ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Условия/Обстановка горе.
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 21, 22, 23  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Условия/Обстановка горе.
Автор Съобщение
stefan_iliev38

Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"

Мнение Отговорете с цитат
kaloyanv написа:
Баси тъпото, аз не знаех че Апълския формат .HEIC не може да се преглежда в google . Това значи че ако някой иска да види снимката трябва да я свали. Много тъпо. Или аз да я кача в JPG

При мен снимките ти се отварят в Гугъл Диск (на компютъра на интернет браузър Мозила Файърфокс), но може аз нещо да съм инсталирал преди време, за да може Уиндоус 10 да чете формат .HEIC.

По темата – вчера минавах по магистрала „Тракия“ и ми направи впечатление, че от южната страна на Стара планина снегът е малко, на Мургаш например почти не е останал сняг (снимки с телефона през стъклото на автомобила):

Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Ное 21, 2023 8:56 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

70см е снегът на х.Плевен Very Happy
Нед Ное 26, 2023 9:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
tortomanin

Местожителство: Хасково

t.hristov написа:

Добре! Clap
Нед Ное 26, 2023 11:10 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
kaloyanv

t.hristov написа:

Аз погледнах камерите и там ми се видя доста , още когато валеше .. Докато например по назад има по-малко.. да речем на хижа Вежен.
Пон Ное 27, 2023 11:46 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
t.hristov

Пускам актуална информация за х.Планинец, която се намира 1,30ч от гара Кръстец .
Снежната покривка в момента е 40 см, пътят от Трявна до гара Кръстец е разчистен и опесъчен.
Битовите условия са отлични, има капацитет 30 места.
Има локално парно във всички стаи.
Цената за легло е 25лв.
През зимният период х.Планинец работи по предварителна заявка.

0889 00 60 91 -хижар Борислав Николов
Сря Дек 20, 2023 10:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dilaro2

https://www.vesti.bg/bulgaria/turisticheska-katastrofa-hizhar-izmami-desetki-hora-za-hiliadi-levove-6186992
Чет Дек 21, 2023 10:17 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

dilaro2 написа:
https://www.vesti.bg/bulgaria/turisticheska-katastrofa-hizhar-izmami-desetki-hora-za-hiliadi-levove-6186992

Най-вероятно става въпрос за предбалканската хижа Коман. Там достъпа е лесен и май доста се пие. Едва ли са отишли да планинарстват и да съчетаят с празниците ..
Чет Дек 21, 2023 10:22 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Така като гледам с невъоръжено око, последните 2 дни много сняг си е заминал от стара планина. Гледам склона на Вежен и е прошарен, както и съседните по-високи върхове .. Ако може да се вярва на моето око, някой ако ходи тези дни да каже как е ..
Вто Дек 26, 2023 6:46 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Днес видимоста беше уникална, отново виждам суровите гигантите на стара планина, целите в сняг на фона на напредващата пролет и благото и зеленина по полето. Така като виждам около Миале, Свищи плаз и Баба, сняг почти няма, същото важи и за Косица, доста прошарено. Това което е останало е само над 2000 метра. ...
Пет Мар 29, 2024 8:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Сняг няма. Като се качих на билото гледах преди 3-4 дни Вежен и не можах да го позная понеже нямаше никакъв сняг. ..

Днес гледам от Плевен и на Вежен и от север няма сняг, само някакво бледо петно. И по Ботев и по Кадемлия гледано от север няма почти. НЕ си спомням толквоа рано така да е било скоро, което много прилича на суша и тази година и то не само по планините ...
Сря Апр 10, 2024 8:55 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Вече отново има хубава видимост тези дни и гледам Стара Планина и за мое учудване, сняг няма. С невъоръжено око се вижда съвсем малко на връх Ботев че е бяло и това е. Може би и малко на голям Кадемлия ама не съм сигурен, на цялото било няма нищо. Та даже и на северните склонове на млечния чал, нищо се не вижда.
Вто Ное 19, 2024 9:05 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Не е перфектна видимоста, но започват отново умопомрачителните гледки от далече.

Днес излязох малко с колелоо и от едно място се виждачше смея да твърдя паметника на Шипка, та чак до Българка, а на запад до Мургаш, после се скрива небосклона. Ето малко снимки,

https://drive.google.com/file/d/1cAgCfSzuzJ7lXbjb-bu8opTHF7kRzX4f/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1thOiFD3QIJcj4JvYpdzj07r3JOk52pXR/view?usp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1IsdSiYH67XcQLtk0Bs24WFUBl4zubFk7/view?usp=sharing

Но най-впечатляващи са залезите. Както казах вече, до миналата година не предполагах че отвкъщи имам директна гледка към Чукава, там където хоризонта се слива.
Ето тази снимка от вкъщи където се вижда и чукава. Правена е с телефон. Единственото нещо което не може да се пресъздаде е наситения розов цвят.. Съответно качеството заради голямото увеличение не е перфектно. Но според мен от толкова далече и с телефон, стана добре.

https://drive.google.com/file/d/1f5x5lVDETakT-LvzKeEMF-bnzZ5icxrO/view?usp=sharing
Сря Дек 18, 2024 6:38 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
kaloyanv

Понеже днес сестра ми имаше малко работа в Троян, а пък аз се цаних шофьор, реших докато тя си върши работата, аз да се кача малко нагоре към Беклемето, да видя и какви са условията
Понеже не съм си взел с мен никаква екипировка от София, преди да тръгна взех едни високи обувки зимни, ама градски и по някакъв късмет ми бяха наблизо и яките ръкавици, които ползвам за зимните изкачвания. Та ги бухнах в колата на тръгване.

Горе долу температурите бяха между -3 -4 градуса сутринта, сняг никакъв до Ловеч. Чак към Троян имаше няколко сантиметра останали. В самия град единствено лед е останал, колкото да се пребие човек.

Нагоре пътят е идеално изчистен и се кара леко. Днескашния ден обаче беше много слънчев и тих, та не съм гледал прогнозите, реших да ида до хотела да видя какъв е снега, или докъдето стигна. Направи ми впечатление че още от началото, бяха наслагани доста знаци и имаше червени в които пишеше че прохода е затворен. Като знам там района не съм и съмнявал. След село Балканец докато се катерех нагоре с колата се наслаждаваш на липсата на каквито и да е коли и така си карах, наближих хотел сима на 10-на минути и горе долу се виждаше че вече има малко повече сняг.

Точно в този момент се спускаше един бус с изкъртена броня и в този момент ми светна съвсем леко първата лампичка. Ама все пак зимно движение. Малко по-нагоре като излязох на един от завоите и се откри гледка, видях че горе има облаци, та втори знак. Точно преди хотел Сима (пистата) една баничарка ми се залепи отзад стабилно, а аз си карам добре, понеже го знам пътя и съм му свикнал. Точно на отбивката на хотела, пътя беше препречен от избутан сняг от снегорините, но пък беше пробит от колите и аз направих място, тъкмо да ме мине баничарката и тръгнах по него, защото се караше, но пътя вече не беше чист. Там хората също бяха сложили знак, да се вижда че пътя е затворен. Продължих да си карам нагоре и очаквах с нетърпение да изляза в горната част на пистата на откритото, защото предполагах че няма да има минаване. Тъкмо излязох от завоя и видях баничарката, която не мърдаше точно на края на пистата и духаше яко вятър.
Спрях обърнах и пуснах под завоя. Сложих обувките, хубавите ръкавици, изкарах лопатата и тръгнах обратно. Естествено баничарката ни напред ни назад, не помръдваше, а вятъра беше толкова силен, че човека не смееше дори да излезе.
Хванах се с лопата и изринах покрай гумите и покрай праговете. Криво ляво с много зор успях да го избутам на задна, той преди това ми каза че “знаел какво е положението” и че знае нещо си, ама понеже беше голям вятър не го питах “Ти като знаеш, защо седиш в колата а аз копая и те бутам”. В крайна сметка, явно може да кара, понеже обърна баничарката на място с ръчна, обаче явно няма достатъчно опит да прецени снега.
Духна той надолу, а пък продължих нагоре през вятъра до другия завой да направя малко снимки и видеа към Ботев, че понеже имаше видимост, ей сега ги пускам тук

https://drive.google.com/file/d/14jUG3RFhjmfrh6SIPFukh5A2jhHJFKUf/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/15W2L6t4_NVYsQGrI-Qtg1yZl85G6PBs5/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1nu2AhI5DDqw0NmanJvitF6eASrPzVwdM/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1GmaueOTIwdpinjL-HXhDjn-Bbb5O3g6h/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/17CdzQhqR1809V0QiyrssRYpCgVBW6ayq/view?usp=drive_link
https://drive.google.com/file/d/1hgKReR2dSsWI-_w9bqbTdYyUff3-RLaa/view?usp=drive_link

И едно видео по-подробно

https://drive.google.com/file/d/1ttfWiM5HeZRO89ksultKNQSWtZV1aGoO/view?usp=drive_link

Видях че нагоре няма как да се движа, тъй като вятъра беше силен много навяваше, затова че си взех лопатата и тръгнах надолу по пътя, но още не бях минал навятата отсечка. Точно в тоя момент се стреснах, тъй като кола минаваше от посока Карлово надолу и ме изненада. Не знам дали заради мен, но най-вероятно, колата закъса. Беше опел от високите 4х4 и пак ни напред ни назад ..

Аз му чукнах да свали прозореца и да му кажа че ще отрина малко и ще го бутна. И кой да видя, един от популярните бегачи и yotuberi последните години, Петър Христов. Или както му казва Борката, “Пешо учшите”. Той ме бъзика дали са ме назначили от пътното тук, ама нямах много време за майтапи, че духаше и носеше яко. Зад него имаше още един със стар джип и само си казах, дано да не тръгне да го заобикаля отляво. Изкопах снега и с едно кратко и силно избутване, Пешо успя да отлемина мина и замина. И в този момент като се обърнах, естествено джипа се беше забил в дълбокото уж да заобиколи и заобиколи много добре, ни напред ни назад. Там работата беше сериозна вече. Човека ми се видя малко над 60 години с още една жена. Давах му насоки, ринах сняг. Ама трудно вървеше, тоя джип и все към долбокото носеше. То като погледнах се оказа че блокожа му не работи и само на задно. Щех да падна, а се бях уморил вече да рина сняг и да бутам, имаше напредък но много малък. Знаех си че няма да стане работата и тъкмо щях да му казвам да звъни да идват да го бутнат и отдолу се появи един масивен джип, от тези високите тип Хамъри, обаче този с мръсна газ обърна и изчезна … Та, викнахме неволята, тя слезе от колата и започна да бута с мен. То пък и проблема че човека се ошашка нещо, не знаел че не му работи блокажа, бил ходил на лов преди това и тн .. По интересното беше е че явно не е свикнал да кара без блокажа, щото само даваше газ и се доокопаваше, та трябваше време да се разберем да го прави на тласък и като няма прогрес да не продължава да дава мръсна газ. Аз по едно време каталясах да чистя сняг, те разбира се нямаха лопата. Та той се сети малко да слезе да ме отмени.
След 30-на минути с много малък напредък, дойде още една баничарка отдолу и тоя човека се вайкаше как трябвало да иде в Пловдив и аз му казах че няма никакъв шанс и го помолих да дойде да избутаме джипа. ТА бутахме и мръднахме, той и шофьоря взе да му идва отръки как да действа със съединителите и с направление, мръднахме още некой метър. Но по едно време пак се поокопа и този с баничарката каза “Аз ще обърна и ще го дръпна с въжето”, а пък аз му отговорих че ако дойде наблизо ще натъне и той. Та продължихме с изкопаването и бутането, тоя с баничарката, само като го видях как тръгна назад, точно на тръгването се заби в пряспата и стана поредния за избутване . Като им казах че района е много кофти и снега е гаден, всички ми отговориха “Ние знаем, тука от 30 години караме”, но знанието приключва до момента в който затънат. От там насетне е бачи Калоян с лопатата … Та тоя с джипа, след като тоя с баничарката затъна и дойде отново да помага, по някаква магия и с много напъване и най-вече понеже започна да ме слуша, накъде и какво да прави, успяхме да го изкараме. Честно да си кажа, за мен това беше чудо. В това време дойде още едно пежо един млад човек с жена си детето, само му метнах с ръка и той разбра, обърна и тръгна надолу.
Обаче е го де е, върна се и избутахме баничарката. Това е единствения човек, който без някой да го кара или пита, се върна да помогне.

Всички по живо и здраво си тръгнаха, а на мен дънките и обувките и всичко беше със сняг. Те ме охвърляха и колите, абе приличах си на дядо мраз, но от усилието ми беше топло. Качих се на колата и поех надолу, в тоя момент срещнах два джипа, първия от които беше доста сериозен, ама като се спряхме да си поговорим, човека веднага разбра и каза на другия че ще се връщат.

Продължих надолу и видях завоя, на който сигнал номер едно, явно се е забил Smile … а пък по - надолу, преди да изляза си беше зимна приказка и от там е това кратко видео с което поздравявам всички.

https://drive.google.com/file/d/1J8ydh6EuNwpCjxCZlXtdNx6ulLDDIT-A/view?usp=drive_link

А след това потърсих и песента, който иска да е чуе цялата. Аз съм я слушал преди много време, малко е загадка историята покрай нея. Със сигурност не е американската стара народна песен. А си е от 92, на група за която няма никаква информация. Това не пречи да е супер ..

https://www.youtube.com/watch?v=eesje5b6DX4

Като заключение мога да кажа че се получи много готина разходка, без дори да съм искал. Видях и колко странно хората реагират на напръв поглед никакви ситуации. Как се шашкат. Което означава че просто не са подготвени и въобще не са очаквали, че ще попаднат в такава ситуация.
Което говори че дори и да станеш на години, не значи че си видял много, ако не си го преживял.
Най-забавното беше че немалко част от хората помислиха че съм от някаква служба Smile и очакваха аз да им оправя нещата, а пък аз си бях обикновен кибик.
Та и въпреки че им казах, че трябва много да черпят, тотално ме изключиха, даже и едно благодаря не ми казаха.

Това разбира се го отдавам на стреса. Единствения минус е че зарязах малко сестра ми долу в Троян .. добре че ми влезе в положението ..

И така, тази сводка за времето, се превърна направо в разказ.
Пон Дек 23, 2024 8:18 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
hristo.atanasov

Разказът се оказа чудесно четиво! Наздраве Smile

Вто Дек 24, 2024 11:44 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
kaloyanv

hristo.atanasov написа:
Разказът се оказа чудесно четиво! Наздраве Smile

А, да е за здраве и наздраве. Да имаме повече поводи за хубави разкази, особено сега с тази снежна коледа на някои места.
Чет Дек 26, 2024 1:53 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3 ... , 21, 22, 23  Следваща
Страница 22 от 23

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.