|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
Vodenicharskim
|
Дрон |
|
Здравейте,
Знае ли някой дали е разрешено да се лети с дрон в Пирин?
Ако е разрешено какви са точно правилата?
Благодаря
|
|
|
Сря Юли 17, 2024 1:09 pm |
|
 |
dilaro2
|
|
|
Сря Юли 17, 2024 2:25 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
Re: Дрон |
|
 |
 |
Здравейте,
Знае ли някой дали е разрешено да се лети с дрон в Пирин?
Ако е разрешено какви са точно правилата?
Благодаря |
Според мен зависи дали ти ще караш дрона или дрона теб ще кара ... Като цяло има общи регулации, според мен въпреки че не е изришно забранено не е позволено със сигурност и въпроса ти е резонен, но е и много общ. На територията на пирин има различни регулации относно това дали е национален парк, резерват и тн ..
|
|
|
Сря Юли 17, 2024 8:57 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Отварям плана за управление на парк „Пирин“:
https://www.pirin.bg/24/?page_id=591
Търся в плана за управление думата „дрон“ – не намирам такава дума.
Търся в плана за управление думата „летателн“ – намирам 2 съвпадения:
 |
 |
І. РЕЖИМИ И НОРМИ ОБЩОВАЛИДНИ ЗА ЦЯЛАТА ТЕРИТОРИЯ НА
НАЦИОНАЛНИЯ ПАРК
РЕЖИМИ
1. На цялата територия на НП Пирин се въвеждат следните допълнителни забрани:
1) ...
...
10)Не се разрешава летене под сто метра над земята с каквото и да е летателно средство
(хеликоптери, делта планери, парапланери и др.) и кацане извън туристическата зона,
определена от ПУ. Изключение се прави за спасителни операции и поддържащи дейности
на Парка, които трябва да бъдат разрешени от ДНП. |
 |
 |
ІV.8. СПОРТНИ ДЕЙНОСТИ
РЕЖИМИ
67. Спортни дейности, могат да се извършват в следните зони:
1) ІІІ – Зона за туризъм;
2) ІV – Зона на сгради и съоръжения.
...
71. Използване на летателни средства (без хеликоптери), като туристическа атракция се
разрешават само през зимния сезон в района на връх Тодоркa - горна станция на
триседалковия лифт. |
Може да се обадиш по телефона в национален парк „Пирин“ и да попиташ конкретно за дрон, интересно е какво ще ти кажат и ще е полезно след това да го споделиш тук в тази тема.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Чет Юли 18, 2024 10:24 am |
|
 |
Vodenicharskim
|
|
|
Обадих се, питах. Казаха, че няма изрична забрана конкретно за дрон, но има забрана за използване на летателни средства под 100 метра.
Другото, което казаха, че е забранено ходенето по немаркирани пътеки.
В кнкретния случай - връх Бъндеришки чукар попада в забранената и немаркирана зона.
Интересно, на върха има табела, кръст и параклис. . .
Повдигнах темата не защото имам дрон и искам а бръмча с него из планината, а защото докато катерех въпросния Бъндеришки чукар от Башлийска порта, в подножието на върха едни дронаджии ми бръмчаха на главата доволно дълго, което не е особено приятно като катериш и внимаваш да не се пребиеш.
Направих им забележка като се качих, отговориха ми, че можели да правят каквото си искат.
Та молбата ми е км всички с дронове - моля, съобразявайте се.
Най-лесно е да го вдигнете по-високо да не се чува, а не да бръмчите буквално над главите на хората.
|
|
|
Чет Юли 18, 2024 12:22 pm |
|
 |
dido
|
|
|
|
В плана за управление няма ограничение за ползване на метателни пособия на близко разстояние...
_________________ Бутам след осмата бира  |
|
|
Чет Юли 18, 2024 1:02 pm |
 |
 |
Vodenicharskim
|
|
|
 |
 |
В плана за управление няма ограничение за ползване на метателни пособия на близко разстояние... |
Сетих се аз и преди да ми кажете
Другия път ще съм подготвен!
|
|
|
Чет Юли 18, 2024 1:16 pm |
|
 |
vedrin
Регистриран на: 25 Авг 2010 Мнения: 5886 Местожителство: 1116 m н.в. |
|
|
|
Би могло да погледнем какви са правилата в Европейския съюз и в частност в Австрия. На европейско ниво съществува т.нар. "отворена категория", която е приложима към дронове, които:
- са от класификационни класове 0, 1, 2, 3, или 4;
- са закупени преди 1 януари 2023 г. и нямат класификационен клас;
- имат маса при излитане до 25 kg;
- летят на безопасно разстояние от други хора;
- не летят над хора, освен ако имат класификационен клас или тежат не повече от 250 g;
- летят в полезрението на оператора им;
- не се издигат на височина над 120 m над терена;
- не пренасят опасни материали и не изпускат нищо.
Горните общи правила би трябвало да са приложими и в България.
В Австрия важат следните общи условия:
- пилотите трябва да са на възраст над 16 години;
- пилотите задължително трябва да имат сключена застраховка гражданска отговорност.
Допълнителни правила в Австрия:
- не се изисква разрешително за дронове-играчки (с маса до 250 g и до 79 джаула кинетична енергия, която съответства приблизително на маса 250 g и височина на полета 30 метра);
- разрешително издадено от Austro Control е задължително за полети с дронове с кинетична енергия над 79 джаула;
- разрешително издадено от Austro Control е задължително за полети с дронове с търговска цел;
- разрешително издадено от Austro Control е задължително за полети с дронове, при които се заснемат кадри или филми, дори и те да са предназначени само за лична употреба.
Източник: Austria Drone Regulations
В отсъствието на правила или при липса на достатъчно грижи за прилагането им, все пак би било по-добре ако пилотите са притеснили някого поне да преустановят полета и да поискат извинение. У нас, обаче, преобладава фръцването "правим каквото си искаме"...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado |
|
|
Чет Юли 18, 2024 1:42 pm |
|
 |
vaskoo
|
|
|
По китайските сайтове продават прашки, от истинските, не такива за гъз.
С няколко часа упражнения и подходящ камък, поразяват на 30-40 метра хоризонтално и на 10-15 вертикално.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Чет Юли 18, 2024 3:01 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
Повдигнах темата не защото имам дрон и искам а бръмча с него из планината, а защото докато катерех въпросния Бъндеришки чукар от Башлийска порта, в подножието на върха едни дронаджии ми бръмчаха на главата доволно дълго, което не е особено приятно като катериш и внимаваш да не се пребиеш.
Направих им забележка като се качих, отговориха ми, че можели да правят каквото си искат.
Най-лесно е да го вдигнете по-високо да не се чува, а не да бръмчите буквално над главите на хората. |
Тук при нас е така, всеки прави каквото си иска и никой не се съобразява. Има едни 5 процента по-грамотни и съвестни хора и те са основно тук във форума. Та колкото и да пишеш тук, можи би файда няма да има. И то затова страната ни е в такова състояние "Законите трябва да се спазват, стига да не важат за мен". И когато 70 процента от хората са малумни и неграмотни, съответно не може да разчиташ на образованост и самосъзнание става така. И когато няма контрол, съвсем се забатачват нещата навсякъде .. Та да така ще е занапред 
|
|
|
Чет Юли 18, 2024 6:03 pm |
|
 |
Vodenicharskim
|
|
|
 |
 |
 |
 |
Най-лесно е да го вдигнете по-високо да не се чува, а не да бръмчите буквално над главите на хората. |
Тук при нас е така, всеки прави каквото си иска и никой не се съобразява. Има едни 5 процента по-грамотни и съвестни хора и те са основно тук във форума. Та колкото и да пишеш тук, можи би файда няма да има. И то затова страната ни е в такова състояние "Законите трябва да се спазват, стига да не важат за мен". И когато 70 процента от хората са малумни и неграмотни, съответно не може да разчиташ на образованост и самосъзнание става така. И когато няма контрол, съвсем се забатачват нещата навсякъде .. Та да така ще е занапред  |
За съжаление сте прав. . .
Колкото по-достъпни стават планините, толкова % идиоти в тях се увеличава . . .
|
|
|
Пет Юли 19, 2024 3:46 pm |
|
 |
Dimov
|
|
|
|
 |
 |
|
Спомням си колко напрегнато ми беше като минавах този участък между Башлийска порта и кота 2673м.
Представям си какво би било и някакъв дрон до ми кръжи над главата.
Темата за комбинацията от наглост и простотия е безкрайна.
|
|
|
Пет Юли 19, 2024 5:14 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
 |
 |
 |
 |
Тук при нас е така, всеки прави каквото си иска и никой не се съобразява. Има едни 5 процента по-грамотни и съвестни хора и те са основно тук във форума. Та колкото и да пишеш тук, можи би файда няма да има. И то затова страната ни е в такова състояние "Законите трябва да се спазват, стига да не важат за мен". И когато 70 процента от хората са малумни и неграмотни, съответно не може да разчиташ на образованост и самосъзнание става така. И когато няма контрол, съвсем се забатачват нещата навсякъде .. Та да така ще е занапред  |
За съжаление сте прав. . .
Колкото по-достъпни стават планините, толкова % идиоти в тях се увеличава . . . |
Принципно за мен всякакви такива организации като БТС и АПХ, трябва да влязат и те в 22 век и да достигат повече до младите хора. А не да се чудят къде коя софра да направят, къде да се правят на специалисти, къде да гледат да окрадат някой лев повече. Защото те имат горе долу една голяма 0 към това да достигнат до младите хора. Аз малко крайно се изказвам, но в крайна сметка това са организациите от които зависи. Може би дори трябва да изключа АПХ тъй като те са частен субект а БТС отдават под наем материална база, и получават държавно финансиране, като може и да не е така вече.
|
|
|
Съб Юли 20, 2024 8:37 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3437 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Калояне, БТС имат стратегия за периода 2020-2030 година, но ти ги караш да влизат в 22 век, който започва след 76 години?!
https://www.btsbg.org/novini/bts-s-horizont-do-2030-godina
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Съб Юли 20, 2024 9:58 pm |
|
 |
vladofff
|
|
|
|
 |
 |
Спомням си колко напрегнато ми беше като минавах този участък между Башлийска порта и кота 2673м.
|
Може ли да разкажеш по-подробно от що ти е било толкоз напрегнато там. Аз нямам спомен да е имало нещо повече от гадни остри камъняци, нахвърляни хаотично, но очевидно не ще да е било кой знае какво. Въпреки това прати снимки да видим това страшно място да знаем къде да се напрягаме следващия път, като идем, че да не изтървем точния участък и да се напъваме на грешно място.
|
|
|
Пон Юли 22, 2024 9:54 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|