се отдели истината.
Колегата с пищов в планината... има нещо идиотско в това. Държавата ли, той ли, друго ли е - незнам.
Хижарят си пази двора както човек се пази от помияри. На такова ми прилича работата - вземаш си камъни и за всеки случай хвърляш.
Вто Авг 10, 2010 8:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nnbs

radi написа:

Колегата с пищов в планината... има нещо идиотско в това. Държавата ли, той ли, друго ли е - незнам.

Това за мен ли се отнасяше или за колегата от масите?
Държа да отбележа (отново), че пищова беше газов а патрона в цефта - халостен. Основната идея на пищова беше да пази от мечки Smile и да стреля сигнални ракети при нужда (да и такива имаше в раницата). За по-дребните нападатели си носех и възможно най-силния pepper spray. Въобще в раницата като за първи път имаше всичко ..... само помпа и крик нямаше Very Happy
Вто Авг 10, 2010 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
radi

Местожителство: Варна

За теб - нали ти каза, че си имал пищов. Ако и друг е имал също е лош признак за ежедневието по планините ни.
Твоят е играчка май. Аз не бих го демонстрирал излишно. Ако има каква да се прави с него, се прави бързо и тихо, иначе някой ще те изпревари някой ден.
Сря Авг 11, 2010 10:49 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
nnbs

Газовия пистолет в повечето случаи може само да респектира някой, тъй като на вид си е като всеки друг боен а и гърми като такъв. Ако се получи така, че човека срещу теб притежава боен, той едва ли ще се поколебае да го използва особено ако е на градус. Тогава може и да стане лошо и е по-добре да не се вади.
Основното му предназначение в планината може да бъде да те пази от животни, дори да не стреляш срещу тях само от гърмежа ще избягат.
Ако не беше тази случка повече не бих си и помислил да го нося и без това по пътя съжалих, че само ми тежи. Но виждайки какви хора има и по високото, може да се прежаля с още половин кило метал в раницата следващия път.
Сря Авг 11, 2010 11:33 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Hobotes, никак не си ме разбрал правилно! Разграничавам се от т.н. „пиянска, проблемна компания”, която вече се беше настанила пред заслона още преди 20 ч., когато ние пристигнахме на „Тевно”. Някак много ти хареса да ме сложиш в нея и това, че сме били пред заслона след 23 ч. не е повод да сложиш мен и хората, с които бях в един кюп! Повод да пусна тази тема във форума, беше този, за да разкажа преживяното и се надявах от това да се разбере, че и на мен по заслони и хижи не ми се иска да бъде така! На такива места има хора на почивка, а други като нас на следващия ден ги чака 6-8, или повече часа преход и не мога да тръгна по чукари, освен с раницата, която ми тежи и с тежка глава. На тези места съм готова да спазвам всякакви правила, стига да има ясен регламент. Две неща си доловил правилно: че съм изпитала пак магията на Пирин и си прав, че е можело да ям пердах в тая суматоха – ама по грешка!
Достатъчно добре съм се изразила, че местата ни за шумен автотуризъм над Пловдив не са „на”, а „около” хижа ”Здравец” и „Бяла черква”. Ако си от региона, знаеш, че „Бяла черква” с „Върховръх” не може да се сравнява. Еднаквото между тях е само надморската височина -1600 м. и че и двата са в дял „Чернатица” на Родопите. „Върховръх” е пренаселен, самите ние бягаме от такива места, камо ли да сме там и създаваме проблеми. И този път за да ме разбереш правилно ще ти кажа, че ходим на палатки на Добралъшката река, на едни ливади между „Бяла черква” и х. „Чернатица”, при приятели които на „Башмандра” край „Бяла черква” имат вила с 17 декара собствена гора. Ако ти стана ясно, на такива места може да безпокоим само мечките, които наистина се навъртат наоколо.
In earnest, благодаря за милите думи и за поздрава! Няма да „метна” никакво оправдание. И да не ти се вярва, за съжаление така са нещата, че около мен няма пристрастени към високите Пирин и Рила, а лично аз трудно бих тръгнала натам с хора, на които нямам доверие и не познавам. Това е също повод да се включвам в група. Радвам се, че в този форум има и хора като теб, които приеха позитивно споделеното от мен.

Чет Авг 12, 2010 9:41 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
ДИАНА

Hobotes, никак не си ме разбрал правилно! Разграничавам се от т.н. „пиянска, проблемна компания”, която вече се беше настанила пред заслона още преди 20 ч., когато ние пристигнахме на „Тевно”. Някак много ти хареса да ме сложиш в нея и това, че сме били пред заслона след 23 ч. не е повод да сложиш мен и хората, с които бях в един кюп! Повод да пусна тази тема във форума, беше този, за да разкажа преживяното и се надявах от това да се разбере, че и на мен по заслони и хижи не ми се иска да бъде така! На такива места има хора на почивка, а други като нас на следващия ден ги чака 6-8, или повече часа преход и не мога да тръгна по чукари, освен с раницата, която ми тежи и с тежка глава. На тези места съм готова да спазвам всякакви правила, стига да има ясен регламент. Две неща си доловил правилно: че съм изпитала пак магията на Пирин и си прав, че е можело да ям пердах в тая суматоха – ама по грешка!
Достатъчно добре съм се изразила, че местата ни за шумен автотуризъм над Пловдив не са „на”, а „около” хижа ”Здравец” и „Бяла черква”. Ако си от региона, знаеш, че „Бяла черква” с „Върховръх” не може да се сравнява. Еднаквото между тях е само надморската височина -1600 м. и че и двата са в дял „Чернатица” на Родопите. „Върховръх” е пренаселен, самите ние бягаме от такива места, камо ли да сме там и създаваме проблеми. И този път за да ме разбереш правилно ще ти кажа, че ходим на палатки на Добралъшката река, на едни ливади между „Бяла черква” и х. „Чернатица”, при приятели които на „Башмандра” край „Бяла черква” имат вила с 17 декара собствена гора. Ако ти стана ясно, на такива места може да безпокоим само мечките, които наистина се навъртат наоколо.
In earnest, благодаря за милите думи и за поздрава! Няма да „метна” никакво оправдание. И да не ти се вярва, за съжаление така са нещата, че около мен няма пристрастени към високите Пирин и Рила, а лично аз трудно бих тръгнала натам с хора, на които нямам доверие и не познавам. Това е също повод да се включвам в група. Радвам се, че в този форум има и хора като теб, които приеха позитивно споделеното от мен.

Чет Авг 12, 2010 9:42 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3, 4, 5, 6  Следваща
Страница 2 от 6

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.