Бе мани ги тея ........ не са маркирали нищо през живота си, а подписват документи. Тоя на бтс-то нали обеща че приоритетно, ще дооправят международните маршрути маркировките още като встъпи в пост ...
П.С Ако кажа че тези са глупендери, ще ми се карат че използвам такива думи. Но и най-важните неща, които са свързани с туризма и образованието на хората са кръгла нула.
Бе мани ги тея ........ не са маркирали нищо през живота си, а подписват документи. Тоя на бтс-то нали обеща че приоритетно, ще дооправят международните маршрути маркировките още като встъпи в пост ...
П.С Ако кажа че тези са глупендери, ще ми се карат че използвам такива думи. Но и най-важните неща, които са свързани с туризма и образованието на хората са кръгла нула.
Май не са го подписали само БТСто, така че, може би да не генерализираме
На снимката виждам поне трима много добри човека - Венцислав Венев от БТС, Павката Сидеров и Васко Тодев. За тях категорично казвам, че горното не важи.
Виждам и един екземпляр, който от 10-на години сънува как усвоява трапези от еврофондове, та...
Момчетата от Алабак маркират и почистват ежегодно много много километри веломаршрути из съответния рид, както и пешеходни такива. Сайта им е подробен и са свестни хора...така, че както каза колегата над мен, да не генерализираме
Сря Окт 18, 2023 7:14 pm
kaloyanv
Добре де, то има много хора които правят тези неща, те къде са в цялото това нещо ? Защото излиза така че са се събрали там едни хора и са подписали нещо, което дори не виждам как ще се спазва. Общото е че по някое време ще се искат едни пари, които ще отиват при определени хора както винаги се получава. Защо тези инициативи тръгват в момента в който министертвото си припозна отново бтс и ще започва да дава пари. Аз съм против
Аз само пуснах информацията, без да я коментирам, защото, на практика, няма нищо за коментиране.
Хора са се събрали и са се съгласили на нещо. Въпросното нещо не го виждаме. В началото на темата коментирахме как неоснователно се задължават хора и институции на отговорности и дейности, които няма как да им се вменят. Понеже не виждаме до къде са докарали нещото, можем само да спекулираме, че е точно под кривата круша. Положението си остава същото - всеки, който има възможност, може да маркира пътекти.
Разликата идва от това, че в някакъв момент ще започнат да се усвояват пари. Което, принципно, не е лошо. Лошо ще стане, ако вместо ентусиасти, които работят за идеята, в планината дойдат хора само заради заплащането.
Към днешна дата събраните средства в новоучредения Фонд за туристически маркировки и маршрути са в размер на: 7523 лв.
Очаквайте подробности във връзка с начина на функциониране на фонда.
Сря Окт 18, 2023 9:11 pm
kaloyanv
Тук хората от форума, а и не само те, се опитват да съберат трима човека да свършат нещо. Не са един и двама. Даже го правят понякога и сами. Мен тези хора ме интересуват, а не разни представители на кухи организации, които с времето се вижда какво вършат и каква им е дейноста. Не искам да бъда груб, затова ще запазя засега мълчание.
Сря Окт 18, 2023 9:22 pm
mom4i
Много работа беше свършена през последните 3 години по темата, от доста грамотни и можещи хора, бях щастлив да участвам в проекта, дори и съвсем малко в някои обсъждания и с малък текст.
Целта е този правилник да влезе по някакъв начин в закона, и така да се унифицират веднъж за винаги поставянето на туристическа маркировка в България. Според мен има прекалено много и прекалено маркирани пътеки (мисля, че по света няма държава с толкова много маркировка, колкото има у нас), но явно такива са традициите, хората си искат и си търсят "марката" в планината. Не е като да не съм се нагледал на безумни неща на тема маркировка, сътворени от самодейци и доброволци, от неприятни на вид до напълно безмислени и неграмотни...
Досега не съм чул някой да е взел някакви пари като хонорар за маркиране на пътеки (дори когато това е правено от БТС), най-много да се покрият разходите по материалите и някакви командировъчни. Аз конкретно така съм маркирал няколко десетки километра. "Табелите на Димо Колев" като качество и естетика нямат равни на себе си, определено...
Новината от въпросното събитие е, че БТС (с голямо нежелание) е кандисало да приеме, че има и други, освен него в тази дейност. Да, с новият председател нещата има шанс да потръгнат, но да не се забравя, че решенията в БТС се взимат от УС, а не от председателя, а там има още какво да се прави. Особено след като си върнаха "лиценза", предполагам, че ще се засилят да се доказват, а според мен все още нямат необходимия ресурс, за да правят нещата както трябва (последния път ползваха отново организацията на Васко Гурев, която се справя добре с нещата, но в никакъв случай не е БТС...).
Чет Окт 19, 2023 8:43 am
didkopitko
mom4i написа:
Според мен има прекалено много и прекалено маркирани пътеки (мисля, че по света няма държава с толкова много маркировка, колкото има у нас)
От каква гледна точка разсъждаваш? На поддръжка или какво? Аз, от гледната ми точка на обикновен турист, съм с две ръце да има ясна и добра маркировка. И колкото повече маркирани маршрути има - толкова по-добре. Иначе става едно струпване на хора само на популярните маркирани маршрути, а на по-неясните/немаркирани - тези, за които трябва да се подготвиш добре с маршрута предварително, може и никого да не срещнеш.
Чет Окт 19, 2023 8:50 am
vladofff
.
Според мен това с маркировките е отживелица. Въпрос на време е да настъпи осъзнаване, че поддържката на маркировка, особено в такива размери каквито беше набухана през соца, е от една страна икономически нерентабилно /скъпо като първоначална инвестиция, и пак скъпо като поддръжка/, а от друга - и донякъде неекологично/първо се почва с марка, после колци, после табели, после алеи, после настилка и пейки, безумни табели/"по проект"/, които бурите и изобщо атмосферните условия бързо превръщат в боклук/, докато стане като парка в центъра на града. Ами който иска урбанизирана среда, да си стои в урбанизираната среда, от какъв зор трябва да се превръщат и планините в градски паркове?
Замислете се - сега всеки има телефон, оруксът се точи нелегално за без пари... защо тогава трябват всичките тези глупости, след като дори с един телефон, който струва колкото едно пазаруване в Била, винаги ще знаеш къде си и на къде да ходиш? Според мен всички тези средства трябва да се влагат по-скоро за прочистване на трасетата, че вижте например някога широкия кайзеров път между Грънчар и Заврачица вече е станал като тактически полигон за рамбовци, преминаващ се само с лазене и провиране.
И още нещо - не знам дали заради настъпилото затопляне през последните 10 години, но по мои наблюдения, в зоните под 2000 метра, последните 10 години много бурно започна обрастване, водещо често до непроходимост на иначе били като магистрали пътеки от миналото. Като особено осезаем пример - трасето от ВЕЦ Тъжа право нагоре до засичането с пътя над х.Русалка - докъм 2010г. там си бяха идеални поляни, докато пред последите 5 години така обрасна, че вече направо няма провиране през храсталаци и драки. Не знам каква е причината - заради бастисването на овчарниците или заради друго, но скоро това място ще е абсолютно непроходимо. Съответно такива места са хиляди, и няма да има сила, която да ги чисти толкова интензивно, колкото те могат и ще могат да обрасват отново в идващите години.
Чет Окт 19, 2023 2:51 pm
mom4i
Защото идеята, че е достатъчно само да има маркировка, за да се отиде по определен маршрут, отвежда тавм неподготвени хора, които има голям шанс да създадат проблеми на себе си и на останалите. Защото свръхмаркирането в България е създало туристи, които нямат никакво чувство за ориентиране, а уменията да се се справя човек с карта и компас, да чете релефа се смята, че са за професионалистите...
Какво означава, че има маркировка? Пада една гъста мъгла, падат три пръста сняг или горските са отсекли дървото с маркировката и човекът, който е разчитал само на нея, попада в нищото. Толкова много случаи съм имал подобни, че въобще не говоря наизуст, или от общи съображения. Сляпото следване на пътеката на телефона също крие опасности, ако човек не се е запознал предварително с маршрута, с терена, с релефа... Зумнал си на максимум, за да си сигурен, че следваш пътеката, но вместо тази, която си мислиш, че следваш, си на някоя друга, а на картитге какви ли не пътеки има в днешно време, има и такива, дето не са за всеки, има и такива, дето не са пътеки А и недай си боже батерията или направо телефона ти да дадат фира...
Имаме някаква объркана планинарска култура като наследство от соца, трябва да се стараем да я надграждаме и променяме в правилната посока, а не да затъваме в същата посока. А каква е правилната - който се е поразходил из Алпите знае...
Маркировката е вредна, защото води в планината хора. Телефоните са вредни, защото водят в планината хора. Ако не сте ходили в Алпите, не ходете в планината. Да, добре...
Чет Окт 19, 2023 4:51 pm
dido
Re: .
vladofff написа:
...Не знам каква е причината - заради бастисването на овчарниците или заради друго, но скоро това място ще е абсолютно непроходимо. Съответно такива места са хиляди, и няма да има сила, която да ги чисти толкова интензивно, колкото те могат и ще могат да обрасват отново в идващите години.
Стопанската дейност покрай селата намалява или е съвсем изчезнала, оттам неизползваните черни пътища и пътеки обрастват.
Огромен е контраста със съседна Гърция примерно. Там около едно село има 10-15 активни овчарника, добитъка се кара по високото и проблем с минаването няма.
_________________ Бутам след осмата бира
Чет Окт 19, 2023 5:10 pm
vaskoo
Така и не разбирам защо все някой ни дава за пример Алпите или Димо Колев, те са си за пример всъщност, ама не от позитивната страна на нещата.
Сега като е решен (почти) въпроса с маркировките, ще има ли проблем да се разхождаме с четки в гората и да боядисваме? За разчистването няма да питам, ще чакам меморандума за наклона на среза на клона.
Извън сериозните неща от по-горе, ми е силно любопитно как ще заработят заедно и синхронно МОСВ, паркови дирекции, горското, Басейнова дирекция, АПИ, електро-оператори, общини, частни стопани, БТС, БПС, БСП, БКП и т.н., което е нужно за извършването на законосъобразно полагане на маркировка.
Тая тема е с потенциал на футболна / политическа такава.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети