Автор |
Съобщение |
dido
|
|
Проблем със зимната маркировка в района на Мозговишка порта |
|
Снощи Ведрин ми се обади да ми разкаже за последното си ходене из Пирин.
За негово - и за мое учудване - се оказа, че в района на Мозговишка порта са поставени нови пилони зимна маркировка по уникално трасе Пилоните вървят по долината покрай Превалски езера и се качват към най-ниската точка на портата. Оттам вървят нагъсто заедно с лятната пътека, непосредствено под паметната плоча на загиналия от лавина през 2002 Звезделин Стоилов в посока заслона.
За щастие пилоните не са бетонирани все още, но ако и това се случи, тая зима със сигурност ще има повторение на лавинния инцидент от 2002. Добре е да се обърне внимание на директора на парк Пирин за това малоумие и да се вземат мерки докато е време.
_________________ Бутам след осмата бира |
|
|
Сря Авг 04, 2010 5:12 pm |
|
|
jordy
|
|
|
|
Ако това наистина е вярно ,тези пилони трябва да са съвсем пресни,тъй като
на 17.07.2010 ходенето с Вельо Чаирски превал-Мозговишка порта-Тевно езеро
нямаше такива.Пилони имаше по зимната синя маркировка Мозговишка порта-
Беговишки превал и по червената такава.Ето и снимка от тогава.На зуум може
да се види ,че все още няма поставени пилони,но,ако наистина са поставили
това вярно е малоумие.
|
|
|
Сря Авг 04, 2010 7:10 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Сря Авг 04, 2010 7:24 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Това ми показа Ведрин. За съжаление се е сетил късно и не е наснимал специално коловете. Дори и така тази снимка илюстрира проблема достатъчно добре.
|
|
Сря Авг 04, 2010 7:52 pm |
|
|
jordy
|
|
|
|
Ами ето....снимано от 17.07.2010-Вельо слиза към Тевно почти
от същата гледна точка.Ясно се вижда,че колове няма....
|
|
|
Сря Авг 04, 2010 8:23 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
Властващият комерсиализъм лека-полека застига и любимата планина и това може да докара беля на невинни/наивни хора както припомня Дидо.
Явно в този форум има лица, които могат да повлияят на ситуацията, така че би било чудесно това да се случи.
|
|
|
Чет Авг 05, 2010 10:43 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Аз лично приписвам това недоразумение на зле свършена и зле контролирана работа, отколкото на някакъв лош умисъл. Просто някой е насипал коловете без да знае как се прекарва зимно трасе, и е отчел работата за свършена пред шефовете.
|
|
Чет Авг 05, 2010 3:18 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
Аз лично приписвам това недоразумение на зле свършена и зле контролирана работа, отколкото на някакъв лош умисъл. Просто някой е насипал коловете без да знае как се прекарва зимно трасе, и е отчел работата за свършена пред шефовете. |
Под комерс имам предвид, че вече се търсят какви ли не удобства и прилапване на обикновени туристи, па ако може и по терлички зимата да се стигне до митичното Тевно езеро... Да не би някой да не види зимните пилони към Мозговишка порта ами да вземе да се обърка да се качи на Чаирския превал и от там вместо при Иван да се озове я на Спано Поле, я на Яне Сандански.
Трябва да се види защо точно в тая част на планината и защо към Тевно се трасира зимна маркировка така некадърно, имайки предвид, че това е най-лавинния подход към Белемето.
|
|
|
Чет Авг 05, 2010 3:48 pm |
|
|
Speedy
Регистриран на: 29 Ное 2006 Мнения: 2551 Местожителство: Неврокопъ |
|
|
Чет Авг 05, 2010 6:23 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
|
|
|
|
Явно в този форум има лица, които могат да повлияят на ситуацията, така че би било чудесно това да се случи. |
Съмнява ме да има такива хора във форума. Поне такива са ми наблюденията. |
Speedy, аз като нов в този форум заподозрях теб с надежда, че можеш да имаш някаква позиция около ръководството на Народния парк Пирин понеже доста се ровиш по книги, вероятно пишеш пътеводители и членуваш или си председател на "Орелек" / честно казано не знам, просто първи наблюдения /. Та хубаво би било тая железария да изчезне от там, но не знам към кой трябва да се отправи възражението....
|
|
|
Чет Авг 05, 2010 7:05 pm |
|
|
markiril
|
Re: Проблем със зимната маркировка в района на Мозговишка по |
|
|
|
Снощи Ведрин ми се обади да ми разкаже за последното си ходене из Пирин.
За негово - и за мое учудване - се оказа, че в района на Мозговишка порта са поставени нови пилони зимна маркировка по уникално трасе Пилоните вървят по долината покрай Превалски езера и се качват към най-ниската точка на портата. Оттам вървят нагъсто заедно с лятната пътека, непосредствено под паметната плоча на загиналия от лавина през 2002 Звезделин Стоилов в посока заслона.
За щастие пилоните не са бетонирани все още, но ако и това се случи, тая зима със сигурност ще има повторение на лавинния инцидент от 2002. Добре е да се обърне внимание на директора на парк Пирин за това малоумие и да се вземат мерки докато е време. |
Снимките в темата на nnbs (4 дни: х. Вихрен-х.Демяница-з.Тевно Езеро-х.Вихрен-в.Вихрен), които са правени в периода 29 юли - 2 август, дали няма да ви изяснят ситуацията?
Обърнете внимание на снимки #39,43,47 http://picasaweb.google.com/101434509359972819649/202?authkey=Gv1sRgCKqjr6u8h5eamAE#
и снимка# 9 http://picasaweb.google.com/101434509359972819649/302?authkey=Gv1sRgCOfJroy4xeTBsQE#5502212742425969650
П.П. Аз съм летен (кашкавал) турист и не мога да давам съвети. Вие му мислете!
|
|
|
Съб Авг 07, 2010 11:28 am |
|
|
dido
|
|
|
|
Коловете са факт. Следват лятната маркировка на 100% още от х. Демяница. Което ще рече, че минават през опасния участък източно от Голямата страна - склона под Типиц. На всичкото отгоре в ниското са двуметрови пилони - т.е. едва ли ще се вижда нещо от тях в долината, като натрупа сняг ...
|
|
Нед Авг 08, 2010 10:49 pm |
|
|
markiril
|
|
|
|
|
Коловете са факт. Следват лятната маркировка на 100% още от х. Демяница. Което ще рече, че минават през опасния участък източно от Голямата страна - склона под Типиц. На всичкото отгоре в ниското са двуметрови пилони - т.е. едва ли ще се вижда нещо от тях в долината, като натрупа сняг ... |
Имало е едни пари да се усвояват...
Как ли гледа ЮНЕСКО на подобни изпълнения?!
Все пак горите от пилони са излишни, особено когато са опасни за туристите. Трябва да има някакъв "санитарен минимум" за тия колци, ама трябва някой да му мисли, а не само да усвоява...
|
|
|
Пон Авг 09, 2010 4:42 pm |
|
|
In Earnest
|
|
|
Ще си позволя тук да вметна нещо, което ми направи впечатление миналия уикенд на Джано, а именно:
Та, досега не бях виждал на друг пирински връх да изтипосат табели и ми се стори малко кичозно, неуместно и не знам си още как... Бил съм много пъти на Джано, включително миналата година го нямаше това чудо! Опитвам се да намеря идеята, логиката, причината и т.н. да го сложат, ама все си мисля, че точно на върха не му е мястото. Да, вярно, че Джано е възлов връх, карлинг и т.н. по главното било, ама те по тая логика ще наслагат табели " Сандански - 8h. " и " Банско - 6h. " на Муратов връх примерно или " с. Влахи - 8h. " и " Разлог - 5h. " на Албутина... Или по-скоро това е поредната маркировка водеща към Тевно, подобно на пилоните, които разискваме в тая тема??!! Да не говорим, че трябва да пусна баба ми, че да додрапа за цели 4ч. и 40 мин. от Джано до Тевно...
Това е просто мнение - може да не съм прав, но не ми харесва да е на върха - да го сложат на някоя седловина поне...
Ако някой има идея нека сподели.
|
|
|
Вто Авг 10, 2010 11:14 pm |
|
|
dido
|
|
|
|
Хахаха, тоя малоумен колец го коментирахме с две момчета преди 10-на дена горе на върха. 4:40 часа до Тевно езеро верно са множко. Виж ако се съкрати наполовина времето ще дойде по-близо до истината ...
Иначе логиката е следната - това е синя маркировка от село Брезница за Тевно езеро покрай южния бряг на Попово езеро. Ама що е на Джано - балиго ...
|
|
Вто Авг 10, 2010 11:28 pm |
|
|
|