Интелигентен почерк, а защо ли не разбираш, та твърдиш измислици?
В Закона ясно са описани случаите на наказуемо бездействие. Назад дори се споменаха с цитати от ЗДвП.
Веднага пренасям хипотезата към "инцидента" с частният хеликоптер. Ако беше си пасувал, никой нямаше да знае за него, а сега си има проблеми. Да, но ако пък нещата с пострадалият се бяха развили в по неблагоприятна светлина?!! Просто още една форумна жалейка.
Владоф, ама изобщо да не се притесняваш, еле пък за непознат! И защо в множествено число? Кой друг "въвличаш" в това състрадание? Друга хипотеза да имаш? А значение на думичката Саде да знаеш?
Извод; пишеш каквото и както ти е угодно.
Дано си няма наистина проблеми, човекът с хеликоптера, каквито и да са били подбудите му!
Дано по скоро избистрят подробностите с техниката, оборудването, екипите, по каква нормативна база ще се осъществява дейността!
В някакво студио, някакъв властимащ, обясняваше, че щели да бъдат не само въздушни линейка, а щели да издирват и спасяват. Дай Боже да е читаво направено!
Вто Яну 10, 2023 12:17 pm
vladofff
Трифон П.Трифонов написа:
В Закона ясно са описани случаите на ...
Нямам и най-малко намерение да се заяждам с теб по повод гореобсъжданите въпроси, просто си разсъждавам на глас, нали е форум все пак?
Завиждам ти обаче на вярата, че в закона /с малка буква/ ясно пише каквото и да било.
Достатъчно е да го връчиш в малки маймунски ръчички и гледай какво става.
Знаеш ли например, че според въззивен състав на СГС, кражбата на камион от охраняем паркинг е приравнена на непреодолима сила, защото в противен случай нямало да се случи...
И такова /като последна инстанция/ решение получавам не за друго, а защото съм си позволил да ги насоля пред инспектората, защото бават решение повече от 3 години.
Саде/съде баба ми използмаше като синоним на "само", от там ми е останала...
Нямам и най-малко намерение да се заяждам с теб по повод гореобсъжданите въпроси, просто си разсъждавам на глас, нали е форум все пак?
Завиждам ти обаче на вярата, че в закона /с малка буква/ ясно пише каквото и да било.
Достатъчно е да го връчиш в малки маймунски ръчички и гледай какво става.
Знаеш ли например, че според въззивен състав на СГС, кражбата на камион от охраняем паркинг е приравнена на непреодолима сила, защото в противен случай нямало да се случи...
И такова /като последна инстанция/ решение получавам не за друго, а защото съм си позволил да ги насоля пред инспектората, защото бават решение повече от 3 години.
Саде/съде баба ми използмаше като синоним на "само", от там ми е останала...
Знам, Владо, знам. Бъди сигурен! Много нещо съм видял, включително и че, на моменти, според закона (голяма само при нужда) и според небезизвестен мастит адвокат (вече покоен), в точно определени моменти съм бил без зрение. Зависи от нуждата, както и буквата. Едно е да се напишкаш, друго е да....
Това, щото е Форум (малка ли беше!) и щом ти си позволяваш.
Останалите да приемат извиненията ми за отклонението от темата, моля!
Не вярвам само ние, (арестантите, хаха) да ползваме такива хартийки.
Последната промяна е направена от Трифон П.Трифонов на Вто Яну 10, 2023 1:38 pm; мнението е било променяно общо 2 пъти
Вто Яну 10, 2023 1:35 pm
Сотиров
Съдийска практика, сещам се за една адвокатска пледоария: "Ваша чест, истина е, че моят довереник е убил баща си и майка си. Но нима ще осъдите един кръгъл сирак?"
Вто Яну 10, 2023 1:37 pm
vladofff
Трифон П.Трифонов написа:
...ние, (арестантите....
Така се гавреха с мен, когато у нас НК и НПК стояха по въпросните шкафчета...
Вто Яну 10, 2023 1:53 pm
ДИАНА
В неделя около 16.30 часа бях в ЖК "Христо Смирненски" в Пловдив, когато над нас и много ниско над сградите прелетя хеликоптер "Кугар".
Чак вечерта научих за случилото се с парапланериста на връх Мусала. Летял е толкова ниско, защото точно се е вдигнал от Пещерските
хирургии - УМБАЛ "Свети Георги", където е бил докаран пострадалият Тома Стоичков и който за съжаление е починал по-късно.
В 15,15 часа хеликоптерът е излетял за района на метеорологичната станция на връх Мусала. Екипажът успешно е транспортирал
пострадалия до УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив и в 16,25 часа пациентът е бил поет от специализиран медицински екип.
Ясно е, че има ред и процедура за да се стигне до разрешение за тръгване на хеликоптера с екипа към Мусала,
но ето какво е видно от цифрите:
- Времето необходимо за вдигане на хеликоптера - около 2-2.30 часа!
- От излитането, извършването на спасителната акция и до завръщането на хеликоптера в авиобаза Крумово е отнело общо 1.10 часа!
Излиза, че военните с шестчленен екип са направили всичко по силите си, за възможно най-кратко време да се осъществи спасяването по въздух.
А ето какво казва директорът на ПСС - Емил Нешев в "Денят започва" по БНТ:
"Хеликоптерът беше извикан по най-бързия начин с оглед на тежките травми, които е имал парапланериста.
Дългото време за достигане на връх Мусала и транспортирането в това състояние беше невъзможно.
Около 2 часа - 2 часа и половина отне вдигането на хеликоптера. Благодаря на всички, които взеха това решение по наша молба.
Не мога да кажа, че е имало забавяне за спасителната операция, по-скоро беше направено всичко възможно и това беше абсолютно
реалното време, за което може да се вдигне военният хеликоптер във въздуха - просто изисква време.
За да се вземе решението хеликоптерът да бъде вдигнат, ситуацията наистина е била критична.
Ако е било по-бързо, може би имаше шанс момчето да оживее".
Респект и за работата на планинските спасители тръгнали от Боровец към Върха! За докторът - травматолог, който по случайност е бил там и
заедно с дежурният метеоролог са оказали незабавно първа помощ на пострадалия!
НО пак се взирам в цифрите и виждам, че реализацията по спасяването е изисквала много по-кратко време, спрямо времето необходимо
за организацията и разрешение за вдигане на хеликоптера към Мусала.
Иска ми се да е възможно всичко това да става по-бързо и както е във филмите - с щастлив край...
Мир на праха му на това лъчезарно и усмихнато момче!
_________________ Жена се милва до зори, планина се до пладне минава.
Човек със знанията си прави от планината или приятел, или враг.
16 спасителни акции е провела Планинската спасителна служба към БЧК от началото на 2023 г. Повечето от тях са били тежки.
Това съобщи пред БНР Емил Нешев, директор на ПСС.
"Сериозни снеговалежи паднаха върху заледената снежна покривка от началото на януари. Температурите във високите части на планините са ниски - около -15 градуса. Ветровете са силни и създават условия, криещи огромни опасности. Не се подвеждайте от това, че снегът не е много голям. Това не означава сигурност. Високо в планините съществува лавинна опасност", предупреди той.
Нешев коментира заплащането на щатните спасители към Службата:
"Доста ниски са заплатите за типа рискова дейност, която се извършва. В момента, както и през 2022-ра г. работим с намалена субсидия. Има опасност да изгубим част от щатните планински спасители, които са много строго специализирани, високо квалифицирани и трудно ще намерим други, с които бързо да ги заменим, защото, за да се изгради един планински спасител се изисква много обучение и много работа на терен. Много е сложна ситуацията".
Директорът на Планинската спасителна служба към БЧК посочи, че в системата за въздушно спасяване, освен т.нар. въздушни линейки - HEMS, трябва да се включи и още една специфична дейност от въздуха - търсене и спасяване:
"Тя е различна от HEMS, изисква различни машини, различен подход, различни качества на пилотите и на техниката. България е единствената страна в ЕС, която няма система за въздушно спасяване".
Интервюто на Диана Дончева с Емил Нешев в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.
По публикацията работи: Наталия Кръстева
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Сря Фев 01, 2023 3:00 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3464 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Трагедия в Говедарци! Ат. Джоргов
загина при катастрофа в
планината, обърнал джипа си по
таван
февруари 20, 2023
43- годишният Атанас Джоргов загина при пътен инцидент в планината над самоковското село Говедарци. Черната вест потресе жителите на курортното село. До момента е установено, че Джоргов загубил контрол над джипа, с който се движил по черен горски път в местността Лакатица над Говедарци. Колата се обърнала по таван, по неофициална информация в нея пътували още двама души, които са се разминали с леки травми. Очевидци споделят, че гледката на мястото на инцидента била повече от трагична. Атанас Джоргов оставя без баща две дечица. Той е многоуважаван от своите съселяни, те го помнят като добър човек, винаги засмян и готов да помогне. Работи в дърводобивна фирма. Хората в селото споделят, че вчера компания от около 10-ина ловджии се организирали с високопроходими автомобили за излет в планината, където имали къщичка. Сред тях е бил и А. Джоргов. Според информация на полицията сигналът за инцидента е постъпил в РУ-Самоков на 19.02.23г. около 17:40ч. Съобщено било, че в местността Лакатица в землището на с. Говедарци се е преобърнал лек автомобил и имало пострадал водач. Десетки колеги и приятели на починалия се отправят към мястото на инцидента, щом научили за случилото се. Две патрулни коли също са отишли на мястото, пристигналият екип на спешна помощ е констатирал смъртта на Джоргов. Разпитани са свидетели, сред които негов спътник от колата, и още трима души, които са пътували в друг лек автомобил непосредствено след катастрофиралия. Няма никакви противоречия, всички свидетелстват, че се касае за губене на контрол над автомобила и преобръщане. Образувано е досъдебно производство, по случая е уведомена Районната прокуратура в Самоков. Днес доста хора, очевидци са призовани за показания в полицията, а в социалните мрежи стотици хора изказват съболезнования на опечаленото семейство.
Вто Фев 21, 2023 9:50 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3464 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Кола полетя от необезопасен мост и падна в
пропаст по пътя за Мальовица (ВИДЕО)
22 февруари 2023 08:24
...
Лек автомобил поднесъл и паднал от мост в участъка след Говедарци в посока към Мальовица. Водачът и спътниците му се озовали няколко метра по-надолу в стръмно дере, предаде NOVA.
Потърпевшите твърдят, че не е имало знак за остър завой или парапет, а мантинелата била изкъртена при друг инцидент и невъзстановена. Мостът пък бил заледен и необезопасен.
Валентин Чифлиджанов и други трима пътници се движили с около 50-60 км/ч. Колата им поднесла, излязла от пътното платно, ударила се в дърво и паднала в река на около 7 метра под пътя. Когато вадили автомобила си от дерето, мъж им казал, че те били третите потърпевши.
От Агенция пътна инфраструктура обясниха, че пътният участък ще бъде ремонтиран, веднага след като бъде осигурено финансиране.
Сря Фев 22, 2023 5:42 pm
kaloyanv
То 50-60 щом казват, може и повече да е било. По този път зимата има няколко завои които се минават с 20, не ги знам какво карат. Важното е че са се отървали и да си правят сметката как шофират другия път, но едва ли. Там зимата когато има лед карам 20-30 максимум. Особено надолу, не ще да спира
Грешката си е изцяло на водача.
Това, че на даден път е разрешено движение с 80 примерно, не означава, че трябва да се движиш с толкова и някой друг да е виновен за грешната ти преценка.
Вместо да са благодарни на съдбата- пощадила ги е, ще търсят "грешник" да плати глупостта им.
До всеки ляворък или заблеян, по един инспектор от АПИ, или от където и да е!
На всяко опасно долче батут, а ако е по високо, парашут.
Защо ли имам съмнение, че е станало тук https://www.kade.si/#map=18/2605728.86/5196718.47/0
Преди двайсет и нещо си години и ние отидохме почти в реката, спасителят бе едно дърво, което ни спря малко преди дерето, хем бе лято Но на този завой се събира много пясък и е особено опасен, камо ли пък в зимни условия.
И аз си помислих за този завой. Мястото е усойно, а и това е първия звой с по-малък радиус в посока от Говедарци нагоре. Винаги внимавам там. Случи ми се веднъж обаче колата "да танцува" тук:
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети