Но на който не му се влиза при мен, ето няколко снимки и тук :
От хижа Безбог до върха съм стигнал за два часа и половина, а планирал съм, че ще ми трябват 4 часа. Никога не съм се качвал горе преди този ден. За зимен маршрут нямаше сняг, така че вървях по летния.
Горе дори имаше оформени 2 места за палатки от други туристи. Имаше страхотна видимост чак до планина Олимп!
гледка към Муратов връх.
Кутело, Вихрен, Бански Суходол и Тодорка по залез.
Не беше пълнолуние, но луната осветяваше всичко много силно.
По изгрев слезнах до премката между Малкия Полежан и Стражите.
Пак Вихрен и Кутело.
В такива условия, каквито имаше в началото на януари, беше много лесно да се ходи по тези места (с котки, разбира се). На върха срещнах един човек, който се е качил без котки и на слизане доста се е притеснявал, но щом не съм чел нищо за ПСС и Полежан, значи е успял да слезне, но лично аз никак не мога да разбера, защо хората рискуват така.
Чудя се за друг Пирински връх, който да е толкова леснодостъпен през зимата, както Полежан (без Безбог)...
Напълних очите, топ гледки, снимки страхотия! Адмирации
Съб Яну 14, 2023 2:31 pm
dido
Върховете около Тевно езеро са леснодостъпни, щом като веднъж стигнеш там...
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Яну 14, 2023 2:32 pm
Сотиров
Яки преходи! А в тая палатка как се спи? Вероятно с чорапи?
Съб Яну 14, 2023 3:22 pm
raskoll
dobrifin написа:
Напълних очите, топ гледки, снимки страхотия! Адмирации
мерси
dido написа:
мда...стига да стигна до Тевно колко часа зимно е до там ? лятото е лесно, ама зимно време...
Сотиров написа:
Яки преходи! А в тая палатка как се спи? Вероятно с чорапи? Shocked
палаткана наистина е 3 сезонна, дори си е направо лятна и не някаква спецаилна, хубавото й е , че тежи 1 кг и е супер компактна и сравнително висока. минусът е, че едва ли издържа на кой-знае какъв вятър и е със сигурност не за сериозна зима, но тази нощ беше супер. дори когато навън беше около минус 6, вътре в един момент стигна до +4, добре съм я околпал, оставих само 2 отвора за вентилация. то като цяло ако няма вятър, палатката не е толкова важна колкото постелката и спалния чувал, а те вече са зимни
Съб Яну 14, 2023 3:47 pm
Сотиров
Да, и мен така са ме учили. Топли не палатката, а спалният чувал. Затова попитах. И все пак нямаше ли конденз, който да замръзне и да създаде проблем при сгъването?
Съб Яну 14, 2023 4:00 pm
dido
raskoll написа:
...
dido написа:
мда...стига да стигна до Тевно колко часа зимно е до там ? лятото е лесно, ама зимно време...
Колкото лятото, стига условията да са добри -- 5-6 часа е х Беговица - з. Тевно езеро.
Има няколко калпави места откъм лавинна опасност. Проучи добре това и не тръгвай сам.
_________________ Бутам след осмата бира
Съб Яну 14, 2023 4:31 pm
raskoll
да, до Тевно едва ли някой ден бих рискувал да ходя сам зимно.
dido, помня твоите Полежанско залезни снимки от 2009-та година, страхотни са!
Сотиров написа:
Да, и мен така са ме учили. Топли не палатката, а спалният чувал. Затова попитах. И все пак нямаше ли конденз, който да замръзне и да създаде проблем при сгъването?
нямах проблеми с конденза, беше леко замръзнала отвътре, но я прибрах може би 1 час след изгрева и вече нямаше спомен от леда.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети