Днес следобед камерата в Рожен бе преместена на нов по-висок стълб с по-широк кръгозор:
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Вто Дек 12, 2023 6:02 pm
goro_levskara
Здравей, Ведрине,
Чисто информативен въпрос. Назад във времето ми е правило впечатление, че когато иде реч за максимална скорост на вятъра, като прогнозни стойности винаги цифрата е била 144 км/ч, или 40 м/сек.
Ясно ми е, че това няма как да е максималната стойност, но защо това е тавана при прогноза? Значи ли, че уредите могат да мерят само до толкова, или това е някакъв вид стандарт за България?
Благодаря!
Здравей, Ведрине,
Чисто информативен въпрос. Назад във времето ми е правило впечатление, че когато иде реч за максимална скорост на вятъра, като прогнозни стойности винаги цифрата е била 144 км/ч, или 40 м/сек.
Ясно ми е, че това няма как да е максималната стойност, но защо това е тавана при прогноза? Значи ли, че уредите могат да мерят само до толкова, или това е някакъв вид стандарт за България?
Благодаря!
Скоростта 144 km/h или 40 m/s горе-долу съответства на поривите на вятъра при 12-та (най-висока) степен по скалата на Бофорт. Доколкото ми е известно, това е маскималната скорост, която може да бъде отчетена с някои традиционно използвани у нас анемометри, например тези работещи с пластина-махало. Описание на такова устройство е било публикувано от Robert Hooke през 1667 г., а Leonardo da Vinci e имал подобна идея още към 1500 г.
Максималната скорост, която би могла да бъде отчетена при (близко до) хоризонтално положение на пластината на такъв уред, е свързана с нейните тежест и площ.
На покрива на метеостанцията на Черни връх във Витоша този уред изглежда така:
1 юли 2018 г.
Иначе, съвременните анемометри с други принципи на действие нямат подобно ограничение, но по една или друга причина мантрата "144" продължава да бъде повтаряна...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Сря Дек 20, 2023 6:36 pm
t.hristov
Възможно ли е картина от камерите на METER.AC да бъде качена на сайта www.webcams.bg
Чет Яну 11, 2024 6:10 pm
vaskoo
инверсии разни
Изминалата неделя се прибирах от Чепеларе и наблюдавах интересни инверсии по трасето.
Тръгнах от Чепеларе на -3 градуса, в Хвойна беше -5, Асеновград +2, Пловдив 0, след Цалапица на магистралата за няколко километра температурата падна до -12, имаше ниска мъгла. На моменти беше странно, мъглата висока метър, виждаш небето и светлините на близки и далечни села, но пътя и фаровете не виждаш. На отбивката за Велинград температурата стана -3, като така задържа до тунела Траянови врата, а надолу и в най-ниското при Мътивир термометъра показа -11, а на лукойла след 2-3 км пак се вдигна на -3. Вакарел -5, Лозен -11, София (Младост) -6. Такъв променлив студ не помня да съм срещал при пътуване в рамките на 3 часа, стартирайки в 17 часа от Чепеларе.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Вто Яну 23, 2024 11:25 pm
dilaro2
Понеделник сутринта (06:00ч) в Разлог -15, малко преди п. Предел -17 - а на Градево -5
Една от причините да сме свикнали да наблюдаваме повече сняг на Добринище и Банско отколкото на Кулиното, е че силно се усеща южняк-а от средиземноморието чак на Предел
Интересно беше как разложките реки "вряха" заради ниските температури, докато при Струма вече не се наблюдаваше този ефект.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 23, 24, 25
Страница 25 от 25
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети