Беловска базилика Свети Спас и античен град Левке
Намират се над с. Голямо Белово, на 4 км от гр. Белово, по пътя за Юндола. Тръгва се от пощата (удобно място да се остави автомобилът), разходката е 3 км. в посока с около 400 м. положителна денивелация.
Толкова пъти съм минавал по пътя за Юндола, добре че сега случайно попаднах на информация за тези обекти и ги посетихме. Заслужава си! В интернет има снимки и описания.
Нека и тук има малко снимки.
При пощата е моста, където главният път пресича реката, а от следващото дървено мостче започва маршрутът на изток. На края на селото има навеси с чешма и карта:
Няма лентова маркировка, но има табелки „св.Спас“ и „Левке“, които водят по черният път нагоре. Последният сегмент от маршрута е пътека, която се отделя в ляво от пътя и стръмно ви качва до поляната с базиликата. Има параклис (заключен), навес с маси и пейки, както и работеща чешма. Информационна табела при базиликата:
Както и самата базилика:
Аз, ако не снимам под лоша светлина, няма кой друг да свърши тая работа:
По-интересна ми беше крепостта горе на върха. Външни стени:
Изглед във вътрешността:
Снимките са от края на март и има някаква видимост, но когато се раззеленят храсталаците вероятно няма да е удачно за наблюдение. Има и яма, в която са държали гладни лъвове:
Пон Май 01, 2023 5:28 pm
tortomanin
"При пощата е моста, където главният път пресича реката, а от следващото дървено мостче започва маршрутът на изток. На края на селото има навеси с чешма и карта:"
=============
Значи, при последните къщи на село Голямо Белово, а не на градчето. Минавам много често, но не съм догледал къде има поща. Чешмата беше вдясно при посока Юндола.
Ъ?
Да, Голямо Белово. Споменавам къде е пощата, защото не е точно на главният път и ако не знаеш къде е предварително, няма как да служи за ориентир. Все пак, при мен се получи интуитивно, защото спрях на първото удобно място, където имаше паркирани и други коли, и се оказа, че зад мен е пощата Ето тук е въпросното място- https://kade.si/#map=19/2670359.01/5189726.99/0
Чешмата, за която говоря, се намира по маршрута нагоре към базиликата - https://kade.si/#map=19/2670359.01/5189726.99/0
Вто Май 02, 2023 7:58 am
ДИАНА
Белият град - Левке и Беловска базилика
След Великден и ние се качихме до раннохристиянската базилика "Свети Спас" и крепостта Левке.
Случихме прекрасен слънчев ден и лежерната разходка беше чудесна сред свежата зеленина.
Разстоянието в двете посоки е общо 6 км.
Пътеката към Левке и Базиликата се нарича "Вазовата пътека", защото през 1882 г. оттук минава Иван Вазов на път за село Чепино,
а днес квартал на Велинград. Пътеката се изкачва до рида Алабак.
15 години по-късно и Алеко Константинов минава по същата пътека, отново на път за село Чепино.
Недалеч от пощата в село Голямо Белово, все още е запазена двуетажната къща, в която са оседнали Вазов и Алеко по време на своето пътуване.
На нея сега има сложена мраморна плоча, която напомня затова. Пътят за Левке и Базиликата минава точно покрай тази къща.
Съвсем близо над селото е Хаджи Николовата чешма с много приятна беседка, камина и с гледка към разкошна зелена ливада.
Новото горе на "Свети Спас" е, че съвсем близо след Базиликата в посока Левке, наскоро са изорали нива, която е прекъснала пътеката
към крепостта. Видяхме преди нея разсипан ечемик и предолагам, че това е дивечова нива.
Тази нива сега е заличила пътеката и затова трябва да се мине вдясно покрай нея, до сами храсталаците,
за да продължите нагоре до Левке.
Останките от крепостния град са доста обрасли. Щерната за вода е с много впечатляващ градеж и размери. Има и доста парчета от керамика,
някакви вкопани в земята делви за съхранение на продукти, а на места скоро е ровено от иманяри.
Филипе, а ти откъде го измисли това, че в щерната /яма/ са държали гладните лъвове?
Крепостният град Левке е съществувал още през античността и ранното Средновековие. Бил е труднопревземаема крепост и
основно крепостно съоръжение, свързващо долината на река Марица, с тази на река Места.
Крепостта продължава да съществува и в Х-ХI век. Останките от нея са превърнати в манастир, който развива богата книжовна дейност.
Манастирът и Базиликата са оцелели до 1666 година, времето на масовото помохамеданчване на българите от Чепинското корито.
Легендата за Белият град - Левке разказва, че на купола на прекрасната базилика, до кръста била поставена златна ябълка.
Когато слънцето изгреело и утринните мъгли се вдигали, тя се виждала чак от Цариград.
А щом задухал вятър, обръщали се листата на вековните липи и заблестявали в бяло, като посребрени и тогава Левке светвал в
сребристобяла, неизказана красота. И днес вятърът нашепва тази история и ако посетите древният град, може да се докоснете до нея...
Тръгнах си с много въпроси от това място, за хората преминали през вековете тук, за техният начин на живот и затова как всичко е заличено
и притихнало завинаги, след разрухата и погрома по време на турското робство...
И въпросът - защо стотици пъти съм минавала през това селце на път за Рила и до миналата есен никога не бях чувала за Беловската базилика
"Свети Спас" и за античният и средновековен град Левке - Белият град, този град с хилядолетна история?!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети