Научно доказано: Видеоигрите правят децата по-умни
Изпитвате угризения, че оставяте детето твърде дълго време да играе видеоигра?
Не го правете.
Ново проучване, публикувано в специализираното издание Scientific Reports, ще ви даде нужната доза спокойствие.
В хода на изследването учени от САЩ са стигнали до извода, че видеоигрите се отразяват положително върху интелекта на децата.
Заключенията са направени след оценка на 9 000 деца на възраст от 9 до 10 години. Те са решавали тестове, за да бъде определено нивото на умствените им възможности. Първия тест направили в началото на изследването, а втория - след две години, съобщава express.co.uk.
Оказало се, че децата, които посвещават повече време на видеоигри, “значително са повишили интелекта си”.
По думите на водещия проучването проф. Торкел Клингберг от Каролинския институт, Швеция, получените резултатr потвърждават изводите от други експерименти, свързани с видеоигрите.
Пет Сеп 23, 2022 9:05 pm
Сотиров
Цитат:
...учени от САЩ са стигнали до извода, че видеоигрите се отразяват положително върху интелекта на децата.
Тия учени очевидно дължат интелекта си на видеоигрите. Да дойдат надарените дечица аз да ги изпитам, ама не с тестове, а по бабиния начин - в разговор!
Съб Сеп 24, 2022 11:59 am
Сотиров
Не знам за другите, но мен повече ме интересува харченето на парите, а не печеленето.
Съб Сеп 24, 2022 2:35 pm
lz1fw
Re: Научно доказано: Видеоигрите правят децата по-умни
greesdermos написа:
Оказало се, че децата, които посвещават повече време на видеоигри, “значително са повишили интелекта си”.
Предполагам, че учените, които са направили изследването прекалено много време са отделяли за видеоигри. Затова са пропуснали да обърнат внимание на някои други прости зависимости. Примерно между материалното състояние на родителите на децата и възможността да се купуват компютри и игри, социалната среда, режима на хранене и други разни несъществени подробности.
Обзалагам се, че и децата, които по време на изследването са чели книги, също значително са повишили интелекта си. Предполагам, ужче пак учените са били прекалено заети с видеоигрите и не им е стигнало времето да го отразят в изледването си.
Пон Сеп 26, 2022 11:54 am
rumen radev
Re: Научно доказано: Видеоигрите правят децата по-умни
Играл съм видеоигри, декларирам го, за да спестя комуто това е определящо, редовете по-долу
Сотиров написа:
Тия учени очевидно дължат интелекта си на видеоигрите.
lz1fw написа:
Предполагам, че учените, които са направили изследването прекалено много време са отделяли за видеоигри.
Като оставим настрани вековния (и отгоре) опит на редакторите и рецензентите от Nature при подбора на одобрени за публикуване статии, странни ми изглеждат горните категорични квалификации към непознати (ако се познавате с авторите и просто споделяте лични впечатления - извинявам се!), дори и да не сме съгласни с твърденията им.
Не оспорвам задълбочената и широка експертиза на колегите от форума, допускам обаче, че дискусионни когнитивни похвати (сред които и целево разработени видеоигри) подпомагат деца със специфични затруднения. Няма да влизам в темата, но съм видял някои радостни случки при деца с аутизъм ...
lz1fw написа:
Затова са пропуснали да обърнат внимание на някои други прости зависимости.
Изследването е достъпно и изглежда са съобразили/реферирали разни хипотези.
Имат и други проучвания, където изрично изследват социалния и икономическия статус на семействата и семейната среда - пример.
Не Можете да пускате нови теми Не Можете да отговаряте на темите Не Можете да променяте съобщенията си Не Можете да изтривате съобщенията си Не Можете да гласувате в анкети