Ако иска до се прави човек на интересен, може да препоръча и друго - Карлово - Равнец - Ботев - Тъжа - Триглав - Соколна... и с влака от Габарево до Карлово.
Но както за всеки влак си има пътници, така и за всяко извращение си трябват съответните мазохисти.
Вто Окт 18, 2022 9:49 am
kaloyanv
vladofff написа:
kaloyanv написа:
... интересен..
Ако иска до се прави човек на интересен, може да препоръча и друго - Карлово - Равнец - Ботев - Тъжа - Триглав - Соколна... и с влака от Габарево до Карлово.
Но както за всеки влак си има пътници, така и за всяко извращение си трябват съответните мазохисти.
Това което ти предлагаш изглежда по-интересно. Обаче това слизане от Ботев до тъжа е много гадно .. А този влак до Карлово , да не е един път на ден, че там да удариш гредата? Знаеш ли как ми предизвика интереса за това ходене. Ако ми остане време ноември и времето ако е меко, мога да го пробвам.
Вто Окт 18, 2022 11:33 am
vladofff
kaloyanv написа:
Това което ти предлагаш изглежда по-интересно. Обаче това слизане от Ботев до тъжа е много гадно .. А този влак до Карлово , да не е един път на ден, че там да удариш гредата? Знаеш ли как ми предизвика интереса за това ходене. Ако ми остане време ноември и времето ако е меко, мога да го пробвам.
Качването от Тъжа е далеч по-гадно от слизането. Едно време само слизах от там и си беше кеф, щот заникъде не бързам, "родни места", познавам всеки метър, не ме е страх от мъгла и замръкване... Ама последните години положението рязко се промени. Заради участията в Мазалат-Ехо - все е на изкачване и все бързане, никога не бих казал, че ми е било хубаво на качване.
За влака - има един в малко след осем и половина вечерта, който е идеален: https://razpisanie.bdz.bg/bg/gabarevo/karlovo
Не знам обаче в колко часа трябва да тръгнеш от Карлово, защото изкачването си е голямо дърво от там. Хубавото е, че ако усетиш още по обяд, че закъсняваш, имаш най-малко три-четири опции за аварийно спасяване - ако внезапно стане лошо времето:
-направо не ходиш на Ботев, а през Башмандра и Рай слизаш в Калофер, после
-от Ботев - през Тарзана към Рай,
-от Юрушка грамада - към Калофер - по т.нар. "зимна пътека", после
-от Русалиите по пътя към село Тъжа,
- от Малкия Кадемлия - право на юг - по реброто на Пауна - пак засичаш пътя около х.Русалка.
И накрая чак, ако си много бърз, ти остава основния вариант през Соколна.
Според мен си е яко бягане тая работа. С ходене надали ще стане, освен ако не тръгнеш в полунощ от Карлово. Пресметнато грубо и на око, отиват едни 14-16 часа усилно ходене.
Вто Окт 18, 2022 12:37 pm
kaloyanv
Аз съм почти сигурен че няма да стане за 1 ден, затова че ще го мина за 2 евентуално. Просто ще мие интересно, най-малкото никога не съм слизал към триглав и соколна.
П.С - Аз говорих с момчетата от форума на сбирката и като цяло си го знам .... От доста време, вече години, се опитвам всякак да се озаптя и да не правя дълги мазохизми, не ми се получава, затова започнах да се занимавам с много неща. Вместо да бягам само , обаче пак имам периоди когато прекалявам с обема. А имам 2 скъсвания и едно почти, на връзките на десния глезен.
А ми се ще да се занимавам по дълго с планини и ходене, без да ставам инвалид. Това е и причината, да карам пенсионерски и лежерно ски. Ако се науча така и с бягането и много дългочасовото ходене, ще е добре.
Вто Окт 18, 2022 3:52 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3385 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Вто Окт 18, 2022 6:55 pm
kaloyanv
Хахахах )) Супер е. Нито автора ми е познат, нито годината. Дай малко повече информация
Ясен Антов, сега прочетох малко за него.
Пон Окт 24, 2022 11:25 am
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3385 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Случайно ми попаднаха стари броеве на вестник „Ехо“ – това е в брой 20 от 20 май 1960 г.:
Пон Окт 24, 2022 11:57 pm
kaloyanv
Тъй си дискутираме темата, аз нямах време предната седмица да отида до планината. Сега пак събота и неделя няма време. Толкова ми се искаше да направя предложения маршрут от Владо, ама няма да има време. Гледам прогнозата е за циганско лято навсякъде, та реших да отида тази сутрин до връх Ботев и после на работа. Обаче съм тук по плевен не съм си взел никаква екипировка, ама ... сега или никога .. Станах в 5, после по независищи причини с колата, стигнах чак 7 и нещо на мазането. Преди това минавайки с колата, едно спокойстивие и това което ми направи голямо впечатление беше, как ученици чакат на спирките в Априлци. Това ме върна в едно друго време. Децата си чакаха училищния автобус. Така както ние сме го правили преди десетки години, без родител, без придружител. И някак си и на мен се прииска да се върна в тези времена. Хубавото е че все още го има това.
В априлци Острец лятото и сега Видима им сменят тръбопроводите (късметлии) таа е малко поразкопанно. Дотътрих се до паркинга и поех нагоре. Този път без щеки, с едни скъсани маратонки и едни къси гащи и понеже нямах и раница, взех си служебната в която си нося лаптопа. Пътеката която минава покрай излизане на северния джендем, е попревзета от кози, видях им дирите и май и мечка е излизала, по акото. Водата е доста намаляла, голяма суша. Тук по плевен е доста зле и като гледам времето, не знам зимата къде ще се пренесе, поне предната година показа че ще е Март.
Ако имаше някой турист и ме беше видял как се качвам, сигурно щеше да си помисли че съм от тези олигофрени, дето ходят по маратонки и къси гащи ноемви и после се обаждат на ПСС да ги спасява, което май ... в случая си е доста близо до истината. Слава богу, нямаше проблеми...
Най-хубавото от всичко беше времето. По-добро от лятото, дори горе вятъра беше слаб, та за първи път имах време да обходя билото и да снимам. Успях и доста бързо да се кача, обаче слизането след това както винаги е доста тежко. Не се сещам за друго място, където качването и слизането да са почти еднакви и то заради трасето..
Малко данни: от мазането до връх ботев по кабела се качих за 1 час и 55 минути и слязох за 1 час и 42 минути през заслон ботев и хижа плевен. Качването по най пряката пътека излиза горе долу 6,36 км при 1363 метра денивелация. Слизането по обиколното през заслон ботев и хижа плевен е 8,35 км, горе долу с 2 км по-дълго, но по щадящо.
Сря Ное 02, 2022 3:44 pm
stefan_iliev38
kaloyanv написа:
..., та за първи път имах време да обходя билото и да снимам. ...
А снимките къде са?
Сря Ное 02, 2022 10:14 pm
kaloyanv
stefan_iliev38 написа:
kaloyanv написа:
..., та за първи път имах време да обходя билото и да снимам. ...
А снимките къде са?
Ами снимките са ми останали в главата. Излиза така че съм снимал мисловно. Като прегледах се оказа че имам мало на брой и то от тях 2-3 стават. Все пак ги пускам тук ..
И за да съм честен, по темата за резане на хвойна и маркиране, понеже не ти отговорих. Гледах акумулаторни резачки специално да се подготвя, обаче се отказах за момента. Истината е че искам да отида до планината уикенда и не ми се реже хвойна и не ми се боядисват пътеки. Имам голямо желание, обаче ми се ходи на планина повече. Нямам и отпуска .... и тн ..Но обещавам тържествено да ударя едно рамо.
П.С - тука една седмица обръщам с правата лопата и се занимавам с други земеделски дейности и малко ми омръзва.
Чет Ное 03, 2022 9:18 pm
goatmoon
1400 + денивелация за 2 часа.Браво!За подобно нещо, си трябва стабилна подготовка.
Съб Ное 05, 2022 9:26 pm
kaloyanv
goatmoon написа:
1400 + денивелация за 2 часа.Браво!За подобно нещо, си трябва стабилна подготовка.
То идеята ми е горе долу да покажа че спускането всъщност е доста кофти от тази страна. Не си спомням друго такова неприятно за краката. Има например от Ботев посока тъжа и тъжа априлци. Та качването хем е най-кратко уж, обаче си е доста натоварващо за краката.
Най-добре обаче е да остава време и да си направиш кефа. На мен ми се щеше да се кача от Карлово, ама явно няма да е тази година така като гледам.
Относно времената не мисля че има голямо значение особено в планината. Но аз съм учен а и най ми е приятно с лек багаж и стегнато темпо, но без фалити. Това е такова темпо, което ми позволява да продължа и още. Защото преди съм правил тези грешки, да качвам на юруш и после да се чудя как да сляза , особено ако има и техничен терен си готов ..
Та не съм сигурен това доколко е за хвалба, че ходя малко по-бързо ..
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3 ... 9, 10, 11
Страница 11 от 11
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети