ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
х."Рай" вр."Ботев" с мотор...
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
х."Рай" вр."Ботев" с мотор...
Автор Съобщение
Балкана

Местожителство: на душата завинаги на Балкана-тялото днеска тук утре там..

Мнение х."Рай" вр."Ботев" с мотор... Отговорете с цитат
Здравейте!
Преди доста години при едно от посещенията ни на х."Рай"нашата група се засече с една много приятна компания от София. Може спокойно да кажа,че те бяха едни от родоначалниците на екстремните спортове в България. След няколко дневни спускания с делтапланери в района на гр.Сопот, явно отделения адреналин не им е бил достатъчен та "отскочили" до х."Рай" да си вземат допълнително, качвайки се до върха и обратно с велосипеди.Тогава ние за пръв път видяхме планински велосипеди, бяха внесени от Германия (разбирайте западна,малко преди да беше прибрала "сестричката" си). Пристигна и една група от хранително-вкусовия университет- гр.Пловдив, явно дошла на "практика", защото още с пристигането си започна "стръвна дегустация" на алкохолни напитки и естественно с подходящите към тях мезета. "Да,"- каза едно от нашите момчета- "както виждам тук би трябвало да направят своята практика и студентите от мед. институт гр. Плевен , може да потрябат"
Но това, за което изкам да ви разкажа беше желанието на един от софиянците (ако не ме лъже паметта, Коки може би от Николай) да премине от хижа "Рай"- "Тарзановата пътека"- до вр."Ботев"с мотор ! Обясняваше в детайли как е проучил маршрута сантиметър по сантиметър.
Според него имаше само три точки които бяха с много висока степен на преодоляване и там моторетката трябваше да се бута. Никой, разбира се, не се и съмняваше в това че може да стане, само , че на сън.
На яве беше немислимо дори!!! Един от пловдивската група който доста бързо усвояваше "учебния материал" и за който морето отдавна беше стигнало до коляното а Балкана до рамото се провикна: "Кой бе, вие само ми докарайте "балканчето" и аз за пет минути съм на телевизионната кула"
Незнам дали Коки е успял, знам само , че той много силно го желаеше. Както каза тогава един негов приятел (който разбира се беше единствення който му вярваше)- Коки реши ли нещо ще го направи. Разбира се от онзи ден изтече много вода. И ето как този спомен изплува внезапно само преди няколко дни в моето съзнание.
Ровейки се из "нета" попаднах на тези два материала (поставил съм ги по-долу), които силно разколебаха моето недоверие тогава на х."Рай".
И сега се обръщам с въпрос към всички планинари в нашя форум: Някой знае ли за такова преминаване по този маршрут?
Аз съм извън родината близо десет години може някой да се е опитал, може същия този Коки да е успял, кой знае. Но познавайки "Тарзановата пътека" тогава бях убеден на 100%, че е невъзможно. Сега след като видях този материал "слязох" 60-70% от вероятността да се направи успешно такъв опит !
Ето и материалите, преценете сами :
http://www.youtube.com/watch?v=gsYNFhO6c8g

http://www.youtube.com/watch?v=_zPNQAZMVOA&feature=related

Останете със здраве!
Нед Юли 11, 2010 3:25 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Joro

Местожителство: Варна

Мнение Отговорете с цитат

http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=7010&AlbumId=136116&ImageListWebUserControl_NavigationWebUserControl_PageCount=3&ImageListWebUserControl_NavigationWebUserControl_CurrentPage=3

24 май, участък от пътеката "Беклемето -х. Козя стена", някъде малко след паметника на летците. Мотоциклетната диря тъй или иначе не стигаше до хижата. Smile
Нед Юли 11, 2010 4:05 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
mislesht

Местожителство: Пловдив

Много хора тук не подкрепяме подобни начинания по българските планини, особено пък в Национален парк! В чужбина за подобни изстъпления най-малко биха наложили жестоки глоби.

Нед Юли 11, 2010 5:26 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
radi

Местожителство: Варна

Към Козя стена е лесна работа, и към Ехо. Не знам Тарзановата пътека, прекалено популярен маршрут е за моя стил на туризъм и съм минавал оттам преди 20 години последно.
Нед Юли 11, 2010 6:59 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

При положение че преди години човек се качва от Сопот до Добрила с мотор със завързана на гърба с ремъци пералня,ти как мислиш? Twisted Evil Дали може Question Тия спиране нямат,а и луд умора няма. АТВта,мотори,джипове и вся осталая свалочь ебаха майката на планината.Общо взето вероятността горе докато си вървиш да ти изскокне нещо и да те блъснат е вече не по-малка отколкото долу в града по оживена улица.Абе мамата си е ебало.
Между другото преди години горе се качваха и с 2 артилерийски влекача.Купени като скрап,когато разтурваха поделението в "Марино поле" от местни баровци.Скоро очаквам някой да се качи нагоре и с танк. Twisted Evil
Нед Юли 11, 2010 8:35 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ferdi_mruvkata

яко глоби за мпс -та в планината!!!
Нед Юли 11, 2010 9:07 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi

Местожителство: софия

Ужас...
Къде да отидем ние - хората, щом возилата и планините ни взеха !? Evil or Very Mad

Пон Юли 12, 2010 12:15 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Балкана

Мнение До illegal Отговорете с цитат
Здравейте!
Вашето възмущение по повод моторетките в района х. Дерменка-х.Добрила е повече от основателно и аз го поткрепям напълно. И не само там, но и навсякъде в народните паркове , защитените територии , резерватите и др. няма място за МПС-та с изключение на обслужващите и тези с специален режим на движение.
Но това за което споменавам в материала беше само един спомен събуден от видяното в YouTube. Предоставих го във форума само като нещо любопитно и интересно, а то взе да се тълкува от някои едва ли не като покана към такъв вид занимания.
Искам да ви попитам, защо изтрихте мнението си ? Всичко в него беше казано точно и на място!
Не е длъжно да ми отговаряте, ако смятате,че е лично.
Бъдете здрави!
Чет Юли 15, 2010 6:58 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Мотори по планините - не! Отговорете с цитат
Балкана написа:
Вашето възмущение по повод моторетките в района х. Дерменка-х.Добрила е повече от основателно...

Виждам втора тема се отваря за моторите в планините. Специално за Дерменка искам да спомена. При доближаването на хижата ни посрещнаха мотори. Точно на пътеката. Изорана цялата. До хижата има някаква административна сграда на Националния парк. А баш до нея може да се наеме мотор или да те возят на мотор - по желание. И какво, някой ще ме убеди ли, че тая свинщина става без знанието на управата на парка? Ще ме убеди ли, че тия от парка не взимат сухо от далаверата? Хайде, вместо да ме опровергават с документи, нека някой от форума напише, че не е срещнал мотори в парка Централен Балкан! Тогава ще повярвам, че управата си е на място. В противен случай - Балканджията много точно го е казал, по балканджийски. Cool
Чет Юли 15, 2010 11:38 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
Балкана

Мнение Продължение... Отговорете с цитат
Здравейте!
Когато отворих тази тема, честно казано, аз нямах реалната представа какви размери е взело "моторджйството" по нашите планини. Причините за тази моя слаба информираност - отсъствието ми от родината в последните десет години и липсата на свободно време за "сърфиране" из нета. След всичко видяно и прочетено аз напълно съм съгласен с вашето възмущение и натрупаната неприязън към мотористите "планинари". В една от темите видях следното запитване:" Уважавате ли мотористите ?" Моят отговор е: Да, уважавам тях самите, но не уважавам техните действия и постъпките им в планините. За мен планината е като храм, храмът на природата, и човек трябва да пристъпва в него с плахост, смирение и преклонение. Но от това, което виждам, вместо смирение и преклонение, повечето от нашите планинари изпитват страх и възмущение при посещенията си по планините вследствие на това грозно явление.Странно тези хора твърдят, че обичат планината, а в дествителност със своите действия показват точно обратното.
Е някои от тях взеха да "отрезвяват" дано и останалите си вземат поука от тях:

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=98127&page=1

Останете със здраве !
Съб Юли 17, 2010 11:06 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
cholla

Местожителство: планета Земя

ЗДр!
Според мен категорично е изключено някой на този етап да успее по Тарзановата с мотор. Повечето карат големи кубатури, а те наистина тежат. Да не говорим, че се иска страхотна техника на каране.
През 2001 минавах по Тарзановата с колело Ботев-Рай, има няколко места където е непосилно да се кара освен на ръце или нещо от сорта. Интересно ще бъде ако някоя луда глава се пробва въпреки всичко в коя посока ще бъде по-удобно за мотора. Аз мисля, че качването е по-лесно спрямо слизането.

Много туристи упрекват мотористите, но както сред тях така и сред нас пешаците има и от 2та типа хора. Въпроса е кой е по-големият вредител? До преди 10 години нямаше мотористи горе, но имаше ерозирали пътеки, нахвърляни боклуци, липсваща маркировка и т.н. но както и да е...
В наши дни лично за мен най-големият враг на планината са дъросекачите и новоизкачащите проекти за ветро генератори, ски писти и др. идеи на находчивият съвременен "бизнесмен". Вредата от тях е огромна. Реакцията на хората нулева. Докато се дърпаме из форуми и по пътеките кой къде трябва да кара ТЕ рушат с пълна сила.

Нед Юли 18, 2010 5:09 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Сотиров

Местожителство: София

Мнение Мотори из парковете Отговорете с цитат
В цитирания пътепис на моториста има две снимки, които са дъстатъчно красноречиви и донякъде обясняват моето лично мнение за "офроудите" по планините. Въпросът беше "Уважавате ли мотористите?" Отговарям учтиво: "Мъча се!"

Увреждат ли мотористите планината? А вие как мислите?

Какво ще стане след малко с тия цветя? А с пътеката? А с въздуха? И не на последно място, с образа на планината?

Една фраза обаче направо ме втрещи: "Това е охраната на парка провери ни пътните листове." Каква охрана, какви пътни листове?! Нима с "пътен лист" може да се нарушава статутът на Национален парк "Централен Балкан", че и на резерват "Козята стена"? Ами вижте "охраната", пък съдете сами:

Боже, каква пародия!!!
Нед Юли 18, 2010 10:06 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
JWalker

Местожителство: Ботевград

Мнение Re: Мотори из парковете Отговорете с цитат
Сотиров написа:
Една фраза обаче направо ме втрещи: "Това е охраната на парка провери ни пътните листове." Каква охрана, какви пътни листове?! Нима с "пътен лист" може да се нарушава статутът на Национален парк "Централен Балкан", че и на резерват "Козята стена"? Ами вижте "охраната", пък съдете сами:

Човека се майтапи. Виж че човека на снимката държи тояга. Може би пасе някое стадо наоколо.
Нед Юли 25, 2010 10:24 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Balkandjiq

http://vbox7.com/play:485b4376
Сря Авг 04, 2010 8:53 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
ИЗВЪНЗЕМЕН

Местожителство: Русе, София

Balkandjiq написа:
http://vbox7.com/play:485b4376

Именно Smile
Чет Авг 12, 2010 10:10 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница 1, 2, 3  Следваща
Страница 1 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.