ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Безбог - х. Пирин
Иди на страница 1, 2  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Предишната тема
Следващата тема
Безбог - х. Пирин
Автор Съобщение
Ice

Мнение Безбог - х. Пирин Отговорете с цитат
Здравейте, имам следната идея, надявам се, че ще можете да дадете компетентно мнение и да попълните неяснотите ми, тъй като Пирин е от непознатите ми планини.

Идеята е следната - тръгваме с влака сутринта София -> Септември (мисля че 6:30 тръгваше), от там Септември -> Добринище (по спомен мисля че около 2 часа пристига в Добринище).

От там се чудя как да стигнем до Безбог. Засега планът е до х. Гоце Делчев и от там лифт. Ако може малко повече информация с какво можем да стигнем до х. Гоце Делчев, цени на транспорта, ако решим да ходим колко време ще ни отнеме, а също така и други варианти ако имате идеи. Бях видял някъде, че лифтът струва 4лв. но не съм сигурен доколко е актуална информацията.

Планът е да спим на палатки около х. Безбог (стига хижарите да нямат проблем с това) - мислите ли че ще представлява пролбем спането на палакти и къде е най-удачно да го правим? Освен спането в зависимост от времето може само да се разходим някъде наоколо.

За следващия ден планът е да минем по маршрута от Безбог към х. Пирин. Надявам се може да ми кажете добре ли е маркиран маршрута и възможно ли е да имаме някакви проблеми с него? Също така от с. Пирин (всъщност никъде видях какво е разстоянието от селото до хижата, но навсякъде пишеше, че било малко) може ли да стигнем до Мелник или до някой друг град, въобще никъде нищо не видях за транспорт от и до това село, а ми се ще да минем през него защото изглежда много китно Smile

Благодаря ви предварително, надявам се, че ще можете да помогнете. Всякаква информация каквато смятате, че ще бъде добре дошла е добра дошла и ще бъде изпита бира във ваша чест Smile
Вто Юли 27, 2010 3:31 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

Мнение Отговорете с цитат
Здрасти, ето малко информация:

- гара Септември - гара Добринища е 125 км/5 часа с теснолинейката. Бавно е за съжаление.
- проблемът ви е по-скоро как да стигнете до х. Гоце Делчев. най-добрия вариант е на стоп. Ако все пак искате сигурен транспорт - ето ви един телефон на човек с джипка - 0889 524 921 Ники. Мисля около 20-на лева вземаше догоре, което за 4 души се връзва прилично. От х. Гоце Делчев до в. Безбог е 2:30-3:00 часа пеша по маркирана със зелена боя пътека. За бързащите има лифт, 08:30-15:30, зимно вози за 10 лева, лятно за 5. Може да има промени в цените напоследък ...
- по-добре не спете на палатки около х. Безбог. За сведение - палаткуването е забранено в алпийската част на планината (районът на нац. парк Пирин). Както сочат наблюденията - забраната рядко се спазва и палатки могат да се видят навсякъде.
- От Безбог до х. Пирин води много добре утъпкана пътека, маркирана със зелена боя. До Попово езеро пътеката е комбинирана с жълта маркировка (за Демяница), а след Митрево езеро - с червена маркировка (от Тевно езеро).
- До село Пирин не знам дали има някакъв редовен превоз, но става пак на стоп откъм Гоце Делчев, до разклона на главния път и оттам пеш до селото (ок. половин час). Селото не бих го нарекъл китно - доста е занемарено, а архитектурно е манджа с грозде. От с. Пирин до х. Пирин не е малко ходенето - мисля иде около 15-20 км първо по асфалт, после по черен път.

За финал да добавя (лично мнение), че избрания от вас маршрут е бая скучен - най-вече в негативен релеф, поради което няма да се радвате на кой-знае какви гледки (изключвам района на Попово езеро).

Вто Юли 27, 2010 5:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Анжела

Здравейте! Спешен въпрос, дано някой го види и отговори. Маркировката от хижа Гоце Делчев-хижа Безбог добра ли е, има ли опасност при нощно ходене да се изгубим?
Вто Юли 27, 2010 8:09 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Speedy

Местожителство: Неврокопъ

Ice написа:
За следващия ден планът е да минем по маршрута от Безбог към х. Пирин. Надявам се може да ми кажете добре ли е маркиран маршрута и възможно ли е да имаме някакви проблеми с него? Също така от с. Пирин (всъщност никъде видях какво е разстоянието от селото до хижата, но навсякъде пишеше, че било малко) може ли да стигнем до Мелник или до някой друг град, въобще никъде нищо не видях за транспорт от и до това село, а ми се ще да минем през него защото изглежда много китно Smile

Маркировката е добра. Следвате зелената боя. Както е писал по-горе Дидо, в отделни участъци тя е дублирана от жълта, синя и червена маркировка от други маршрути, но вашия цвят е зеления. От хижа до село Пирин не е малко растоянието - 18 км, от които 7 км горски път и 11 км асфалт. Редовен всекидневен транспорт до селото от който и да е друг град няма. Най-близо е Гоце Делчев - 32 км. До Сандански и Мелник е повече. Разчитайте на автостоп с една дума. В зависимост от това, което искате да видите и знаете, селото може да ви се стори от много интересно до пълна скръб. Ако искате да ходите в Мелник, то най-добре е от хижа "Пирин" направо да си хванете пътеката за Рожен и Кърланово и след това за Мелник.

Анжела написа:
Здравейте! Спешен въпрос, дано някой го види и отговори. Маркировката от хижа Гоце Делчев-хижа Безбог добра ли е, има ли опасност при нощно ходене да се изгубим?

При положение, че се движите в тъмната част на денонощието винаги има опасност от загубване. Има няколко отклонения - горски пътища и пътеки, така че всичко ще зависи от вашата ориентация.

Вто Юли 27, 2010 10:34 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
dido

Анжела написа:

Не е добра, вероятно няма да се оправите по нея, особено нощем.

Вто Юли 27, 2010 10:49 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
In Earnest

Местожителство: Sofia

Анжела написа:

Движете се по ски пистата от х. Гоце Делчев нагоре - така няма да се загубите нощем. Правил съм го - доказано! Щракайте челниците и хуквайте смело, че по тъмно се ходи най-добре. Cool
Вто Юли 27, 2010 11:19 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Ice

Благодаря за отоговора. Направи ми впечатление, че не препоръчвате маршрута за слизане през с. Пирин, ако може да дадете акъл как да го направим по-живописен, другият вариант, който обмисляхме е към Тевно езеро, но от там не съм мислил честно казнао.

Благодаря предварително.
Сря Юли 28, 2010 9:34 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

През Тевното езеро е друга бира. Оттам имате разни варианти според времето, с което разполагате. Примерно до х. Вихрен през Типиците, или ако искате да запазите крайната точка - примерно до х. Пирин през дясната Краледворска порта, или през Беговица и Беговишкото езеро, превала между Куклите и Зъбът, Башмандра и х. Пирин. Тези варианти са по маркирани пътеки само.

Сря Юли 28, 2010 9:52 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Ice

От х. Вихрен доколкото знам има асфалтов път и някакъв транспорт надолу, така ли е? Също така колко време ще ни отнеме Тевно езеро - Вихрен или Тевно езеро - х. Пирин и какво е състоянието на пътеките Безбог - Тевно езеро - Вихрен.
Очевидно ще ви се доверим на вас и ще минем през Тевно езеро остава да го измислим как ще е надолу. Надявам се не ви тормозим с въпросите Smile
Сря Юли 28, 2010 10:00 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
dido

От х. Вихрен е асфалт до Банско, но има и пътека (жълто, около 3 часа) до града.

От Безбог до Тевно езеро и х Вихрен си е булевард. Пътеките са както следва - жълто-зелено от Безбог, преди Попово езеро в ниското остава само зелената. Заобикаля се Попово езеро плътно покрай брега. Подминава се южния му бряг и след около 300 метра се стига до разклон. От него започва нова синя маркировка до Тевното езеро. Оставя се зелената и по синята, след известно изкачване, се стига до билото над Белемето (лява Краледворска порта). Оттам се виждат езерото и заслона.

До Вихрен - върви се по червена маркировка както следва. Минава се Мозговишка порта и скоро след това се достига главното било на планината. Върви се няколко километра през поредица от повишения и понижения (Типиците) с голям обзор към околните циркуси, езера и върхове. Билото се напуска малко преди Башлийската порта и пътеката слиза в Бъндеришкия циркус. Там при Жабешкото езеро се включва зелена пътека от Демяница и по комбинирана зелена/червена маркировка се стига до х. Вихрен. Този машрут има някои (незначителни) трудни пасажи. Единият е стеснение между два от Типиците (върхове), а другият - слизането по каменистия склон от билото към Дългото Бъндеришко езеро.

Сря Юли 28, 2010 11:16 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
Анжела

Благодаря на всички отговорили! Хубаво е форумчето, а и бързо се получава инфо! Айде потегляме Smile
Сря Юли 28, 2010 11:32 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Ice, виждам че са ти дали хубави съвети, но все пак може да погледнеш и това:
http://pirin2009.hit.bg/Pirin2009.doc
Миналата година ходихме на Безбог и това е плана.
Като слязохме на Добринище имаше маршрутка, която ни качи до х. Гоце Делчев, цената не помня, но не беше скъпо.
Първия ден следобяд понеже се качихме с лифта и не бяхме изморени качихме Полежан, оказа се много по-лесен от очакваното, гледката е супер.
Но да знаеш, че е направено като за без много зор и с мотаене по половин ден около хижите, не е като за хора, които искат да се натоварят Wink

Сря Юли 28, 2010 10:40 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
vasil111

Местожителство: велинград

[quote="dido"]Здрасти, ето малко информация:

- по-добре не спете на палатки около х. Безбог. За сведение - палаткуването е забранено в алпийската част на планината (районът на нац. парк Пирин). Както сочат наблюденията - забраната рядко се спазва и палатки могат да се видят навсякъде.

Давам инфо от 23.07. за спането на безбог - палатки ще има в нарушения на забраната, защото стопанисващия хижата ( то май вече е хотел 3 звезди) процедира така: "момчета места няма, освен на втория етаж. Въпросния втори етаж е ремонтиран и една стая с две легла е 45 лева без баня, а със баня в стаята - 55 лева. Стаите верно са мн елегантни - с мивка, гардероби, топла вода и кърпи и истински безупречно чисти чаршави. А , забравих и телевизор с кабелна има. И така - взехме си стая за 45 лева на 2220 метра.
Чет Юли 29, 2010 10:36 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
Ice

Здравейте,

Благодаря ви за коментарите, толкова планиране накрая ще вземе да се скапе времето и нищо да не направим, ама каквото дойде Smile

Васил, не те разбрах, евтините места са заети и човека предлага само скъпите на втория етаж така ли? Или кара хората да спят на палатки около хижата?
Въобще къде ще препоръчате да опънем палатка?

Мариана, мерси за файла, ще почерпим идеи от него. Като цяло нямаме намерение да праивм уморителен преход искаме просто да се разкараме от офисите за 2-3 дена Smile

Основното нещо, което не съм си изяснил все още ако процедираме така: първи ден - София - септември -добринище - гоце делчев- безбог. 2ри ден - тевно езеро (тук не сме решили още дали да не пообикаляме около езерото и да направим още една нощувка) и въпросът е как да направим слизането при вариант А) Цял 3ти ден за слизане Б)След прехода Безбог - Тевно Езеро да слезем 2рия ден...

Благодаря ви още веднъж за отзивчивостта много сте полезни Smile
Чет Юли 29, 2010 12:02 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Mariana1000

Местожителство: София

Ice, ако държиш да спиш на палатки едва ли ще можеш да го направиш до хижата, трябва да се отдалечиш.
Миналата година ние също спахме в стая за 40 лева на Безбог, направо си беше хотел, а не хижа.
Бих те посъветвала ако имате време да останете три дни, защото иначе ще е бързане, а и най-хубаво е ако имате поне един цял ден в планината.
И последен съвет - вземете си спрей против комари, миналата година на Безбог беше пълно, а тази е по-дъждовна, значи ще има още повече. Тази събота и неделя ходихме на Белмекен и си бях забравила спрея, наложи се да влезем в палатката още по светло заради тях Sad

Чет Юли 29, 2010 1:30 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Пирин Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2  Следваща
Страница 1 от 2

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.