И аз ще се радвам, ако Маринка бъде ремонтиран. В люта снежна виелица минахме от там миналата зима и...ако имаше кой да ни сипе едно топло чайче, ееех !
Вес, подобни очаквания и то през зимата не са полезни за очакващия. Не един път се е говорело, че е препоръчително човек да разчита на себе си, а не на някой друг (хижар, спасители и т.н.). Пък било то и за едно чайче.
Чет Юли 15, 2010 10:18 am
marian angelov
Друм, благодаря ти за отговора.
Целта на моя отговор не беше да създавам конфликти, а напротив по скоро да проведем един нормален диалог, в който да променя вашата позиция.
замърсяването с химически вещества е много незначително.
може би само изгарянето на пластмасовите шишета е е по сериозен проблем,но се надявам и това скоро да се реши.
прането се извършва на връх Ботев и повярвайте хич не е лесно да се качваш с раници пълни с мръсни чарашафи,а още по трудно е да ги сваляш влажни надолу...
Според мен е много лесно да се каже: хайде да ремонтираме заслон Маринка, но нека да видим всъщност дали ще има човек да вложи някакви средства било то и незначителни.иначе с физически труд и аз ще помогна.
Ако искате да се организираме да направим една кампания за заслон Маринка и да действаме,защото само с приказки няма как да стане.
Чет Юли 15, 2010 10:06 pm
marian angelov
Друм, благодаря ти за отговора.
Целта на моя отговор не беше да създавам конфликти, а напротив по скоро да проведем един нормален диалог, в който да променя вашата позиция.
замърсяването с химически вещества е много незначително.
може би само изгарянето на пластмасовите шишета е е по сериозен проблем,но се надявам и това скоро да се реши.
прането се извършва на връх Ботев и повярвайте хич не е лесно да се качваш с раници пълни с мръсни чарашафи,а още по трудно е да ги сваляш влажни надолу...
Според мен е много лесно да се каже: хайде да ремонтираме заслон Маринка, но нека да видим всъщност дали ще има човек да вложи някакви средства било то и незначителни.иначе с физически труд и аз ще помогна.
Ако искате да се организираме да направим една кампания за заслон Маринка и да действаме,защото само с приказки няма как да стане.
В люта снежна виелица минахме от там миналата зима и...ако имаше кой да ни сипе едно топло чайче, ееех !
Това е така, но нали идеята на един заслон е да няма там постоянно присъствие, т.е. да няма персонал. Заслона трябва да е на самообслужване. За жалост обаче българина не пази и превръща всичко в кочина...Дори не е нужно всеки да се чуваства задължен да прави нещо или да помогне за направата, нужно е да пази направеното от други. Между другото има шанс и за Маринка, но да не казвам какво съм дочул, щото може да са само слухове. От друга страна, завръщането на стадата с добитък по билата на Стара планина през последните години прави тази задача много трудна. Всяко укритие бива "усвоявано" от чобаните. Ако няма постоянно присъствие в един заслон не знам как може да се опази. Изобщо нещата са много сложни и противоречиви.
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Пон Юли 19, 2010 12:00 pm
planinar
Гледка, която много пъти е сгрявала сърцето ми.
Категорично съм „ЗА” възстановяването и облагородяването на заслона. Хижарите са хора с големи сърца. През последните години това място стана сред предпочитаните от мен.
Единственият проблем, който виждам, е купонът и песните, които сами по себе си са прекрасни, но продължават твърде до късно. Човек, който пристига пребит от ходене и става рано, не успява да си почине пълноценно.
Препоръчвам на хижарите да „гасят лампите” в 22ч... малко „соц-дисциплина” не е излишна.
Пон Юли 19, 2010 12:53 pm
Весела Ягодова
Ето една полузимна снимка и от мен, която също топли сърцето
Поздрав за всички, които обичат това място.
п.с. В този брой ще има кратичък материал за друг заслон. На "Ботев" предпочитам да му отделя повече място и още едно посещение
Пон Юли 19, 2010 8:37 pm
alexvan
Вто Юли 20, 2010 9:38 am
planinar
Re: Ето една полузимна снимка и от мен, която също топли сър
ve_san написа:
На "Ботев" предпочитам да му отделя повече място и още едно посещение
Добре си решила. Мисля, че като пишеш за този заслон, трябва лично да говориш с хижарите. И тъй като заслона е създаден от тях, най-вече за хижарите трябва да пишеш, а това не става без да ги познаваш...
Да обадиш, когато ще излиза броя, да си го купим.
Вто Юли 20, 2010 9:48 am
Balkandjiq
Друм написа:
Ама, къде ти... най-лесно е лайняната вода в близкия поток.
А преди да гледаш чуждите лайна не е ли по-добре да почистиш лайната от душата си
Ако някой не прави нищо и сградите се рушат-лошо и почва едно пищене като вдовица за хуй как се поддържало нищо и всичко се рушало.
Ако някой вземе та съгради нещо-пак лошо.Що бил направил,що лайната билЕ едикъде си и в разрез на кой закон бил.Па иди питай Царо в разрез на кой закон изсече тонове дървесна маса,вместо да гледаш в канчето на въпросните хорица.
Е в тва сме много добри ние бугарите-гледаме как да намерим кусури във всяко едно нещо и да го охрачим.Професия "критик".Да седи само,да люпи семки по форумите и да плюе.
А като искаш толкова да съграждаш "с доброволен труд" заминавай-прав ти път.Само на няколко часа път на запад е заслона на Залъмца,който е прекрасен нагледен материал какво щеше да стане и със заслон "Ботев" ако не бяха четирима души,пардон-четирима "нарушители на закона".Един от които си остави кокалите по тия Балкани.
P.S.Извинявам се на останалите за острия тон,но понякога е хубаво нещата да се наричат с истинските им имена.
Вто Юли 20, 2010 7:54 pm
dido
Абе не е нужно да си теглите майните когато изказвате мнения.
_________________ Бутам след осмата бира
Вто Юли 20, 2010 8:53 pm
Niksi
Просто на човека му е болно, че почти не останаха заслони из Стара планина. Жалко е наистина, че заслоните се превръщат в хижи, а наличните са занемарени и рушащи се.
Целта на заслоните е друга ... и след като последните години в т.нар. "заслони" из Стара планина /напр. Ботев, Орлово гнездо и др./ има постоянно присъствие, разширени са, предлагат се напитки и храна, взима се пари за нощувка и има много повече удобства от един заслон, то е очевадно: ... това вече определено НЕ са заслони !!! Редно е да им се смени статута на хижи, с всичките произхождащи от това последствия.
Не им прави чест на стопанисващите тези сгради да се крият под наименованието "заслон", а след като се решили да разширяват и предлагат удобства, е напълно логично да се смени и статута на подобни сгради.
Разбира се, това се отнася и за много други заслони в различните планини на страната - фрапиращ пример е Тевно езеро в Пирин, все още имащ наглостта да се нарича заслон.
Много ми е интересно, че сградите се наричат заслони, а стопаните им - хижар или хижарка...
Аз такива "заслони" си ги наричам с истинските имена - хижи.
Запомнете: ТОВА ВЕЧЕ НЕ СА ЗАСЛОНИ, А ХИЖИ.
П.С: Тук не става въпрос за лично отношение към въпросните стопани на "заслон" Ботев...или по-точно на хижа Ботев.
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Сря Юли 21, 2010 9:26 am
dido
Логичният въпрос иде - кое е заслон, как става хижа, и кои нормативни документи уреждат това (разбира се, изключваме БТС-правилниците от играта, защото БТС няма право да определя статута на тези сгради).
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юли 21, 2010 9:54 am
Balkandjiq
Niksi написа:
това вече определено НЕ са заслони !!! Редно е да им се смени статута на хижи, с всичките произхождащи от това последствия.
Няма ЗАСЛОНИ и ХИЖИ, има ПОРУТЕНО и СЪГРАДЕНО
А като "му било болно че няма заслони" има лесен и прост начин да му мине.В тая част на Ст.Планина има достатъчно порутени заслони.Да помогне на някой от тях.Ако иска мога да му ги изредя и кои са и на кой какво му куца.Аз претенции да съм съградил нещо нямам,така че поне уважавам делото на други,които са съградили(и да съм съградил-ще го запазя в тайна,щото така е почтенно според мен).И без това породата на критикарстващите и намиращите кусури във всичко едно се е намножила предостатъчно,а тази на съграждащите е на изчезване.
И друго да попитам-някой така да си има на идея,че от години района на Централен Балкан всяко лято посреща едни огромни попълзновения от тълпи цигани-боровинкаджии и гъбари.Които са и една от основните причини за да са в такова окаяно състояние немалка част от заслоните.Та колко според вас ще откара един заслон без стопанин?Що ли имам чувството че една немалка част от пишещите си нямат хал-хабер от района за който говорим и най-честите им контакти със Стара Планина са не наживо,а през сайта снимка-бг.
Сря Юли 21, 2010 10:20 am
Gamina
Niksi написа:
Разбира се, това се отнася и за много други заслони в различните планини на страната - фрапиращ пример е Тевно езеро в Пирин, все още имащ наглостта да се нарича заслон.
Тевно не стана ли официално хижа?
Сря Юли 21, 2010 11:28 am
Niksi
Дидо Пирински ще те въведе в пиринските дела и тевното ...
_________________ Планинското притегляне е обратно на земното - нагоре, а не надолу.
Часовете са според зоната GMT + 3 Часа Иди на страница Предишна1, 2, 3Следваща
Страница 2 от 3
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети