Автор |
Съобщение |
aldo
|
клисура "връви секул" |
|
Здравейте,
По повод ходенето ни към Трещеник за 5-6 дни попаднах на препоръки да се види тази клисура. Но единственото, което срещнах засега като инфо е, че е била"впечатляваща". Но къде точно е, как да се стигне до нея.... И наистина ли си струва(колкото и относително да е това)?
Естествено, че на място ще ползвам жокер "питай местните", но предварителна информация няма да е излишна.
Благодаря!
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 10:31 am |
|
|
vladofff
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 10:49 am |
|
|
aldo
|
|
|
Благодаря vladoff!
Уж зумвах, скролвах(все хубави български думички) на тази карта, но явно ми е убягнало.
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 11:16 am |
|
|
tortomanin
|
|
|
Като гледам картата, изкачването е около 300 метра, а и пътят не трябва да бъде предизвикателство.
Някакви отзиви, че напоследък все ходя до някакви световно неизвестни забележителности, за да се убедя, че правилно са неизвестни.
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 11:52 am |
|
|
vladofff
|
|
Re: клисура "връви секул" |
|
|
|
ходенето ни към Трещеник |
При кого бяхте - при Бучков?
А хотелът /т.е. т.нар. "нова хижа"/, все още ли е затворен?
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 4:39 pm |
|
|
aldo
|
|
|
За началото на септември планираме натам. Засега само съм се чул с Бучков за настаняване. Случайно попаднах и на хотела, но май са минали в нелегалност. На гугъл мапс ги няма, инфото на сайта им е от 2014г, на телефоните не отговаря никой...
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 4:52 pm |
|
|
vladofff
|
|
|
|
|
|
инфото на сайта им е от 2014г, на телефоните не отговаря никой... |
Този хотел го оправиха някъде 2006г и имаха някакъв 10 г договор с Карекс, след 2016г. го затвориха и повече няма нищо... Ходех редовно там, безумно евтино и доста комфортно беше, особено за с деца, без значение лято или зиме ...
Сега вече не. Затова питах, дали пък не го е взел някой и пак да е заработил...
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 5:07 pm |
|
|
vaskoo
|
|
|
Клисурата е нищо особено, според разни якорудски образи, не съм ходил.
Новата хижа Трещеник трябваше да я взимат обратно от Антоан Николов, по-скоро отколкото е по договор, ама нещо отече работата. Събора на Брезница е през идващите почивни дни, той е впечатлителен.
_________________ Приятелят е човек, който те познава отлично ... и въпреки това те обича |
|
|
Чет Авг 18, 2022 8:51 pm |
|
|
tortomanin
|
|
|
Ново мнение Отговорете с цитат
"Клисурата е нищо особено, според разни якорудски образи, не съм ходил."
============
Щом и местните не го хвалят....
Но все пак не е якорудско, а от Черна Места. Утре минавам оттам, ще разпитам. Като се върна в Хасково, ако не съм с лаптоп, ще пиша.
|
|
|
Чет Авг 18, 2022 11:45 pm |
|
|
tortomanin
|
|
|
Ходих и се върнах.
Когато пътувах към Разлог, на главния път имаше само една леля, която беше щастлива, че спрях на пешеходната пътека, претича с едни гумени ботуши и изчезна. Тъпо беше да я преследвам, особено след като бях забравил кривото име на клисурата.
На връщане го наизустих, но бяхме колона в двете посоки.Иначе имаше хора и на спирката, и на джамията, ама щях да направя задръстване.
Никаква не я свърших, признавам си.
|
|
|
Пон Авг 22, 2022 9:55 pm |
|
|
aldo
|
|
Вто Авг 23, 2022 10:17 am |
|
|
tortomanin
|
|
|
Вчера пак минавах оттам и най-после случих на време и човек.
Пред джамията някакъв мъж приблизително на моята възраст чоплеше нещо по една Лада Нива. Хората не си купуват Нива, за да се мотаят по асфалта. Предположих, че е светнат.
От него научих, че до Обекта води черен път покрай реката /тръгва се от моста/, а разстоянието е около 3 километра. Имало малка ВЕЦ, събирали се две рекички..... Човекът не беше особено възторжен. Ако никой не отиде скоро, напролет ще го проверя и наснимам.
|
|
|
Нед Дек 04, 2022 4:30 pm |
|
|
dilaro2
|
|
|
|
колеги, някой посети ли въпросната клисура? Снимки?
|
|
|
Пон Апр 24, 2023 2:38 pm |
|
|
tortomanin
|
|
|
Чакам май или юни. Ще отида и наснимам. Но човекът, за когото говорих, ме предупреди да не очаквам много.
Все пак там има електроцентралка и коларски път. Не може да е на 3333м.
|
|
|
Сря Апр 26, 2023 8:12 pm |
|
|
dilaro2
|
|
|
|
Картите показват и метеорологична станция наблизо.
Исках да го посетя този уикенд но вместо това се озовах на тиха рила. Снежна граница - 1700м н.в и падащи малки ледени късчета от скалите по пътя. Супер красиво. Пътя е блокиран от джипове които са спрели и продължили със моторни шейни. Ум не ми побира къде и как ще обърнат там.
Реката пълноводна и се чува как тумти от стотици метри. Не останах разочарован.
|
|
|
Вто Май 02, 2023 10:06 am |
|
|
|