Над село Мътеница, Средна гора е особена, от далече сякаш планината там е направеня от купчина огромни камъни, между които се е завъдила растителност.
Стотици каменни комплекси, хиляди камъни, изобилие, което не съм виждал другаде! Маниак по тези неща би могъл да изкара и седмица там в оглеждането им един по един.
Имах леки подозрения, че координатите на някои именувани камъни, с които разполагах не съвпадат с обектите. Е, на място подозренията ми се потвърдиха. Нямах и снимки, така че, само предположения какво съм видял. А видях много, много повече, отколкото снимах. И има поне още няколко пъти по толкова за гледане.
Не е най-подходящия момент за посещение там сега - малка надморска височина, южни склонове, жега от сутринта...И все пак крача нагоре и оглеждам от разстояние. Теренът е насечен, деретата са вдълбани но сухи.
Пускам снимки на някои по-интересни обекти от множеството:
Това трябва да е от комплекса Топчестия камък. Отгоре има 2 плочи, като панорамни площадки:
Това трябва да е Клатушката, с прецизен баланс:
Този комплекс се осветява отдолу с няколко лампи и се вижда добре от селото:
И язовирът на р. Пикла:
И снимка на цялото ми криволичене:
_________________ Две неща движат този свят - инатът и шубето.
Нед Юни 05, 2022 9:28 pm
Сотиров
Какви неочаквани чудесии! Жалко, че изобщо не са популярни, а заслужават. Някой любител на конспиративните теории ще рече, че извънземни са си направили маркировка тука. Името на реката с язовира също заслужава внимание. Поздравявам те за находката!
Пон Юни 06, 2022 1:59 pm
Antoon
Мерси за информацията! Изглежда обещаващо. Ще посетим при по-хладно време. Честно казано вчера по Рила около 2200-2400 м. н.в. ми беше добре температурно.
Пон Юни 06, 2022 4:22 pm
stefan_iliev38
Регистриран на: 25 Сеп 2009 Мнения: 3378 Местожителство: Кюстендил; София, кв. „Овча купел"
Re: Скални комплекси на с. Мътеница, Средна гора
mislesht написа:
...
...
Е, те тука – под тази скала ми се прииска да си разпъна спалния чувал и да прекарам нощта...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Пон Юни 06, 2022 5:03 pm
Сотиров
Ами че такъв уравновесен човек като тебе, що да не разчита и на равновесието в природата!
...
...
Е, те тука – под тази скала ми се прииска да си разпъна спалния чувал и да прекарам нощта...
Закон на Мърфи: Приятелите идват и си отиват. Враговете се натрупват!
Имаше много подходящи места, но няма водичка никъде...Добре, че като слизах към селото имаше запустели череши, та добутах.
Сря Юни 08, 2022 9:12 pm
dido
Луда работа са тия скали, все едно вкаменени хора...
_________________ Бутам след осмата бира
Сря Юни 08, 2022 11:48 pm
Antoon
Благодарности на Мислещ за информацията. Днес го посетих - прекрасно място за обичащите камъняците!
То си е ясно, но да го напиша - пътеки почти няма, картинката с трака по-горе се ползва за приблизително ориентиране, но си трябва обикаляне и търсене.
Благодарности на Мислещ за информацията. Днес го посетих - прекрасно място за обичащите камъняците!
То си е ясно, но да го напиша - пътеки почти няма, картинката с трака по-горе се ползва за приблизително ориентиране, но си трябва обикаляне и търсене.
Радвам се, че ти харесаха. Има и други неща за обикаляне там в района, но иска повече ходене и не съм го измислил още.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети