Тааааа, Родопите са ми пълна мъгла, ходила съм само и единствено около Смолян, Пампорово, Стойките и Снежанка...
А това лято половинката иска да ходим за 4-5 дни из Родопи (4-5-6, както дойде). Мислим и палатка да мъкнем. Въпроса ми е как може да се завъртят нещата из западни Родопи, с минаване през разни хижи все пак, че да не влачим много храна? Освен това финала трябва да е или във Велинград, или в някое място с транспорт до Велинград - от там ще яхваме теснолинейката и газ към Пирин.
С други думи - трябва ми 5 дневно маршрутче с крайна точка Велинград (или другаде, но с транспорт до Велинград).
Сря Май 26, 2010 3:50 pm
Весела Ягодова
Ето какво направихме ние преди няколко години.
Пътувахме на стоп до Триград, там се срещнахме с едни приятели и спахме на палaтки над селото из поляните.
На другия ден хванахме коларски пряк път за с. Ягодина. Покрай селото дълго търсихме, но намерихме една запустяла тогава еко-пътека (в близост е Дяволския мост), слязохме в Борино, от там се качихме по маркирана пътека до хижа "Орфей" и навлязохме в ловно стопанство "Дженевра". Там спахме близо до една беседка и колибка на дървари, които, като ни видяха на сутринта, щяха да припаднат от изненада.
Минахме покрай стар римски мост (не му помян името вече), а привечер след дъъъълго трамбоване стигнахме на Беглика. Там спахме в "двора" на един магазинер, който ни накладе огън до караваната си. Обаче беше яка влага !
После се прибрахме покрай яз. Батак пак на стоп.
Но от Беглика има маркирана пътека до Малка и Голяма Сюткя.
На вр. Голяма Сюткя има навес и беседка. На върха няма вода, но има над 1 час под него по посока Велинград.
После слизате към Велинград.
Това е едно голямо трамбоване, което прекосява Западни Родопи от юг на север.
Доста е диво на повечето места.
Но има къде да се подкрепиш и да си напазаруваш, и е удобно като маршрут.
Не знам в какво състояние са пътеките в момента.
Обаче само 2-мата ли ще ходите ? В Родпоите е малко...хм..."животинско" (демек, че има животни).
Последната промяна е направена от Весела Ягодова на Сря Май 26, 2010 5:05 pm; мнението е било променяно общо 1 път
Сря Май 26, 2010 5:02 pm
Весела Ягодова
Опа, сега видях темата "Покрай хижа Орфей и с. Борино".
Там е описана част от маршрута,
Има го и моста !
Можеш да видиш през какви райски кътчета минава маршрутът.
Сря Май 26, 2010 5:04 pm
Gamina
Мерси много Вес!
Точно това ми трябваше
Сигурно няма да сме само двамата, мъжката половина е отговорник по дружината. 4-5 човека макс ще сме.
даже се надявам някой от другите да реши да не ходи с нас към Тевно после и да върне чувалите и палатката в цивилизацията
Сря Май 26, 2010 5:08 pm
Весела Ягодова
Еее, щом сте повече хора, ще си изкарате весело. Ние бяхме 5-ма и направо се разбихме от кеф. И от ходене
Но трябва да си прочите състоянието на пътеките, както и в кои участъци няма вода.
Можете да го съчетаете с "Беглика фест" (мисля, че беше накрая на юли).
Как така "да върне палатките" ?
Сря Май 26, 2010 5:15 pm
dido
Теснолинейката спира на доста родопски спирки западно от Велинград, т.е. не е задължително да гоните влака оттам точно.
Защо не продължите с палатките и чувалите към Пирин не вдявам ?
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Май 26, 2010 5:16 pm
Gamina
Щото отиваме само за една вечер и ще спим на Тевно, за какво да ги мъкнем, ако има кой да ги донесе в София. Ако няма - ще си ги носим.
Беглика ще го изпуснем, в началото на август ще ходим, дано времето е ок
Дидо, ще ги разуча тия спирки, още ми е кашаво и само попивам информация.
Сря Май 26, 2010 5:22 pm
Gamina
Пак аз
Между Беглика и Велинград има ли някакво населено място
Вто Юли 20, 2010 1:53 pm
Дженгала
Gamina написа:
Пак аз
Между Беглика и Велинград има ли някакво населено място
Няма. Доста обширен район без населени места. Но на яз.Широка поляна на шосето от Батак за Доспат има магазин за хранителни стоки. Обаче това е от другата страна на язовира, ако ще минавате през Дженевра...
Вто Юли 20, 2010 3:38 pm
Gamina
Ще дойдем откъм Широка поляна...
ама аз го измислих - ще хванем от Беглика в посока Батак..
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети