|
ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
|
|
Автор |
Съобщение |
boris_borisov
|
|
|
|
На мен лично ми спестява. Височинният профил на двата варианта може да даде отговор защо. Като тръгна другия път през нощта, ще мина по моята следа. Но не насилвам никого с мнението си. За по-опитните и любителите на дисциплината "спускане" маркираното трасе си е идеално.
|
|
|
Вто Юни 28, 2016 10:18 pm |
|
 |
didogen
Регистриран на: 15 Дек 2011 Мнения: 1479 Местожителство: kleta majka balgariq |
|
|
|
Защо го приемаш толкова лично?
На пръв поглед и палец, алтернативата е около 10 км., а гадното през гората е 2,5 км. Като прибавим и факта, че ние смятаме да минем по икиндия. В тъмното и аз бих избрал твоя вариант.
_________________ "Пирони,не питони, аз искам върхове!" - Боян Петров R.I.P.
"Пътувайте докато можете!" - Тихомир Севов R.I.P. |
|
|
Вто Юни 28, 2016 10:33 pm |
|
 |
Mariana1000
|
|
|
Дидо, нали знаеш - не питай старило, а питай патило, демек питай Борис за велосипедно КЕ
Имай предвид, че тая пътека през гората, дето е "само" 2,5 км, всяка година май става по-зле откъм клони и обрастване. Като се вземе предвид и самото спускане към гората от Червената локва и ми се струва, че Борис може да се окаже прав 
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Вто Юни 28, 2016 11:19 pm |
|
 |
didogen
|
|
|
Знам и Борис много инфо ми снесе на готово. Ние на място ще решаваме кое как. Просто изказах мнение, което може и да не е вярн. Аз лично бих си носил колелото тези два км., за колегата не знам. Ще го мислим като дойде.. 
|
|
Вто Юни 28, 2016 11:46 pm |
|
 |
boris_borisov
|
|
|
|
Не го приемам лично Просто снощи писах от телефона и нямаше как да бъда разточителен
Дидо, палецът ти не е верен Разстоянието не е 10 км, а точно 6,59 км, които съм ги изминал точно за 40 минути (бавно и внимателно каране, за да не допусна грешка и да сбъркам трака). Пробвай ти да минеш 2,5 км с колело на гръб и засечи за колко време ще ги изминеш Ако трябва да бъдем съвсем точни в конкретния случай, не са и 2,5 км, а малко повече от 1,5 км. След което излизаш на пътя и можеш да продължиш по него надолу, вместо по шорткътовете. Но тоя един километър и половина на мен лично не ми е приятен (стръмно, камъни, високи треволяци, бодящи, паднали или струпани клони от дървари и прочие гадости), поради което предпочитам да мина 3 километра повече, но без да слизам от колелото и без да въртя, понеже е само надолу.
За който може ето така обаче: http://www.pinkbike.com/video/315449/ (спускането е от Вежен към Ехо) Врелата си е супер пътека 
|
|
|
Сря Юни 29, 2016 9:39 am |
|
 |
joy_boy
|
|
|
|
то колелото се носи, верно. ама ако е обрасло и с нападали дърве... ебати псувните ще е 
|
|
|
Чет Юни 30, 2016 1:22 am |
|
 |
Mariana1000
|
Варианти около Свищиплаз |
|
Принципно вариантите около Свищиплаз са коментирани много пъти, но все пак да ги повторя с някои нови данни.
Първо от връх Свищиплаз към хижа Свищиплаз. Знаете, че там пътя за хижата се отклонява след връх Малък Свищиплаз, като има кол с няколко табели. Маркировката по пътя е подновена тази пролет, като проблемно място е единствено поляната с руините на лагера на геолозите. Мисля че е ясно защо - защото е поляна и марки трудно се поставят. На картата на БГ Маунтинс няма засега червена маркировка по този път, сигурно защото никой не е дал трак.
Новото в района е, че има сложени нови колове по билото около местността Гроба, слагани са миналото лято. Също така има поставени два кола по пътя, който се отбива от местността Гроба в югоизточна посока и минава над хижа Свищиплаз.
Та от местността Гроба се върви около километър по пътя в югоизточна посока. Като се стигне точно над хижата (още от Гроба се вижда къде е това място) има табелка, закрепена не много добре с камъни, на която пише Хижа Свищиплаз. Не знам колко ще я има, предполагам и тя е слагана заедно с коловете. Аз нарисувах една допълнителна стрелка на един от камъните под табелката.
Тръгва се право надолу без пътека през хвойна, която изглежда да е сечена, ама пак е порастнала, след 300-400 м се стига гората, където има няколко табели, сочещи надолу (на юг) към хижата. До която остават само стотина метра т.е. вижда се между дърветата. През гората участъка е много стръмен, изровен, пътека няма. На първото дърво заковахме табелка с надпис м. Гроба.
На картата тези неща изглеждат така:
Това е разклона в местността Гроба:
SDC15693
Това е табелката към хижата и допълнително нарисуваната от мен стрелка под нея:
SDC15699
SDC15700
А ето така изглежда слизането през хвойната, ама няма да се плашите
SDC15698
Това е началото на тази резервна пътека от хижата нагоре, на дебелото дърво е табелката с надпис "м. Гроба", дано да стои...
SDC15702
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!...
Последната промяна е направена от Mariana1000 на Сря Авг 14, 2019 2:04 am; мнението е било променяно общо 2 пъти |
|
|
Съб Юли 02, 2016 8:05 am |
|
 |
Mariana1000
|
|
|
Продължението от хижа Свищиплаз на изток.
Тръгва се по пътя на изток, първоначално вървят синята марка за Златица, зелената за Паскал и червената за Ком-Емине. След 200 м се стига до бившата хижа Тихия кът. Там синята маркировка продължава по пътя, а зелената и червената завиват на север, като се качва стръмния склон. Червената марка е подновена, зелената засега не е. Върви се 100 м през гората в източна посока, после се излиза над границата й, 200 м през поляна с няколко единични дървета (и маркировъчни колове), отново 100 м през гора и като се излезе пак на откритото на голям камък край пътеката има червена стрелка, сочеща на север. Тук зелената и червената марка се разделят. Това е стар вариант на пътеката, но марките личаха ясно и понеже възприехме политиката да маркираме всички варианти, реших да маркираме и този. Освен че повтаряхме старите марки, слагахме тук там и нови, където имаше подходящи камъни. Върви се само през трева до самото било и затова други възможности за маркиране няма. На половината разстояние до билото се пресича пътя, който идва от местността Гроба, описан по-нагоре. Излиза се на изток от вр. Миале.
Ето съвсем приблизително на картата, само за ориентиране:
Остана следното за довършване - зелената маркировка до Паскал, къде е пътеката с червената марка, която излиза на Косишки превал. Ако някой ходи в този район и има GPS, моля нека да запише трак, поне за картата, ако не се премаркира с боя. Яд ме е, че успяхме да маркираме само до обяд и после на два пъти ни валя силен дъжд с град, иначе може би щяхме да довършим и да маркираме и другия вариант - през Атбунар.
Гледах пътеводителя на Ойларипи, там пък съвсем лаконично е написано, явно чакат да видят къде ще премаркираме и тогава ще го опишат
"Пътеката за х. Свищиплаз се отделя от билото в югоизточна посока, между върховете Свищиплаз и Миале (1804 м). Маркировката не е в добро състояние, затова е добре да се запомни приблизителното местонахождение на хижата, докато още има видимост към нея. Ходи се над горната граница на гората, в източна посока, докато не се стигне до стръмна поляна, която се вклинява дълбоко в гората отдолу. В долния край на поляната се забелязва черен път - по него се продължава на изток до хижата. От х. Свищиплаз към билото се излиза по стръмна пътека в северна посока. Скоро се пресича черен път, от който има множество възможности за изкачване до жалонната билна маркировка."
Дано са го пооправили в новото издание, защото аз преди един месец бях там и пак не мога да схвана какво искат да кажат... 
_________________ Искате ли да изживеете едно приключение!?!... |
|
|
Съб Юли 02, 2016 8:33 am |
|
 |
didogen
|
|
|
За колелета от Кашана към билото от къде е по-добре да се мине. По пътеката директно или през Свищи плаз?
Моля местни да не ми отговарят. За един приятел питам.
|
|
Сря Юли 20, 2016 7:23 pm |
|
 |
Dimo Kolev
|
Около Свищиплаз |
|
Билната пътека от вр. Свищиплаз до Косишкия превал и подсичащия вариант през х. Свищиплаз са премаркирани. Тези седмици ще се слагат и табелите. В района всички пътеки са премаркирани също:
-Златица-Курудере-х.Свищиплаз - жълта маркировка
-Златица-б.х. Извора-х. Свищиплаз-седл. Гроба - синя маркировка
-х. Паскал-Косишки превал - синя маркировка
- х.Свищиплаз-х. Паскал - зелена маркировка (незавършена след коритата към х. Паскал)
На всички тях ще се слагат също нови табели осигурени от местен спонсор. Местното ТД и хижаря Мишо също ще помагат на терен.
Всичко е нанесено вече и на картата
http://www.kade.si/#map=15/2689100.51/5276060.25/0
|
|
|
Пон Юли 03, 2017 9:03 pm |
|
 |
LorDDemoniC
|
|
|
 |
 |
За колелета от Кашана към билото от къде е по-добре да се мине. По пътеката директно или през Свищи плаз?
Моля местни да не ми отговарят. За един приятел питам. |
И мен ме интересува този въпрос 
_________________ Самоковец ... това е едно същество средно аритметично от човек, дърво и животно ... |
|
|
Сря Юли 28, 2021 8:15 am |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
Съб Дек 02, 2023 4:29 pm |
|
 |
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3433 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел" |
|
|
|
Ъ-ъ-ъ-ъ, Калояне, ти направо ме изумяваш!
Там е територията на ДДС (ДЛС) „Витиня“ (http://www.sofia.iag.bg/struct...) и не е разрешено преминаването на външни лица.
Има ограда и бариери, има и постови, който ще ти даде вода за пиене, но няма да те пусне да минеш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
|
|
|
Съб Дек 02, 2023 8:12 pm |
|
 |
andriii
|
|
|
|
Не съм сигурен, но мисля е оградено от там. Иначе е най чистия вариант за минаване 
|
|
|
Съб Дек 02, 2023 8:14 pm |
|
 |
kaloyanv
|
|
|
|
 |
 |
Ъ-ъ-ъ-ъ, Калояне, ти направо ме изумяваш!
Там е територията на ДДС (ДЛС) „Витиня“ (http://www.sofia.iag.bg/struct...) и не е разрешено преминаването на външни лица.
Има ограда и бариери, има и постови, който ще ти даде вода за пиене, но няма да те пусне да минеш.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват! |
Абе миналата година минах с колелото пак през едно заградено място, дето никой не те пуска. Не ме карайте да мина пак догодина . Може да се хванем на бас , че ще мина от там стига да искам 
|
|
|
Нед Дек 03, 2023 2:29 am |
|
 |
|
|
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети
|
|

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.
|