Сотиров написа:
За алгоритми ли ще говорим?
ще бъде по-добре и по-ясно. Имаш застраховка за хеликоптер И имаш застраховка за ПСС И има наличен хеликоптер = спасяват те с хеликоптер. Имаш застраховка само за ПСС = спасява те само ПСС. Нямаш нищо - разчиташ единствено на човещина и милосърдие.
Съб Яну 07, 2023 12:01 pm
Сотиров
Всичко това го разбирам и практикувам. Когато съм на планина, сключвам няколкодневна застраховка и за мен, и за внуците. По-рано ме питаха за хеликоптер, но сега направо ми казват, че няма. Пък и не смятам, че би ми се наложила чак такава помощ. Не съм алпинист и не ходя по особено опасни канари. Ако ми се случи нещо, то ще е на пътеката. Съзнавам, че застраховката би покрила толкова, за колкото съм си платил. Въпросът ми обаче е за асиметрията. Когато някой си счупи таза в занемарена шахта и се наложи да го измъкват с хеликоптер, той няма застраховка, нали? Каква е разликата с оня, който е паднал от скалата? Забелязвам тука някаква ехидна усмивка - "отишъл да се разхожда, а после ние вкупом да му плащаме масрафа!". Да, ако не беше тръгнал из Пирин, нямаше да се наложи спасяване. Ама и на разходка в парка може да му се случи случка. Да не е ходил на разходка? Ами и у дома стават поразии - падне човек в банята и после... лошо. А застраховка няма. Ето тия всички тия казуси не ги разбирам.
Съб Яну 07, 2023 12:27 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3463 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Сотиров, може би си попадал на следната статия, но ще е полезно да я припомним отново:
Антроположката Маргарет Мийд за алтруизма на древните човеци
...
Преди много години антроположката Маргарет Мийд попитала студентите си как мислят - кой е първият открит признак на цивилизацията. Студентите очаквали Мийд да почне да разказва за риболовни кукички, глинени гърнета или обработени каменни сечива.
Но не.
Мийд съобщила на будните си студенти, че първият признак за цивилизация в древни времена била една находка.
Човешка бедрена кост. Счупена и зараснала...
Антроположката обяснила на изумените младежи следното:
Ако кое да е същество от животинския свят си счупи крака, почти със сигурност то ще умре. Със счупен крак не може да се бяга от опасност, не може да се стигне до реката за водопой, не може да се ловува за добив на храна. Съществото със счупен крак свършва зле – обикновено като жертва на други животни, които го изяждат. Кракът зараства бавно, стадото или глутницата не могат да чакат толкова дълго и да подкрепят болния си другар. Те продължават нататък. Естествен отбор.
По намерената при разкопки човешка бедрена кост (тя е най-здравата в човешкото тяло и най-бавно и трудно зарастващата) съвсем ясно се виждали следи от счупване и от зарастване.
Това е доказателство, че някой е отделил време, за да остане с този, който е получил травмата. Превързал е раната, преместил го е на безопасно място, пазил го е от хищници, носел му е храна и вода. Докато болният не се е оправил.
Да помогнеш на друг човек в труден за него момент – това е постъпка, от която започва цивилизацията, казала Мийд.
Маргарет Мийд (16 декември 1901 - 15 ноември 1978) е американска антроположка, популярна сред широката аудитория с честите си участия като автор и оратор в средствата за масова информация през 60-те и 70-те години на миналия век с цел популяризиране на науката. Тя е получила докторските си степени в Колумбийския университет. Мийд е президент на Американската асоциация за напредък на науката през 1975 г. В научните среди трудовете й, посветени на социалните общности в Самоа, където тя прекарва в наблюдения и анализи дълго време, не се приемат радушно и дори се подлага на съмнение тяхната академичност. Тя пише открито и честно за понятия като матриарахт, феминизъм, равнопоставеност на половете, сексуално равноправие на мъжа и жената.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Съб Яну 07, 2023 12:52 pm
Сотиров
Не я знаех тая статия. Вълнуваща е! И все пак... дали ако археоложката се разрови в още по-долни слоеве, няма да открие още по-древни признаци за цивилация: счупени глави?
Сотиров, разфокусирано изпадаш в подробности. "Аз няма, на мен няма да ми, само по пътеките, разстояния, условности..."
Нещата не опират до това, да логаритмуваме тука. Нещата опират до Субекта, като главна фигура в...
Пари има, няма за "да го д.... .......". Всичко ще се намери, купи, достави, оправи, открадне.
Субектът ще определи кое, как, къде, кога, кого, колко и защо. Нормативната база, друже.
А там, вратички много. Интерпретациите на Библията може и да се изчервят.
Само една "вметка"; Спасителите, в ПСС, доколкото знам, са доброволци...
В следващите 30-35 календарни дни, ми предстоят три "екстремни" прояви.
Не съм сигурен, че една застраховка е оправдан харч. Не ходя по пътеки. Съгласен съм да платя, но да е за Нещо, не за собствено, фалшиво спокойствие. Правил съм, с ясното съзнание, че правя дарение и го изискват обстоятелствата.
Съб Яну 07, 2023 1:22 pm
kaloyanv
Сотиров написа:
Всичко това го разбирам и практикувам. Когато съм на планина, сключвам няколкодневна застраховка и за мен, и за внуците. По-рано ме питаха за хеликоптер, но сега направо ми казват, че няма. Пък и не смятам, че би ми се наложила чак такава помощ. Не съм алпинист и не ходя по особено опасни канари. Ако ми се случи нещо, то ще е на пътеката. Съзнавам, че застраховката би покрила толкова, за колкото съм си платил. Въпросът ми обаче е за асиметрията. Когато някой си счупи таза в занемарена шахта и се наложи да го измъкват с хеликоптер, той няма застраховка, нали? Каква е разликата с оня, който е паднал от скалата? Забелязвам тука някаква ехидна усмивка - "отишъл да се разхожда, а после ние вкупом да му плащаме масрафа!". Да, ако не беше тръгнал из Пирин, нямаше да се наложи спасяване. Ама и на разходка в парка може да му се случи случка. Да не е ходил на разходка? Ами и у дома стават поразии - падне човек в банята и после... лошо. А застраховка няма. Ето тия всички тия казуси не ги разбирам.
Няма деление, делението се получава от недоразумения и пошли изказвания. Когато има инцидент, няма по-равен и по-благ. Когато има остър недостиг на кадри, които да карат линейки на екипи, които да поемат болните, на хеликоптери да помогнат на многото критични моменти, винаги ще бъде така и винаги на някой ще му се струва че има богопомазани. С един военен хеликоптер и самолет не става.
Обаче ако погледнете, никой не коментира липсата на линейки и то не линейки, а кой да ги кара и кой да ходи с тях. Това не се коментира, не се и реформира ... НЯма как да стане и с хеликоптерите.... Не може спешната помощ да е в кочината, а ти ще надграждаш над кочината, масивен етаж от бетон и тухли )
Не я знаех тая статия. Вълнуваща е! И все пак... дали ако археоложката се разрови в още по-долни слоеве, няма да открие още по-древни признаци за цивилация: счупени глави?
Отново ненужно задълбаване, а истината е на повърхността, в най новият слой. Това е гаранция, че още не сме човеци.
Съб Яну 07, 2023 2:26 pm
Сотиров
В ранния следобед зърнах парапланерист, който се спускаше над ливадите край Бели Искър.
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
Нед Яну 08, 2023 5:54 pm
Сотиров
Спасили са го! И то с хеликоптер. Имал е късмет, че се е ударил в прозорец на станцията, който е бил с мрежа. Това по повод на горната неуместна злобица.
P.S. Били са група и са излетели от Маркуджиците. Явно някой от тях си видял.
Асиметрията е факт навсякъде около нас в ежедневието. Свързана е най-вече с и произтича от интересите -- материални, екзистенциални, културни, духовни -- на мнозинството. Като съвсем простичък пример бих могъл да спомена една бегла съпоставка на това, което бихте могли да научите от Google Maps, Bing Maps или други подобни услуги, насочени предимно към масовия потребител, за някой планински обект или маршрут у нас, с наличното в BGMountains. След осъзнаването на асиметрията понякога се оказва възможно тя да бъде частично или дори напълно преодоляна и за това не са непременно нужни средства на данъкоплатците, обществени поръчки или каквото и да е било участие на държавата (освен може би да не пречи). Понякога, обаче, мързелът, готованковщината, използвачеството, лакомията, разколът, завистта, посредствеността, и прочие недъзи или дори смъртни грехове, се оказват непреодолими пречки пред усвояването на уроците на неволята...
_________________ "Caminante son tus huellas el camino y nada más;
caminante, no hay camino, se hace camino al andar." -- Antonio Machado
По btv новините, в момента-18.40ч, върви информация за операция по издирването на парапланерист, блъснал се в станцията, под Мусала.
Втори (едва ли) или просто не са се актуализирали?
пп. Е, от емисията в 19.00ч., става ясно, че един. Просто събират аудитория, в "предварителните" новини.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети