Днес пак се появи пушек от Алиботуш. Хеликоптера отхвърча към майнланд след 19 часа. Валежите от сряда вечерта и четвъртък бяха най-слаби по нея планина и Щудер.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Пет Юли 26, 2024 10:13 pm
vaskoo
Днес до обяд беше един хеликоптер. Отлетя за базата, по-късно дойдоха два. Междувременно вятъра се усили и пушека се увеличи доста. На запад под Шабран прехвърляше у нас. Под Егюптин е в гръцко, гори доста.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Юли 28, 2024 8:38 pm
dido
До под Спаневица стига път и е възможен бърз излаз на техника.
Оттам до Ушинките е близо, но пък е гъста гората, сухо е, иглолистна е...
_________________ Бутам след осмата бира
Пон Юли 29, 2024 10:13 am
ilievvli
dido написа:
наистина ли има все още неразминирани участъчи на българска територия, защото се изказа кой ли не по темата, а ти като познавач на Славянка може да кажеш кое е вярно
Вто Юли 30, 2024 2:47 pm
dido
ilievvli написа:
dido написа:
наистина ли има все още неразминирани участъчи на българска територия, защото се изказа кой ли не по темата, а ти като познавач на Славянка може да кажеш кое е вярно
Силно се съмнявам.
У нас планината се трамбова постоянно, навсякъде и без никакви опасения от мини. Контингентът е наши братя туристи, берачи на чай и ловци. Доколкото познавам Алиботуш, нашите заптиета по соца биха минирали удобните за бягане места от България в гръцко, а това са Спаневица и Валозите над Билянов дол.
Валозите са едно от много посещаваните места за бране на чай, а през Спаневица се ходи туристическата на билен преход. От гръцка страна от Крушово по суходолието на Спаневица се качват гръцките ловци на тумби и пукат по границата, влизайки понякога в наша територия, виждал съм ги да пущат кучета в ниското при Спаневица нагоре към билото между Липа и Ушинките. Това последното е точно участъка, който гори в момента според снимките на Ведрин.
Относно мините - имам съмнения, че гърците са оставили неволно или нарочно нещо горе. Виждал съм няколко табели за минно поле по билото св. Константин, a непосредствено до "минираното" гръцки авджийски лагер със скари, сол, тоалетна хартия и паркиран Г-Ваген. Друго ограждение с табелки за мини видях под връх Рамян, то вероятно е ограждало подхода за седловината и върха, където е имало силно укрепена защитна позиция и казарми.
Интересно за мен е, че по Алиботушките склонове в Гърция е фрашкано с укрепления, които всъщност гледат към Гърция, без да са защитени в гръб откъм българската граница. В такива укрепления и около тях съм намирал купчини гилзи. Подозирам, че това са останки от партизанската война в Гърция от края на 1940-те. Не е изключено покрай тях да има невзривени боеприпаси от всякакъв вид, които сега гърмят при пожарите.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Юли 30, 2024 8:49 pm
ilievvli
dido написа:
ilievvli написа:
dido написа:
Силно се съмнявам.
У нас планината се трамбова постоянно, навсякъде и без никакви опасения от мини. Контингентът е наши братя туристи, берачи на чай и ловци. Доколкото познавам Алиботуш, нашите заптиета по соца биха минирали удобните за бягане места от България в гръцко, а това са Спаневица и Валозите над Билянов дол.
Валозите са едно от много посещаваните места за бране на чай, а през Спаневица се ходи туристическата на билен преход. От гръцка страна от Крушово по суходолието на Спаневица се качват гръцките ловци на тумби и пукат по границата, влизайки понякога в наша територия, виждал съм ги да пущат кучета в ниското при Спаневица нагоре към билото между Липа и Ушинките. Това последното е точно участъка, който гори в момента според снимките на Ведрин.
Относно мините - имам съмнения, че гърците са оставили неволно или нарочно нещо горе. Виждал съм няколко табели за минно поле по билото св. Константин, a непосредствено до "минираното" гръцки авджийски лагер със скари, сол, тоалетна хартия и паркиран Г-Ваген. Друго ограждение с табелки за мини видях под връх Рамян, то вероятно е ограждало подхода за седловината и върха, където е имало силно укрепена защитна позиция и казарми.
Интересно за мен е, че по Алиботушките склонове в Гърция е фрашкано с укрепления, които всъщност гледат към Гърция, без да са защитени в гръб откъм българската граница. В такива укрепления и около тях съм намирал купчини гилзи. Подозирам, че това са останки от партизанската война в Гърция от края на 1940-те. Не е изключено покрай тях да има невзривени боеприпаси от всякакъв вид, които сега гърмят при пожарите.
благодаря за подробното инфо. Доколкото и аз знам в наша територия нямам място където да не е минавал човек в последните години - ловец, турис, берач на чай или гъбар.
Аз също преполагам, а и местните говорят че взривовете са най-вероятно останки от невзривени снаряди, хвърляни по гръцките партизани, или пък все още неразкрити складове с боеприпаси, отново от времето на партизанското движение по времето на ВСВ. Може да са и от гражданската война в Гърция 1946-1949
Вчера в 17.00 на телефоните на Дирекция "Национален парк Пирин"е подаден сигнал за пожар по склона на връх Шаралия.
Двама служители на Дирекция "Национален парк Пирин" се отправят към мястото, за да останат дежурни през нощта. Тази сутрин към тях се присъединяват още гасачески три екипа.
Гори рядка гора и горска постилката по северозападния склон на връх Шаралия.
Теренът е изключително труден и достъпът до него е възможен само пеша. Усилията на екипите са насочени в ограничаване и локализиране на пожара.
Регистриран на: 04 Юли 2013 Мнения: 1262 Местожителство: 144 м денивелация под и на 580 м или 10 мин от Витоша 100
Чуйпетльово
Вчера като се прибрах от кюстендилско видях, че Витоша пуши. По радиото казаха, че има пожар над Чуйпетльово. Даже и за хеликоптер казаха. Всичко е на барут сухо, в Рударци не е валяло от началото на юни, когато за 3 дни нон стоп дъжд свали целия цвят на липата и останахме пак без чай.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... , 9, 10, 11Следваща
Страница 10 от 11
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети