Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
Отлични рецети.........
Здравете Cholla !
Благодаря ви ( предполагам не само аз) за отличните рецепти подходящи действително за дългосрочни преходи, като Ком-Емине.
Всичко това звучи доста професионално.Преди доста години един мой приятел планинар(професионален кулинар) печелеше винаги първо място (на организираните преди години край яз."Копринка" туристически сътезания по всички възможни тур. спортове включая и тур. кулинарно майстворство) с така наречените бисквити "Баирстимулатор-1 е правеше и други деликатеси, но когато прочетох за вашите бисквити се сетих за него. На нашя въпрос как и от какво ги прави отговаряше -"Професионална тайна" и ,че целият секрет е в "арматурата". Незнам как един ден беше ми подхвърлил, че тази "арматура" не е нищо друго освен настъргани кори от лимон или портокал и че секрета не е там, а в сместа.
Имаше си спомням един много интересен негов "патент"за съхраняване на яйца през лятото(сурови разбира се -правеше невероятни палачинки на невероятни места по планините и сега сякаш го виждам -издебваше когато групата се натъкне на находище от диви ягоди,капини,малини или боровинки според случая и се провикваше "От вас боровинките от мен палачинките" Е повечето от "новите"го гледаха някак странно, но останалите знаейки неговите способности се впускахме да берем.А той като някой "шаман"зарочваше приготовлението си..и казваше,че най голямото готварско умение е палачинката направена 2000м. с току що отделилите се плодове от дръжките си, а долу в кухнята всеки го може......" патента" за съхранение на сурови яйца в раницата беше: всяко яйцесе увиваше с вестник на 2-3 пласта поставяха се в кесия след което кисията се запълваше с.....амониева селитра.
Аз лично не съм опитвал, но и не си сромням някой от групата да е имал "страничен ефект"от нещата приготвяни от него с тях.
Много се отклонихме от първоначалната тема знам,но понякога спомените ме затискат отведнъж и бързам да се освободя от тях, а може и някои от тях да са полезни за някого знам ли........
Останете със здраве!
Чет Юли 01, 2010 1:13 am
cholla
Регистриран на: 18 Юни 2010 Мнения: 93 Местожителство: планета Земя
Реших да посъбудя темата тук, след като я обсъждахме "зад завесите" с Балкана предлагайки Ви по-различен начин за преминаване на КЕ, а именно - с колело! Подходящо е за тези от нас неразполагащи с много свободни дни, търсещи различното, предизвикателството и не на последно място мазохисти. Колелото предлага др. вид емоция, на места то носи нас на други ние него . Екипировката е сравнително "постна" спрямо стандартният вариянт, което прави приключението още по-рошаво. Ако дори и за малко съм успял да поразбъркам мислите Ви долният линк се надявам да предизвика хаос http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?t=24313&start=0
В момента двама въртибаирбудали са по трасето, като тази година се очаква вкл. от още 3-да ги последват, в това число и моя милост. Ако има заинтересовани ще се радвам да побъбрим по въпроса, обменим опит и т.п.
Е утре 31 юли 2010г. И ние тръгваме, много изчетохме, и теоретично сме подготвени за куравото (не е правописна грешка) ходене. Плана е за три седмици да го изходим, като първата ще сме голяма група, до Бузлуджа трима и до края двама... това са плановете какво ще стане ще покаже времето.
А моето семейство по времето на трета седмица (14-22 август) ще са на море и ме агитират да зарежа Ком Емине и да ходя да си плакна уморените крака, но аз уверено им отговарям в стила на Лорд Боби „Ако мога, няма да дойда, но ако не мога съм с вас на морето“
Пет Юли 30, 2010 9:51 am
Gargaron
И аз навивам ламята от няколко месеца за този преход...
Ама тя горката.... ако няма тоалетна не ходи по нужда а стиска до дупка
и на палатка без душ не искала да спи...
та засега сме до никъде в преговорите...
Съб Юли 31, 2010 6:23 pm
Балкана
Регистриран на: 28 Юни 2010 Мнения: 162 Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..
"Пътеката "
Здравейте !
Реших да ви предоставя "прясна" информация относно " Пътеката "-Ком-Емине през погледа на Борис Борисов, който наскоро премина това трасе усрешно. Някои от неговите преживявания и впечатления може да са от полза на всеки поел по този маршрут.Тук може да прочетете неговия пътепис:
Още един наш колега - Cholla пое по " Пътеката ".Използвам възможноста да му пожелая успех и се надявам, че той също може да сподели своя опит относно този маршрут.
Останете със здраве.
Вто Авг 03, 2010 10:18 am
Балкана
Регистриран на: 30 Ное 2010 Мнения: 28 Местожителство: Парадайс Сити
@Балкана, с голм интерес четох разказа ти за скоростното преминаване на К-Е.
Ти каза, че сте стартирали от вр.Ком в 12 на обяд и обеща по-късно да обясниш защо това е подходящата тактика за скороходци.
Опитах да се сетя сам,но се надявам и на твоето обяснение.
Последната промяна е направена от mediator37 на Чет Фев 17, 2011 7:42 am; мнението е било променяно общо 1 път
Нед Дек 12, 2010 2:01 pm
ggattov
Интересен въпрос поставяш за Е3.
Въпреки че, реално погледнато, би трябвало да е от Връшка чука - не е (доколкото аз знам).
Предполагам, че е във връзка с граничната зона в периода когато е създаден маршрута и е било трудно да се минава. Маркировка никога не е имало, а и навсякъде се води официално българският участък на Е3 от Ком до Емине. Има маркировка за Миджур само, и алтернативна от Берковица до Белограчик, малко над населените места, но този маршрут също е забравен от бога и се подържа благодарение и само на гранична полиция без да се маркира наново, защото го ползват интензивно да отчитат дейност (да не се сърдят все пак ама си е така )
Относно качването на Мижур има много материали във форума, друго по-интересно доколкото знам от двама съфороумци ТониСД и Горския, който правиха Петрохан - Стакевци (село до границата) след вр. Реплянска църква е някакъв пълен ужас (и аз съм стигал само до Реплянска църква), обрасло и почти невъзможно за минаване, мисля че и те затова се бяха отказали на Стакевци, не помня ако искат те да споделят, а и самата височина на този участък след Реплянска църква пада доста и едва дали представлява интерес за масовите планинари......
Проблем с граничните не може да се каже, че има принципно трябва да имаш разрешително, но релно погледнато разрешителното ти важи само за последните 300 м или така нареченатса гранична ивица, само там могат да те ограничат, ако искат да идват с теб да те гонят . От страна на Сърбия този участак неофициялно почти не се охранява (да не кажа изобщо и да не обяснявам от къде знам и т.н.), а за качване на Мижур от тяхана страна не искат изобщо разрешителни и други подобни.
Поздрави
Пон Дек 13, 2010 10:25 am
boris_borisov
mediator37 написа:
Така че реално КЕ -24 дни .
То, "реално", Ком-Емине може да се мине и за 365 дни - всеки ден от годината по 2 км Даже и организираните походи на БТС, в които има всякакви по възможности участници и всичко е преценено така, че да е свързано с минимални рискове, обикновено са 17-18 дни. Значи ли това, че всеки, който може да мине тая пътека за по-малко от 24 дни е "явление"?
Последната промяна е направена от mediator37 на Чет Фев 17, 2011 7:45 am; мнението е било променяно общо 1 път
Вто Дек 14, 2010 9:38 pm
boris_borisov
Предполагам, че за повечето истински фенове на Ком-Емине няма да е новост, но все пак пускам линкче към разказа на моя приятел Иван Чолаков (cholla), който това лято постави рекорд за скоростно преминаване с колело (без това да му е цел ) по трасето: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=24313&start=450, страници 16-та и 17-та.
Пак в същия форум, но в темата http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=81295 друг мой приятел (казвам го с гордост! ), Райко Стефанов, също описва премеждията си по легендарната пътека. Разказите са страхотни, невероятни, нямам думи да опиша с какви чувства и желания се изпълва душицата ми, като ги чета, въпреки че и аз самият това лято имах щастието (почти) да премина този маршрут.
Понеже стана дума по-нагоре за Миджур, ми се ще да попитам по-запознатите: Дали е възможно с велосипед да се мине от Ком до Миджур (или обратно), като се използват пътищата и пътеките, по които патрулират граничарите? Идеята ми е хем да използвам това трасе като вид тренировка преди следващото ми КЕ догодина, хем да поопозная и тая част на Западна Стара планина. От разказите на миналите маршрута по билото става ясно, че има и доста обрасли участъци, където определено няма да е приятно да се кара колело Не държа да минавам точно по билото, така че и малко по-ниско разположени пътища ще ми свършат работа. Въпросът е има ли такива?
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети