ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ
всичко за планината
Регистрирайте сеТърсенеВъпроси/ОтговориПотребителиПотребителски групиВход
Въпрос за заслон Ботев по повод статия за Капитал Light
Иди на страница Предишна  1, 2, 3

Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Предишната тема
Следващата тема
Въпрос за заслон Ботев по повод статия за Капитал Light
Автор Съобщение
Niksi

Местожителство: софия

Мнение Отговорете с цитат
Balkandjiq написа:
Що ли имам чувството че една немалка част от пишещите си нямат хал-хабер от района за който говорим и най-честите им контакти със Стара Планина са не наживо,а през сайта снимка-бг. Twisted Evil

Laughing Laughing Laughing

Пък ако искаш, заповядай утре вечер на х.Русалка /а може и на Мазалат - и оттам ще тръгват хора/.
Така ще имаш възможността вдругден да минеш целия този район /до х.Ехо/ за 24 часа.
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=1744

По-здрави...и до-скитане Cool

Сря Юли 21, 2010 11:45 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
planinar

Niksi написа:
Аз такива "заслони" си ги наричам с истинските имена - хижи.
Запомнете: ТОВА ВЕЧЕ НЕ СА ЗАСЛОНИ, А ХИЖИ.

Приятелю, хижи или заслони – това е философски спор. Все ми е тая, когато ме посрещат добре, мога да си сгрея кокалите и да утеша душата с една-две Croc
Сря Юли 21, 2010 11:48 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Niksi

Местожителство: софия

За хубавото посрещане спор няма - старопланинците, сравнени със стопаните на другите планини, посрещат най-добре. За това евала им правя. ръкопляскания

Нооо...това: "все ми е тая" - вече не е хубаво.
Особено за хората, които редовно обикаляме по планините. Пък и всички, които се интересуват - трябва да имат и да взимат отношение по определени въпроси.
Как може във всички останал държави да се знае кое какво е и за какви цели се ползва, а при нас вечно да цари пълен хаос..? Shocked

Съвсем пресен пример - онзи ден се прибрах от Карпатите /Румъния/. Една уж никаква си Румъния, както ние си мислим.
Ама там се знае кое е заслон, кое е хижа. Двете не се бъркат, не се превръщат заслоните в хижи. Не се рушат, надграждат и т.н.
Да не изпадам в подробности, но и на всички останали места /Алпи, Мароко, Испания...и т.н., и т.н., / е така - има си ред и правила.
Е...но при нас нищо не е нормално...така че всичко при нас си е "нормално"...Smile

Камба, инак това с утешаването на душата и аз го обичам... Croc

Айде...останете си със здраве.. Cool

Сря Юли 21, 2010 12:04 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение ICQ Номер
Balkandjiq

Niksi написа:
Особено за хората, които редовно обикаляме по планините. Пък и всички, които се интересуват - трябва да имат и да взимат отношение по определени въпроси.
Как може във всички останал държави да се знае кое какво е и за какви цели се ползва, а при нас вечно да цари пълен хаос..? Shocked

http://www.bulgarian-mountains.com/bg/Huts/Stara/PlaninskiIzvori/picture_one

Това нещо също носи гордото име ХИЖА.Със голямо главно ХЪ!"Планински извори",както вероятно и сам се досещаш.
Веднага ще ти кажа "какво е и за кви цели" се ползва-са свърталище на циганите-говедари и престъпни елементи.Така че като си тръгнал всичко по планините да бъде строго стандартизирано,подредено и именовано "както си пише по дебелите книги" викам да почнеш от по-далечко.Примерно от въпросната хм.... "Хижа" Shocked Laughing .
Ако имате нещо неясно кое как ще се именова,да въведете и напишете стандарти по отношение на наименованията на тур.обекти и законите по които те ще се именоват,то горещо ви препоръчам направо да си проведете във въпросната Хижа един симпозиум и да уеднаквите позициите си.
Приятно изкарване! Twisted Evil
Сря Юли 21, 2010 7:33 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
mislesht

Местожителство: Пловдив

Те тия неща са ясни. Топката е в двора на властимащите и стопанисващите.

Чет Юли 22, 2010 8:17 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла ICQ Номер
marian angelov

Мнение Много ми е интересно, че сградите се наричат заслони, а стоп Отговорете с цитат
абе вие наред ли сте бе хора?
ами аз до колкото знам все още няма в българския език ЗАСЛОНАР и ЗАСЛОНАРКА,ето затова се казва хижар и хижарка.
и много ми е чудно как така в порутения заслон ще се обслужиш сам.
навярно човек трябва да си носи продукти и тенджери за да си сготви една супа или да си направи един чай.
а може и да си вземе един прозорец,та да закрие малко дупката в стената и съм сигурен че тогава ще му е уникално приятно щом знае ,че може да сере и да пикае в заслона пък после никой няма да му вземе и 10лева за нощувка.
ей страшни сте.
и като толкова искате да се самообслужвате в заслони,що един човек не съм видял да остане да преспи в заслон Маринка?
всъщност колко от вас са правили къщички за пиленца?
Чет Юли 22, 2010 10:13 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
cholla

Местожителство: планета Земя

Мариянски нищо лично към теб.
Целта на заслона е да помогне на туриста в беда, място където да се скрие в лошо време и т.н. не е нужно там да има човек, който да те посреща с топъл чай и сладка приказка. Не случайно са строени на такива стратегически места и с малки по размер помещения, нали? Ако искаш по-приятна обстановка и мека завивка се ползват хижите и не е добре да се смесват нещата - в дивото има нужда и от двете. Съгласен съм че връщането на з.Ботев обратно в играта е хубаво нещо, но само до тук!
Лично съм ползвал Маринка една зима и останах много благодарен, че същесвува. Надявам се няма да го споходи подобна съдба. Има достатъчно хижи из нашите планини, които се нуждаят от подобни грижи и ако има хора като "заслонаджиите" да се грижат за тях то това би било идеалната комбинация.
Дълг на всеки истински турист е да се грижи за планината! ако правехме така нямаше да е толкова грозно всичко там.

Чет Юли 22, 2010 10:41 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
Balkandjiq

cholla написа:
не е нужно там да има човек, който да те посреща с топъл чай и сладка приказка..

Да бе да.Факт е че огромна част от подобните сгради по чужденеция имат или хижари или катинари.Щото знаем човешкия манталитет какъв е и какво идва на 90% от человеците в главата,когато бъдат оставени без контрол. Факт е че ние пък имаме много да догонваме докато додрапаме и техния манталитет.Една такава сграда ако бъде оставена без контрол първото което се слючва е да изчезнат всички припаси от всякакво естество-къде опустошени,къде изпокрадени,къде потрошени,къде просто мушнати в раничката(щото от "имане глава не боли").Преди години носихме в заслона тук нещо простичко-свещи и кибрити.Щото ми беше писнало в заслона вечер да светя със запалката докато влезна и да се блъскам из тъмниците.Е един пакет сигурно 20-30 свещи бяхме оставили.След няколко дена нямаше нито една.Яли ли са ги,в гъзовете ли са си ги бъркали-не знам. Evil or Very Mad
После след като бъде изпоразбито и окрадено всичко ще се появят празни вмирисани бутилки под леглото и надписи по тавана "Тук на дата 12.08.2008год. ебах едикоя си".И заслона ще заприлича на средностатистическа градска тоалетна.Тоя целия филм сме го гледали.При това-много пъти. Twisted Evil

P.S. И никой не ми отговори-кво прайм с циганите-гъбари и боровинкаджии Question Щото докато тук видните блюстители на законите си приказват последния път когато ходих гледам учезнал и коминя на заслона.И докато се чудите над великио фундаментален въпрос "заслон ли да е,хижа ли е",аз ме занимава далеч по простичката мисла-въпросния кюнец в кой ли пункт за "вторични суровини" от всичките в района мога да го намеря.
Чет Юли 22, 2010 11:37 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя
dido

Последните ти думи определено НЕ СА ВЕРНИ приложени за заслоните в Рила и Пирин. Конкретно в Пирин - двата заслона в Казана и Кончето са много добре и грижливо поддържани от мераклии-планинари на доброволни начала. По спомен заслоните на Страшното езеро и Кобилино бранище в Рила също са наскоро обновени на доброволни начала от ентусиасти. Планове за обновяване има и други, и вероятно ще се осъществят.

Въобще думи за разграбване на припаси, освинване, превръщане в тоалетни на тези заслони и прочее - това не отговаря на истината. По този начин подценяваш и обиждаш съобществото от планинари, които дават част от времето и средствата си за поддържането на планинските заслони у нас, заради идеята и уважението към планината. Друм (Цецо) е от тия хора между другото Cool

Пет Юли 23, 2010 12:12 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Посетете сайта на потребителя ICQ Номер
cholla

Местожителство: планета Земя

Бaлканджи, недей така с рогите. Това което съм успял да видя зад граница по въпроса със заслоните е точно както не ти се вярва. Безнадзорни постройки, с отключени врати в помощ на нуждаещите се.
Както и да е... Прав си обаче, че напоследък все повече "боклук" хора взеха да катерят баирите и да си оставят следите на всевъзможни места. Аз съм възпитаван така: винаги да оставям по нещо си в заслона който съм бил. Правя го и ще продължавам да го правя въпреки всичко, дано скоро мизерниците им мине желанието да катерят чукари и си стоят по кръчмите.
Маринка в това отношение е от много неизгодна позиция поради наличието на път до там. Всяко пиянде може да се качи и "изсере" на готово.
А за тези цигани които споменаваш колкото и глупаво да прозвуча - само бой или някоя ловна дружина може да ги изгони.

Пет Юли 23, 2010 9:04 am Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение
marian angelov

аз мисля,че всеки си е прав за себе си.
Но знам също и че освен "лудия " ми баща никой друг не би имал същото желание и същия ентусиазъм да се захване с този толкова трудно достъпен за нормалния и обикновен турист заслон.
Помнете и разберете добре,че туристи не сме само ние дето всяка седмица, всеки месец сме по планините, ами и хората които се качват на 2-3 години един -два пъти също могат да кажат че са туристи макар и за малко.
Вече се е случвало да има хора дето не могат да повярват ,че няма ток денонощно, и че няма обхвати на телефоните...
Никой не може да ме обеди,че не му е приятно да го посрещнат добре, да го обслужат , да се почуства човек.
И ако знаехте колко човека са помага ли за възтановяването на този заслон, нямаше да преписвате цялата заслуга само на един човек.
Знам също,че без тяхна помощ,това ще ше да бъде непосилна задача дори на толкова твърдоглав човек ,като баща ми.

PS: Истинския турист е не този,който посещава редовно планината, а този който я обича такава каквато е: и луксозна и мизерна, висока и ниска,гориста и камениста, пуста и оживена.
Вто Юли 27, 2010 11:27 pm Вижте профила на потребителя Изпратете лично съобщение Изпрати мейла
Покажи мнения от преди:    
Напишете отговор    ПЛАНИНАРСКИ ФОРУМ Форуми » Стара планина Часовете са според зоната GMT + 3 Часа
Иди на страница Предишна  1, 2, 3
Страница 3 от 3

Идете на: 
Не Можете да пускате нови теми
Не Можете да отговаряте на темите
Не Можете да променяте съобщенията си
Не Можете да изтривате съобщенията си
Не Можете да гласувате в анкети

ВРЕМЕТО:

вр.Ботев

вр.Мургаш

вр.Мусала

гр.Сандански

Черни връх

Вземи рекламен банер   

Никаква част от материалите и снимките на този форум
не може да бъде копирана и използвана
без изричното съгласие на автора, който ги е публикувал.