Редно е да се каже, че тази виа-ферата е така направена че дори да имаш специализирана екипировка, ако паднеш е много вероятно да се пречукаш. Най сигурно е ако има водач (брои се че той никога не пада), който допълнително да осигурява с въже. Има и едно разклонение "Не е за всеки", което си е чисто самоубийство, но поради лесния достъп, дали хората разбират това нещо и аз не знам.
Затова е хубаво да се знае хората които четат форума и ще ходят, да знаят че все едно ходят по кончето, падането е забранено.
Чет Сеп 01, 2022 1:45 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Добре е да се цитира текстът на статията, за да остане в планинарския форум, ако статията бъде изтрита след време.
Публикувано е преди по-малко от 15 минути.
Инцидент в района на Стражите.
Цитат:
Спасяват английска туристка, паднала в района на Стражите
Автор: Труд онлайн България 15:45 27.08.2022
Екипаж на вертолет „Кугар“ учатва в акцията
В момента се провежда акция по спасяването на пострадала туристка, предава БТВ. Жена на видима възраст около 45 години е паднала в района на Стражите, Пирин.
Екипи от планински спасители веднага са се отзовали на сигнала. Има разрешение за включването на хеликоптер в акцията.
От министерството на отбраната потвърдиха информацията.
"Дежурен екипаж на вертолет „Кугар“ от състава на Военновъздушните сили е задействан днес, 27 август, със задача да помогне за медицинската евакуация на английска туристка, пострадала тежко при падане в района на алпийския рид Стражите в Пирин планина", съобщават от МО.
И допълват, че вертолетът е излетял в 15.21 ч. от авиобаза Крумово.
Военнослужещите от ВВС се включват в спасителните дейности по искане на началника на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и заповед на началника на отбраната, става ясно от съобщението.
Акцията по спасяване на туристка в Пирин е преминала успешно, съобщи за bTV Марин Тасков, пилот в 24-та авиационна база.
„Извлякохме я от позицията под връх Стражите, над Банско, след което я оставихме в Банско.
Още по темата
Ръст на туристите с 50%, но печалбите не скочили
Туристи караха водни ски по Канале Гранде, кметът на Венеция тръгна да ги лови
Няма нужда да я караме до София и изпълнихме това, което експертът препоръча“, допълни той.
Припомняме, че дежурен екипаж на вертолет „Кугар“ е задействан днес със задача да помогне за евакуация на английска туристка, пострадала тежко при падане в района на алпийския рид Стражите в Пирин планина.
ТРАГЕДИЯ В ПЛАНИНАТА:
загина в района на Мальовица
.
Нещастният инцидент е станал в неделя, 28 август на Виа ферата Мальовица, съобщава БНТ.
Случката е станала около обяд, с нея са били и две момчета, които са извикали спасителите. ПСС са се отзовали веднага след получаване на сигнала.
19-годишното момиче е паднало от скалите и е загинало на място. Не е имала необходимата специализирана екипировка за този терен. Вероятно групата младежи не са имали и предварителна техническа подготовка. Мястото е много опасно.
В момента се води разследване.
Виа ферата Мальовица е изградена през 2010 г. от тогавашния хижар на х. Мальовица Иван Масларов – Байно, с помощта на алпинисти. Към момента обектът не се стопанисва и използването му е забранено и на собствен риск.
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Окт 25, 2022 1:21 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3474 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Anton Byalkov
Понеделник, 24 октомври 2022 г. в 11:37 ч.
Надявам се това да достигне до максимално много хора и други такива подобни ,,хижари- кръчмари”
Моля да прочетете поста до край, макар и да е малко дълъг.
Днес на 23.10.2022, водейки група по маршрут - връх Белмекен - з. Помочина поляна - х. Гургулица, един от участниците в групата пада и кунтузва крака си силно (най-вероятно счупване на глезена, така каза лекар от групата ни.) Веднага му бе оказана помощ - стягаща превръзка и лекарства за обезболяване, но човекът все пак не може да продължи. Вече наближаваме х.Гургулица, но за пострадалия е невъзможно да достигне до хижата. Моментално взимаме решение доктора и още трима да останат с него, аз - водачът с останалата част от групата започваме бързо спускане до хижата с надеждата хижарят да помогне с джипа си да извозим човекът от мястото на което бедства (в последствие се оказа, че локацията на бедстващият е на 12 минути от хижата с джип.) След като слизаме на хижата, аз отивам при хижаря да го помоля за помощ, в отговор получавам :
- ,,Не мога да направя нищо, нямам гражданска и имам гориво само за да сляза до гр. Костенец за да напазарувам.”
Аз съм потресен от този отговор, защото става ясно, че въпросния ,,хижар” ме лъже и просто не иска да окаже съдействие. След този отговор, веднага се обаждам на ПСС, като хората ми казват, че ще могат да дойдат след около 4+ часа и се разбираме, че ще се помъчим ние да намерим решение и да смъкнем човека на място, октъдето ще може да го посрещне линейка, за да не ги чакаме по тъмно. След този разговор доста голяма част от групата започваме да въртим телефони на познати, приятели и др. в надеждата да открием човек с кола за такъв терен. След 1 час и 30 минути намираме решение. На нашата молба се отзовава председателят на туристическото дружество в гр. Костенец. Йордан Баренски, който за около 40 минути се качва с джипа си от гр. Костенец до мястото на бедстващия и го сваля при групата ни на х. Гургулица. Слава Богу, всичко завършва добре благодарение на хората от групата ни, които търсят контакти, доктор Valentin Yanev, който оказва първа помощ на пострадалия и Genady Matveev,Rositza Georgieva,Иво Живков Сотиров, които остават с пострадалия горе на пътеката. Казвам едно голямо БЛАГОДАРЯ на всички тези хора и паралелно с това изказвам възмущението и отвращението си от този хижар на име Георги Бекеров, който чак накрая като разбира, че ще има ответни мерки срещу него, започва да се оправдава и да предлага помощ след дъжд качулка. Изведнъж се оказва, че вече той може да слезе да зареди набързо джипа до Костенец и да се върне за около 40 минути, но всичко вече е свършено. Такива хора като него не са хижари и главно не са хора, а са обикновени кръчмари, които ги интересува само печалбата им. Тези хора няма да помогнат в такава ситуация, дори човекът горе да беше с много по-сериозни травми и да имаше опасност за живота му. Ние от ТД. Кремиковци ще подадем сигнал до съответните органи и се надяваме те да вземат съответните мерки, защото за да си хижар, не се изисква от теб само да знаеш как се прави боб, шкембе и кюфтета, а в подобни ситуация да окажеш поне някаква помощ и съдействие.
БЛАГОДАРЯ ЗА ВНИМАНИЕТО ВИ!
Връзка към видеоклипа в Гугъл Диск (за тези, които нямат или не искат да ползват Фейсбук):
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Окт 25, 2022 1:21 am
Spas
По време на тази акция към нас дойде едно момче което цяла нощ е било с жената в дерето, но е йога и оцелява а тя умира от студ, когато дойде при нас свалих пухенката си и го облякохс нея, но духаше осилен вятър и бешемного студено от това съм се разболял. професори казаха, чее шиен радикулт, нослед направения ядреномагнитен резонанс след две години се установи нелечимата болест множествена склероза и сега вече съм неподвижен. Написах книгата лавина от спомени с дна ръка.
Сря Ное 02, 2022 4:05 pm
kaloyanv
Spas написа:
По време на тази акция към нас дойде едно момче което цяла нощ е било с жената в дерето, но е йога и оцелява а тя умира от студ, когато дойде при нас свалих пухенката си и го облякохс нея, но духаше осилен вятър и бешемного студено от това съм се разболял. професори казаха, чее шиен радикулт, нослед направения ядреномагнитен резонанс след две години се установи нелечимата болест множествена склероза и сега вече съм неподвижен. Написах книгата лавина от спомени с дна ръка.
Как така неподвижен ? ( Нали сега има по модерни терапии, които забавят нещата.
Сря Ное 02, 2022 8:50 pm
Сотиров
Спасе, благороден герой си! Възхищавам ти се...
Сря Ное 02, 2022 10:42 pm
dido
Spas написа:
Здравей Спасе, за коя акция иде реч?
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Ное 02, 2022 11:27 pm
Сотиров
"Помолихме гърците за помощ, но техните хеликоптери не могат да навлизат в нашето въздушно пространство", каза пред журналисти областният управител Даниел Делчев.
Айде, бе! Две натовски държави не могат да уредят прелитане на хеликоптер?
Пети ден полицаи, спасители с дрон и общинари издирват мъж в Стара планина
Цитат:
Пети ден издирват в Стара планина над Чипровци 65-годишния Павлин Найденов, известен като Палчо Техниката. Мъжът е от Чипровци.
По склоновете на планината са екипи на полицията от Монтана, спасители от пожарната в Монтана с дронове, гранични полицаи от участъка в Чипровци, общинари от Чипровци и граждани, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Монтана пред БТА.
Павлин Найденов е изчезнал около 17 часа на 6 ноември, след като в този ден отишъл във високата част на планината да бере боровинки. Той се движел с джип, към 16:30 часа бил забелязан от други берачи в планината, с които разменил няколко думи и тръгнал към Чипровци. След това никой повече не го е видял и следите му се губят.
Вчера автомобилът е бил открит в опасната пресечената местност Деяница, паднал в дере и с нанесени от това значителни материални щети, но самият Павлин Найденов не бил в него. Преди това по пътя намерили захвърлена шубата на мъжа. Не е открит и в околността на дерето. В близост до дола има извор, мочурища и тресавища.
Джипът на издирвания мъже е открит заключен. Вътре имало радиостанция, челници, сигнални ракети и всичко необходимо за реакция при екстремна ситуация.
Предполага се, че заради гъстата мъгла в неделя, която свалила видимостта в планината до 1-2 метра, Павлин Найденов е решил, че с автомобил не може да слезе в Чипровци и е тръгнал пеша. След това вероятно се е загубил и сега е някъде в планината, коментира кметът на Чипровци Пламен Петков, който също участва в издирването.
Надеждата да бъде открит мъжа обаче намалява, въпреки че той познава района и от 20 година работи във фирма, която се занимава с правенето на пътища в местността.
По случая е образувано досъдебно производство, за да се установи как точно е настъпило събитието, тъй като джипът е намерен извън пътя и заключен.
Цитат:
Вчера автомобилът е бил открит в опасната пресечената местност Деяница, паднал в дере и с нанесени от това значителни материални щети, но самият Павлин Найденов не бил в него. Преди това по пътя намерили захвърлена шубата на мъжа. Не е открит и в околността на дерето. В близост до дола има извор, мочурища и тресавища.
Джипът на издирвания мъже е открит заключен. Вътре имало радиостанция, челници, сигнални ракети и всичко необходимо за реакция при екстремна ситуация.
Като гледам на картата къде е месността Деяница (800 m от граничната линия) си мисля, че това ще е втората жертва на каналджии тази седмица...
Чет Ное 10, 2022 7:40 pm
Сотиров
Пет денонощия в тия зимни условия? Жалко, но не ми се вярва да е жив! При това е човек, който познава района. Кой знае какво чудо е станало!
Чет Ное 10, 2022 11:13 pm
Defeater
Сотиров написа:
Кой знае какво чудо е станало!
Чудото е алкохол в големи количества и последвали неадекватни/нещастни решения под неговото влияние. Ако някой от форума е ходил в района на Копрен и Трите чуки, може би е спускал по пътя през Деяница към Чипровци или Копиловци (или пък качвал по него към билото нагоре). Там някъде на около 1500 метра има един фургон (мястото - https://www.google.com/maps/place/43.339773644262024,22.827531113219667), който група чипровчани ползват за многодневни запои.
Та по времето на такова мероприятие са се развили събитията и за съжаление човекът е взел грешното решение да слиза пеша след като се е сурнал от пътя в дерето. Ако си беше останал в колата, да го бяха намерили жив и здрав. В гората горе по това време на годината има по близо метър натрупани листа и има риск да си потрошиш краката дори при внимателно спускане. Да се пускаш по тия дерета в мъгла, по здрачаване и под влиянието на алкохол си е руска рулетка.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети